+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 11 ileti bulundu.

Konu: Ev sahibim çıkarmak istiyor?

Ev sahibim çıkarmak istiyor? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Ev sahibim çıkarmak istiyor?

Merhabalar,

Mart 2010 tarihinde bulunduğum evde oturmaya başladım. Oturmadan önce sözlü olarak uzun süreliğine tutmak adına mutabık kaldık, ben de uzun süreli kiracı arıyorum, kredim var, bu evde oturmayı düşünmüyorum dedi. 6 aydır sorunsuz oturuyorum. Fakat şimdi ev sahibim 1 yıl sonunda benim bulunduğum evine geçebileceğini veya satabileceğini söylüyor. Kendince nedenleri mevcut. Ancak ben buraya taşınmak için masraf yaptım bir sürü. Bunun yanında yeni ev bulup taşınmak da bir maliyet (emlakçı, nakliyat vs. ) Kontratımda ; 1 yıl dolmasına bir ay kala yazılı talimat olmadıkça, kontrat 1 yıl uzar gibi bir ibare var.

Size sorum mağdur olmamak için ne yapmalıyım ? Bu şartlarda beni yasal olarak çıkarabilir mi ? Masraflarımı talep edebilir miyim, edersem kazanma şansım nedir ?

Çok teşekkürler..

Hukuki NET Güncel Haber

Ev sahibim çıkarmak istiyor? konulu yargıtay kararı ara
    Ev sahibim çıkarmak istiyor? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    zincirlikuyu
    İletiler
    360
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Ev sahibim çıkarmak istiyor....?

Sözleşme 1 yıllıksa ihtiyaç nedenli sizi çıkartabilir.Satarsa yeni alıcı da sizi çıkartabilir.

İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

peki bu süreç nasıl işler. Yani maksimum ne kadar daha oturabilirim. Bütün yükümlülüklerimi eksiksiz yerine getiriyorum, millet nelerle uğraşıyor okuyoruz.

Nerede
    SAMSUN
    İletiler
    1.322
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Eğer ev satılırsa,evi satın alan ihtiyaç sebebi ile size 1 ay içinde ihtar çeker, 6 ay sonunda siz çıkmazsanız tahliye davası açar.Yaklaşık 1 sene sürebilir tahliyeniz tahmini.Ev sahibi size kendi ihtiyacı dolayısı ile dava açarsa,ilk başta gerçekten ihtiyacı olup olmadığı önemli.Kanunda size yani kiracılara tanınmış haklar var.Ev sahibi sizi tahliye edebilir ama buda zaman alır.Süre vermek zor tabi bu davaların bu sitede okuduğum kadarı ile 1 sene sürdüğü.Siz kiralarınızı düzenli ve elinizde ödediğinize dair dekontlar olsun.Siz ev sahibi veya satılırsa yeni malikin ihtar çekmesini söyleyin.Süreç o zaman başlar.

Nerede
    zincirlikuyu
    İletiler
    360
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

satılırsa yeni malikin ihtar çekmesini söyleyin.Süreç o zaman başlar.
    Süreç başlamasın.İhtar çekmesini söylemeyin

İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tam bu noktada aklıma şu soru geliyor, biliyorsanız yanıtlarsanız sevinirim. Diyelim ki ev sahibi kendi oturmak üzere ihtiyaç sebebi ile ihtar çekti, 6 ay içerisinde de tüm yükümlülüklerimi yerine getirdim ve çıkmadım, dava açtı diyelim. Dava da 1 yıl sürdü, bunun neticesinde ev sahibi yönünde karar çıkarsa benim ne gibi maddi kaybım olur ?

Nerede
    zincirlikuyu
    İletiler
    360
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hü-
    kümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
    a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş
    olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebile-
    ceği gibi,
    b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma
    ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
    c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya
    sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
    ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir,
    tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün ol-
    madığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
    d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya
    eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya
    eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri
    olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında ki-
    racıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
    e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde
    kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara
    hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında,
    Tahliye davası açabilirler.
    Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı
    eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu
    yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeye mecburdur.

İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Son olarak da ; ihtar yöntemleri nelerdir, sms veya e-mail kanıt sayılır mı ? Çünkü 1 yıllık kontratım şubat ayında doluyor. O zamana kadar ihtar almazsam, otomatikman 1 yıl uzuyor diye biliyorum kontratım. O bakımdan sordum.

Nerede
    SAMSUN
    İletiler
    1.322
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Üstat BEKLEYİN olacaktı.Uyarı için teşekkürler.

Nerede
    SAMSUN
    İletiler
    1.322
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

MESKEN İHTİYACI NEDENİYLE TAHLİYE ( 6570 s.k. 7/b )

Kiralayanın kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma zorunluluğu doğması halinde kira süresinin bitiminde tahliye davası açabilme hakkı vardır. Ancak kiralayan açısından bu hakkın var olabilmesi için bazı unsurların oluşması gerekmektedir.
    Bu unsurlardan en önemlisi ise şüphesiz konut ihtiyacının gerçek ve samimi olmasıdır. İhtiyacın gerçek ve samimi olduğunun ispatı davacıya aittir ancak delil niteliği bakımından herhangi bir sınırlama getirilmemiş olduğundan ihtiyaç her türlü delille ispat edilebilir. Zaten bu seçeneğe göre tahliye davaları her olayın kendine özgü şartları değerlendirilerek, irdelenerek karar verilmekte. Kiralayan ihtiyacın gerçek olduğunu ispattan başka ihtiyacın zorunlu ve sürekli olduğu hususunu da ispat etmek zorunda. 6570 sayılı kanun kiralayan karşı kiracıyı koruma ve onu himaye etme amacına uygun olarak hazırlandığından açılan tahliye davalarında yerinde olarak Yargıtay ihtiyacın gerçek ve samimi olmasının yanında ihtiyacın sürekli ve zorunlu olmasını da ısrarla aramıştır(Y.6.HD.,19/3/1996,2420-2645). Örneğin Yargıtay’a göre kiralananın kiralayanın işyerine yakın olması (Y.6.HD.,26/9/1995,8442-8786), kiralayanın oturulabilir boş bir meskeninin olması (Y.6.HD.,18/2/1997,1063-1227), boş konutunun davadan kısa bir süre önce yada dava sırasında kiraya verilmesi, (Y.6.HD.,10/3/1997,1943-2094), yada kiralayanın gürültülü bir semtte oturması(Y.6.HD20/9/1991,16014-10638) gibi nedenler zorunluluk olarak değerlendirilmemiştir (Y.6.HD.,20/10/1997,8081-8277). Yine madde metninde kiralayanın kendisi eşi ve çocuklarından bahsetmektedir dolayısıyla kiralayanın anne-babası, kardeşleri ya da yakın akrabaları için ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açamayacağı açıktır.
    Bunun yanında kiralayanın oturduğu evini satmış olmasını (Y.6.HD.,24/11/1998,10058-10065),yazlık konut ihtiyacını(Y.6.HD.,28/4/1998,3638-3667), reşit olan bir kimsenin ayrı mesken edinme hakkın olduğunu(Y.6.HD.,6/10/1997,7127-7466), kiralayanın başkasının evinde başkalarıyla yaşamasının istenemeyeceği hususlarını gerçek ve samimi bulmuştur(Y.6.HD.,17/10/1995,9724-9995).
    a- Dava Hakkı ve Husumet
    Bu madde hükmüne göre dava açma hakkı kiralayana aittir. Yalnızca kuru mülkiyet hakkına sahip malik dava açamaz. Kiralanan eğer müşterek mülkiyet hükümlerine tabi bir taşınmaz ise bu durumda dava açma hususunun müşterek mülkiyet paydaşları arasında M.K.m.264’e göre çoğunluğun sağlanması gerekmektedir.
    Dava açılmadan evvel kiracının ölmesi durumunda 6570 s.k. m. 13 göre davada husumet meskende oturmaya devam eden mirasçılara yönlendirilmelidir. Burada da eğer birden fazla kiracının olması durumunda ihtarlarda veya açılacak davada bu husus göz önüne alınmalıdır.
    6570s.k. madde 7/b'nin hazırlanış biçimi her ne kadar dava açma hakkının gerçek kişilere ait olacağı kanısı uyandırsa da tüzel kişilerinde gerek tesis gerekse lojman ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açabileceği görüşü savunulmaktadır.7 Tüzel kişilere karşı açılacak davalarda husumet tüzel kişinin temsilcisine değil tüzel kişiliğe yöneltilmelidir.
    Dava açacak kişinin ayrıca M.K. hükümlerine göre reşit olmalıdır.Çünkü 6570 s.k. da sayılan tahliye nedenlerinde ispat davacıya ait olup reşit olmayan küçüğün mesken ihtiyacı olamayacağını Yargıtay kabul etmektedir (Y.6.HD.,23/2/1983,1465-1507)
    b- Dava Süresi
    Bu sebebe dayalı dava açma süresi yine İİK: m. 272’e göre akdin hitamından itibaren 1 ay içinde açılmalıdır. Burada ayrı bir mesele olarak mesken ihtiyacının yani akdin yenilenmeyeceği iradesinin kiracıya ne zaman bildirileceğidir.
    ‘’ Yerleşik içtihatlara ve İİK. 272.maddesine göre akdin hitamından itibaren bir ay içinde davanın açılması gerekir. Kira süresi ve dönemi bitmeden veya bir aylık dava açma süresi içinde akdin yenilenmeyeceğine ilişkin irade açıklaması karşı tarafa ulaşmış ise o dönemin sonuna kadar her zaman dava açılabilir.’’8
    Bu bir aylık sürede dava hakkını kullanmayan kiralayanın daha sonra dava açmak istemesi halinde sözleşmenin bitmesinden önce yeni dönemde sözleşmenin uzamayacağına ilişkin iradesinin kiracıya ulaşması gerekmektedir. Böyle bir iradenin ulaşması halinde kiralayan m. 7/b,c,ç bentlerinde sayılan nedenlere dayandırdığı tahliye davasını akdin bitiminde itibaren 1 ay içinde açmak zorunda değildir. Kiralayan davasını dönem sonuna kadar her zaman açabilecektir. Burada ihtar süreyi koruyucu niteliktedir. Ancak kiralayan başka döneme ait bir ihtara dayanarak tahliye davasının süresinde açıldığını iddia edemez, yani süre kesici ihtar ancak bir dönem için geçerlidir(Y.6.HD.,16/1/1995,13260-137)
    Sözleşmede akdin yeni dönem için devam etmeyeceğine ilişkin ihtarın ne zaman yapılacağı tarafların serbest iradesine göre kararlaştırılabilir. Sözleşmede böyle bir şart varsa buna uymadan çekilen ihtarın dava açma süresini korumadığı kabul edilir (HGK.,26/5/1993,81-216). Böyle bir hüküm kararlaştırılmayan sözleşmelerde ise dava açma süresi genel kural olan sözleşmenin sona ermesinden itibaren 1 aydır.

Bu sürelere uymayarak açılarak reddedilen davanın dilekçesi karşı tarafa ulaşması gereken ihbar niteliğindedir. Yani bu dilekçe davacının dönem sonuna kadar dava açma hakkını korur (Y.6.HD.,21/6/1995,6178-6380). Yine kiralayanın açtığı fakat süre yönünden reddedildiği davadan sonra ihtirazi kayıt olmadan aldığı kira parası kiralayanın dava açma hakkına halel getirmez.
    Yerleşik uygulamalara göre süre kamu düzenine ilişkin sayılmış, dava şartı olduğu kabul edilmiş ve resen dikkate alınmıştır. Süre kamu düzenine ilişkin olduğundan temyiz aşamasında bile ileri sürülebilir (HGK.,1/4/1992,107-232).

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: