Size sormam gereken bir konu var bu konuda bize yardımcı olursanız memnun oluruz.
Özel bir şirkette çalışıyorum. İşe giriş tarihim 01.01.1991 yani 14 yılı doldurdum.
Bu verilere göre yıllık iznim ( iş kanuna göre ) 20 iş günü ( yanlışım var ise lütfen düzeltiniz) seneye bu rakam 26 gün olacak diye biliyorum. 15 yılı doldurduğum için.
Bu sene iş yoğunluğumuzdan dolayı izin kullanamadım, ancak çok yoğun olduğumuz bir zamanda fırsat bulup gen. md. bilgisinde 2 gün dinlenmek için izin kullandım. Sonra izin paramı alabileceğimi bu saatten sonra izin kullanmamın ne bana ne de işyerime bir faydası yok yaz da bitti zaten söylendi.
Neyse Muh. md. arkadaş benim izin günümü 20 gün hesaplayıp buradan da 3 ( ! ) gün düşüyor 17 gün parası ödüyor. ( Kaldı ki kullandığım 2 gün de aslında Gen. Md. bilgisinde yıllık izinden düşülmeyecek bir izindi ama ben onu istemedim normalde düşülmemesi gereken bir izindi ama olsun ben kullandım dedim ve 2 gün düşebilirsin diye söyledim)
Neden 18 değil de 17 diye sorduğumda bana verdiği cevap enterasandı:
"Sen iznini Perşembe ve Cuma günü 2 gün olarak kullanmışsın ama Cumartesi de iş günü olduğu için 3 gün sayılacak" dedi yani Cumartesiyi de izinliymişim gibi sayıyor.
Burada bir açıklama getireyim, kanunen Cumartesi de iş günü ancak bizde Cumartesi mecburiyeti yok gelinmediği taktirde ücretinizden kesilmiyor eğer haftaiçi biriken işiniz veya yapmanız gereken işiniz var ise öğlene kadar açık olan şirkete gelir çalışırsınız, işiniz yok ise gelmek mecburiyetinde değilsiniz.
Konuya dönmemiz gerekirse; arkadaşa diyorum ki peki ben eğer kullandığım 2 gün iznimi Perşembe ve Cuma değilde örnek Salı ve Çarşamba kullansaydım yine 20 gün yıllık iznimden Cumartesiyi de düşüp yine 17 gün olarak mı değerlendirecektin diye soruyorum bana verdiği cevap ; "Hayır o zaman 18 gün ( 2 gün kullanmış ) olarak değerlendirecektim. " diyor.
Bu bana çok mantıklı gelmedi yani Cuma izin kullanırsan Cumartesiyi de katıp 2 gün kullanmış gibi oluyorsunuz hafta içi herhangi birgün( Cuma hariç ) kullanırsanız sadece kullandığınız 1 gün sayılıyor Cumartesiyi hesaplamıyor.
Bir başka konu ise izin ücretleri ödenirken brüt ücretten mi yoksa net ücretten mi ödeniyor
Bu ne mantıktır anlamadım bu konuda doğrusunu bildirebilirmisiniz.?
Senelik izinle ilgili daha önce geniş açıklamlar yapıldı ve sanıyorum aradığınız cevap da daha önceki açıklamalarda vardır. Ancak yine de şu hususu belirtmekte yarar var; cumartesi işgünüdür. işveren sizi cumartesi çalıştırmıyor olsa dahi belirttiğiniz uygulamayı yapması yasal değildir. Kaldı ki, sene içinde verilen ücretli ve ücretsiz izinler senelik izinden mahsup edilemez (İş Yasası. md. 56/4). Bu iki günün senelik izne mahsup edilebilmesi için senelik izin olarak kullandırılması ve senelik izni bölmenin de yasanın (İş Yasası. md. 56/3) belirttiği limitlere uygun yapılması (uygun bölünmesi) gerekir.
Senelik izin süreleri 10 Haziran 2003 tarihinden sonrası için yeni yasadaki (İş yasası, md. 53) sürelerdir. Önceki dönem için eski yasadaki sürelerdir. İşvereninizin size kullandırmadığı senelik izinin ücretini ödemesi de yanlıştır. Çünkü anladığım kadarı ile siz hala çalışıyorsunuz. Senelik izinden vazgeçilemez. ancak iş akdi sona erdikten sonra, kullanılmayan senelik izinlerin ücreti ödenir. Selamlar. Av. Abbas Bilgili
İşvereninizin size kullandırmadığı senelik izinin ücretini ödemesi de yanlıştır. Çünkü anladığım kadarı ile siz hala çalışıyorsunuz. Senelik izinden vazgeçilemez. ancak iş akdi sona erdikten sonra, kullanılmayan senelik izinlerin ücreti ödenir.
Konusundaki görüşlerinizi biraz daha ayrıntılı açıklayabilir misiniz?
Örneğin, ait olduğu yıl içinde herhangi bir nedenle kullanılmayan veya kullandırılmayan yıllık izin için, bir sonraki yılda izin ücreti ödenmesi uygulamasında, herhangi bir yanlışlık var mıdır?Selamlar.
Sayın yyln; belirtmek istediğim husus, "senelik izin hakkından vazgeçilemeyeceği (İş Yasası, md.53/2)" ilkesi gereğidir. İşçinin iş akdinin sone ermeden senelik iznin kullandırılmayarak işçiye bunun yerine parasının ödenmesi, senelik izin hakkından vazgeçmektir. Ancak uygulamada bu durumla çok karşılaşılmakta ve bunu çoğu zaman işçinin kendisi de istemektedir. geçim sıkıntısı içindeki işçi izin yerine parasını tercih edebilmektedir. bu uygulamanın normal bir uygulama olmadığı doktrinde de eleştirilmiştir, fakat bu uygulamayı yapanlar için cezai bir yaptırımı yasada göremedim. Yaptırımın olmaması da uygulamayı yaygınlaştıran bir yönüdür. İş akdi sona erdikten sonra, kullandırılmayan senelik izinlerin ücretinin ödenmesi yasanın (59. made)açık hükmüdür. Selamlar. Av. Abbas Bilgili
4857/103 para cezasından bahsetmekte.
Ve burada dahi "59 uncu maddedeki hak edilmiş izni kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesi halinde bu izne ait ücreti ödemeyen" diyerek ücretli senelik izinden vazgeçilemeyeceği vurgulanmaktadır.
Ücret Hesaplamasında ise Senelik izin günleri içine giren Hafta tatili ücretinin ödenmesi gerekir kanatindeyim.
Sayın Abbas bey,
Öncelikle konuya olan hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederim çünkü bu mesajımdan kısa bir süre sonra cevabınızı gördüm.
Birde bu konuda tam bir cevap önceki yazılarda bulamadığımdan yeni başlık altında yazdım.
Ancak, cevabınızı okuduktan sonra ben kendimde bazı hatalar buldum şöyle ki; ben aslında derdimi tam anlatamamışım çünlü aldığım cevap sormak istediğim konuya biraz yakın. Ayrıca diğer arkadaşlarım da bu konunun içinde başka bir konu sorarak esas amaçtan biraz sapılmış olduğunu gördüm.
Affınıza ve müsahamanıza sığınarak konuyu bir kez daha açıklamak isterim.
Kısaca ben Muhasebeciye takmış durumdayım yanlış yapıyor ( veya ben yapıyor olabilirim bu farkı anlamak için size soruyorum )
Ben 1.1.1991 yılında şirkete girdim şuana kadar 20 gün izin kullanma hakkım var, buraya kadar hiçbir problem yok.
İşverenim aynı zamanda Gen. Md.üm ile aramda bu konuda da hiç bir problem yok. İkimizde ( işveren - Gen. Md ) çok yoğun ve stresli bir tempoda sıcak yaz gününde işimiz gereği izin kullanma fırsatı olmadı ve sürekli çalıştık. Enaz yoğun olan bir zamanda kafamı dinlemek için 2 gün izin istedim o da git dinlen ihtiyacın var bu iznin benden senelik izninden düşme sakın dedi. Ve ben Müsait olan ilk 2 gün Perşembe -Cuma evde dinlendim.
Daha sonra aynı tempoda yine işe başladık ve izin kullanma fırsatımız olmadı bende ücretini almayı taleb ettim Kendisi konuyu bana bıraktı ister paranı alabilirsin istersen daha müsait olduğunda izin kullanabilirsin kendin nasıl uygun görüyorsan öyle değerlendir , dedi ben izin paramı almak istediğimi söyleyince kendisi izin parası almam için muhasebeye onay verdi.
Arkadaşlar;
Her şey buraya kadar normal, anormallik bundan sonra Muhasebeye paramı almaya çıktığımda başlıyor.
Hakkım olan 20 gün izin param için, ben Muhasebeciye 20 günden daha önce kullandığım 2 günü düşebileceğini söyledim ( Her nekadar işverenim Gen. Md. hakkım olan senelik iznimden düşmemem gerektiğini kendisinin özel izin verdiğini söylemiş olsa bile ) Yani ben kendi isteğimle 20 gün parasını değil de 18 gün parasını taleb ettim. ( Dürüstüz yaa )
Fakat bu arkadaş 20 - 2 = 18 gün parası vermesi gerekirken 17 gün parası veriyor, inanın 1 günün veya 1 gün ücretinin peşinde değilim, sadece neden diye sorduğumda bana mantıklı cevap veremedi gak dedi guk dedi bu böyle dedi kanun dedi vs. bende o geveleyince işin üzerine gitmeye karar verdim.
Cevabı şu;
ben Perşembe Cuma 2 gün izin kullandığım için Cumartesiyi de izin kullanmış gibi gösteriyormuş dolayısıyla ben 2 değil 3 gün izin kullanmış oluyormuşum.
Bende bu cevaba karşılık peki ben kullandığım o 2 gün iznimi Perşembe - Cuma değil de örnek Salı - Çarşamba kullansaydım yine Cumartasiyi düşüp yine 17 gün parasınımı hesaplayacaktın diye sordum.
Cevabı;
Hayır o zaman 18 gün hesaplayacaktım dedi.
Peki fark nedir dedim
Cevap
Perşembe cuma peşpeşe geliyor peşinden Cumartesi geliyor vs. vs. işte burada gak - guk başladı şaçmaladı.
Kısaca size şunu sormak istiyorum
20 gün iznim var 2 gününü kullanmışım ben izin paramı kaç gün üzerinden alırım ? ( izin parası konusunda işveren ile hiçbir problem yok )
Sayın Atom
Anladığım kadarıyla Ahbap-Çavuş ilişkisiyle yürütülen işlerinizin arasında bir prüz var. Oda muhasebeci
Olayı sizin kafayı taktığınız konuya getirirsek.
Siz haklısınız izini kaç gün kullanmış iseniz o kadar düşülmesi gerekir. Eğerki cumartesi çalışılan gün ise(öyle) , izin sürenizi üç gün göstermemişse muhasebeci haksız fakat muhasebe kayıtlarında 2 gün gösteriyorsa (ki öyle değildir cumartesiyide senelik izin içine sokmuştur.) siz haklısınız.
Bunun yasal bir dayanağı yok sadece "ben yaptım oldu" anlayışı. Sizinde bu konuda söyleyecek bir şeyinizin olmaması gerek çünkü gerekli tavizleri vermişiniz.
1-İzin 10 günden aşağı bölünemez 4857/56
2-izin para dönüştürülemez(iş akdi fesh olmadan)4857/53
Kardeş bu konuda sen haksızsın cunku muhasebeci senin puantajını yaparken bu sekılde oolması gerekıyordu o yuzden yapmıstır ben baktım dusundum dogrusunu yapmıs cunku gununde yanlıslık olacaktı cumartesı ıs gunudur, ayrıca butun olayların tamamen yasa dısı ızın kullanma seklın bıle yanlıs anlatabıldımmı bılmıyorum muhasebecı bu yanlıslıkları uydurmak ıcın kanun geregı bu sekılde hesaplamıs tahmınım
yıllık izinlerde Cumartesi iş günüdür ve peş peşe kullanılan izin günü ile kullandığınız izin 3 gün sayılır.Muhasbecinin izin parası ödemeside yasal değildir.İzinler iş akdiniz bittiğinde ancak size ücret olarak ödenir senelik izinleri 1 hafta yada 10 gün olarak kullanmanız gerekir yasa böyle diyor 14 gün yıllık izni olan bir işçi 2 hafta izin kullandı geriye 2 iş günü kaldı bunuda kullandığında ( 2 gün ) bu yasal olmuyormu bunuda sormak lazım 14 gün iznim varken 2 hafta kullanmadan 2 gün izin kullansam yasal olmuyormu demekki yasada bir açıklık var
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku