AYIPLI KONUT hakkında bilgi almak ve paylaşmak istiyorum.
Değerli Hukukçu,yorumcu dostlar;
Yöneticisi olduğum apartmanın çatısı akmakta ve başka sorunlar yaşamaktayız.
Bu nedenle daireleri bize teslim eden belediye hakkında dava açmaya hazılanıyoruz.
Alatta sizlerin de katkısına ihtiyaç duyacağıma inandığım dilekçemi sunacağım.
AYIPLI KONUT hakkında benim bulamadığım,bilemediğim diğer konularda yardımlarınız olursa fazlası ile memnuniyet duyacağımı belirtmek istiyorum.
Haklı olabileceğimize inandığımız için bu konuda girişim başlatmak üzere öncelikle belediye başkanlığına bir dilekçe ile baş vuruda bulunduk.
Katkı yapmak isteyenler,fikirleri ile yol göstermek isteyenler ya da hatalarımız var ise lütfen aydınlatsınlar.
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı Makamına
Kdz.Ereğli/ZONGULDAK
16 Kasım 2009
Borçlar Kanununun 362. maddesi uyarınca eserin tesliminden sonra usulü veçhile muayenesinde müşahede edilemeyecek olan kusurları hakkında yüklenicinin mesuliyetinin devam edeceği kabul edilmiş, 360. maddede ise kusurların giderilmesi için gerekli bedelin yükleniciden talep edilebileceği hususu düzenlenmiştir. Aynı Kanun'un 126/IV. Maddesinde de ayıplı bir iş meydana getirilmesinden dolayı açılacak davaların 10 yılda zamanaşımına uğrayacağı belirlenmiştir.
ANCAK Yargıtay 15.Hukuk Dairesinin 10.03.2005 gün ve 2004/3056-2005/1356 sayılı ilamı ile;
İskan ruhsatının alınmasından sonra taşıyıcı sistemlerinde esaslı şekilde ve binayı tehlikeye atacak derecede kusurların ortaya çıktığı ve bu gizli ayıpların nelerden ibaret olup nasıl giderileceğinin de esaslı bir incelemeden sonra belirlenebildiği anlaşılmış olup, davanın on yıllık zamanaşımı süresi dolmadan açıldığının kabulü gerekir denilmek suretiyle verdiği karardan anlaşılacağı üzere zaman aşımı kavramı da olmadığı tespit olunmaktadır.
Bu husustaki karar için bakınız:YHGK E. 2006/15-272 K. 2006/321 T. 31.5.2006
Yine benzer Eser Sözleşmesine Aykırı Ayıplı Mal Teslimi Halinde İstenecek Tazminatın On Yıllık Zamanaşımına Tabi Olması hususunda;
BK.nun 126/4. maddesince davacılarla aralarında eser sözleşmesi ilişkisi bulunan davalılar ağır kusurlarıyla akdi hiç veya gereği gibi yerine getirmemişlerse ya da ayıplı bir iş meydana getirmişlerse, gizli ayıp sebebi ile haklarında 10 yıllık zamanaşımı uygulanır. Yasanın 128. maddesi gereğince de bu zamanaşımı gizli ayıpların ortaya çıktığı tarihte başlar hükümleri gereğince YARGITAY 15. HD E. 2003/2849 K. 2003/6314 T. 29.12.2003 kararlarının dikkate alınması gerekmektedir.
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ifadesi ile Ayıplı Mal:
Madde 4- (Değişik: 6/3/2003-4822/4 md.)
Bu konuyu tarif etmiş ve “gizli ayıp” olarak nitelenebilecek ayıplarda (kullandıkça veya sonradan ortaya çıkan veya bir profesyonel örneğin bir inşaat mühendisi veya bir mimarın incelemesi ile bulunabilecek nitelikte ayıplar) zamanaşımı süresinin sonuna kadar dava açılabilmektedir.
Ayıplı konutta zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Ancak, satılan konutun ayıbı tüketiciden, satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı işlemez hükmünü getirmiştir.
Konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallar, 4077 sayılı Kanunun 3/c kapsamına alındığına göre her halükarda tüketici hukuku hükümleri kapsamında korunması gerektiği açıktır.
AYIPLI KONUT İLE İLGİLİ YUKARIDA BELİRTİLENLERDEN BAŞKA YARGITAY KARARLARI ŞÖYLEDİR.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E:2003/17177
K:2004/7311
T:13.05.2004
13. Hukuk Dairesi
E:2004/6256
K:2004/13662
T:05.10.2004
Yukarıda açıklanan olgular ışığında Kaynarca Toplu Konutları adı altında Kdz.Ereğli Belediyesince yaptırılan ve dağıttığınız broşürlerden de anlaşıldığı üzere 1999 Haziran ayında üye kabulüne başladığınız anlaşılan konutlarda tarafımızdan gizli ayıplar olduğu görülmektedir..
Bu tespit yine A/1 Blok Yönetim Kurulu Başkanlığınca yaklaşık 6 yıl evvel yapılan şifai başvurudan da anlaşılacağı üzere belediyenizin neden olduğu gizli ayıpların ortadan kaldırılması için bir dizi tedbire baş vurduğunuz anlaşılmaktadır.
Almaya çalıştığınız tedbirlerin hala bir etki yapmamış olması ne yazık ki konutta yaşayanları sıkıntıya düşmekten kurtaramadığı görülmektedir.
Yaklaşık 18 kamyon(küçük çapta istiap haddi olan) kum ve benzeri malzeme,toplam 500 torba civarındaki çimento ve bir o kadar gerekli su ile yapılan harç ne yazık ki sadece binanın üzerine yük bindirmekten başka hiç bir işe yaramamıştır.
Hem sahibi olduğum A/1 Blok No 21'de oturmakta hem de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimi sürdürmekteyim.
Üstten alta doğru 5. katta oturuyor olmama rağmen ne yazık ki oturma odası olarak kullandığım kısımda lambanın dibinden içeriye her yağmurda su girmektedir.
En üstte oturanların durumunu ise takdir,anlayış ve hayal gücünüze bırakıyorum. Uzmanlık alanımız inşaat olmadığı için,elimizden gelen her önlemi almamıza rağmen sonuç değişmemktedir.
Bu konu uzmanlık isteyen bir konu olduğu açıktır.
Yukarıda belirttiğim yasalar çerçevesinde uzmanlık gerektiren bu ayıplı mal durum tespitinin yine sizin tarafınızdan yapılması ve çözüm bulunması elzemdir.
Biz yönetim olarak sizlerden binada kullandığınız malzeme kalitesinin bozukluğunu,giderlerde kullandığınız plastik aksamın sıradanlığını değil, doğalgaz hatlarının sıradan yapılarak kaynakların dahi aralarının açık oluşu gibi bir çok sorunu çözmenizi,tazmin etmenizi de beklemiyoruz.
Binalardaki çatıların, aynı zamanda 1999 Haziran ayında sunduğunuz broşürlerdeki gibi olmayışını ancak son yaptığınız binalarda çatıların aynı broşürlerinizde olduğu gibi yapılmış olmasını dikkate alıyoruz.
Bizim talebimiz, “bıraktığımız yerden devam” dediğiniz seçim propagandalarında verdiğiniz sözleri tutmanız da değildir.
Üzülerek izlemekteyiz ki;son günlerde artan oranda gerçekleşen konut üretimi ve satışı tıpkı bizler gibi birçok tüketiciyi mağdur edeceğini de bilmekteyiz.
Bizim talebimiz;
Ailemizin barınma ihtiyacı için,bir çoğumuzun uzun yıllar boyunca kredi ödemeyi göze alıp borçlanarak edindiğimiz konutun, başımıza yağmur olarak yağmasının önüne geçilmesini istemekten başka bir şey değildir.
Satın aldığımız bu dairelerde birçok hukuki ve fiili ayıp problemleri mevcuttur.
Bunu siz de bizler de çok iyi bilmekteyiz.
Ayıplı mal tanımına yeniden bakacak olursak;
Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen, standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
Broşür, maket ve ilanlar sözleşmenin parçasıdır ve “ben broşürde gördüklerinizi yapacağım” diye taahhüt edilmiş anlamını kazanmaktadır.
Ayrıca,Kat Mülkiyeti Kanunu’nda çatı ortak alandır.
Siteyi inşa eden şirket ya da site yönetimi, ortak alanlar üzerinde kat maliklerinin aleyhine tasarrufta bulunamaz.
Ayrıca yüklenici, eseri meydana getirmekle borcunu tam olarak ifa etmiş olmaz. Bundan başka, eseri iş sahibine teslim etmek zorundadır.
Teslim; tamamlanmış eserin iş sahibine ifa olarak arz edilmesidir. Eserin tamamlanması, kararlaştırılan işlerin tamamen yapılmasıyla gerçekleşir. İş sahibine ifa olarak arz edilen eserin ayıplı olması, bu anlamda teslime engel değildir. Eserin ayıpsız olması, onun teslim edilmesinin ve teslim alınmasının şartını teşkil etmez.
Özen yükümünü ihlal etmek suretiyle iş sahibinin bir zarara uğramasına sebebiyet veren yüklenici, BK. md. 96 vd. ve BK. md. 357/I hükümlerine göre sorumlu olur.
Aynı şekilde, yüklenici, yardımcılarının veya işi devrettiği alt yüklenicilerin zarar verici davranışlarından dolayı BK. md. 100 gereğince sorumlu olur.
Eser, iş sahibine teslim edildikten sonra, yüklenici, eserde mevcut ayıplardan, “ayıba karşı tekeffül” hükümlerine göre (BK. md. 359–362) sorumlu olup; bunun için, ayıbın özen yükümünün ihlalinden doğup doğmaması önemli değildir.
İş Sahibinin Mesuliyeti BK. md. 361 uyarınca, yapılan şeyin kusurlu olması müteahhidin sarahaten beyan eylediği mütalaaya mugayir olarak iş sahibinin verdiği emirlerden neşet etmiş bulunur veya herhangi bir sebeple iş sahibine isnadı kabul olursa, iş sahibi o şeyin kusurlu olmasından mütevellit hakları dermeyan edemez.
Netice-i talep:
Yine yukarıda belirttiğim hukuki çerçevede gereken hak arayışlarımız için öncelikle saygın başkanlığınıza baş vuru yapmamızın en uygun davranış olacağını düşünerek ilgileneceğinizi ve en azından 1999 Haziran ayında çıkarttığınız broşürlerde ki gibi bir çatı yapılmasının kararını vereceğinizi düşünmekteyiz.
Bu nedenle bir an evvel çatı yapılmasının en uygun durum olduğunun bilinci ile, karadeniz bölgesinde yaşıyor olmamızın da,akla gelen diğer hiç bir seçeneğin çözüme uygun olmayacağını düşündürmektedir.
Ayrıca daha evvel su sızdırmazlığını sağlamak amacı ile çatıya dökülen tonlarca betonun apartmanımıza ne kadar yük getirdiğinin tespitinin yapılması ve uzmanlarınızca yapılacak inceleme sonucu bu gereksiz ağırlığın da binalarımızın üzerlerinden alınması gereğini ve konu ile ilgilenmesi amacı ile başlatacağınız girişimleri ivedilikle bekliyoruz.
Saygılarımla…
A/1 Blok Yönetim Kurulu adına
Başkan
Yasin Öztürk
Eki: 1999 Haziran tarihli broşürünüzün bir adet fotokopisi
Sözlük:
Sarahaten beyan=açıkça söylemek
Neşet etmek=ileri gelmek ,kaynağını bir yerden almak, doğmak.
İsnad=söylediklerini ya da eylemlerini birine,bir yere dayandırmak,dayanak,
Dermeyan etmek=İleri sürmek; öne sürmek; ortaya koymak; anlatmak
Taahhüt etmek=Daha henüz yapılmamış bir şeyi üstüne alma,garanti etme,üstlenme işi.
Değerli arkadaşlar,
09-12-2009 tarihinden bu güne (22 Ekim 2010) bu konuya yanıt verecek hiç bir hukukçu çıkmadı mı?
Yoksa verilen yanıtları ben mi göremiyorum?
Yanıt verme zorunluluğu elbet ki yoktur, benim anlamak istediğim şudur.
Yanıt verildiyse başka bir adreste mi verildi, ben mi bulamıyorum onu merak ettim.
Sorunuz mevzuatla ilgili değildir belki o yüzden bakılmamış yanıtlanmamış olabilir. Konu gayrimenkul hukuku ile ilgilidir bu yüzden ilgili kategoriye taşıyorum. Dilerim üyeler bilgilerini paylaşırlar sizinle.
Benim naçizane görüşüm ayıbı bildirdiğinize göre bundan sonra durumu tespit ile dava açıp zararınızı karşılamak olmalıdır.
Bu konuda bir avukat görevlendirmeniz elbette daha uygun olur.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku