+ Konuyu Yanıtla
1 den 10´e kadar toplam 10 ileti bulundu.
    İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı 3 gün işe izinsiz gitmedim, işten atılırsam tazminat alabilir miyim?

Geçen bayramdan sonraki 3 gün işe izinsiz gitmedim. Herhangi bir ihtar çekilmedi. Ama maaşımdan 3 günlük süre kesildi. Merak ettiğim konu 6 iş günü geçtikten sonra işten atılırsam tazminat alabilir miyim? bu 6 gün nezaman doluyor?

Hukuki NET Güncel Haber

3 gün işe izinsiz gitmedim, işten atılırsam tazminat alabilir miyim? konulu yargıtay kararı ara
    3 gün işe izinsiz gitmedim, işten atılırsam tazminat alabilir miyim? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: 3 gün işe izinsiz gitmedim, işten atılırsam tazminat alabilir miyim?

60 kişi okumuş ancak hiç kimse yorum yapmamış. Günlerdir cevap bekliyorum. lütfen bilgi sahibi birisi net bir cevap yazarsa çok memnun olacağım.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: 3 gün işe izinsiz gitmedim, işten atılırsam tazminat alabilir miyim?

Alıntı arigatogozaimasu rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    60 kişi okumuş ancak hiç kimse yorum yapmamış. Günlerdir cevap bekliyorum. lütfen bilgi sahibi birisi net bir cevap yazarsa çok memnun olacağım.
    İş kanununun 25 maddesinde işverenin derhal fesih hakkını kullanmasına imkan tanıyan durumlar belirtilmiştir.
    "g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi."

Durumunuz yukrıda görülen g maddesine uymakta olup, işverenin tazminatsız feshine imkan tanımaktadır.
    Öte yandan fesih hakkını kullanım süresini düzenleyen 26.madde:
    "- Derhal fesih hakkını kullanma süresi

MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır"

6 günü geçirmesi durumunda,fesih hakkını kullanabilse de tazminatı ödemesi gerekir.

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Yarın İşten Çıkartılıyorum. Ne Yapmalıyım?

Arkadaşlar, yarım işime son veriliyor. Yanlış birşey yapmak istemiyorum. Haklarımın ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Ben yaklaşık 3 hafta önce işe 3 gün izinsiz gitmedim. Herhangi bir tutanak tutulmadı. Yanlızca maaşımdan o 3 günlük kısım kesildi. Ve ssk pirimimde 3 gün eksik yaktı. Ben patronuma 1 mektup yazdım. Çünkü o sıralar işten çıkarılabileceğim konuşuluyordu. Mektupta isterseniz hemen işten çıkabilirim, tazmian istemiyorum gibi şeyler yazdım. Ancak patronum beni işten çıkarmadı. 6 iş günü olan yasal süreleri de doldu. Bugün beni yanına çağırdı ve işten çıkaracağını söyledi. 1500tl para vereceğim dedi yarın sana. Ben bu iş yerinde 22 aydan fazladır çalışıyorum. Aldığım maaş 850tl. Hesabıma göre maaşımdan ayrı yazminat artı ihbar tazminatı olarak 2500tl almam gerekiyor. Yarın ne yapmamı önerirsiniz? Elimde birkaç kozda var. Geçen sene kredi çekmek için maaş yazısı almıştım. Gerçek maaşımı yazıp bana vermişlerdi. Şu anda bu kağıt bankada, Bankadan istersem alabilir miyim ve bana faydası olur mu? Ayrıca bu şirket iş yerinde Korsan tasarım yazılımı kullanıyor. Kullanıldığını kanıtlamak için telefonuma vidyo kaydı yaptım ilerde lazım olur diye. Bunları koz olarak kullanabilirmiyim? Yarın başıma gelmesi muhtemel şeyleri yazabilir misiniz? Bütün haklarımı almak için ne yapmam gerekiyor? Çok acil değerli cevaplarınıza ihtiyacım var. Lütfen bilgilerinizi esirgemeyin. Teşekkür ederim.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Yarın İşten Çıkartılıyorum. Ne Yapmalıyım?

Çıkış işlemleri sırasında size imzalatılması gereken ibra belgesinde fazlaya dair haklarınızı saklı tuttuğunuza dair bir not düşerek imzalamanız sizin yararınıza olur.Sonrasında eksik ödenen kısım için dava açarak talep edebilmenize imkan tanır bu not.
    Bu şekilde bir not düşmenize izin verilmezse, herhangi bir şeyi imzalamadan ayrılabilir, noter kanalıyla ihtar gönderip ihbar-kıdem tazminatı ve diğer ücretlerinizin örn.7 gün içinde ödenmesini talep edip ,ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı belirtebilirsiniz.Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde alacaklarınız için dava açmanız gerekir,
    veya işverenin aynı işkolunda 30dan fazla çalışanı varsa, 30gün içinde işe iade davası açabilirsiniz.

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öncelikle verdiğiniz cevaptan ötürü çok teşekkür ederim. Size izniniz olursa sormak istediğim bir kaç sorum daha var. Ben işverene bir mektup yazmıştım. Bu mektubu saklayıp saklamadığı hakkında bir bilgim yok. Ancak eğer saklıyorsa bu mektubu delil olarak gösterip alacaklarıma el koyabilir mi? Yarın dediğniz gibi yapacağım. Dediğiniz notu yazıp imza atmayı deneyeceğim. Eğer ki iznin vernezler ise hiçbirşey imzalamadan geri döneceğim. Eğerki iş mahkemeye kadar giderse tazminatımı ve ihbarımı alma olasılığım yüksek midir? Veya bana önerebileceğiniz başka altarnatif yollar var mı? Sanırsam geçen ay ssk pirimimden 3 gün eksik yatırılması işsizlik maaşı alma şansımı engelliyor. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Zaman ayırıp ilgilendiğiniz için tekrar tekrar teşekkür ederim.
    Konu arigatogozaimasu tarafından (19-10-2009 Saat 18:29:39 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    46
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Post Cevap: Yarın İşten Çıkartılıyorum. Ne Yapmalıyım?

Ben yaklaşık 3 hafta önce işe 3 gün izinsiz gitmedim. Herhangi bir tutanak tutulmadı. Yanlızca maaşımdan o 3 günlük kısım kesildi. Ve ssk pirimimde 3 gün eksik yaktı.
    Erdoğan Bey'in yukarıda ilgili net madde ile açıkladığı üzere işten çıkartılmanız iş kanunu kapsamında geçerli sebebe dayanmaktadır. Tutanak tutmamalarına rağmen -ki tutanağı size tebliğ etmeleri gerekmiyor, sadece işe devam etmediğinizi ispat eder şekilde şahitler aracılığı ile tutanak tutmuş olup buna kapı giriş-çıkış kayıtlarını ekleyerek belgeyi güçlendirebilirler- sizin yazdığınız mektupla bu durumu kabullenmeniz tartışmaya yer bırakmıyor

beni yanına çağırdı ve işten çıkaracağını söyledi. 1500tl para vereceğim dedi yarın sana. Ben bu iş yerinde 22 aydan fazladır çalışıyorum. Aldığım maaş 850tl. Hesabıma göre maaşımdan ayrı yazminat artı ihbar tazminatı olarak 2500tl almam gerekiyor.
    Ek ödemelerin ne olduğunu tam bilemememize rağmen yaklaşık ihbar tutarınız net olmak üzere 1400 TL; net kıdem tazminatınız da 2150 TL çerçevesinde olmalı. Bunlar elbette tüm belgelerin yasalara uygun düzenlenmiş olduğunu varsayarak hesaplanan rakamlar.

Yarın ne yapmamı önerirsiniz?
    Elimde birkaç kozda var.
    Bu terimin çok hoş olmadığını düşünüyorum. NAsıl ki patronunuz sizin yazdığınız mektupta isterseniz tazminatsız giderim cümlesini sizin tabirinizle ''koz'' olarak kullanıp iyiniyet dışında davransa yadırgayacağımız gibi yasaların kendine verdiği hakları kullanmak kısmında tamamen destek vereceğimiz bir forum üyesinin bu tabiri kullanması üzücü ( bu kesinlikle benim görüşümdür, doğru veya yanlış iddiasında değilim )

Geçen sene kredi çekmek için maaş yazısı almıştım. Gerçek maaşımı yazıp bana vermişlerdi. Şu anda bu kağıt bankada, Bankadan istersem alabilir miyim ve bana faydası olur mu?
    Evet,şirketin imzalı-kaşeli belgesi süreçte önemlidir. Bankadan bunu talep edebilirsiniz. Ancak bazı şubeler bu konuda direnç gösterebiliyorlar. Bunun sebebi belgenin size geçmesi şirketi mahkeme sürecinde zorlayacaktır. Bunun yansıması ile o şubeyle iş ilişkisini kesebilirler. Bu çekince ile agresif davranmanız sıkıntı yaratır. Başka bir sebeple bir fotokopisine ihtiyacınız olduğunu belirtin, daha uzlaşıcı olacaklardır.

Ayrıca bu şirket iş yerinde Korsan tasarım yazılımı kullanıyor. Kullanıldığını kanıtlamak için telefonuma vidyo kaydı yaptım ilerde lazım olur diye. Bunları koz olarak kullanabilirmiyim?
    Bu kısım sizi ilgilendirir elbette, ancak madem bunun bir çeşit hırsızlık olduğunu düşünüyorsunuz, neden önceki dönemlerde bunu ilgililere bildirmediniz dememek elde değil. Yok eğer bu suç değilse, bugün de değildir.

Yarın başıma gelmesi muhtemel şeyleri yazabilir misiniz? Bütün haklarımı almak için ne yapmam gerekiyor?
    - Hiçbir şekilde duygusal reaksiyonlar vermeyin.

- Çıkışın size yazılı olarak bildirilmesini isteyin. Çıkış sebebinin ilgili maddesi belirtilerek yazılmasını talep edin. Bu sayede süreç net şekilde yürür. Bunu kabul etmemeleri durumunda herhangi bir belge imzalamayın. Çıkışın size noter kanalı ile ulaştırılmasını talep edin.

- Tazminat konusunda size belirtilen rakamın sehven yada bilinçli olarak hatalı olduğunu, bunun kabul edilemeyeceğini açıklayın. Elden para almayın. Banka kanalıyla yatırılmasını sağlayın. Bu size ileride yardımcı olacak.

- Eğer imzalı belgeleri sunarlarsa işe giriş tarihinizi kontrol edin. 22 ay öncesi belirtilmiş ise imzalayın ve alın. Yoksa bahsettiğimiz gibi teslim almayın.

Umarım kişisel yorumlarımı hoşgörürsünüz. Umudum haklı olduğunuz konuların gönlünüzce sonuçlanması.

İyi akşamlar

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öncelikle detaylı olarak yazdığınız cevap için teşekkür ederim. Hesap yaptım bu gün itibari ile tam 23 aydır burada çalışıyorum. İlk önce hem açıklık getirmek hemde bu konu hakkında daha detaylı bir cevap almak maksadı ile patronuma geçen ayın 27 sinde yazdığım mektuptan bahsetmek istiyorum .Mektupta Niye işe 3 gün gelemediğimi açıkladım (mektup yazdım çünkü kendisiyle konuşma fırsatı bulamadım). Mektu 3 sayfaydı. Mektubun başına o günün tarihini adımı ve imzamı attım. Kısa olarak açıklık getirmek gerekirse mektupta işyerinde yaşadığım sıkıntılardan bahsettim ve nekadar esnek davranarak işim olmamasına rağmen yaptığım görevlerden bahsettim ve en sonada eğer beni işten atmak istiyorsanız bana söyleyin ben istifa ederim bişeyde istemem yazdım. (mektubu o anki piskoloji ile yaşadığım haksızlı anlatmak maksadı ile yazdım). Patronda deneyelim eğer tekrar sıkıntın olursa çıkarsın dedi. O da benim hangi şartlarda çalıştığımı anladı. aradan 3 hata geçmişti ve bu gün akşam mesayi bitimine yakın beni odasına çağırdı ve mehmet olmuyor, seninde üzülmeni istemiyorum. yarın sonkez gel muhasebeden 1500tl al git dedi. Ben herhangi birşey söylemedim ve konuyu aileme anlattım. Babam arkadaşlarını arayıp yetkili kişilerle görüştü ve eğer almam gereken toplam ücreti vermezler ise bize gel biz ilgileniriz dediler. Menim merek ettiğim konu yazdığım mektubun bana karşı bir zararı olabilir mi? hatta üzerinden 3 hafta geçmiş.
    Şirketin kaçak yazılım kullandığını geçen sene öğrendim. Arada sırada kendilerine nezaman yazılım alacaklarınıda soruyordum. Çünkü bende kaçak yazılım kullanılan bir firmada kendimi rahat hissetmiyordum. Hatta birgün savcı ve birçok kişi baskına şirkete geldi. Hemen bizi sakladılar. ve ayrıca çizim yapılan odayıda kilitlediler, yetkililer bilgisayarları bulamadı. Benim elimde şirket bu yazılımları kullanır iken çekmiş olduğum 2 adet vidyo var. Patron bilmiyor. Eğer iş mahkemeye kadar gider ise bu vidyolarıda göstermeyi düşünüyorum.

Dediğiniz gibi paramı banka yoluyla isteyeceğim. Eksik vermeye kalkarlar ise hiçbirşey imzalamayacağım ve işyerinden ayrılacağım. Bana söylemek istediğiniz başka önerileriniz veya aklınıza takılan sorularınız var ise yazabilirsiniz. Ben formu takip ediyorum. Sorularınıza hemen cevap yazacağım.

İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu forumda emeği geçen herkeze sonsuz teşekkürü bir borç bilirim.

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

İzniniz olursa aklımdaki sorulardan kurtulmak için buraya yazmak istiyorum. Ben patrona şirket içinde kaldığım durumları, çektiğim eziyeti mektup olarak yazdım. İşten çıkmak istiyorum diye birşey yazmadım. Sadece işten çıkarılacağım hakkında bir söylenti vardı. Bende patronuma eğer beni burada istemiyorsanız bana söyleyin ben hiçbirşey istemeden ayrılırım zaten dedim. Patronda beni işten çıkarmamıştı zaten. Ama bu gün işten çıkardı. Haklarımı tam olarak vermeyeceğini söyledi. 1500tl vereceğim dedi. Ben hesap yapıyurm bu ayki paramla beraber 2500tl üzeri vermesi gerekli. 3 hafta önce yazdığım bu mektubun onların beni hiç bir şey almadan çıkaracak bir hükmü var mı?

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı arigatogozaimasu rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    3 hafta önce yazdığım bu mektubun onların beni hiç bir şey almadan çıkaracak bir hükmü var mı?
    Yok........

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

3 gun ust uste ise gitmemek

işçi kaç gün işe gitmezse işten atılırise gitmemehttp:www.hukuki.netshowthread.php61794-3-gun-ise-izinsiz-gitmedim-isten-atilirsam-tazminat-alabilir-miyimise kac gun gitmeyince atilirsiniki gun ust uste ise gitmemekise gitmemekişe kaç gün gitmezsen3 gün ise gitmeyince ihbar süresi ödenir misigortali calisan 2 gun ise gitmezse isten atilir mi3gun ise gitmeme durumunda3 gun ise gitmedim ihbar alabilirmiyim3gun ise gitmedimde ihbar alabilirmiyim3 gun ise gitmedimişe gitmemeküç gün işe gitmeme3gün ise gitmezsem beni kovarlar mí1 hafta ise gitmemek tazminat parasi.alinabilirmikaç gün işe gitmesek tazminatsiz işten cikarilir3gun ise gidilmesefabikaya 3 gun ust uste gimemekaç tutanakta işten çıkarılır3 gün işe gitmeyince3 gündür işe gitmiyorumişe 3 gün gitmedim
Forum