Daha marka başvurusunu yaptırmadan önce birkaç avukat ve marka temsilcisine ön araştırma yaptırıp, herhangi bir sorun olmadığına dair onay alıp, 07/2008 tarihinde marka başvurusunu yapıp, 08/2009 tarihinde markamın tescilini almıs bulunmaktayım.
Aynı sektörde, hatta markaların tescil sınıfları da aynı olmak kaydıyla bir yabancı menşeli bir firmayla benzerlikler bulunduğuna dair geri bildirimler aldım.
Bunun üzerine tekrar araştırma yaptırdığım da, hep farklı cevaplar aldım.
Sizden ricam bana yardımcı olmanız, çünkü 2008'den bu yana ciddi pazarlama ve reklam harcamaları yaptım, bundan sonrada devam etmeyi düşünüyorum, olası bir dava nasıl sonuçlanır, cevaplarsanız çok sevinirim.
Örnek:
Markam: "ABBCDEF"
Diğer: "abdceef"
Görüldüğü üzere ortadaki 3 harf tamamen farklı, benim markam büyük harf, diğer marka küçük harf, logolarda tamamen farklı.
Marka benzerliklerinin tespitinde harflerin küçük yada büyük olması, yerlerinin farklı olması hatta tersten yazılmasının dahi bir önemi yok. Burada bakılacak olan tek şey; bilinçli tüketinicin yanılma ihtimali. Şöyle düşünün, markete gittiniz rafta neredeyse benzer markalarla paketlere konulmuş iki ürün var. Siz bilinçli bir tüketici olarak bu ürünleri alırken, karıştırma ihtimaliniz varsa, o zaman markalar benzerdir. İsterse kelime tersten yazılsın farketmez.
Markanızı verirseniz detaylı şekilde araştırıp neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verebilirim.
Karşı tarafın markası 3 ay süreyle bültende yayınlanacak, bu yayın süresince benzerlik savıyla itiraz edebilirsiniz. Bu konuda inceleme yapmak gerekir. Gerekirse dava bile açabilirsiniz. Ama önce bülten yayını sırasında itiraz etmeniz beklenir.
Sayın Faithalt,
Öncelikle sorunuzun yeterince açık olmadığını ve bu yöndeki eksiklikler tarafınızca tamamlandığı taktirde sorunuzu cevaplayabileceğimi belirtmek isterim.
Hernekadar kendi adınıza tescilli bulunan marka ile ilgili gerekli bilgiler az çok soruda yer alsa da, markanız ile benzerliği olduğunu fark ettiğiniz markanın başvuru/ tescil tarihini bildirmemişsiniz. Bunun markalar arasında kıyaslama yapılabilmesi için gerekli olduğu şüphesizdir. Bir diğer konu, siz bu yabancı menşeli firmanın markanıza çok benzer bir marka başvurusu veya tescili olduğunu ne şekilde öğrendiniz? Yani “geri bildirim” ifadesinden kastınız size dava açılacağı yönünde bir ihtar gönderilmiş olması mıdır, yoksa siz bu markanın varlığından kendi araştırmalarınız neticesinde mi haberdar oldunuz? Nitekim, markanızla benzerlik ihtiva eden markanın başvuru aşamasında mı, tescil sonrası aşamada mı olduğu hususu, sorunun cevaplanması için gerekli olup; ayrıca bu aşamada, yabancı menşeli markanın Türkiye’ de faaliyet gösteren ve Türkiye’ de sicile kayıtlı bir marka mı, yoksa yurtdışında tescilli bir marka mı olduğu sorusunun cevabı da önem kazanacaktır. Zira, marka koruması ülkeseldir.
Ayrıca eklemek isterim ki, markaların kıyaslanmasında, büyük küçük harflerin kullanılması, bazı harflerin yerinin değiştirilmiş olması veya birkaç harfin farklı olması ile sınırlı kalan değişikliklerden ziyade, markaların bütün olarak bıraktığı izlenim karşılaştırılacaktır. Meğer ki, bahsedilen harf değişiklikleri bütünsel ifadeyi farklılaştıracak nitelikte değişiklikler olmasın. Markaların harfleri ve yazım karakterleri hususunda Sn. Onuri’ ye katılmakla beraber, kendisinin, markaların benzerlik incelemesi yapılırken markanın bütünsel ifadesinin bilinçli tüketicide karıştırma ihtimali yaratmasının aranacağı yönündeki görüşüne katılmamaktayım. Zira 556 sayılı KHK “Halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali dahil, karıştırma ihtimali” ni gerekli ve yeterli görmüştür. Yani karıştırılma ihtimalinin, diğer marka ile ilişkili olduğu kanısını yaratma ihtimali( markalar arası ticari bir bağ olduğu veya sözkonusu kıyaslanan markaların seri markalar olduğu kanısını uyandıran) taşıması gerektiği öngörülmüş, buna ek olarak bu karıştırmanın bilgilenmiş tüketici tarafından yapılmasını aramamış, halk tarafından yapılmasını yeterli görmüştür. Nitekim, “Bilgilenmiş kullanıcı” ifadesi kendine ancak 554 sayılı KHK gereği Tasarım Hukukunda yer bulabilir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku