Merhabalar,arkadaşımın kaybettiği bir davası var danıştay onikinci dairede.ama bir türlü karar metnine veya özetine ulaşamıyoruz.Karar numarasını versem karar metnini yollayabilirmisinz?
Karar Tarihi 12/06/2009
Karar Yıl - No 2009-3627
Hukuki NET Güncel Haber
Konu gumus tarafından (15-05-2010 Saat 19:26:26 ) de değiştirilmiştir.
Danıştay Bilgi Bankasında sadece seçilmiş örnek kararlar yayımlanıyor dolayısıyla aradığınız karar metnine veya özetine ulaşmanız mümkün değil maalesef. Karar metninin örneğini ancak arkadaşınız mahkemeden alabilir.
Konu Çobanoğlu tarafından (16-05-2010 Saat 00:44:19 ) de değiştirilmiştir.
Sayın çobanoğlu hocam yanıtınız için çok teşekkürler.Buna benzer bir konuda başka bir arkadaşın sonuçlanmamış bir davası vardı.İkiside idari mahkemeyi kazandılar.Ancak meb kararı temyiz etti.Dosya numarasını verdiğim arkadaşın kararında danıştay ilk önce yürütmeyi durdurdu sonrada kararı bozdu.Diğer arkadaşın davasında da danıştay bakanlığın yürütmeyi durdurma isteğini red etti ancak dava hala tekemmülde.
Biz bu arkadaşın kararını danıştayın ilk önce neden yd kararı alıp bozduğunu,diğer arkadaşın yd yı red ettiğini merak ediyoruz.Sizce yd red edildiği için davanın kararının lehimize olma ihtimali nedir?
İlgilendiğiniz için çok teşekkürler...
YD ret kararı olduğu için bu davada temyiz diğerine göre daha geç sonuçlanır. Zaten dava dosyası tekemmüldeymiş. YD ret kararı olduğuna göre temyiz talebinin de reddedilme ihtimali kuvvetlidir diye düşünüyorum. Ancak iki ayrı davanın içerikleri aynı mıydı? Danıştay'da davaları hangi Dairelerde?
sayın çobanoğlu hocam,
Davası bozulan arkadaşın dava konusu görevden alma,yd ret kararı verilen arkadaşın dava konusu Atama.Hocam iki arkadaşın davasıda onikinci dairede.2 TEtkik kurulu hakimi yd ret kararını alırkan meb'in hatalı davrandığını belirtmişler.
Dava pedagojik formasyon eksikliğinden milli eğitim bakanlığının görevden almasıyla ilgili.İki arkadaşta yurtdışından aynı fakülteden mezun.2005 mezunu Yd red kararı alınan arkadaşın diplomasında öğretmenlik ibaresi var,2004 mezunu arkadaşın diplomasında yok.Ama denklik belgeleri aynı.
Acaba onikinci dairede benzer konulu iki dava neden böyle farklı seyretti ben onu merak ettim.
Cevaplarınız için sağolun Hocam...
Hocam bu arada kaybeden arkadaşın dosyasının daireye geliş tarihi 11.04.2008
yd red kararı alınan arkadaşın dosyasının daireye geliş tarihi:07.10.2008
Konu gumus tarafından (16-05-2010 Saat 12:47:52 ) de değiştirilmiştir.
2005 yılında yurtdışındaki aynı fakülteden mezun olan arkadaşınızın diplomasında öğretmenlik ibaresi bulunurken diğer arkadaşınızın diplomasında bu ibare niye yok? Bu bir farklılık. İkincisi idari işlemlerin biri görevden alma diğeri ise atama ile ilgili. Dolayısıyla dava konuları farklı. Görevden alma ile ilgili davada keşke YD itirazında bulunulmuş olsaydı. Bu durumda İDDK'nın da bu konudaki kararı alınmış olurdu. Belki de YD itirazı kabul edilebilirdi. Neyse bu konuda Danıştay bozma kararı vermiş artık. Arkadaşınız hangi görevden ve hangi gerekçe ile görevden alındı? Pedagojik formasyon hangi görevden alınmaya dayanak oluşturuyor? Bu konuda bir mevzuat var mı? Arkadaşınız ne zamandan beri bu görevde bulunuyordu? Atama işlemi ile ilgili davada YD ret kararı verilmiş ancak o davanın da sonucunun ne olacağını bilemiyoruz. O davada da İdare Mahkemesi kararının onanması ya da bozulması şansı var. Heyet bazen maalesef Tetkik Hakimi ve Savcının düşüncelerinin aksine kararlar alabiliyor. Hatta bazen aynı konularda bile değişik kararlar alınabiliyor maalesef. Davaların tarihleri de farklı. Kararların gerekçeleri bilinirse bu konu daha iyi yorumlanabilir diye düşünüyorum.
Sn. Çobanoğlu MEB' de öğretmen olarak çalışırken 2004 ve 2005 mezunu arkadaşlarımız görevden aynı zamanda alındı.gerekçe ise denkliklerinde 'öğretmenlik' ibaresi olmadığı gösterildi. Ancak denkliklerinde de herhangi bir ŞERH de yok ''öğretmenlik yapamaz ya da öğretmenlik bilgisi sınavına tabidir '' diye.2004 mezunu arkadaşımızın yurtdışından aldığı diplomada 'öğretmen' ibaresi yok fakat transklipte pedagojik formasyon ve pedagoji dersleri aldığı görülüyor.bu arkadaş 4 ay sözleşmeli 8 ay kadrolu şekilde MEB de görev yaptıktan sonra görevden alınıyor.idare mahkemeyi kazanıyor. MEB YD istiyor danıştay YD kabul ediyor ve dolayısıyla kısa bir sürede de danıştay kararı bozma veriyor.Ve kaybediyor.
Gelelim 2005 mezunu arkadaşa bu arkadaşımız da aynı durumda, ancak şu fark var, yurtdışından aldığı diplomada 'öğretmen' ibaresi görülüyor.bu arkadaşımız MEB de 2 ay sözleşmeli çalıştıktan sonra görevine son veriliyor.gerekçe ise yukardaki arkadaşın durumu ile anlattığım gibi denkliğinde ''öğretmenlik'' ibaresi olmaması.Bu arkadaş idere mahkemesini kazanıyor. MEB YD istiyor ancak bu sefer danıştay RET cevabı veriyor.Davaları sizde gördünüz,kaybeden arkadaşımızın dava konusu''görevden alma '' ancak şu an danıştayda bekleyen arkadaşımızın dava konusu''atama'' yazıyor.bu arkadaşımız halen görevinde kadrolu olarak 3,5 yıldır çalışıyor.bu dava konularını avukatlar mı belirliyor. sizce burada avukatların da davayı farklı açmalarının da mı etkisi var.Ayrıca YD kararı için gerekli;
1-Açıkça hukuka aykırılık
2-İdari işlemin uygulanması durumunda onarılması güç ya da imkansız zararların doğması.
Öyle ise 2005 mezunu arkadaşta danıştay bu iki maddeyi gözönünde bulundurup hukuka aykırılık görmemiş ve onarılması güç ve imkansız zararlar doğmayacağını düşünerek ret kararı vermiş ise bunu aksine bir sonuç çıkması sizce % kaçtır ya da davanın seyri arkadaştan taraf mıdır.Ayrıca sizden şunu öğrenmek istiyorum TEKEMMÜLDE iken MEB itiraz ya da delil gönderebilir mi danıştay'a, gönderse bile davanın seyrine ne kadar etkili olur.
İlginize teşekkürederim.Saygılarımla...
NOT:2005 ve üstü yıllarda bu fakülteden yurtdışından alınan diplomalarda ''öğretmenlik'' ibaresi olduğu için YÖK 2006 ve sonraki yıllarda denkliklerine ''öğretmenlik bilgisi yeterlilik sınavına tabidir '' diye ŞERH düşmüş ancak 2005 mezunu arkadaşın diplomasında öğretmelik yazmasına rağmen YÖK herhangi bir şerh koymamıştır.(sizce danıştay bunu gözönünde bulundurmuş olabilir mi)
Konu gumus tarafından (16-05-2010 Saat 15:13:52 ) de değiştirilmiştir.
Anlatttığınız kadarıyla 2004 yılında mezun olan arkadaşınızın kadrolu öğretmen olarak atanması işlemi davalı atama tarihinden 8 ay sonra idare tarafından diplomasında öğretmenlik ibaresi yazılı değil gerekçesiyle kaldırılmış veya geri alınmış. Arkadaşınız aleyhine temyiz kararından sonra karar düzeltmeye gitti mi? Öyle ise karar düzeltme sonucu ne oldu? Karar düzeltme müracaatının olduğunu ve sonuçlanmadığını tahmin ediyorum. Bence İdare Mahkemesi doğru karar vermiş ancak Danıştay'da arkadaşınız davayı iyi savunamamış gibi. Yoksa bu işlemin anlattığınız kadarıyla hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Neden hukuka aykırı derseniz arkadaşınız sahte diploma veya gerçek dışı beyanla ya da hile ile veya açıkça hukuka aykırı olarak kendisini atattırmamış. Bu nedenle davalı idare kişi lehine sonuç oluşturan idari işlemini ancak dava açma süresi olan 60 gün içinde geri alabilirdi. 8 ay sonra öğretmelik görevine son vermek hukuki değildir. Zira bu konuda Danıştay'ın bir sürü kararı var. Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun 26.09.1952 günlü, K.1952/244 Sayılı İçtihatları Birleştirme Kurulu kararında kanuna aykırı yapılan bir terfinin dahi bir çok tesir ve neticeler tevlit ettiği ve idarece kanunsuz bir terfi işleminin her zaman geri alınamayacağı ve bunun istikrar ilkesiyle bağdaştırılamayacağı belirtilmiştir. Aynı Kurulun 21.12.1973-22.12.1973 günlü K.1973/14 sayılı kararında yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı veya hilesi hallerinde süre aranmaksızın geri alınabileceği; aksinin dava açma süresi içinde mümkün olduğu karara bağlanmıştır. Aynı Kurulun 1987 tarihli kararında da bu hususlar teyit edilmiştir. Danıştay 12. Dairesinin 1995 tarihli bir kararında da tesis edilen idari işlemin dava açma süresinde geri alınmaksızın kişi lehine sonuçlar oluşturulduktan sonra geri alınmasının istikrar ve güven ilkeleri ile idare hukuku içtihatlarına aykırılık oluşturduğu belirtilmiştir. Tüm bunlar temyiz sırasında Danıştay'a sunulmalı ve savunulmalıydı. 2005 yılında mezun olan arkadaşınızın durumu daha farklı o sözleşmeli ise sanırım sözleşmesi iptal edilmiştir. Eğer sözleşme imzalandıktan sonra hukuka aykırı denerek 60 gün içinde sözleşmesi iptal edilmiş ve idari işlem bu şekilde geri alınmışsa durum farklı olur. 2 ay dolduktan sonra işlem geri alınmışsa farklı olur. Her iki arkadaşınızda hukuka aykırılığa maruz kalmışlar diye düşünüyorum. Danıştay'daki davaların nasıl sonuçlanacağını tahmin edemem. Davalı idare dosya tekemmülde iken de ek dilekçelerle yeni bilgi ve belgeler gönderebilir. Danıştay'ın da davacı veya davalıdan da ek bilgi ve belge talebi olabilir diye düşünüyorum. İyi günler dilerim.
Sayın çobanoğlu.
Şu an davamızın durumu 10 günden beri inceleme sırasını bekliyor olarak gözüküyor.Şu an bu dava ile ilgili bizim yada milli eğitim bakanlığının ek belge ve delil sunma şansımız var mı?genişletilmiş delil yasağı diye birşey duymuştum.Şimdiden çok teşekkürler.İyi çalışmalar.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku