"Evet" ve "hayır" ilişkilerdeki alış verişlerin önemli düzenleyicileridirler. Bu iki sözcük, dünya ile sınır alanımızı çizme gücünü taşır. Duygusal, sosyal, kültürel pek çok iletişim için kapıları açar ve kapar. Doğru yerde, doğru kişilerin dudaklarından döküldüğünde ise; ilişkilerde olumlu katkılar yaratır.
Nasıl oluyor da kendi ihtiyaçlarımızı giderme uğraşımız bize suçluluk duygusu verirken; başkalarının üstümüze vazife olmayan istekleri bizden "evet" cevabını alıyor?
Yakınlarımıza ve sevdiklerimize "hayır" demek bazılarımız için çok zordur. Mutluluğu, başarıyı, huzuru sevdiklerimiz adına yakalama arzumuz, gücümüzü son raddesine kadar kullanmaya iter bizi. Bu da hayır diyememenin ağırlığını yükler sırtımıza.
"Hayır" dediğimiz zaman, sadece bizden istenileni kabul etmemiş olduğumuzu unutup, onları reddettiğimiz yanılsamasına düşüyoruz.
"Hayır" dememiz gereken her "evet", sırtımıza bir yüktür. Bu sorulara "evet" desek de aslında cevapları "hayırdır". Bile bile yanlış cevap verdiğimizden, kendimizi kızgın, kullanılmış, değersiz ve yalnız hissederiz. Kendi isteklerimizin önem kaybetmesi ile birlikte gündelik yaşamımızın kontrolünü de kaybederiz. Sorulara verilen yanlış evetler, uzun vadede ilişkilerin kötüye gitmesine neden olur.
Hayır diyememek sadece söyleyemeyeni değil; muhatabını da etkiler. Örneğin çocuğunuza hayır diyemediğinizde, onun isteklerini daima yerine getirdiğinizde masaldaki düş dünyasının sınırlarını çizersiniz. Bu dünyadan gerçek dünyaya geçtiğinde ise,
yaşamda mücadele etmeden hiçbir şey elde edemeyeceğini fark eder.
Bu geç kalmış fark ediş; -bütün geç kalmalar gibi- sancılı ve bunalımlıdır. Telafisi ya da geriye dönüşü de yoktur.
Gerçekte, "hayır" dediğimizde kendimizi iyi hissetmek isteriz. "Hayırı" ağır bir yük olarak sırtımızda taşımak istemeyiz. Hayır diyemememizin en önemli nedeni; karşımızdakinin duygularına zarar verme korkusudur. Bu duygu önemlidir çünkü duygular bütün ilişki çeşitlerinin yönlendiricileridir. Gerek iş, gerekse özel hayatta duygulardaki incinmişlik, toplumsal ve kişisel ilişkilerimizi bozma gücünü barındırır. Bundan dolayı yaşamın her alanında kendimizle ilgilenme, kendi isteklerimizi gerçekleştirme ve bunlar için zaman yaratma çabamız; başkalarının bizden beklentilerine takılma riski taşır.
"Hayır" sözcüğünü kullanma becerimiz; başkalarının bizden beklediklerine uygun bir cevap olmasının yanında, kendimizi nasıl algıladığımızı da anlatır. Kişinin gelişmiş benlik algısının "hayırlarının" faydası çoktur.
"Hayır" demeyi öğrenmekle stres ve gerilimlerin kontrol altına alınma şansı olur. Kişi kendini daha güçlü ve cesur hisseder. Hayır ya da evet demek bir alışkanlık halini almadığından; çevre tarafından kişinin kararlarına güven duyulur ve itibarı artar.
Bunun yanında, bir birey olarak kendi gereksinimlerimize zaman ayırmayı bildiğimizi ve kendimiz dışındaki insanların ihtiyaçlarını önemsediğimizi gösterir.
Hayır cevabını açıklamadan önce istekte bulunan kişi, iyice dinlenmelidir. Anlatmak istediklerini anlatmasını ve isteğini nedenleri ile açıklaması beklenmelidir. Verdiğimiz cevabın gerekçelerini açıklamak zorunda olmasak da; nezaketle açıklama yapmaktan kaçınmamalıyız. İmkân dâhilinde ise, sorununu çözmeye yönelik önerilerde bulunmalıyız.
"Hayır" demeyi öğrenmek istiyorsak, ilişkilerin sınırlarını çizmek ve aynı kişilerle yaşanan farklı rolleri birbirinden ayırmak gerekir. İş arkadaşınız aynı zamanda yakın dostunuz ya da akrabanız ise; aslında yapmak istemediğiniz bir şey için "evet" demekten kaçınmalısınız. "Hayır" demeye hazır olana kadar, isteklerinin bir bölümüne sınır çizmeyi ve kısmen kabul etmeyi de deneyebilirsiniz.
Zor olsa da, incelikli bir zeka kıvraklığı ile doğru zamanda "hayır" dudaklarınızdan dökülmeyi başarmalıdır. "Hayır" derken sadece sizden istenileni reddediyorsunuz. Karşınızdaki insanın kişiliğine ya da aranızdaki duygulara ve bağa yönelik yapmıyorsunuz.
Sizden beklentilerin, siz yaptıkça artacağını ve "hayır" diyememenin yükünün giderek ağırlaşacağını unutmayınız. Üstünüze aldığınız ve aslında size ait olmayan bu yükler, aynı zamanda sürekli artacak bir öfkenin ve gerilimin de habercisidir.
Ananeleri ağır basan bir toplumuz ailelerimiz tarafından kimseyi kırmamak,incitmemek üzere yetiştiriliyoruz.Hele de hayır kelimesini az yada hiç kullanmamamızı öğretiyorlar.Gönlümüzün olmadığı konular da sırf karşımızdakini incitmemek adına hep evet diyoruz.Hayırları ise çok az kullandığımız için mutsuz olan biz oluyoruz.Ben kendi adıma küçük kızıma istemediği birşeyi sırf başkası mutlu olsun diye yaptırmıyorum.Onu sevmek isteyen birine kızım kendini sevdirmeyip hayır sevmesin dediği zaman kızımı zorla tutup sevdirmiyorum onun hayırlarının evetlerden daha çok olması için onun istekleri doğrultusunda hareket adiyorum.
26 Maddenin Tamamına Hayır / Tamamına Evet ve İleri Demokrasi
Velev ki ileri demokrasi diye bir şey olsun, 26 maddenin tamamına tek cevap hakkı tanımak hangi yanıyla bağdaşıyor olabilir ki?
Yanıtlayalım; elbette hiçbir yönü, yanı ile bağdaşmıyor.
Seçmene seçenek hakkı tanımayan bir sistem ile yapılacak Referandum, demokrasi ile bağdaşamaz. Olsa olsa demokrasiyi amaç olarak değil araç olarak görenlerin işine yarar.
Halk zannediyor ki bu bir seçim.
Seçeneğin olmadığı yerde seçimden söz edilemeyeceğine göre bu bir seçim değil. AKP yine başa gelir yorumları da geliyor sık sık. Neyin başına geliyor, zaten başımızda, bir yere inmedi gitmedi ki çorap örmeye devam ediyor yalnızca.
AKP Anayasası maddelerinin kişiye özel maddeler olduğunu her fırsatta dile getirmiştik.
Bu özel maddeleri sevip bağrına basmak isteyenlerin başında PKK terör örgütünün geliyor olması boş yere umutlandıklarından mıdır, yoksa varlıklarını kanıtlamaya çalışmalarından mıdır? Bilinmez.
E koskoca Başbakan, Cumhurbaşkanı teröristlerle anlaşmaz anlaşmasına da, 10 Kasım’da TBMM çatısı altında sözde demokratik açılımın ön görüşmesini yaparak yüreklendirirsen olacağı budur.
Silahla, topla, savaşmadan da yenmeyi sorunları çözmeyi bilmelisin bilmesine de muhatap aldığını alenen ortaya serersen varlığını tescillemiş olursun dert olan o.
Çiçeklerle, ayaklı mahkeme ile havai fişeklerle karşılanan bağırlara basılan teröristlere ne oldu? Yine dağa çıktılar, e dağı bayırı özlediklerinden değil herhalde… Öyle eski hükümlüyü işe aldın derken kucaklanan teröristleri hatırlatmadan edemedim
Sözü fazla uzatmaya gerek yok diyaloglara dikkat edilmesi lazım. Üstelik samimi de olmak lazım. İkinci 12 Eylül vakasının vuku bulmasından sonra sol gösterip sağ vuracak cinsten yeni maddelere hazırlıklı olmak lazım.
Yoksa nemelazım bir bakmışız özümüze ait bir madde kalmamış.
12 Eylül;
İşsizliğe çare olacak mı?
Ekonomik kalkınma olacak mı?
Demokrasi olacak mı?
Hukuk olacak mı?
………………………olmayacak.
Deniz Feneri davasına yayın yasağı koy, bin bir engelle davanın görülmesi kilitlensin sonrada hukuk var densin. Üstelik hayatımıza girmiş dinlenme, izlenme korkusunu halen yaşanıyorken.
***
Yurtdışına çıkış serbestlik var! İşsiz adama ne fayda.
İleri demokrasi gelecek! Normali, düzü, gerisi var mı ki ilerisi gelebilsin.
Kadınların hakları ne olacak?
Çağdaş medeniyet seviyesinde yükselecek miyiz?
Şeriat’ın ayak seslerini duyuyor olmak, yanlış algılama sonucu mu?
Evimizin içine paldır küldür dalmış AKP, tümden ev düzenimizi, tümden evin kurallarını değiştirmek istiyor, ya onun kurallarına uyarsınız ya da uyarsınız durumu var yani.
Yargı bağımsızlığının olmadığı,
Ordu gücünün olmadığı,
İşine geldiği gibi bir maddeler yumağı.
Siyasi iradenin başarısızlığı sonucunda şansını referandumda arayan dert yumağı.
Allayıp pullasan ne olur ki eşeğe altın semer vurunca eşek eşekliğinden vazgeçiyor mu ki bu maddelerin barındırdıkları gözleri boyasın.
Öyle yardıma, yaşlı ete, 40°C sıcakta kömüre tav olup tercihini ona göre belirleyen zaten hayırlı değildir.
***
Ha unutmadan…
50 küsur yaşına gelmiş Başbakan’ın 12 Eylül’ü sorgulaması 30 yıl sonra aklına neden geldi?
Madem hukuk var Ergenekon sanıklarına yapılan zulüm açıklansın…
Demokrasi var ise hakkını arayan kovulmasın…
Demek ki neymiş laf ile icraat farklı şeylermiş.
8 yıldır ülkenin geldiği, getirildiği, içine sokulduğu durum, millete yaşatılan huzursuzluk ve sıkıntılar üzerine yağ gibi çıkabilmekte varmış.
***
İki parmağın arasında tutulan tercih mührünün, sadece bireysel değil toplumsal geleceğimizi de etkileyeceğini unutmayınız…
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku