+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.

Konu: Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum

Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İstanbul
    İletiler
    31
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum

Arkadaşlar,

Ben 23.03.2009 senesinde 1535,24 TL bürüt ücretle bir şirkete satınalma ve kalite güvence sorumlusu olarak göreve başladım ve bu ay tam 1,5 senem doluyor. 20.08.2010 cuma günü, 23.08.2010 tarihinde geçerli olacak şekilde 1 günlük izin kağıdı imzalattım genel müdürüme ve izin aldım. İzin alma sebebim ise askerlik muayenesi ve yoklamasına gitme isteğimdi. Ben 162 cm, 112 kg yani obezite (aşırı kilo) sorunu yaşayan birisiyim. Bu sebepten dolayı sözlü olarak BAKIN ASKERLİK ŞUBESİ BENİ ASKERİ HASTANEYE SEVKEDECEK UZAYABİLİR İŞİM diye bildirdim. Nitekim 23.08.2010 tarihinde Bakırköy askerlik şubesine gittim, 14.00 gibi sıra bana geldi. Benim bağlı olduğum kırklareli-demirköy askerlik şubesinden faks istendi ve faks ertesi gün geleceği söylenerek beni gönderdiler. Ertesi gün yani 24.08.2010'da yeniden bakırköy askerlik şubesine gittim. Askerlik şubesinde boy kilo ölçümünden dolayı karşıdaki sağlık ocağına gönderdi muayeneye. Orası da aşırı kilo ve diyabet hastası olduğum için askeri hastaneye sevketti. Şubeye döndü, sıradan dolayı öğleden sonra 15.00 gibi bana sıra geldi ve bana askeri hastaneye götüreceğim kapalı zarfı verdi ancak saat geç olduğu için ertesi gün gitmem gerektiğini söylediler.

Ben de durumu aynı günün gecesinde genel müdürüme mail ile yazılı olarak bildirdim:

"From: Koray K. [mailto:xxx_xxx@hotmail.com]
    Sent: Tuesday, August 24, 2010 1:14 AM
    To: Ümit Ö.
    Subject: Askerlik Muayenem

Merhaba Ümit Bey,

Bugün bakırköy askerlik şubesine işlemlerimi yaptırmak üzere gittim, çoğu işlemi hallettim. Burada şubede doktor olmadığı için hemen karşısındaki sağlık ocağına yolladılar. Onlar da beni boy kilo olarak muayene edip elimdeki diyabet ve uyku apnesi (uyku sırasında nefes alamama problemi ve solunum cihazı kullanmam) rahatsızlığımın raporlarını görüp GÜMÜŞSUYU ASKERİ HASTANESİ'ne DAHİLİYE, NÖROLOJİ ve GÖĞÜS HASTALIKLARI bölümlerine ayrı ayrı sevk etti ancak askeri hastaneye gidebilmem için kütüğümün bulunduğu kırklareli demirköy-pınarhisar askerlik şubesinden bir faks gelmesi gerekiyormuş. Oradaki bir arızadan dolayı gönderememişler. Yarın yani 24.08.1981 günü yollayabileceklermiş. Yarın yani salı günü askerlik şubemde o faksın gelmesini bekleyeceğim. O belgeyi de alıp aynı gün salı veya ertesi gün (faksın saat kaçta geleceğini bilemiyorum) gümüşsuyu askeri hastanesine muayeneye gideceğim. Orada neler olacak bitecek hiç bilmiyorum. Ancak bu söylediklerimi kanıtlar belgeleri alacağım. İşe başladığımda size tek tek gösterebilirim dilerseniz. Benden kaynaklanan bir gecikme yok çünkü ben bugün yani pazartesi günü sabah 06.00'da şubeye gittim sıraya girdim ve sıranın önlerindeydim. 08.30'da da şubeye almaya başladılar. Yani şubeye geç gitme, işleri geciktirme gibi birşey olmadı..

Yarın beni ararsanız açamayabilirim çünkü şubede ve hastanede cep telefonlarıyla konuşmak yasakmış. Sessiz modda, bu mail attığım adresten maillerime bakabileceğim. Maille daha rahat ulaşabilirsiniz."

diye yazdım. Cevap olarak genel müdürüm bana:

"From: umit@xxx.com.tr
    To: xxx_xxx@hotmail.com
    Subject: RE: Askerlik Muayenem
    Date: Tue, 24 Aug 2010 08:58:50 +0300

Tamam Koray... İşlerini Hallet Bir problem olursa bilgi verirsin.

Kolay gelsin

Ümit ÖZCAN
    Genel Müdür"

cevabı geldi.

Ve ben 25.08.2010 günü, gümüşsuyu askeri hastanesine gittim. Dahiliye bölümüne kapalı zarfımı vererek işlemlerimi başlattım. 3 gün boyunca benden kan aldılar diyabetten dolayı. Zaten 30.08.2010 pazartesi günü resmi tatildi. Ve benim işlemlerim 01.09.2010 tarihinde bitti, askeri heyetten aşırı kilo ve diyabetten dolayı ömür boyu muaf raporu aldım. Raporu aldığımda 15.30'du ve ben o belgeyi Bakırköy şubesine götürünceye dek mesai saati geçti, ertesi gün gelmem söylendi. 02.09.2010 tarihinde şubeye gittiğimde (sanırım sahur sonrasında hemen sıraya geliyorlar) epey sıra vardı ve o gün sıra gelmedi bana. Ertesi gün yani 03.09.2010 cuma günü gittiğimde elimdeki evrakları verdim ve işlemlerimi tamamladım. Tamamladığımda saat 16.00 gibiydi. Benim iş yerim anadolu yakası - ümraniye - dudullu osb - des sanayi sitesinde. Ve bakırköyden iş yerime gidiş 2,5 saat sürdüğünden aynı gün iş yerine gitmemin anlamı olmayacağını düşündüm (mesai 18.30'da bitiyor). Bu süre içerisinde yaşanan gecikmeleri hep mail ile yazılı olarak genel müdürüme bildirdim. Ve son mailinde BU İŞİN BU KADAR SÜRECEĞİNİ SÖYLEMEMİŞTİN, BÖYLE İŞ Mİ OLUR, GELİNCE KONUŞACAĞIZ demişti. Halbuki bu kadar süreceğini ben de bilmiyordum, askeriyede ne şekilde ve sürede muayene olunduğunu..

Bugün yani 06.09.2010 tarihinde iş yerime geldiğimde ise genel müdürümle konuştuğumda, yaptığımın sorumsuzluk olduğunu, bu kadar süre işe ara vermenin yanlış olduğunu, daha sonra da yapabilinecek birşey olduğunu söyledi ve işten çıkartacağını SÖZLÜ olarak söyledi. Yazılı bir bildirimde bulunmadı. Bana "İşi ister şimdi bırak istersen ay sonuna kadar çalış, işe alacağım arkadaşa işi devret. İşe girerken de referans olurum" gibilerinden birşeyler söyledi. Ben tazminat konusunu sorduğumda BAYRAMDAN SONRA KONUŞURUZ dedi, başka birşey söylemedi.

1) Bu anlattıklarım ışığında, işime son vermesi haklı bir sebep midir? Ben sgk bağcılar müdürlüğünde bir müdür yardımcısına telefonla sorduğumda ELİNİZDE MAİLLERİNİZ VARSA SORUN YOK, SİZ BİLDİRİMDE BULUNMUŞSUNUZ diye söyledi ancak böyle işime son verilmesine anlam veremedim.

2) Bu ayın 23'ünde 1,5 yılım dolacak ve şu an 17 gün kala 1 yıllık çalışanım.Şu durumda bana, en geç bu ayın kaçına kadar yazılı bildirimde bulunmaları gerekiyor? Uzun askerlik muayenesi sebebiyle işten çıkartma, haklı bir çıkartma sebebi midir? Ve çıkartma sonrasında kıdem ve ihbar tazminatlarımı ve ek olarak izin paralarımı vermek zorunda mıdır? Bana bayramdan sonra bir yazılı bildirimde bulunurlarsa ve ayın sonunda tazminatımı vermez veya eksik verirlerse ben ne gibi yol izlemeliyim? Noter aracılığıyla ihtarımı ne zaman çekmeliyim? Bunun dışında haklarımı korumak maksadıyla neler yapabilirim şimdi veya ay sonunda?

Bilgi verirseniz çok sevinirim. Bu konuda yani askerlik muayenesi sebebiyle işten çıkarılma durumunda tazminat ve diğer konular hakkında bilgi bulamadığım için size soruyorum.

Vaktinizi ayırıp cevap verirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla

Hukuki NET Güncel Haber

Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum konulu yargıtay kararı ara
    Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum konulu hukuk haber
    Konu GuVeN_HeRSeYDiR tarafından (06-09-2010 Saat 14:45:09 ) de değiştirilmiştir.

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    31
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum..

Cevap verebilecek birileri yok mu acaba?

Nerede
    istanbul
    İletiler
    140
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

askerlik muayenesinden dolayı işten çıkarmadan ziyade, işvereniniz izin ihlali gibi bir durumdan dolayı; veya işlerin aksamasından dolayı bu tür bir davranışta bulundu sanırım. ama maillerden dolayı bu tür bir şeyi de ispat edemez; herşeyi bilgisi dahilinde yapmışsınız çünkü.

askerlik işlemleri normalde 1 hafta sürerken; muaf durumunda ne kadar sürer tahmin edebilirsiniz. işvereninizin elinde haklı bir işten çıkarma sebebi şu an yoktur. mailleriniz buna ispat çünkü. yerinizde olsaydım baştan yıllık izin veya ücretsiz izin alıp işlemlerimi o zaman hallederdim.

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Özel sektörde gerekçeniz ne olursa olsun 10 gün işi gitmemek bir genel müdür için kabul edilebilir bir şey değil.merakli12 doğru söylemiş bu durumu araştırıp ona göre 1 hafta 10 gün izin alarak yapsaydınız daha mantıklıymış.Sonuçta askeriyede böyle bir prosödürün 1 haftayı geçeceğini tahmin etmek zor değil.İdareciler genelde böyle durumlarda 'elimden gelen bişey yok, işler çok uzadı, çok sıra vardı' gibi açıklamaları işgüzarlık olarak değerlendiriyor.İnternette basitce daha önce çürük almış birinin işlerinin ne kadar sürdüğünü araştırsaydınız belkide müdürünüze en başından daha sağlıklı bilgi vericek ve yıllık izin veya ücretsiz izin seçeneklerini değerlendirecektiniz.Hergün için bildirim yapıp gene hergün için müdürünüzden maille onay aldıysanız ve bu bildirimler elinizde kayıtlıysa hakkınızı arayın derim.Geçmiş olsun..

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    31
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Askerlik muayenesi sebebiyle çıkartılıyorum

Öncelikle cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim. Bu durumda tazminat verme zorunluluğu var mı iş verenin? Üstelik bana iş sözleşmemin feshedildiğini sözlü söyledi. Bu ayın 23'ünde 1,5 yıllık çalışan birisi olacağım, şu an 1 yıldır çalışıyorum ve bildiğim kadarıyla noter kanalıyla yazılı bildirmesi gerekmez miydi? Sözlü söyleyerek kovabilir mi? Benim şuanki yasal haklarım - alabileceğim tazminatlar hakkında bilgisi olan var mı arkadaşlar?
    Konu GuVeN_HeRSeYDiR tarafından (13-09-2010 Saat 05:21:34 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    31
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Herkesin geçmiş bayramını kutlayarak mesajıma başlıyorum.. Açtığım konuyu 182 kişi okumuş ama cevap verenler yok. Bu arada yazdığım uzun mesajda bir konuyu atlamışım. Bana işten çıkartıldığım sözle söylendi ancak bu eylül ayının sonunda işten ayrılmam söylendi. Yani İŞE GELMEDİĞİN İÇİN İŞ SÖZLEŞMENİ FESHEDİYORUZ, BU AYIN SONUNA KADAR ÇALIŞ GÖREVİNİ YENİ GELECEK ARKADAŞA DEVREDERSİN denildi. İş kanununa göre DEVAMSIZLIK YAPAN GELMEYEN KİŞİYE 6 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE YAZILI BİLDİRİLMELİDİR deniliyor. Bana henüz yazılı bir bildirim olmadı. Bu mesajı okuyan 180-200 kişiden birileri bana tam net bir cevap verebilir mi?
    1) Kıdem ve ihbar tazminatlarından hangilerini hakediyorum veya hakediyor muyum?
    2) Gelmediğim 8 günün parasını yıllık izin param olan 750 TL den keseceklerini söylediler. Hem işten çıkartıp hem de 750 liradan kesebilirler mi? Yoksa işten çıkartacaklarsa para kesemezler mi?
    3) Ay sonunda bana tazminat vermeden çıkış vermeye kalkarlarsa ben iş mahkemelerine versem haklı çıkar mıyım kazanabilir miyim?
    4) Ben bu durumu iş mahkemesi dışında sgk ile ilgili hangi müdürlük veya birimlere şikayet edebilirim?

Cevap vereceklere şimdiden teşekkür ederim..

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    31
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Arkadaşlar teşekkür ederim. Hukuki konularda yardım alabilirim düşüncesiyle buraya sıkıntımı yazdım ama 200 küsür insan okumasına rağmen bir avukat arkadaş çıkıp da birşey yazmamış. Çok yardım sever bir forum sitesi olduğu her halinden belli oluyor vallahi..

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Muayene askerlik saglik ocagi

askerli muayenesi hukuki.net

Forum