Ben bir arkadaşımın elden aldığı borçlar neticesinde verdiği sıralı senetlere kefil oldum. Senetlerin vadesi üzerinden 4 ay geçtikden sonra alacaklı sıralı senetleri avukatına ciro ederek beni kefil olmamdan dolayı icraya verdi. Şahsıma gelen tebligatta alacaklı ve vekili avukatın vergi no olmamasından dolayı itiraz ettim ve gecici olarak icrayı durdurdum. Öğrenmek istediğim konu; Borçlar kanunu 493. madde (Bir kimse mahdut bir zaman için kefil olupta bu zamanın kızasını takip eden bir ay zarfında alacaklı bu bapta icraya veya mankemeye müracaatla hakkını takip etmezse yahut takibatına uzun müddet fasıla verirse kefil kefaletten beri olur) diyor. Burada bahsi edilen #8220;mahdut bir zaman ifadesi#8221; senet vade tarihi mi? Eğer vade tarihi ise kefilliğimin düşmesi gerekmiyor mu ? Yoksa farklı bir anlam mı içeriyor ? Söz konusu sıralı senetlerde benim on yuzunde tek bir imzam var. Tarafımın rızası ve onayı olmadan senetler üzerine bir el yazısı ile müşterek ve müteselsil borçlu ibaresi diğer bir el yazısı ile adım soyadım ev adresim ilave edilmiş, senette yazan kefil yazısının üstü kalemle çizilmiş. Ben kefil olarak sorumlu olmakla birlikte, onayım ve rızam olmadan senet üzerine sonradan yapılan eklemeler kanuna uygunmudur?. Belge-evrak düzeni diye bir olay yokmudur?. Benim iyi niyetim bu yolla suistimal edilmiş olmuyormu?. Ben bu avukat ve vekillerine senetlerde yapılan rıza dışı eklentilerden dolayı dava açmak istiyorum. Kazanırmıyım. İlginize şimdiden tşk eder iyi çalışmalar dilerim.