Bir yıllık kontratla emlakçı aracılığıyla daire kiraladım ve 1000 TL.depozitoyu ev sahibinin banka hesabına yatırdım. 4,5 ay sonra Ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarılarak ailemin yanına giderek şehir değiştirmek zorunda kaldım. Ev sahibine tam bir ay kala değilde 25 gün kala durumu telefonla anlattım ve taşınacağımı söyledim.
Kendisi avukat olduğu için, zor durumda kalacağını, ev kiraya verilene kadar kira ödemelerini yapmam gerektiğini söyledi. Bende bunun imkansız olduğunu, işsiz kaldığımı, kontrat hususi şartlarında zaten bir ay öncesinden haber verilmesi gerektiğinin yazdığını, eğer hala ısrar ederse mahkemeye vermesini söyledim.
Ev sahibide hemen telaşlanmaya gerek olmadığını, evin konumu itibariyle hemen kiraya verilebileceğini söyledi. Bende depozitoyu maddi yönden zorlanmasın diye bir ay sonra ödemesini söyledim. Daire en son ödediğim kiranın bitiminden 17 gün sonra kiraya verilmiş ve ne emlakçı nede ev sahibi tarafından bana haber verilmedi.
Telefon açıyorum ne telefonu açıyor nede geri arıyor.
Emlakçının komisyon alırken gösterdiği hassasiyeti zor durumda olduğumda göstermiyor.Emlakçıda bu konuda çok duyarsız davranıyor. Acaba aralarında maddi yönden bir çıkar ilişkisimi var. Yani bu gibi durumlarda depozitoyu ödemeyelimde kırışalım gibi.
Bu durumda depozitomu nasıl alabilirim?
Emlakçıyıda haksız kazanç sağlamaktan dava edebilirmiyim.?
Cevap: Erken Tahliye ve Depozitonun Geri Verilmemesi
Depozito adı üzerinde kira konusuyla ilgili olarak doğabilecek zararları karşılamak için teminat olarak alınır.Böyle bir zarar yoksa kiraya veren bunu geri vermekle yükümlüdür.İkinci husus tahliye etmeden 15 gün öncesinde kiraya verene yazılı bildirimde bulunmak lazım.Siz ise bu yükümlülüğe uymamışsınız.Boş kalan günler kirasını ödemek durumundasınız.Bunun dışında ise depozito bedelini almanız haktır.İLamsız icra takibi yaparsanız ,itiraz ederse itirazın iptali davası açacaksınız.
Cevap: Erken Tahliye ve Depozitonun Geri Verilmemesi
BU durumda mal sahibi haklı. İhbar keyfiyeti genel olarak KİRA KONTRATININ BİTİMİNE 15 gün kala bildirmek şeklindedir. Sizin kontratta kontrat bitimine 1 ay kala yazıyorsa, dilediğiniz zaman tahliye edemezsiniz. Kiralama aylık bedelli ise gün hesabı yapamazsınız. Mal sahibi boş kalan ayın parasını sizden isteyebilir. Depozitonun geri alınabilmesi için, evde hasar olmadığının, elektrik, su, doğalgaz, telefon, aidat vs. borcun olmadının tesbiti gerekir. Bu borçlar da varsa depozitodan mahsup edilerek düşülür.
Cevap: Erken Tahliye ve Depozitonun Geri Verilmemesi
Kira kontratının "hususi şartlar 8 inci mad."de aynen şöyle yazıyor;
-Kiracı kiralananı boşaltmak istediği takdirde BİR AY evvelinden mal sahibine ulaşacak şekilde bildirmek zorundadır.
Bu metin karşısında bende telefonla bildirdim.
Cevap: Erken Tahliye ve Depozitonun Geri Verilmemesi
MHC1 rumuzlu üyeden alıntı
Daire en son ödediğim kiranın bitiminden 17 gün sonra kiraya verilmiş
Bu durumu ispatlamak kaydı ile siz en çok 17 günlük kiradan sorumlu olabilirsiniz. Depozito olarak ödediğiniz miktardan evin 17 günlük kira bedelini hesaplayarak düşün ve üstünün (artan varsa ki sanırım var) iadesi için iadeli taahhütlü bir mektup ile ev sahibine başvurup icra takibi başlatacağınızı ya da alacak davası açacağınızı bildirin.
Avukat olduğuna göre 6570 s. yasaya vakıftır ve ihtarname üzerine ödeyecektir diye düşünüyorum.
Cevap: Erken Tahliye ve Depozitonun Geri Verilmemesi
litigation rumuzlu üyeden alıntı
BU durumda mal sahibi haklı.Depozitonun geri alınabilmesi için, evde hasar olmadığının, elektrik, su, doğalgaz, telefon, aidat vs. borcun olmadının tesbiti gerekir. Bu borçlar da varsa depozitodan mahsup edilerek düşülür.
Yakınan, yazısında evin 17 gün sonra başkasına kiraya verilmiş olduğunu belirtmektedir. Bu durumda mal sahibi nasıl haklı olsun sayın litigation?
Ayrıca elektrik, su, doğalgaz, telefon aboneliklerinin mevzuat gereği kullanan kişi adına olması zorunludur. Eğer böyle ise ve yakınanın bu aboneliklerle ilgili borcu varsa bu borçlar depozitodan mahsup edilemez. Zira söz konusu borç alacak ilişkisi doğrudan ilgili idarelerle yakınan arasında olup kendisi zaten abonelik başlangıcında ilgili işletmelere ayrıca depozito ödemiştir. Mal sahibi, yakınan ile ilgili işletmeler arasında borcun tahsili için taşeron değildir.
Cevap: Erken Tahliye ve Depozitonun Geri Verilmemesi
önemli bir soru soracağım yanıtlarsanız sevinirim. Ben evimi kiraya verdim diyelim. su elektrik, doğalgazı (SED) da kiracı kendi adına açtı. Sonra kiracı borç takip kaçtı ve borçtan dolayı kapandı buralar. Peki ben ev sahibi olarak ne yapabilirim. Suyu açtırmak istediğimde, ya da kendi üzerime almak istediğimde sorun çıkar mı borcu ödeyin derler mi yoksa kurumlar (yani SED kurumları) kiracı ile başbaşa bırakabilir miyim ? onlar kendi aralarında alacağı tahsil etmeye çalışsınlar. Kabul etmezler diye düşünüyorum. e suyu elektriği doğalgazı kapanmış bir yeri de kiraya veremem. o yüzden evin su elektrik doğalgaz faturaları benim adıma kayıtlı şu anda.
Borçlunun ve bedelinin belli olduğu fakat vadesi ve kime olduğu belli olmayan bir senedin ödemesini yaptığım halde senedi bana geri vermeyeceklerini...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku