Merhaba ; bu gönderiyi yollamamdaki sebep vodafone bireysel ücretlendirme de kontörden liraya geçiş esnasında yaşandığını düşündüğüm haksızlıktır.
Vodafone hattıma belli aralıklarla 250 kontör ( ücreti : 50 tl ) yüklüyordum. Yani bu durumda kontörün birim miktarı 0,20 TL oluyor. Cep öğrenci tarifesinde o zamanın fiyatıyla 15 dakikası 1 kontöre konuşulabiliyordu. ( http://www.vodafone.com.tr/VodafoneH...ler.php?id=109 )
Yani, 15 dakikası 20 kuruş.
Şimdi ise bu tarife 15 dakikası 30 kuruş !!! %50 zam. Olacak iş değil...
Bunun hukuki mücadelesini vermek istiyorum. Bu durum için dava açabilir miyim ? Prosedürü nedir ? Ne kadar sürer ve davayı kazanabilir miyim ?
Bu oranda yapılan bir zammı şahsen ben kaldıramıyorum. Resmen kazıklandığımı hissediyorum...
Gönderimi yanıtlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar...
Cevap için teşekkürler. Vodafone'nin bu uygulamayla benden yıllık alacağı miktar ortalama birşeydir. Ama buna milyonlarca aboneyi eklersek resmen bunun adı vurgun oluyor.
Bu örtülü zammı ben BTK ya şikayet ettim. Ancak maalesef baştan savma yanıt alabildim.
Kontör den TL ye geçiş anında operatörler bu durumu fırsat olarak kullandı.
Enflasyonun %8-9 olarak açıklandığı devirdi tek kalemde %50 zam yaptılar.
Tek bir şahsız açacağı dava Vodafone a zarar vermez.
Tüketici örgütleri kanalı ile mücadele gerekir.
Hizmet veren bir gsm operatörü fiyatlandırma stretejisini kendi belirler.Bir hizmeti pahalıya veriyorlar diye dava açmakla sonuç alınabileceğini sanmıyorum.Durumun satınaldığımız herhangi bir hizmetten farkı yok diye düşünüyorum.Hizmeti veren karşılığını kendi belirler,fiyatı makul bulan alır bulmayan almaz. Ha işin içinde yanıltma var diye düşünüyorsanız tüketici örgütlerinden bir fikir almak faydalı olabilir.
Her GSM operatörü fiyatlandırma stratejisini kendi keyfine göre yapamaz. BTK ya hazırladığı tarifeyi gönderir ve onay ister. Eğer bu tarife bir zam ise bu zammın oranı ve dayanakları, kendi maliyet hesapları gibi gerekçe bilgileri de talebine ekler.
Konumuz ise bir zam değildir. kontörden TL ye geçiş esnasında, örneğin Vodafone 3 dakikası 20 kuruş olan bir tarife uyguluyordu. TL ye dönüştüğünde bir kontör karşılığı olan 20 kuruş yerine 30 kuruş belirlendi. Tüketicilerin kalan kontörleri 1 kontör=20 kuruş hesabı ile hattına eklenirken bu 20 kuruş ile eskiden olduğu kadar görüşme yapılamaz oldu.
Geçiş öncesi hattınızda mevcut kontör ile diyelim 30 dakika göreşebiliyor iken birim değişikliği ile birden 20 dakika göreşebiliyor oldunuz. Yani satın aldığınız ve bedelini peşin ödediğiniz süreleriniz kesildi.
Sizin belirttiğiniz serbest piyasa ile ilgili bir durum ancak İletişim operatörleri yasa yönetmelik hükümleri ile zam yapabilirler. Otobüse yapılan otoyola yapılan zamların mahkeme kararı ile iptal edilmesi gibi bir hukuk yolu bu nedenle GSM operatörleri içinde vardır. Ancak ilk düzenleyecek ve müdahale edecek Makam BTK dır. Burada maalesef BTK örtülü %50 oranlı zamma göz yummaktadır.
Konu Phantom of law tarafından (18-10-2010 Saat 12:06:53 ) de değiştirilmiştir.
BTK TARİFE YÖNETMELİĞİ
Bildirim usulü
MADDE 8 – (1) İlgili pazarda etkin piyasa gücüne sahip işletmeciler tarafından uygulanacak tarifeler ve uygulanan tarifelerde yapılacak her türlü değişiklik, bu Yönetmeliğin 6 ncı ve 7 nci maddesi çerçevesinde Kurum tarafından aksi belirtilmediği takdirde bildirim usulüne tabidir.
(2) Kurum tarafından aksi belirtilmediği takdirde; tarifeler yürürlüğe girmesinden en az on beş gün önce, geçici tarife değişiklikleri yürürlüğe girmesinden en az yedi gün önce Kuruma sunulur.
(3) İşletmeci, tarifelerin bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi başta olmak üzere Kurum düzenlemelerine aykırı olmadığını gösteren, hizmete ilişkin genel hüküm ve şartları da içeren ayrıntılı bilgi ve belgeleri açık ve anlaşılır şekilde bildirim kapsamında sunmakla yükümlüdür.
(4) Yapılan bildirimde eksiklik ve/veya Kurum düzenlemelerine aykırılık olması veya başvuruya ilişkin ilave bilgi ve belge gerekmesi durumunda Kurum, bu maddenin 3 üncü fıkrası çerçevesinde yapılan bildirimi geçersiz kabul etmeye ve/veya işletmeciden söz konusu aykırılığın, eksikliğin giderilmesini veya ilave bilgi ve belgenin sunulmasını talep etmeye yetkilidir.
3
(5) Yürürlüğe girdikten sonra ilgili tarife bildiriminde eksiklik tespit edilmesi durumunda Kurum, söz konusu tarifeyi derhal durdurmaya ve/veya belirleyeceği düzeltmelerin derhal yapılmasını işletmeciden talep etmeye yetkilidir.
Tarifelere alt ve/veya üst sınır getirilmesi
MADDE 9 – (1) Kurum, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesini göz önünde bulundurarak belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde tarifelere alt ve/veya üst sınır getirmeye yetkilidir.
Tarifelerin maliyet esasına göre onaylanması
MADDE 10 – (1) Kurum, aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde tarifeleri maliyet esasına göre onaylamaya yetkilidir.
a) Kurum, onaya sunulan tarifeleri, sermayeden makul bir geri dönüşü de içerecek şekilde ilgili hizmetin maliyetine ne ölçüde dayandırıldığına bakmak suretiyle değerlendirir.
b) Kurum maliyetleri değerlendirirken işletmecinin etkinliğini göz önünde bulundurur. Bu doğrultuda, kaynakların etkin ve verimli kullanılmamasından doğan maliyet unsurlarının maliyetlerin değerlendirilmesinde kapsam dışında tutulması esastır.
c) Bu maddenin (a) bendine göre yapılan değerlendirmede, Kurum, karşılaştırılabilir piyasalarda birbirinin muadili hizmetleri sunan işletmecilerin imkân dâhilinde fiyatlarına ve maliyetlerine karşılaştırma amacıyla başvurabilir. Bu durumda referans alınan piyasaların kendilerine has özellikleri dikkate alınır.
ç) Kurum, tarifelerin maliyete dayalı yönteme göre onaylanması kapsamında gerekli gördüğü hallerde uluslararası karşılaştırmalara başvurabilir.
(2) Onaya sunulan tarife; Kurum tarafından istenen ilave bilgi ve belgeler de dâhil olmak üzere gerekli bütün bilgi ve belgelerin işletmeci tarafından tam ve doğru bir şekilde Kuruma gönderilmesinin ardından değerlendirmeye alınır. Kurum, onaya sunulan tarife teklifini, değerlendirmeye alınmasını müteakip dört hafta içerisinde karara bağlar. Kurum bu süreyi iki hafta daha uzatabilir.
Bu yazdıklarınız teorikte doğru olmakla birlikte iş uygulamaya gelince şikayete benzer durumlarla karşılaşılıyor.Yani bişekilde operatörün yaptığı tarife ya da kampanyaya uyuluyor.Tek başına haraket etmektense tüketici örgütleri kanalıyla bir girişimde bulunmak daha mantıklı.Sonuç alınabilir mi tabi orasını bilemiyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku