İki memur bir kamu kurumu içinde kavga ediyor. İki memurun kurum içinde çalıştığı birimler farklı, sicil amirleri farklı.
Kavga yüzünden soruşturma açılıyor ve kavgacı memurlardan kusuru daha az görülene uyarı, diğerine yani kusuru daha fazla görülene kınama cezası veriliyor.
Uyarı cezası alan memur soruşturma dosyasına bakıyor. Soruşturmayı hukuk kurallarına uygun buluyor ve uyarı cezasının iptali için dava açmıyor ayrıca soruşturmayı hukuka uygun bulduğu için bir üst displin amirinede itiraz etmiyor. (Memurların uyarı ve kınama cezalarına karşı dava açma hakkı yok ama olaydaki memurların bağlı bulundukları kurumun displin yönetmeliği onlara uyarı ve kınama cezalarına karşı da yargı yoluna başvurma hakkı tanımış.)
Kınama cezası alan memur ise bir üst disiplin amirine itiraz ediyor. İtiraz nedeni ise şu "Bana disiplin cezası veren kişinin kurum yönetmeliğine göre bana disiplin cezası verme yetkisi yok." diyor.
Kurumdaki üst disiplin amiri yönetmeliğe bakıyor ve gerçekten kınama cezası verilen memura o cezayı veren amirin bu yönde bir yetkisi olmadığını görüyor. Ve kınama cezasına yapılan itirazı kabul edip bu cezayı kaldırıyor. Olayın üzerinden de bayağı bir zaman geçtiği için yani süre geçtiği için ilgili kişiye kınama cezası verme yetkisi olan amir ceza veremiyor.
Bunu duyan ve uyarı cezası alan memur bu sefer aynı amire müracat ediyor ve diyor ki "Benim soruşturma dosyamda bir hukuka aykırılık yok. Bana uyarı cezasını veren amir bu cezayı vermeye zaten yetkili. Ama iki taraflı bir kavga olmuş. Karşı taraf da bu kavga sonucu kınama almış. Ve karşı tarafın bu cezası cezayı yetki amir vermediği için kaldırılmış. Benim uyarı cezamı yetkili amir verdi. Bu yönden itirazım yok ama karşı tarafın kınama cezası kaldırıldığı için benimde uyarı cezamın kaldırılması lazım. Aksi takdirde adaletsiz bir sonuç çıkıyor. Şöyleki kavgada daha çok kusurlu bulunup kınama cezası alan tarafın bu cezası kaldırılıyor ve o kişi cezasız kalıyor. Kavgada daha az kusurlu olan benim cezam ise aynen kalıyor. Yani asıl suçlu cezasız kalıyor, benim ise cezam sicilimde duruyor. O nedenle adalet ve hakkaniyet gereği benim uyarı cezamında kaldırılması gerekir" diyor.
Sizce uyarı cezası alan memurun da bu cezası kaldırılmalı mı, kaldırılmazsa uyarı cezası alan memur idare mahkemesine başvurarak sonuç alabilir mi?
Cevap: İki Memurun Kavgası ve Verilen Disiplin Cezası
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
Süresi içinde itiraz etmeniz gerekirdi.
Uyarı cezası alan memur süresi içinde itiraz etmiyor. Çünkü cezayı yetkili amir vermiş. Soruşturma Dosyasına bakıyor orada da itiraz edebileceği bir durum görmüyor. kendisine verilen cezayı hukuka uygun buluyor.
Kınama cezası alan memur süresi içinde itiraz ediyor. Çünkü soruşturma dosyasına bakınca cezayı yetkili olmayan amir vermiş, bunu görüyor. İtiraz ediyor ve itirazı kabul ediliyor. Yetkili amirin o kişiye kınama cezası verme hakkı ise o olay açısından zamanaşımına uğramış. Yani yönetmelikte "Soruşturma tamamlanır tamamlanmaz verilen ceza ceza on gün içinde bildirilir." anlamına gelen bir madde var. On günlük süre geçtiği içinde yetkili olan amir kınama cezası veremiyor artık.
Bu durum üzerine uyarı cezası alan memurda "Benim itiraz sürem geçti ama yeni bir durum ortaya çıktı. karşı tarafın kınama cezası kaldırınca olayda tek suçlu ben gözüküyorum bu adaletsizlik o zaman hakkaniyet gereği benim cezamıda kaldırın" diyor.
Cevap: İki Memurun Kavgası ve Verilen Disiplin Cezası
Uyarı cezası alan memur cezasını hukuki bulmuş ve bir üst disiplin amirine itiraz etmemiş. Kınama cezası alan memurda disiplin cezasında bir hukuka aykırılık bulmuş ve bir üst disiplin amirine itiraz etmiş ve itirazı kabul edilerek cezası kaldırılmış. Ceza vermeye yetkili amir için de ceza verme yetkisi zaman aşımı oluşmuş. Bu durumda uyarı cezası almış memur için hiçbir hukuki çare kalmamıştır maalesef diye düşünüyorum.
Cevap: İki Memurun Kavgası ve Verilen Disiplin Cezası
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Uyarı cezası alan memur cezasını hukuki bulmuş ve bir üst disiplin amirine itiraz etmemiş. Kınama cezası alan memurda disiplin cezasında bir hukuka aykırılık bulmuş ve bir üst disiplin amirine itiraz etmiş ve itirazı kabul edilerek cezası kaldırılmış. Ceza vermeye yetkili amir için de ceza verme yetkisi zaman aşımı oluşmuş. Bu durumda uyarı cezası almış memur için hiçbir hukuki çare kalmamıştır maalesef diye düşünüyorum.
Peki böyle bir durumla karşılaşmamak için uyarı cezası alan memur süresi içinde "benim uyarı cezasına bir itirazım yok ancak kavga ettiğim tarafın kınama cezası süresi içinde yapılacak bir itiraz sonucu değiştirilirse benim cezamında gözden geçirilmesini talep ediyorum" şeklinde dilekçe vermesi mi gerekiyordu?
Cevap: İki Memurun Kavgası ve Verilen Disiplin Cezası
Uyarı cezası alan memur bu disiplin cezasına karşı bir üst disiplin amirine süresinde itirazda bulunmalıydı. İtirazı da reddedilse bile İdare Mahkemesine uyarı cezasının iptali için müracaatta bulunmalıydı. Kendi cezası için artık herhangi bir hukuki çare kalmamış maalesef. Bu memurun kınama cezası alan memurun da cezası ile ilgili hiçbir hukuki itirazı veya tasarrufu olamaz. Kınama cezası idarenin kendi hukuki hatasından kaldırılmıştır.
Cevap: İki Memurun Kavgası ve Verilen Disiplin Cezası
işte bende bunu diyorum süresinde "karşı tarafın kınama cezası yapılacak bir itiraz üzerine kaldırılırsa benim cezam da tekrar incelensin" diye bir dilekçe verse idi o zaman olurmuydu?
Ve diyelim böyle bir itiraz yapılmadı. Kınama cezası idarenin hukuki hatasından kaldırılıyor bu doğru ama ya idare bunu bilerek yaptıysa. Yani bir taraf kayırıldı iddiasına mahal vermemek için karşı tarafa da kınama verdiler ama bunu yetkisi olmayan amire bilerek verdirdiler. Sonra kınama cezası alan memurun kulağına fısıldadılar : "Sana o şahsın kınama cezası verme yetkisi yok, itiraz et cezan kaldırılsın" dediler. Ve kınama cezası alan kişi itiraz edince cezası bu sebepten kaldırıldı. Sonuç olarak kavgada daha çok suçlu bulunana ceza verilmedi. Az bi suçu olanın ise cezası aynen kaldı. Hukuk davalarında mesela "yargılamanın yenilenmesi" diye bir olay var. Ayrıca idare yaptığı işlemi hatalı bulursa herzaman geri alabilir. Mesela benim itiraz sürem geçtikten sonra ama karşı tarafın kınama cezasının kaldırıldığını öğrendiğim tarihten bir gün sonra itirazım üzerine idare "Suç iki kişi tarafından işlenmiştir. Taraflardan birisine yetkisi olmayan amir ceza verdiği için bu ceza kaldırılmıştır. Bu durumda hakkaniyet gereği diğer memurunda cezası kaldırılmıştır" diye karar verse bu karara kimse itiraz etmiyeceğine göre geçerli olur herhalde değil mi?
Peki uyarı cezası alan kişi olarak ben "karşı tarafın kınama cezası kaldırıldığı için benim uyarı cezamında kaldırılmasını" talep etsem ve idarenin olumsuz cevabından sonra 60 gün içinde idare mahkemesine gitsem ve yukarda yazdığım gibi kınama cezasının bilerek yetkisiz amir tarafından verildiğini amacın kayırma olduğunu, sonuçtada suçlu taraflardan birinin cezasız kalmasının adalet ve hakkaniyeti yok ettiğini öne sürsem bu davayı kazanabilirmiyim?
Konu kartograf tarafından (15-05-2010 Saat 21:31:43 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: İki Memurun Kavgası ve Verilen Disiplin Cezası
Burada önemli olan uyarı cezasının hukuki olarak doğru bulunduğu için itiraz edilmemesidir. Eğer itiraz edilmiş olsaydı ve itiraz reddedilseydi iptal davası için müracaat şansı olurdu ve belki de ceza idare mahkemecesince iptal edilirdi. Ancak maalesef bu şans kalmamış. İdare verdiği uyarı cezasını ancak açıkça hukuka aykırılığının farkına varırsa veya hile vs. ile tesis edildiğini anlarsa geri alabilir. Ancak anlattığınız kadarıyla uyarı cezasının tesisinde herhangi bir hukuksuzluk yoktur. Hukuksuzluk kınama cezası ile ilgilidir. Tabiki idareye anlattığınız olayları bir dilekçe şeklinde yazabilir ve uyarı cezasının kaldırılması talebinde bulunabilirsiniz. İdare kuvvetle muhtemel bu dilekçenizi reddedecektir. Sonra iptal davası açabilirsiniz. Ancak maalesef İdare Mahkemesi kuvvetle muhtemel iptal davanızı reddeder diye düşünüyorum. Umarım ben yanılırım.
,
memur kavga ederse ne olur,
Memurun memurla kavga etmesi,
memuriyette kavga,
disiplin suçu kavga,
memurun memuru darp etmesi,
devlet memuru kavga ederse,
amirle kavga etmek,
http:www.hukuki.netshowthread.php72472-iki-Memurun-Kavgasi-ve-Verilen-Disiplin-Cezasi,
iki öğretmen kavga ederse,
memur arkadaşıyla dairede kavka ederse cezası nedir,
kavga eden memurlara verilecek ceza,
is yerinde kavganin cezasi,
memurlar arasi kavga,
iki polis kavga ederse ne olur,
kavga eden iki memurun cezası,
devlet memurlari arasindaki kavgaya verilen cezalar,
öğretmenlerin kavga etmesi,
memurun kavga etmesi,
kavga eden memurlar hakkında soruşturma site:www.hukuki.net,
polis kavga ederse
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku