+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 12 ileti bulundu.
    Nerede
    kastamonu
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Yönetici atama sınavı için Danıştay'a açılan davalar

Meb 01/11/2009 tarihinde yönetici atama sınavı yaptı.Bu sınav 13/09/2009 tarihinde 27318 sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanarak yürürlüğe giren Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak ve 28/09/2009 tarihinde Yayımladığı Eğitim Kurumları Müdür ve Müdür yardımcılığı Seçme Sınavı Başvuru Kılavuzu'na dayanılarak yapıldı.
    Sınavın iptali için Danıştay'a dava açıldı fakat davanın açılma tarihi 23/11/2009 yani ilgili yönetmeliğin yayınlanmasından 60 günü aşan bir süre söz konusu olduğu için bu dava zaman aşımı nedeni ile red edilir mi?

Bu davanın sonucunu benim gibi binlerce öğretmen arkadaş merakla bekliyoruz.Yorumları ile yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
    Davanın linki:http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=802401&page=1

Hukuki NET Güncel Haber

Yönetici atama sınavı için Danıştay'a açılan davalar konulu yargıtay kararı ara
    Yönetici atama sınavı için Danıştay'a açılan davalar konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    1.184
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Yönetici atama sınavı için Danıştay'a açılan davalar

2577 sayılı Kanunun 7. maddesi: "1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

2. Bu süreler;

a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı,

b) Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda: Tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde tahsilatın; tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğin; tevkif yoluyla alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin; tescile bağlı vergilerde tescilin yapıldığı ve idarenin dava açması gereken konularda ise ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği;

Tarihi izleyen günden başlar.

3. Adresleri belli olmayanlara özel kanunlarındaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde, özel kanununda aksine bir hüküm bulunmadıkça süre, son ilan tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün sonra işlemeye başlar.

4. İlanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresi, ilan tarihini izleyen günden itibaren başlar. Ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler. Düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel olmaz." hükmü taşımaktadır.

Bu çerçevede,

Siz "Bu sınav yürürlüğe giren Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak ve 28/09/2009 tarihinde Yayımladığı Eğitim Kurumları Müdür ve Müdür yardımcılığı Seçme Sınavı Başvuru Kılavuzu'na dayanılarak yapıldı." demişsiniz. O sınavla ilgili Yönetmelik 13/09/2009 tarihinde 27318 sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanarak değil 13/08/2009 tarihinde 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü girmiş. Bunu sehven yanlış yazmış olmalısınız. Bu durumda davanın Yönetmelik maddelerinin yürütmesinin durdurulması ile ilgili kısmı dava için zaman aşımı yönünden kuvvetle muhtemel reddedilir. Çünkü dava 60 gün dolduktan sonra açılmıştır. 28/09/2009 tarihinde yayımlanan Eğitim Kurumları Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı Başvuru Kılavuzu'nun 2. maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali konusunu ise Danıştay'ın görüşerek bir karara bağlayacağını düşünüyorum. Ancak sınavın iptali ile ilgili davanın İdare Mahkemesinde açılması gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla idarenin düzenleyici işlemi olan Yönetmelik ve sınav kılavuzu ile ilgili Danıştay'da ayrı ayrı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmalıydı kanaatindeyim. Sınav iptali için ise sizin sınava katılıp, sınavdan sonra idarenin size karşı sınavla ilgili bir hukuka aykırı işleminin olması gerekirdi. Sınava müracaat etmiş ve idarenin sizin müracatınızla ilgili bir hukuka aykırı olduğunu düşündüğünüz bir işlemi varsa sizin bu idari işlemin iptali için İdare Mahkemesinde dava açmanız gerekirdi. Bu durumda işiniz zor görünüyor. Yani sizinki çok karmaşık bir dava. Bir avukata da danıştığınızı umuyorum.
    Konu Çobanoğlu tarafından (19-12-2009 Saat 17:36:01 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    kastamonu
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Çobanoğlu ; öncelikle verdiiniz yanıt için teşekkür ederim.İlgili davayı ben açmadım ancak sınava girerek başarılı oldum 3 yıl müdür yetkili öğretmenliğim var .Bu yüzden müdürlük sınavına başvurma hakkına sahibim,fakat bu davadan gelecek netice atamaların ileriki bir tarihte durdurulabilcei kanısını bizlerde yarattı.Benim gibi binlerce öğretmen arkadaşım var.
    28/09/2009 tarihinde yayımlanan Eğitim Kurumları Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı Başvuru Kılavuzu'nun 2. maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali konusunu ise Danıştay'ın görüşerek bir karara bağlayacağını söylemişsiniz ancak sınav kılavuzunda genel açıklamalar bölümüden "Bu kılavuzda; Eğitim Kurumları Müdür ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavıyla ilgili usul ve esaslar yer almaktadır. Sınav MEB Eğitim Kurumları Yöneticiliği Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği çerçevesinde, 15.09.2009 tarih B.08.0.PGM.0.23 01.04.4/2323‐77433 sayılı (No:2009/73) Genelge esaslarına göre yapılacaktır." denilmiştir.
    İlgili davanın bu kısmı Danıştay tarafından görüşülür mü ?(çünkü yorumunuzda zaman aşımındanda bahsetmiştiniz) bir de daha önce yapılan bir sınavda Danıştay 2.dairesi aldığı kararla Meb'in savunmasını kabul ederek müdür yetkili öğretmenliği yöneticilikten kabul etmiştir .Şimdi bu davada atama yönetmeliğinin 2.maddesinin görüşülüp iptali Danıştay'ın daha önce vermiş olduğu kararı ile çelişmez mi?

İletiler
    1.184
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Dediğim gibi keşke Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanır yayımlanmaz yürütmesinin durdurulması talepli bir iptal davası açılmış olsaydı. Muhtemelen bu Yönetmelik iptal edilirdi. Çünkü Danıştay'ın daha önceki kararında asaletin dışında tedviren veya vekaleten olarak yürütülmüş görevlerin yöneticilikten sayılamayacağı belirtilmiş. Müdür yetkili öğretmenliğinde mevzuatta olmadığı halde idare tarafından uygulanmakta olan bir çeşit görevlendirme olduğunu düşünüyorum. Eğer Yönetmeliğin yürütmesi sınavdan önce durdurulabilseydi zaten ne Genelge ne de Sınav Kılavuzu yayımlanırdı. Dolayısıyla sınavda adaylar arasında eşitsizliğe neden olabilecek şekilde düzenlenmezdi. Şimdi Danıştay Sınav Kılavuzunun 2. maddesinin iptali için bir karar verecektir. Ancak bu madde iptalde olsa artık pek bir mana ifade etmeyecektir diye düşünüyorum. Maalesef Bakanlığınızın insafına yani yeni bir Yönetmelik değişikliğine ihtiyacınız var kanaatindeyim. Danıştay'ın birbirleriyle çelişen kararları maalesef olabiliyor.

Nerede
    tunceli
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Çobanoğlu,
    Söz konusu yönetmelik maddeleri uygulamaya geçirildiği anda hukuksuzluk ortaya çıkartıyorsa bu 60 günden başka bir süre devreye giremez mi?

Nerede
    kastamonu
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn Çobanoğlu teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.Anladığım kadarı ile zaman aşımından dava düşer ve sınava giren müdür yetkili arkadaşlar atanmada bir sorun yaşamaz ancak Danıştay Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 8 ve 25 maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verirse sınava giren müdür yetkili öğretmenlerin sınav sonucuna göre yapılan yönetici atamaları iptal edilebilir.

İletiler
    1.184
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın seyduna-ramirez, sizin sorunuzu cevaplamak için 2577 sayılı Kanunun 7. maddesinin 4. fıkrasına bakmak lazım. Söz konusu fıkrada: " İlanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresi, ilan tarihini izleyen günden itibaren başlar. Ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler. Düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel olmaz." hükmü taşımaktadır." deniyor. Dolayısıyla Yönetmeliğe (düzenleyici işlem) karşı iptal davası, ya Yönetmeliğin Resmi Gazetede ilan tarihinden itibaren 60 gün içinde, ya da söz konusu Yönetmelik ilgiliye uygulandıktan sonra bu uygulama tarihinden itibaren 60 gün içinde dava açılmalıdır. Bu nedenle yazdığınız doğrudur. Yönetmelik ilgili kişilere uygulandığında bir hukuksuzluk oluşuyorsa, hukuka aykırı işleme maruz kalan kişi bu işlemin kendisine tebliği tarihinden itibaren 60 gün içinde hem hukuka aykırı bu idari işlemin hem de Yönetmeliğin iptali için dava açabilir. Burada bahsedilen vakada davacı sınav için müracaatta bulunarak idareden ret cevabı aldıktan sonra idari işlemin ve Yönetmeliğin iptali için dava açmadığından dolayı Yönetmeliğin iptali için gereken dava açma süresi için zaman aşımı oluşmuştur yorumunda bulundum. Söz konusu Yönetmelik atama ile ilgili bir Yönetmeliktir ve sınav şartlarını düzenliyor. Bu durumda Yönetmelik yayımlanır yayımlanmaz 60 gün içinde iptal davası açılmalıydı ya da Müdür Yetkili Öğretmen olamadığı için Müdürlük sınavına katılamayan branş öğretmeni ya da öğretmenleri Bakanlığa sınava katılmak için müracaatta bulunmalı ve Yönetmelik maddesi gereği ret cevabı aldıktan sonra 60 gün içinde hem bu idari işlemin iptali hem de Yönetmeliğin ilgili madde veya maddelerinin iptali için dava açmalıydılar. Bu durumda kanuni ve hukuki gerekçeleri iyi izah edilebilirse Yönetmelik iptal edilebilirdi.

Sayın keremalp, evet sizin bahsettiğiniz dava temelinde Yönetmelik iptalinin zaman aşımı yönünden reddedileceğini düşünüyorum. Ancak bu benim düşüncem sadece. Sınava katılan müdür yetkili öğretmenler eğer sınavı kazanmışlarsa bir sorun yaşamazlar diye düşünüyorum. Danıştay, Yönetmeliğin söz konusu maddelerinin yürütmesini durdurursa müdür yetkili öğretmenlerin atamaları durdurulabilir. Danıştay, eğer söz konusu Yönetmelik maddelerini iptal ederse sınav da iptal edilebilir diye düşünüyorum. Çünkü iptal edilen Yönetmelik maddelerine istinaden tesis edilen diğer tüm işlemler de artık yok sayılacaktır kanaatindeyim. Umarım bu bilgiler size yararlı olur.

Nerede
    kastamonu
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Teşekkürler Sn Çobanoğlu

Nerede
    tunceli
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Çobanoğlu,
    Başarılar...

Nerede
    Nevşehir
    İletiler
    11
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Çobanoğlu,saygılar
    Yukarıdaki açıklamalarınızı okudum ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Eğitim kurumları müdürlük sınavı için danıştaya açılan davada son durum olarak,danıştay ikinci dairesinin müdür yetkililkle ilgili olarak yürütmeyi durdurma ve sınavın iptali ile ilgili olarak davayı red etmeyerek 05/02/2010 tarihi itibari ile bakanlığın savunmasını istediğini biliyorum,bu durumda çıkacak sonuç sizce de yürütmeyi durdurma ve sınavın iptali yolunu açmışmıdır.Yapılan müdür atamaları da iptal olur mu? tekrar saygılar.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

danıştaya yönetici atama yönetmeliği için açılan davanın numarası

Forum