Merhaba. Arkadaşım işveren tarafından işten çıkarıldı. İstifa dilekçesi istemişler ama imzalamamış. maaşı ve tazminatları bankaya yatıracaklarını beyan ettikleri için ibraname imzalamamış ve düzenlenen bordroya da imza atmamış. Sadece işyerince düzenlenen "çalışma belgesi"nin bir nüshasını imzalamış. Maaşı ve tazminatları 2 taksitte "maaş ve hakediş" açıklaması ile bankaya yatırıldıktan sonra yasal süresinde işe iade davası açtı. İşveren avukatı savunmasında arkadaşımın işveren tarafından işten çıkarılmadığını tersine kendisinin işyerini terkettiğini ve bu durumun şahitlerle kanıtlanacağını iddia ediyor.
Arkadaşımın Avukatı sen de şahit bul demiş.
Elinde işe giriş ve çıkış tarihlerini gösteren kaşeli ve imzalı Çalışma belgesi var. Paralar bankaya yatırılmış. İşyerini terkettiğine dair hiçbir tutanak, noter ihtarnamesi yok. İstifa dilekçesi ve ibraname imzalamamış. İşverenin iddiasını şahitlerle (tabii halen işyerinde çalışanlar) kanıtlaması mümkün mü? Mümkün ise, bu durumda işten çıkarılan hangi belgeleri almalı veya başka ne yapmalı. Bu husustaki bilgi ve tecrübeleriniz işten çıkarılanlara ışık tutacaktır.
Teşekkürler
öncelikle ispat yuku karsı taraftadır yani işverendedir.işverenin bu durumu somut verilerle kanıtlaması gerekir salt sahit beyannameleriyle bir ispat durumu soz konusu olamaz.işçinin işyerinden kendi isteğiyle ayrıldıgına delalet edecek bir durum misalen istifa dilekçesi v.b söz konusuysa aleyhte bir sonuc çıkması kaçınılmazdır.
Sayın Bluelaw,
arkadaşım zaten avukat tutmuş. Ancak merak ettiğim, elinde işten çıkarılan kişiye verilen Çalışma Belgesi varken, ortada istifa dilekçesi yokken, işi terkettiğini gösteren bir tutanak yokken, bordroya ve ibranameye imza atmamışken ayrıca şahide nasıl gerek olur? O zaman işveren istediğini işten çıkarsın, sonra da (her zaman kolaylıkla bulabileceği) 2 yalancı şahitle işten ben çıkarmadım kendisi ayrıldı deyip kolayca sıyrılsın.
SORU :
1- İşten çıkarılan bunu kanıtlayabilmek için ne yapmalı ?
2- Sözkonusu belgeler yeterli değilse başka hangi belgeleri almalı ?
Bu husus işten çıkarılanlar için çok önemli
esenlikler dilerim.
İspat hukukunda yazılı belge şahitlerden daha öncelikli ve daha geçerli bir kanıttır. işçinin kendi isteği ile işten ayrılmak isteğini içeren bir istifa dilekçesi yoksa işçinin işten nasıl ayrıldığının açığa kavuşturulması için başka kanıtlara bakılmalıdır. İşçinin tazminatlarının banka hesabına yatırılmış olması zaten bu işçinin işveren tarafından çıkartıldığının göstergesidir. Çünkü, kendi isteği ile ayrılan işçinin ihbar ve kıdem tazminatı hakkı yoktur. İhbar ve kıdem tazminatları ödendiğine göre yeni İş yasasının 17. maddesine göre işveren tarafından çıkartılmış demektir. Çalışma belgesi dediğiniz belgede işten ayrılış şekli konusunda bir bilgi varsa o belge de sizin için bir kanıttır. Çalışma belgesinde işten ayrılış şekli konusunda bilgi yoksa işinize yaramaz. Ancak, işverenler işten ayrılan işçiler için İş Kur'a verilmek üzere "işten ayrılma bildirgesi" düzenlemek ve vermek zorundadırlar. Matbu olan bu belgenin bir bölümünde işten ayrılış şekli ile ilgili bilgiler vardır. Bu bölümde genellikle "4857 sayılı yasanın 17. maddesi" veya "4857/17" şeklinde bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler işverence tazminatlı çıkartıldığını gösterir. "4857 sayılı yasanın 25/II" şeklinde bilgi varsa işçi tazminatsız çıkartılmış demektir. Bu bölümde işçinin "kendi isteği ile ayrıldığı" da yazılmış olabilir. Siz bu belgeyi İş Kur'dan görebilir ve bir fotokopisini alabilirsiniz.
Karşı tarafın, yanında çalıştığı kişileri tanık olarak göstermesi çok itibar edilecek bir tanıklık değildir. Siz tanık göstermek zorunda değilsiniz, ancak elinizdeki belgeye dayalı bilgileri desteklemek için tanık göstermeniz ilave bir destek olabilir. (İşe iade davaları hakkında geniş bilgi için bak: "Av. Abbas Bilgili; İş Güvencesi Hukuku İşe İade Davaları, Karahan Yayınları Adana 2005") Selamlar. Av. Abbas Bilgili
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku