Sorularıma geçmeden önce konuyu özetlemek isterim :

Zemin katta ( Tam olarak, kot farkı nedeniyle apartman girişinden 1 kat daha aşagıda) bir daire satın aldım. Eski sahibi evi boşaltmadığı için hali hazırda taşınamadım.

Apartmana ait ana atık su gideri benim dairemden geçerek, gene sadece benim dairemden erişim imkanı olan bahçedeki rögara ordanda ana hatta bağlaniyor.

Evi satın aldığım sırada, bahçedeki atık su hattı ve rögarı yenileme çalışmaları yapılmaktaydı. Fakat daire içinde çalışma yoktu. Gördüğüm kadarıyla dairede küf, nem yada zeminde su taşması belirtisi yoktu. Bahçedeki rögarda bir tıkanma yaşanmış, rögar ve sonrasındaki hat değiştiriliyordu.

Şu anda yönetici daire içinden geçen atık su hattında uzun süredir kullanılma nedeniyle,
çürüme ve kaçaklar olabileceğini gerekçe göstererek daire içindeki hattı komple değiştirmek istiyor.

Sorularıma gelirsek;

1) KMK madde 20 ye göre ana atık su hattı ortak kullanım alanı olduğundan masrafların apartman yönetimince ( bütün kat malikleri ) tarafından karşılanması gerekiyor. Zaten yöneticide masrafları karşılayacaklarını belirtti.

Benim sorum bu masrafların kapsamı nedir ? Kırılacak yerlerde yer seramiği mevcut. Aynı cins seramik bulunamayacağına ve yamalı bohça halinde bırakılamayacağına göre bütün zemini yenilemem gerekiyor. Bu durumda apartman yönetiminin sorumluluğu sadece kırılan yerlerin tamiratı mıdır ? Yoksa gereken yerlerdeki bütün zeminin yenilenmesi talebinde bulunabilir miyim ? ( Şu anda mevcut bir sorun yok. Yönetici ilerde yaşanacak bir sorun ihtimaline karşı önlem amacıyla buçalışmayı yapıyor.)

2) Henüz daireye bile yerleşmediğim için yönetici neye dayanarak bu talepte bulunuyor, bilmiyorum. Kat malikleri kurulu tarafından alınmış bir karar yoksa, halihazırda acil bir sorun olmadığı için, ortak alanda bir çalışma olmasına rağmen talebi geri çevirme hakkım var mı ? Acil bir durum olmadan, yönetici kat malikleri kurulu kararı olmadan böyle bir talepte bulunabilir mi ?

Kat malikleri kurulu kararı olsa bile karara itiraz edebilir miyim ? Çünkü mevcut durumda diğer kat maliklerinisıkıntıya sokacak , acil müdahale gerektirecek bir durum yok. Bilirkişinin,görünür bir sorun yokken sadece mevcut tesisatın eski olması nedeniyle değiştirilmesi isteğinde bulunması aşırı bir önlem diye düşünüyorum. Buna dayanarak itirazedersem nasıl bir yol izlemeliyim ?. Yönetici itirazımı kabul etmezse, zorla daireme girebilir mi? Ben bunu önlemek için hangi merciye başvurmalıyım.

3) Değişiklik yapılması veya yapılmaması durumlarında:
İlerde benden kaynaklanmayan bir sorun nedeniyle atık su taşması yaşanırsa ; nedenin tespiti ( ana hattan mı, benim daireden mi ?, sorunun giderilmesi ( yeni hat döşenmesi v.b.) ve oluşan hasarın tamiratının tespiti için ne yapmalıyım ?
Yöneticiyi bilgilendirmek, onun vasıtasıyla belediye, su işleri idaresine haber vermek , çağırdığı tesisatçıya tespit yaptırıp yazılı belge almak ileride yaşanabilecek hukuki problemler için yeterli olur mu ?

Bilgilendirmeme rağmen yönetici kasıtlı olarak ilgilenmezse yada sorunun ana hattan olmadığı iddiasında bulunursa ( ki; telefonda ilerde sorun yaşanırsa karışmayacağını söyleyerek tehdit de etti. ) kendim tesisatçı çağırarak,gereken diğer yerlere bilgi vererek yazılı belge almam ve masrafı karşilayarak gereken tamiratı yaptırmam mümkün müdür ?
Bu durumda, masraflarımı apartman yönetiminden almak için başvurmam gereken merci neresidir ?

Bu durumda karşılanacak zararın kapsamı nedir ? Yani sadece hat tamiratına yönelik masraflarımı apartman yönetiminden talep edebilirim ? Yada zarar gören,yenilenmesi, bakımı, temizliği gereken eşya ve mobilyaların masraflarını talep edebilir miyim ?
Örneğin kullanılamayacak durumdaki halının,mobilya ve beyaz eşyanın değerini veya yenisini, yada temizlenmesi gereken halı mobilya ve beyaz eşyaların temizlik masrafını talep edebilir miyim ? Yukarıda ki maddede belirttiğim gibi aynısını bulamadığım
için tümünü yenilemek zorunda kaldığım yer seramiklerin tamamını talep edebilir miyim ?

Bu taleplerin karşılanması için hukuki dayanağım var mı ? Yönetici itiraz ederse mahkemede hak arayabilir miyim ? Örnek teşkil edecek mahkeme kararları var mı ?

Hukuki olarak hakkımı arama imkanım olsa bile pratikte ne derecede ve ne kadar sürede zararımı karşılayabilirim ? Yada su ve atık su basması için sigorta yaptırmam çok daha mı pratik olur ?

Oldukça çok sayıda soru sorduğumu biliyorum. Acil bir müdahaleye gerek olmadığı kanısıydayım. Bu nedenle daire içinde çalışmaya izin vermemek niyetindeyim. Fakat kanuni olarak zorunlu isem, hangi masrafları talep edebileceğimi öğrenmek istiyorum. Öncelikle bu iki konuda görüşlerinizi bekliyorum.

Bilgilerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.