Atamanın İptali Ya da Geri Alınması Farklı İşlemler midir?
Arkadaşlar Merhabalar.Ben bir kurumda,görevde yükselme sınavına girmeden, müdürlük kadrosuna ,Kadro derecemin uygun olmasından,üniversite mezunu olmamdan ve 13-14 yıldan beride bu görevi yaptığımdan atanmıştım.Başka bir kadroya vekaleten görevlendirilmem sonucunda dava açmış ve davayı kazanarak tekrar eski kadrom olan müdürlük kadrosuna döndürülmüştüm.Bir yıl geçtikten sonra atamam aynı kurum tarafından iptal edilmiştir.Bu kez de bu atamanın iptal edildiği yazının iptali için dava açtım.Fakat benim kafama bazı sorular takılmaktadır.Şöyleki;
1-Gecici görevlendirmede de kurum görevde yükselme sınavına girmeden müdürlük kadrosuna atanmıştır diyerek israrla savunmasına rağmen mahkeme işlemi iptal etmiş ve ben yeniden müdürlük kadrosuna döndürülmüştüm.Kurum aynı amaç ve maksatla tekrar böyle bir konuyu savunabilirmi?
2-Kurum benim atamamı sınavsız atama diye iptal ettiğini belirtmektedir.Kurumun iptal etme yetkisi varmı?Aslında bu iptal değilde geri almak olmazmı?İdare hukukuunda böyle atamaların ancak geri alınma yoluyla eski şekline döneceğini yazmaktadır.Yani bu tutum iptalmi, geri almamıdır?
3-Bir çok Danıştay kararlarında şartlar dahilinde "kişinin hilesi ve gerçek dışı beyanı yoksa istikrar ve idareye güven bakımından atama geri alınamaz denilmektedir.Bir yıl geçtikten sonra böyle bir atama iptal edilebilirmi? Atamamın kurum tarafından iptal edilmesine
karşı idare aleyhine açtığım dava nasıl sonuçlanabilir?
Cevap: Atamanın İptali Yada Geri Alınması Farklı İşlemlermidir?
Anladığım kadarıyla yeni bir idari işlemle Müdürlük kadrosundan alınarak başka bir kadroya atanmışsınız. Yeni atandığınız kadro nedir? Önceki davanızda geçici görevlendirme işlemi dava sonucunda Mahkeme tarafından iptal edilmiş. Yeni iptal davası açtığınız hukuka aykırı idari işlemde yani size tebliğ edilen yazıda ne yazıyor onu buraya yazabilirseniz daha iyi bir yorum yazabilirim. Zira hukuka aykırı işlemin iptali daha çok mahkeme kararları ile olur. İdari işlemler yeni bir idari işlemle geri alınabilir, kaldırılabilir veya değiştirilebilir. İdari işlemin geri alınması, sakat bir idari işlemin, idarenin tesis edeceği başka bir idari işlem ile hükümsüz hale getirilmesi, işlemin tesis tarihinden itibaren hukuk âleminden silinmesidir. Dolayısı ile geri alınacak idari işlem sakat olmalı ve bu sakat işlemi ortadan kaldıracak ikinci bir işlem olmalıdır. Sakat bir idari işlemden kasıt, hukuka aykırı olarak tesis edilen idari işlemlerin olmasıdır.
Çeşitli Yargıtay ve Danıştay kararlarının incelenmesinden anlaşılacağı üzere idare bir idari işlemini ancak yasal dava açma süresinde geri alabilir ancak yokluk, açık hata, memurun yalan beyanı veya hilesiyle tesis edilen işlem süre aranmaksızın her zaman geri alınabilir.
Bu çerçevede sizin sorularınıza cevap olarak şunları söyleyebilirim;
1-Dava konusu yeni işlem, önceki geçici görevlendirme işleminden farklı bir işlemdir. Davalı idare yeni işlemini muhtemelen Yönetmeliğe aykırı açık bir hatayla tesis edilen bir idari işlemin kaldırılması veya geri alınması için tesis ettiğini savunacaktır diye düşünüyorum.
2-Sizin müdürlüğe atanmanız Yönetmeliğin yayımlanmasından önce mi oldu yoksa sonradan mı oldu? Bu çok önemlidir. Yönetmeliğin yayımlanmasından önce atanmışsanız yeni tesis edilen idari işlem tamamen hukuka aykırıdır bence. Daha önce belirttiğim gibi idarenin açık hata ile tesis edilen işlemleri her zaman için geri alma, kaldırma veya değiştirme imkanı bulunmaktadır. Eğer Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra müdür olarak atanmışsanız, idarenin sizi bariz bir hata ile müdür olarak atayıp atamadığına mahkeme karar verecektir. Burada bir şey söylemek pek mümkün değil diye düşünüyorum. İdarenin yeni idari işleminin hangi mahiyette olduğunu anlamak için yazıda yazılanların bilinmesi gerekiyor.
3-Davalı idarenin sizi müdür olarak atama işlemini muhtemelen açık hata gerekçesiyle yeni bir idari işlemle geri almaya veya kaldırmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu durumda sizin davanızda iptali talebinde bulunduğunuz idari işlem mahkemece sebep, şekil, maksat, yetki ve konu unsurları yönünden incelenecektir. Eğer mahkeme idarenin gerekçesini doğru bulursa maalesef işiniz zor diye düşünüyorum. Yok mahkeme idari işlem gerekli yasal sürede geri alınmamış derse zaten kazandınız demektir. Umarım mahkeme öyle düşünür. Davanın nasıl sonuçlanacağını bilmek mümkün değildir. Sadece sizin lehinize sonuçlanmasını umabiliriz.
Cevap: Atamanın İptali Yada Geri Alınması Farklı İşlemlermidir?
.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .............................................Sayın Çobanoğlu vermiş olduğunuz bilgiler ve yakin ilğinizden dolayı çok teşekkür ederim.Görevde yükselme yönetmeliği benim atanma tarihinden sonra yürürlüğe girmiştir.Atanmam 13.02.2009 tarihinde yapılmışken bizzat kendisinin de belirttiği gibi il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik müessese ve işlemler memurlarının görevde yükselme unvan değişikliği esaslarına dair yönetmelik 04.07.2009 tarihinde yürürlüğe girmiş demektedir.Yani eğer buna dayanarak iptal edilmişse bu yönetmelik atama tarihinden sonra yürürlüğe girmiştir.İkinci bir konu ise benim bütün şartlarım tuttuğu için atama yapılmıştır.Derece,eğitim çalışılan süre gibi.Bir çok danıştay kararı buldum.Bu kararlarda da belirtildiği üzere şahsımın yalan beyanı,hilesi veya açık hata gibi durumlardan söz edilemez.Ayrıca kurum burada kendisini yarğı mekanızması gibi görüp atanmanın iptal edilğini belirtmektedir.Buyle bir yetki kurumlara verilmişmidir? Tekrar emeğinizi esirgemediğiniz için teşekkürlerimi sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Cevap: Atamanın İptali Yada Geri Alınması Farklı İşlemlermidir?
Davalı idarenin sizi Yazı işleri Müdürlüğü kadrosundan alma işlemi her ne kadar yazıda iptal şeklinde yazılmışsa da esası itibarıyla bir geri alma işlemidir. Bu işlemde yetki ve şekil yönünden bir hukuka aykırılık görünmüyor ancak sebep, maksat ve konu yönünden kanuna ve hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum.
İdari işlemlerin mutlaka bir sebebinin bulunması gerekmektedir. Bu sebep idareyi, o işlemi tesise sevk eden hukuki veya fiili etkenlerdir. Sizin olayınızda geri alma işleminin tesis sebebi, Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümlerine göre müdürlük kadrosuna atanabilmek için görevde yükselme sınavına katılmaksızın atamanızın yapılmış olmasıdır olarak belirtilmişse de gerçek sebebin siyasi bir sebep olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle idari işlem bence sebep unsuru yönünden kanuna ve hukuka aykırıdır.
Bu geri alma işlemi bana göre maksat unsuru yönünden de sakattır. Zira sizin olayınızda kamu yararından ziyade siyasi nedenlerle kasıt ve keyfilik söz konusudur.
Sizinle ilgili geri alma işlemini konu yönünden irdelerken geri alma şartlarının oluşup oluşmadığını incelememiz gerekmektedir. İdarenin geri aldığı bireysel işlemin yani sizin ilk atanma işleminizin hukuka uygun olup olmadığı oldukça önemlidir çünkü hukuka uygun bir bireysel idari işlem, hak yaratıcı nitelikte ise, hiçbir zaman geri alınamaz. Ancak, hukuka aykırı bir bireysel idari işlem, hak yaratıcı nitelik taşısa dahi yasal dava açma süresinde veya Danıştay içtihatlarına göre makul bir sürede geri alınabilir. Bu arada eğer idari işlemde ilgilinin hilesi veya kusuru varsa idare, bu işlemi de her zaman geri alabilir.
Hukuka aykırı bireysel idari işlemlerin ilgili birey yönünden hak oluşturup oluşturmadığını da incelememiz gerekmektedir. Eğer ilgili idari işlem kişi lehine hak oluşturmuşsa, idare tarafından hukuka aykırılığı gidermek sebebiyle ve ancak dava açma süresinde geri alma işlemi uygulanabilir diye düşünüyorum. Dava açma süresi geçtikten sonra hak kazandırıcı bireysel hukuka aykırı işlemler geri alınamazlar ve geçmişe dönük olarak hukuk düzeninden silinemezler çünkü bu durum idari istikrar ve güven ilkelerinin korunması yönünden bir zorunluluktur.
Tüm bu yazdıklarım çerçevesinde Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak atandığınızdan dolayı idarenin ilk atama işlemini hukuka aykırı olarak değerlendiriyorum. Ancak söz konusu atama işlemi her ne kadar hukuka aykırı olsa da sizin lehinize hak oluşturduğu için bu işlemin yasal dava açma süresinde geri alınması icap ederdi. İlk atama işleminin tesis tarihinden neredeyse bir yıl sonra geri alınmasından ve sizin de idareyi yanıltmanız söz konusu olmadığından dolayı idarenin yeni işlemi bence konu unsuru yönünden de hukuka aykırıdır.
Konu Çobanoğlu tarafından (06-03-2010 Saat 13:14:43 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: imla hatası
Cevap: Atamanın İptali Ya da Geri Alınması Farklı İşlemler midir?
Sayın Çobanoğlu kardeş,vermiş olduğunuz bilğiler için çok çok teşekkür ederim.Dava nasıl sonuçlanacak bilinmez ama ben ve benim gibi olanlar için bir emsal karar olacağını düşünüyorum.Yazdıklarınız çok doğru.Katılmamak elde değil.Bu atamanın iptalinde kamu yararı değil gerçekten de bir siyasi kin olduğu açıkca ortadadır.Mahkemeye vereceğim cevap yazılarında bunları dile getireceğim.Bakalım sonuc ne yönde çıkacak.Tekrar teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.saygılarla.....
Cevap: Atamanın İptali Yada Geri Alınması Farklı İşlemlermidir?
Metehan bey kazanmış olduğunuz mahkeme kararına ve bahsettiğiniz danıştay kararına ihtiyacım var yardımcı olur musunuz.
Mail adresim piyusi1@hotmail.com
Cevap: Atamanın İptali Yada Geri Alınması Farklı İşlemlermidir?
piyusi rumuzlu üyeden alıntı
Metehan bey kazanmış olduğunuz mahkeme kararına ve bahsettiğiniz danıştay kararına ihtiyacım var yardımcı olur musunuz.
Mail adresim piyusi1@hotmail.com
Tam olarak benden ne istediğinizi belirtirseniz size yardımcı olurum.Konu üzerinden epey geçmiş
- - - Updated - - -
piyusi rumuzlu üyeden alıntı
Metehan bey kazanmış olduğunuz mahkeme kararına ve bahsettiğiniz danıştay kararına ihtiyacım var yardımcı olur musunuz.
Mail adresim piyusi1@hotmail.com
Tam olarak benden ne istediğinizi belirtirseniz size yardımcı olurum.Konu üzerinden epey geçmiş
Cevap: Atamanın İptali Ya da Geri Alınması Farklı İşlemler midir?
Daha önce Başkatiplik Kadrosundan Yazı İşleri Müdürlüğüne nasıl geçtiniz.Başkatiplik ve Yazı İşleri Müdürlüğü aynı denk birim olarak yönetmelikte yazmıyor. Başkatipliğin denkliği şef vb. kadrolar. Sizin yazı işleri müdürlüğüne geçmeniz Görevde Yükselme Yönetmeliğinden sonra gerçekleşmiş sanırım.Atamanız hangi maddeye göre yapıldı veya hak kazandınız. Görev değişikliği sonrasında açmış olduğunuz davanın sonucu ne oldu.Mahkeme kararı varsa örneğini gönderir misiniz?
Cevap: Atamanın İptali Ya da Geri Alınması Farklı İşlemler midir?
Sayın Piyusi,Ben yaklaşık 15 yıllık başkatiplik görevinden sora 2009 yılında belediye başkanı beni Yazı İşleri Müdürü olarak atadı.Bu kadroda yaklaşık 10 ay görev yaptım ve 2009 mahalli idareler seçiminden sonra gelen belediye başkanı benim görevde yükselme sınavına girmeden müdürlük kadrosuna atandığımdan bahisle atamayı iptal ederek beni tekrar başkatip kadrosuna atadı.Başkatiplik kadrosu şeflik kadrosuyla eşdeğer olduğundan 2012 yılında açılan görevde yükselme sınavına başvurarak gerekli eğitimi aldıktan sonra sınava girdim.Sınavdan 80 puan almama rağmen belediye başkanı beni müdürlük kadrosuna atamadı.Ben de kuruma bağlı yetki çerçevesinde atanmam gerektiği yönünde dilekçe verdim.Kurum atama isteğimi reddetti.Ben de idari mahkemeye iptal davası açtım ve davayı kazandım.Kurum kararı danıştaya temyiz etti danıştay kararı onadı.Durum bu şekildedir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku