Ağustos 2009 da şikayet üzerine Eylül 2009'da inceleme/soruşturma açılması için olur verildi. Muhakkik soruşturmayı Şubat 2010 da sonuçlandırdı. 5 Mart 2010 da disiplin amirime rapor ulaştı. Bana 12 Mart 2010 da yazıyı tebliğ ettiler ve 7 gün savunma süresi verdiler.
Sorularım şunlar;
1) "15 gün içinde ceza verilir" dendiği için bu süre 20 Mart 2010 ctesi doluyordu, 22 Mart 2010 tarihli yazıyla cezayı verdiler bu doğru mu?
2) Savunmamı süresi içinde yani 19 Mart 2010 da bana yazıyı tebliğ eden birimime verdim, ancakyazım disiplin amirime ulaşmadan cezayı verdiler, bu doğru mu?
3) Forumun bir yerlerinde "savunmayı alan amirle cezayı veren amir aynı kişi olamaz" deniliyor. Benim durumumda savunmayı isteyen de cezayı veren de aynı kişiler. Bu durumda itirazımda yukardaki ifadeyi kullanabilir miyim, hukuki dayanağını aradım ama bulamadım. Yardımcı olur musunz lütfen?
1-Disiplin amiriniz disiplin soruşturma raporunun kendisine ulaşmasından itibaren değil soruşturmanın tamamlandığı ve raporun hazırlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde cezayı vermek zorundadır. Bu durumda sizin için önemli olan 5 Mart 2010 tarihi değil soruşturmanın tamamlanarak raporun hazırlandığı Şubat 2010 tarihidir diye düşünüyorum. Soruşturma raporunun ne zaman tamamlandığını iyi öğreniniz derim. Eğer kesin Şubat 2010'da raporun tamamlandığına eminseniz bir üst disiplin amirinize uyarma cezasına itiraz dilekçenizde bunu belirtin derim.
2-Savunmanız size disiplin cezası vermeye yetkili disiplin amirinize ulaşmadan disiplin cezası verilemez aksi halde disiplin amiriniz savunmanızı incelemeden ceza vermiş olur. Bu hukuk ve kanuna aykırı bir idari işlem oluşturur diye düşünüyorum. Yani savunma alınmadan ceza verilemez.
3- Disiplin cezası vermeye yetkili disiplin amiriniz savunmanızı alır ve disiplin cezası verebilir. Soruşturma raporunu hazırlayanla disiplin cezası veren aynı kişi olamaz o ayrı meseledir.
4-İtirazınız dilekçenizde ceza vermek için zaman aşımı oluştuğunu belirtiniz ancak mutedil davranarak bir üst disiplin amiriniz tarafından uyarma cezasının kaldırılmasına çalışınız derim.
Uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolu kapalıdır ancak size uyarma cezası verilmesinde ceza verme için zaman aşımı oluşmuş ise veya usul hatası varsa bunu yargıya taşıyabilirsiniz. Bir üst amirinizin cezanızı kaldırabileceğini umuyorum.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Aslında bana teklif edilen kınama cezası idi ancak sicillerim 95 in üstü olduğu için ve daha önce hiç soruşturma geçirmemiş v.s. olduğum için disiplin amirim uyarma cezası verdi. Olayın olduğu tarihte Resmi Gazete'de yayınlanmış bir Disiplin Yönetmeliği yoktu. Bu sebepten dolayı hukuki dayanaktan yoksun olduğunu da belirtiyorum. Ancak yakın zamanda yayınlanan yeni yönetmeliğe göre cezayı veriyorlar. Bu da usul hatası diye düşünüyorum. Sizin dediğiniz soruşturma tamamlandıktan 15 gün sonra ceza verilmesi işini başka yönetmeliklerde okumuştum ancak kurumumuzun yönergesinde "Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarında; soruşturma dosyası soruşturma tamamlanarak, kurumun genel evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde, Yönetmeliğin eki cetvelde belirtilen disiplin amirine soruşturma raporunun ilgili kısmı gönderilir. Disiplin amiri tarafından, raporun kendisine ulaştığı tarihten itibaren 15 (onbeş) gün içinde disiplin cezası verilir." deniyor. Kurumların bu şekilde farklı bir düzenleme yapma yetkisi var mıdır?
Sizin kendi kurumunuzun Disiplin Yönetmeliğini bilemem ancak 657 saılı Kanuna tabi bir memur iseniz söz konusu Kanunun KARAR SÜRESİ başlıklı 128. maddesinde " Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar." deniliyor. Yönetmelik hükümleri Kanun hükümlerine aykırı olamaz. Konu mahkemelik olursa bu konuda kararı verecek olan mahkemelerdir diye düşünüyorum.
Kurumumuzun yönetmeliğinde;
"Disiplin cezaları
MADDE .. – (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinde yer alan Devlet memurlarına yönelik disiplin cezaları ile bu cezaların uygulanacağı fiil ve hallere ilişkin hükümleri .....'da görevli personele de uygulanması esastır." ifadesi geçiyor.
Dolayısı ile itirazımı yaparken, bu yönetmeliğe göre hazırlanan yönergenin kanuna aykırı düzenlendiğini ve 17 Şubat'ta sonuçlanmış soruşturma raporuna göre ceza verme süresinin zaman aşımına uğradığını da ifade etmeli miyim?
Elbette yazdığınız konuları da itiraz dilekçenizde belirtirseniz sizin için iyi olur diye düşünüyorum. Ayrıca daha önce disiplin cezası almadığınızı ve sicilinizin çok iyi olduğunu tekrar tekrar belirtiniz.
Sayın Çobanoğlu,
Bana önerdiklerinizi itirazıma yazdığım halde maalesef bir üst disiplin amirim itirazımı reddetti. Aslında bunu bekliyordum, çünkü görevden alındığım için idari dava açtığım için disiplin cezası vermeye çalıştıklarından, itirazımı kabul etmeyeceklerini biliyordum. Olayın olduğu tarihte 3011 sayılı kanuna göre Resmi Gazete'de yayınlanarak geçerli hale gelen bir disiplin yönetmeliğimiz olmadığı için çok sayıda davayı kazanan kurum personeli var, bu kararları da itirazıma koyduğum halde itirazımı kabul etmediler. Şimdi bu işlein iptali için de idari dava açacağım. Sizce, usul yönünden iptali yeter sebep midir? Esasla ilgili daha önce anlattıklarımı dilekçemde de anlatmalı mıyım, yoksa sadece savunmam ve itirazım ekte yeralmaktadır desem kafi midir?
Sayın Çobanoğlu,
Bana önerdiklerinizi itirazıma yazdığım halde maalesef bir üst disiplin amirim itirazımı reddetti. Aslında bunu bekliyordum, çünkü görevden alındığım için idari dava açtığım için disiplin cezası vermeye çalıştıklarından, itirazımı kabul etmeyeceklerini biliyordum. Olayın olduğu tarihte 3011 sayılı kanuna göre Resmi Gazete'de yayınlanarak geçerli hale gelen bir disiplin yönetmeliğimiz olmadığı için çok sayıda davayı kazanan kurum personeli var, bu kararları da itirazıma koyduğum halde itirazımı kabul etmediler. Şimdi bu işlein iptali için de idari dava açacağım. Sizce, usul yönünden iptali yeter sebep midir? Esasla ilgili daha önce anlattıklarımı dilekçemde de anlatmalı mıyım, yoksa sadece savunmam ve itirazım ekte yeralmaktadır desem kafi midir?
İdare Mahkemesi iptal davası açtığınızda iptali talebinde bulunduğunuz işlemin şekil, sebep, maksat, konu ve yetki yönlerinden hukuka uygun olup olmadığını inceler. Bu nedenle hem şekil yönünden hem de varsa esasa yönelik sebep, maksat ve konu gibi diğer yönlerden de hukuka aykırılıkları dilekçenizde belirtirseniz davayı kazanma şansınız daha fazla olur. Yani tüm hukuka aykırılıkları dilekçenizde hukuki olarak anlaşılır bir şekilde anlatınız ve tüm hukuki delillerinizi de dilekçenize ekleyiniz derim. Umarım Mahkeme sonucu lehinize oluR.
Konu Çobanoğlu tarafından (30-04-2010 Saat 22:40:27 ) de değiştirilmiştir.
bağlı bulunduğum kurumun en üst disiplin kurulu tarafından verilen uyarma cezasına 7 gün içinde itiraz ettim. DMK'nın 136. maddesinde şöyle bir hüküm...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku