bir okul müdürünün kadrolu olarak bakan tarafından atanmasına bu kararı aldırdık diyelim..sonraki süreç ne olur,müdürün kadrosu ne şekilde elinden gider,yürütmeyi durdurma kadrosundan sonra kaç adım var???
yürütmeyi durdurma kararından sonra,davalı hukuki olarak ne yapar ve kadrosu ne olur görevine devam edebilir mi??hangi karardan sonra görevini bırakmak zorunda kalır??
Sorunuz çok muğlak. "Yürütmeyi durdurma" bir kadro değil, idari işlemin uygulanmaya devamını engelleyen hukuki bir ön karar olup bir nevi tedbir niteliğindedir.
Okul müdürünün görevden alınması için açılacak davada taraf olabilmeniz yani dava açabilmeniz için olayda bir hak ya da memfaatinizin ihlal edilmiş olması şarttır. Daha doğrusu okul müdürü görevden alınsın şeklinde bir dava açılamaz. Olaydaki konumunuzun bilinmesi gerekmektedir. Örneğin daha önceki okul müdürü sizdiniz de sizin yerinize mi atanan bir müdürü görevden aldırmak istiyorsunuz?
Eğer durum bu şekilde ise siz müdürün görevden alınmasını talep etmeyecek, kendi görevinize iadenizi talep edeceksiniz. Bu durumda siz göreve başladığınızda diğeri de oradan alınacaktır. Özetle; olayda taraf olmayan biri canı istedigi kişinin görevden alınması için dava açamaz.
Konuyu net bir şekilde izah ederseniz size net bir cevap verilebilir.
konu şu milli eğtim bakanı çelik giderayak 1000 öğretmeni müdür atayıp gitti bir maddeye dayanarak..şimdi yüze yakın davada yürütmeyi durdurma kararı alındı..dava açanlarda hak talep edenler değil,atamaların yönetmelikte müdür olarak atancaklar 15 gün önceden ilan edilir şeklindeki maddeyi ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıyolar..bende okulumdaki müdürün bu yönetmeliğe aykrı olarak geldiği için yürütmesinin durdurulmasını istiyeceğim..olay bu açıklayabilmişimdir umarım..
size bu konuda örnek açılmış bir davanın linikini göndereyim,bakın orada öğretmen arkadaş hak talebiyle değil sadece yönetmeliğe aykırı olduğu için yürütmenin durdurulmasını istemiş mahkemede kabul etmiş,isterseniz bir inceleyin..http://www.memurlar.net/common/docum...677/id1660.pdf
linkte iki dava kararı var,ikinci dava kararında davacı hak talep etmiyo sadece hukuksuzluğun olduğunu belirterek yürütmenin durdurulmasını istiyor..bi inceleyin isterseniz..
Sorunuzu net sorarsanız net bir cevap verilebileceğini yukarıda belirtmiştim.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası uyarınca idari bir işlem aleyhine kişilerin dava açabilmeri için o idari işlemin uygulanmasından kaynaklanan bir hak veya menfaatlerinin ihlal edilmiş olması şarttır. Bu durum idare hukukunun temel prensiplerindendir. Bu kurala uyulmayarak açılan davalar daha ilk aşamada reddolunmaktadırlar.
Birinci kararın incelenmesinden; ilgili yönetmeliğe göre 15 gün önceden duyuru yapılması gerekirken bu kurala uyulmadığından davacının başvuruda bulunamadığı ve bu nedenle bir hak kaybına uğradığı anlaşılmaktadır.
İkinci davada da aynı gerekçe ile iptal ve yürütmenin durdurulması talep edilmiş ise de kararın içeriğinden davacının başvuruda bulunamadığından bir hak kaybına uğradığı iddiası ile ilgili bir açıklık bulunmamaktadır. Bununla ilgili olarak dava dilekçesinin incelenmesi gerekir. Dikkatinizi çekerim; davacının davada sıfatı bulunabilmesi için tesis olunan idari işlem nedeni ile mutlaka bir hakkının ihlal edilmiş olması zorunlu değil, bir menfaatinin ihlal edilmiş olması yeterlidir. Eğer burada duyuru yapılmaması nedeni ile davacı bir hak kaybına uğradığını iddia etmemiş ise bir şekilde bir menfaatinin ihlal olduğunu iddia etmiştir. Davada yürütmenin durdurulması kararı verildiğine göre bu kesindir. Aksi takdirde dava reddolunacaktı.
Asıl sorunuza gelince; yürütmenin durdurulması veya iptal kararlarının gerekleri kararın idareye tebliği tarihinden itibaren derhal ve en geç 30 gün içerisinde yerine getirilir. Karar gereğinin yerine getirilmesi demek eski durumun yerine getirilmesi anlamındadır. Yani burada atanan müdür görevinden alınacak, yönetmeliğe uygun şekilde duyuru yapılarak yeniden hakkaniyet ve liyakat ilkesine göre atama yapılacaktır. Saygılarımla,
öncelikle cevplar için teşekkür ediyorum..ikinci davada görüldüğü üzere kişinin bir hak ihlali veya başvurusu sözkonusu değil,onu bırakın davacı ile davalı aynı okulda bile çalışmıyor,ikinci davadaki temel dayanak yönetmeliğe aykırı usulsüz bir atamanın olduğu üzerine kurulmuş,yani davacı kendisi için bir hak kaybından bahsetmiyor,hukuk adına davayı açmış..özetleyecek olursak ben okulumun müdürüne aynı ekilde bir davayı açabilirim sanırım,benim hiç bir başvurum olmamasına ve hak kaybım olmamasına rağman,bu konuda hemfikirmiyiz??
zaten ikinci davada dikkat ederseniz mahkeme karar verirken,yetki tecavüzünden,hukuka aykırlıktan bahsediyor,davacının hehangi bir hak kaybından bahsetmiyor,öyleyse bu davaya bakarak şunu diyebiliriz,idari bir olayda kişi taraf olmasada hukuk adına bir usulsüzlük görmüşse, bu tür davaları açabilir,en azından bu tür yürütmelerin durdurulmasını istiyebelir,benim çıkardığım bu,siz nasıl düşünüyorsunuz???
zaten ikinci davada dikkat ederseniz mahkeme karar verirken,yetki tecavüzünden,hukuka aykırlıktan bahsediyor,davacının hehangi bir hak kaybından bahsetmiyor,öyleyse bu davaya bakarak şunu diyebiliriz,idari bir olayda kişi taraf olmasada hukuk adına bir usulsüzlük görmüşse, bu tür davaları açabilir,en azından bu tür yürütmelerin durdurulmasını istiyebelir,benim çıkardığım bu,siz nasıl düşünüyorsunuz???
Sayın Cenker,
Kesinlikle dediğiniz gibi değil. Daha önce de ayrıntısıyla açıkladığım gibi idarenin bir işlemi hakkında iptal davası açabilmek için tesis olunan idari işlemden dolayı bir hak ya da menfaatinizin ihlal edilmesi ön şarttır.
Kararı iyi incelerseniz davacı Mehmet Demir, kendi görev yaptığı okula müdür olarak atanan Mehmet Şimşek'in atamasının iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep ediyor. Burada Mehmet Demir'in bir hak ya da menfaati ihlal olmuş ki, dava açma şansı doğmuş. Aksi takdirde dava ilk incelemede husumet yönünden reddedilecekti.
Şöyle örnek vereyim; Ben Hakkari'de azuhalciyim. Benim ......... Lisesi ile hiç bir ilgim yok. Varsayalım ki. .......... Lisesi Müdürü'nün yönetmeliklere aykırı olarak atandığını öğrendim. Size göre burada benim dava açma hakkım var mı? Bence kesinlikle yok. Eğer açarsam dava ön incelemesinde bu durum ortaya çıkar ve dava daha başlamadan husumet yönü ile reddolunur.
Ancak siz kendi okulunuza atanan bir müdür hakkında bir hak ya da menfaatinizin ihlal olduğunu gerekçe göstererek dava açabilirsiniz. Yazdıklarım sizi yeterince tatmin etmediyse bu konuyu bir idare mahkemesi hakimine sorunuz. Saygıyla,
Konu Hakkarili Arzuhalci tarafından (03-11-2009 Saat 16:27:01 ) de değiştirilmiştir.
99 dms imtihanına zoraki olarak lise düzeyinde girmek zorunda kaldım. çünkü 2 yıllık myo 3 dersten bütünlemem vardı. sonra atamam oldu.fakat atamamı...
İyi günler...
2007 yılı Haziran ayı yerleştirmelerine askerde iken başvurdum ve4/b Sözleşmeli statüsünde Siirt 112 Komuta Kontrol Merkezine Acil Tıp...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku