2003 tarihinde aldığım inşaat ruhsatının dayanağı olan ve 2001 tarihinde yapılan imar plan değişikliği 2007 tarihinde idare mahkemesince iptal edildi.Belediye buna dayanarak inşaatı mühürledi.15/09/2009 da danıştay idare mahkeme kararını onadı.Şuanda inşaatım yarım kalmış vaziyette bekliyor.ruhsata göre iki kat daha çıkmam gerekirken,üç senedir hiç bir çalışma yapamıyorum.Kazanılmış haklar bitmiş inşaatlar içinmi,benim ruhsat iptal edilirmi,Bundan sonra ne yapmam lazım.Lütfen bilgisi olanlar yardım etsin. Ayrıca uzman kişilerden yardım almak istiyorum tavsiyeniz varmı.Teşekkür ederim.aciiiildir
Hukuki NET Güncel Haber
Konu serfur tarafından (09-10-2009 Saat 22:27:59 ) de değiştirilmiştir.
İmar işine kimin aklı erer bilmem.
İSKAN MÜSAADESİ ALINMIŞ, müstakil evlerden oluşmuş bir sitede, iskanlar iptal edildi, Bu tapulara göre herkesin kendine ait ada / parsel no'lu arsaları varken tümü tek bir TARLA olup İMAR DA İPTAL EDİLDİ, herkes bu ihdas edilen tarladan "hissedar" oldu. Bunlar olurken de hiç kimsenin haberi olmadı. Belediyede kapı önündeki panoya asmışlar, birkaç zaman beklemiş ve kimsenin haberi olmadan iş bitmiş...
Bunu olaylar olduğunda başta bulunan belediye başkanı, şimdi bakan.
2003 tarihinde aldığım inşaat ruhsatının dayanağı olan ve 2001 tarihinde yapılan imar plan değişikliği 2007 tarihinde idare mahkemesince iptal edildi.Belediye buna dayanarak inşaatı mühürledi.15/09/2009 da danıştay idare mahkeme kararını onadı.Şuanda inşaatım yarım kalmış vaziyette bekliyor.ruhsata göre iki kat daha çıkmam gerekirken,üç senedir hiç bir çalışma yapamıyorum.Kazanılmış haklar bitmiş inşaatlar içinmi,benim ruhsat iptal edilirmi,Bundan sonra ne yapmam lazım.Lütfen bilgisi olanlar yardım etsin. Ayrıca uzman kişilerden yardım almak istiyorum tavsiyeniz varmı.Teşekkür ederim.aciiiildir
mevcut bitmiş katların kazanılmış haktır. iptal edilen plandan sonra belediyenin yeni bir imar planını onaması, o plan onandıktan sonra senin belediyeye tekrar başvurman gerekiyor. ruhsat süren sona erdiği için yeniden ruhsat alman gerekir. mevcut binaların için 5 yıllık süre içinde yapı kullanma izni talebinde bulunduysan ruhsat talebin ilave katların için geçerli olacaktır. yeni imar planına ve değişen imar mevzuatına göre proje değişikliği gerekiyorsa belediye bunu senden isteyecektir.
Konu crunfun tarafından (13-11-2009 Saat 15:41:45 ) de değiştirilmiştir.
İptal edilen imar plan değişikliğidir.Ruhsat iptal edilmemiş.imar plan değişikliği iptal olmuşsa ruhsatın iptali anlamına mı geliyor.Belediye ruhsatlı inşaatı 3194 sayılı kanunun 32. ve 42. maddesine dayanarak mühürledi.İnşaat ruhsatına ve eklerine aykırılık söz konusu değilse,mühürlemesi ve durdurması doğrumudur.
Ya bu forumu seviyorum ancak kimse cevap yazmıyor.
üzgünüm işgal etmek istemezdim ancak belki birileri farkeder diye konuyu buraya da kopyaladım . serfur danda özür diliyorum.
Tanımlı İmar kanununa aykırı ruhsat verilen bahçe duvarının yıkılması hakkında
1996 yılında ruhsat alınıp yapılan 1.00 mt yukseklıgındeki bahçe duvarının yıkılması hakkında konya beledıyesıne dilekçe vermiştim.belediye bir türlü karar veremiyor çünkü ruhsatı veren kendisi ancak imar kanununda açıkça belirtilen ''Zemin katlarda, dükkan yapılmasına müsaade edilen yapılarda, yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleri yayaya açık bulundurulacak, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve manialar yapılamaz.'' maddeye aykırı verilen ruhsat var bu duvar belediye kararı ile yıkılırmı acaba?ayrıca yıkım kararı verilmesi için daha önce mahkemeye başvurdum ancak verilmiş bir ruhsat olması nedeni ile hakim davayı reddetti birde bize ruhsat iptali istiyorsanız belediyeyi mahkemeye verin diyor.konu hakkında yorumlarınızı rica ediyorum.
NOTelediye aykırılığın giderilmesi hakkında 10 günlük müsade veren bir uyarı yazısını apartman yönetimine göndermiş tarih:29/09/2009 ancak yönetim itiraz etmiş ruhsat var ve mahkemelik bir konu diye.mahkeme 12/11/2009 tarihinde davayı reddettiği için artık mahkemeleik değil.
İyi günler sayın meslektaşlarım.
Yolun çok daha başındayım eminim ki çoğunuzun tecrubesi muhteşemdir.Bana yardımcı olursanız sevinirim.stajım bitmek üzere ancak elimde bi dava var onu da hakkıyla tamamlamak istiyorum.şimdiden herkese çok teşekür ediyorum.
' Sözkonusu olayda müvekkil belediyeden ruhsat almış geçen yıl ancak henüz inşaata başlayamamış.2 yıl içinde başlaması lazım gelir.bu arada belediye ruhsat verildikten sonra söz konusu arsanın bir kısmını yol genişletmesi çalışmasına dahil ediyor.müvekkil ruhsatına uygun inşaat yapmak için yan arsaya kaymak zorunda ancak orada bir ev var ve inşaata başlanınca 8 metre kazılması lazım bu durumda ev ayakta kalamaz.kişinin elinde olmayan nedenlerle inşaata başlıyamıyoror.herhangi bir hak kayıbına ugramamak için ne yapabiliriz.inşaata başlama süresi olan 2 yılın kalan son 1 yılını nasıl muhafaza edebiliriz? ' Elinde emsal karar varsa veya bu şekilde bir olayla tecrübesi olan varsa paylaşması beni fazlasıyla mutlu edecektir.
avukat veya hukukçu değilim. ancak belediyeci olarak yeşim hanımın sorusuna cevap verebileceğimi düşünüyorum.
öncelikle hiçbir şekilde yan arsaya kaymak gibi bir durum söz konusu olamaz. aldığınız imar durumuna uygun projelerinizin bu şekilde olması sözkonusu değildir.
ayrıca bitişikteki evin korunması müvekkilinizin sorumluluğundadır. kazı yaparken teknolojik imkanlardan faydalanarak mevcut bulunan evi korumak zorundadır.
ruhsata başlama süresi olan 2 yıla gelince. uzatması gayet basittir. bugun ruhsat yenileme müracaatında bulunarak başlama süresi tekrar iki yıla çıkartılabilir. burada önemli olan husus yol genişletilmesi hususudur. sözkonusu yol bina yapılacak alana isabet ediyorsa ruhsatınız bir işinize yaramayacaktır. fakat bahçe mesafeleri içerisinde kalıyorsa ruhsat yenilemenizde hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınızdır.
plan değişikliklerinde müktesep haklar yapılan iş kadar gecerlidir. elinizdeki ruhsat plan değişikliğinden sonra size hiçbir hak kazandırmaz.
Sayın CİVİL_UP mesajınız için teşekür ediyorum.inşaata başlamanın iki yıl olan süresini uzatmak konusunda yenilemeden bahsetmişsiz.bunu nasıl yapacağız daha önce bir sitede rast gelmiştim 5 yıllık sürenini uzatılabileceğine ancak 2 yılla ilgili bişeyle karşılaşmadım.Gerçi belediye çalışanı bir arkadaşımızsınız eminim ki bu konudaki bilgileriniz güvenilirdir.
belediyeye ruhsat yenilemek için müracaatta bulunacaksınız. imara herhangi bir aykırılık teşkil etmiyorsa belediyeniz ruhsatınızı yenileyebilecektir. inşaata başlanmış yapılarda süre 5 yıl başlanmamış yapılarda 2 yıldır. yani başladıysanız 5 yılda bir başlamadıysanız 2 yılda bir inşaat ruhsatınızı yenilemeniz gerekir. kanuni açıdan aralarında hiçbir fark yoktur.bu konu 3194 sayılı imar kanununun 29. maddesinde çok açıktır.
"Madde 29 - Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.
Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır.
Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir."
yalnız plan tadilatı ile ruhsat alınamayacak bir duruma geldiyse sözkonusu parsel ruhsat yenilemeniz mümkün olmayacaktır. konuyla ilgili daha detaylı bilgi verirseniz daha detaylı açıklama yapabilme şansımız olacaktır.
sayın civil_up
müvekkilimiz ruhsatını almış ancak henüz inşaata başlamadan belediye imar tadilatı yapmış.bu durumda ruhsata konu olan yerın 13 metre bir tarafından 11 metre de baska bır tarafından yola katmıs.dolayısıyla alan daralmış.ruhsat çok güzel koşullar taşıdığı için bu hakkını kaybetmek de istemiyor ancak alan daraldığı için inşaata da başlıyamıyor.
bana cok yardımcı oldunuz gerçekte çok teşekur edıyorum.
Konu av.yesim boz tarafından (05-04-2010 Saat 10:15:32 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku