Bilindiği gibi GVK geçici md.56/D6 kapsamında hayrimenkulün 4 sene içinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı ödenmesi gerekiyor. Bu süre daha sonra 5 yıla çıkmıştı. 2005 yılı Kasım ayında Soyak İnşaat AŞ'den sözleşme ile satın alınarak derhal kullanılmaya başlanan bir dairenin tapusu 2006 yılının Mart ayında verilmiş. Bu durumda 4 yıllık sürenin hesabında hangi tarih dikkate alınmalıdır? Gayrimenkulün sözleşme ile alınıp faydalanılmaya başlandığı Kasım 2005 mi, yoksa tapuya tescil edildiği 2006 Mart mı?
Fakat insaat sirketi tarafindan ev Kasim 2005'te mal sahibinin tasarrufuna birakilmis ve mal sahibi henuz tapu cikmamis olsa bile evi kiraya verebilir ve satabilir durumda idi. Yani gelir elde etmeye Kasim 2005 te basladi. Ev daha mal sahibi adina tapuya tescil edilmeden mal sahibine teslim edilerek onun tasarrufuna birakildi. Borcu tamamen bitince de Mart 2006 da insaat sirketinden mal sahibine tapuda tescil yapildi. Mal sahibi tapudan once gelir elde etmeye baslayabildigi icin ve tum odemeleri ve insaat sirketi ile yaptigi sozlesmeyi de ispat olarak kullanabilirse, yine de iktisap tarihi olarak tapunun cikarildigi tarihi, Mart 2006 yi mi dikkate almak gerekir?
Fakat insaat sirketi tarafindan ev Kasim 2005'te mal sahibinin tasarrufuna birakilmis ve mal sahibi henuz tapu cikmamis olsa bile evi kiraya verebilir ve satabilir durumda idi. Yani gelir elde etmeye Kasim 2005 te basladi. Ev daha mal sahibi adina tapuya tescil edilmeden mal sahibine teslim edilerek onun tasarrufuna birakildi. Borcu tamamen bitince de Mart 2006 da insaat sirketinden mal sahibine tapuda tescil yapildi. Mal sahibi tapudan once gelir elde etmeye baslayabildigi icin ve tum odemeleri ve insaat sirketi ile yaptigi sozlesmeyi de ispat olarak kullanabilirse, yine de iktisap tarihi olarak tapunun cikarildigi tarihi, Mart 2006 yi mi dikkate almak gerekir?
Evet.Genede tapudaki tescil tarihi esastır. Gayrumenkulun sizi olnduğunu ıspatlayan belge tapudur. Onunu dışındaki tüm belgeler karine olur, delil başlangıcı olur. Vergi uygulaması bakımından tapu kimin üzerine ise ev onundur.
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 2006 yılında verdiği şu şekilde bir değerlendirme var. İnternetten buldum.
Değer Artışı Kazancı - İktisap Tarihi hk. (Kasım 2006)
--------------------------------------------------------------------------------
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.G.İ.B.4.06.16.01/06/GVK-
Konu :
………………………..VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
İlgi : ……………..tarih ve …………………sayılı yazımız.
İlgide kayıtlı yazınızda; ………………….’ın ……….. 11 nolu daireyi Emlak Bankasından satış sözleşmesi şartları çerçevesinde ………….. tarihinde konut teslim tutanağı ile aldığı gayrimenkulün tapusunu ise Emlak Bankasının kendi işlemlerini bitirmesinden sonra …………… tarihinde teslim aldığı ve söz konusu gayrimenkulü …………. tarihinde sattığı, belirtilerek konu hakkında bilgi verilmesi istenilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 56’ncı maddesinde; (4444 sayılı Kanunun 3’üncü maddesiyle eklenen madde)(14.8.1999 tarihinden geçerli olmak üzere) “1999-2002 yılları gelirlerinin vergilendirilmesinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1, 2, 80, 81,82, Geçici 46 ve Geçici 47’nci maddeleri yerine aşağıdaki hükümler uygulanır.” hükmü yer almış olup, aynı maddenin “Değer artışı kazançları” başlıklı D fıkrasında; “Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
…
6-İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70’inci maddenin birinci fıkrasının (1),(2),(4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkuller tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.)
…
Bu fıkrada “elden çıkarma” deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.” hükmü yer almıştır.
Gayrimenkul satışlarında gelir, satıcı tarafından gayrimenkule iktisaden tasarruf etme hakkının alıcıya bırakıldığı anda elde edilmektedir. Gayrimenkullerde iktisaden tasarruf etme, satışın tapuya tescili ile gerçekleşmektedir. Ancak bazı hallerde, tapuya tescil edilmeden önce de gayrimenkulün tasarruf hakkı alıcıya bırakılabilmektedir. Buna göre, gayrimenkul satışlarında satış işleminin tapuya tescil edildiği tarihte gelirin elde edildiği esas olmakla birlikte, tapuya tescilden önce, gayrimenkulün tasarruf hakkının alıcıya bırakılması halinde, gelirin bu tarihte elde edilmiş sayılması gerekir.
Bu itibarla, gayrimenkulün ………….. adına fiilen tasarruf hakkının bırakıldığı 16.09.1996 tarihinin ilk iktisap tarihi olarak dikkate alınması gerekmekte olup, söz konusu gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 4 yıl geçtikten sonra (06.04.2001) satılması nedeniyle adı geçen hakkında değer artışı kazancı dolayısıyla herhangi bir vergileme yapılması söz konusu değildir.
aslında olması gereken bu maliye genelde kendi çıkarı doğrultusunda böyle şeyleri kabul etmez ve mahkemelerde maliyenin işlemini iptal ederdi.bunu kabul etmiş hayret verici.mükellefler için iyi bir gelişme
,
gayrimenkulde ilk iktisap,
iktisap tarihi nasil ogrenilir,
arac iktisap tarihi nedir,
tapu tarihi hangisi,
emlak vergisi iktisap tarihi nedir,
iktisap tarihi nedir ne demek,
iktisab tarihi ne demek,
iktisap yili,
iktisap tarihi hangisidir 2010,
ev yapma iktisap tarihi,
tapu iktisap tarihi,
iktisap tapu,
tapuda iktisap tarihi,
tapu iktisap tarihi nedir,
iktisap tarihi tapu,
iktisap tarihi,
iktsap tarihi,
video iktisap,
iktisap bul
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku