İşe geç kalmayı alışnaklık haline getiren bir personel(sendikalı işçi veya idari kadrodan bir çalışan olabilir) ,işten tazminatsız çıkarılabilir mi?
Bu konuyu internetten araştırdım fakat;kimi yerlerde ne olursa olsun tazminatsız kesinlikle işten çıkaramaz deniliyor,kimi yerlerde ise savunması alınır alışkanlık haline getirirse tabiki tazminatsız çıkarılabilir deniyor.Kimi yerde 3 defa yaparsa çıkarırsın deniyor.Yani konu ile bilgisi olan olmayan yorum yapıyor ve kafam karışıyor.
Bu konu şu an için içinde olduğum bir sorundur.Lütfen detaylı olarak hangi şartlarda bu iş nasıl olur?Tazminat alınır mı,alınmaz mı ...
Uzmanlardan ve/veya tecrübeli kişilerden bu konuda detaylı bilgi rica edebilirmiyim.
İşyerinizde, toplu iş sözleşmesi ya da işyeri iç yönetmeliğinde bu konuyla ilgili bir madde yoksa bence bu alışkanlığından vazgeçirmek için telafi çalışması yaptırın.
İşyerinizde, toplu iş sözleşmesi ya da işyeri iç yönetmeliğinde bu konuyla ilgili bir madde yoksa bence bu alışkanlığından vazgeçirmek için telafi çalışması yaptırın.
İlginize ve tavsiyeniz için teşekkür ederim.Öneriniz pozitif yaklaşımlı ve de verimli bir uygulama olabilir görüşündeyim.
Ama benim için şu an önemli olan tazminat/tazminatsız çıkışın olup/olmama durumudur.(Bu konu ,şu an fabrika gündeminde olduğu için tazminat konusu önemlidir)
Mesela işyerinde;işe geç kalışlar alışkanlık olduğu için disiplin kurulu tarafından uyarı verilir ise;
3.uyarı da ve 6 gün içinde mi işçi/idari kadro elemanı işten çıkarılabilir?Tazminatlı veya tazminatsız??Hangi şekilde?
Yoksa disiplin kurulu uyarısından sonra bir sonraki sefere hemen çıkış verilebilir mi?Tazminatlı veya tazminatsız??Hangi şekilde?
İş hukukunda iş güvencesi diye bir kavram vardır. Bu kavram işçilerin tazminatlı olsa bile sebepsiz işten çıkarılamayacığını söyler. Dolayısıyla işe geç gelmeyi alışkanlık haline getiren bir çalışan sadece feshi geçerli nedene dayandırmış olur. Ve ancak tazminatlarını vermek suretiyle iş akdini fesih edebilirsiniz.
Bu durum fabrika da konuşulmaya başladıysa işçilerin sabah işe zamanında gelme disiplinini bozmaması açısından tüm işçilere elden tebliğ etmek suretiyle (veya ilan panosuna asarak) kabul ve taahütnamedir başlıklı bir yazıyla sabahları (şartlarınızı yazarsınız üst üste yada ayda 3 kez gibi) işe geç gelmenin ihbar tazminatsız çıkış nedeni olacağını bildirmeniz suretiyle sorunu çözebilirsiniz.
2 gün üst üste veya ay içersinde 3gün işe gelmeme gibi durumlar tazminatsız çıkışa sebep olur bu durumla karıştırmamak gerekir.
Konu kenanacun tarafından (23-07-2009 Saat 14:37:20 ) de değiştirilmiştir.
İşe geç kalmak , tazminatsız fesih sebebi olarak kabul görmeyecektir.Bu sebeple yapılan fesihte kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Ancak hatırlatılmasına rağmen verilen görevi yapmamakta ısrar edilmesi tazminatsız fesih sebebi olacaktır.
Bunun için ise, geç geldiğiniz saatler arasında tamamlamanız gereken bir görev erilmesi yeterli olacaktır.geç geldiğiniz için görevi yerine getiremeyecek, fazla sayıda geç kalmışlığınız varsa da, o kadar kez hatırlatılmasına rağmen yapmamakta ısrar etmiş olacak ve tazminatsız sözleşmeniz feshedilebilecektir.
Habersiz ve mazaretsiz işe geç gelmesi sebebiyle ;
1-Hafta sonu ücretini ödemeyin,(45 saati doldurmadığından)
2-Tutanak tutun,Savunmasını isteyin.
3-Yapmakta hatırlatıldığı halde görevini yerine getirmekte ısrar etmesi sebebiyle "Yevmiye Kesim Cezası uygulayın"
4-Bütün bunları yapmakta ısrar ederse 4857-25/h maddesi gereğince tazminatsız çıkartın.
Yargıtay çeşitli kararlarında işyerine geç gelmeyi alışkanlık haline
getiren işçinin geçerli nedenle işten çıkarılabileceğine hükmetmiştir. Yargıtay’ın konuya ilişkin bir kararına göre; davacı işçi işe girdiği tarihten itibaren 25 kez işe geç gelmiş, 11 kez savunması alınmış, 31.12.2004 tarihinde uyarma, 17.05.2005 tarihinde kınama cezası almış,disiplin cezalarından sonra davacı 7.8.2005 ve 6.9.2005 tarihlerinde de geç kalmaya devam etmiş ve iş sözleşmesi bu nedenle feshedilmiştir. Açılan işe iade davasında, davalı işverenin
iş sözleşmesini feshetmesi geçerli nedene dayanmaktadır hükmüne varılmıştır (Y9HD,27.3.2006, 3230/7008, Çil, 981).
Aslında Yargıtay ne karar verirse versin ben bu tarz davranışı ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık olarak görüyorum.Tazminatını almak isteyen herkes bu yolla amacına ulaşabilir.
Aslında Yargıtay ne karar verirse versin ben bu tarz davranışı ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık olarak görüyorum.Tazminatını almak isteyen herkes bu yolla amacına ulaşabilir.
olaya kötüniyetli işçi iyiniyetli işveren gözüyle bakmışınız, peki tersi durumda yani işveren tazminat ödemeden işçiyi çıkartmak için bazı ahlaksızlıklar yapsa, mesela ben yeni işyerime girerken özel sebeplerimi belirterek belirttikleri saatten yarım saat sonra ancak işe gelebileceğimi sözlü olarak söylemiştim bunu anlayışla karşıladılar ve 1 yılı aşkın süredir sorunsuz çalışıyorum, birkaç yıl sonra tazminat miktarım çoğaldığında işveren bu özel durumumu bahane ederek beni tazminatsız çıkartmaya çalışsa Ahlaksız olan ben mi olacağım işverenmi olacak?
ikinci konu ise bir insan çalışması karşılığında tazminata hak kazanmışsa neden onu ödememek için bahaneler üretilsinki, hak edene hakkını vermek neden zor geliyor hakkını yasal yolla alamayan kişi (çoğu işverenin tazminat ödememek için yaptıkları ahlaksızlıkları biliyoruz) bunu birşekilde almaya çalışınca (yasadaki kendi lehine kuralları zorlayarak v.s) neden hemen Ahlaksızlıkla itham ediliveriyor, memurlar kendi istekleri ile memuriyetten ayrılıp sonra tekrar başladıklarında hiçbir hak kayıpları olmazken işçiler neden tazminatsız işten çıkarılabiliyorlar veya çıkıyorlar anlamış değilim.
normalde Ahlaksız kelimesini kolay kolay kullanmam ama yazınızdaki Ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık olarak görmeniz yani ahlaksızlıkla suçlamanız kısmı yazının geneline göre aşırı ağır kaçan bir cümle oluşturmuş ona vurgu olması için bende bol kullandım.
devlet memurlari kanunu mesaiye gec gelmenin cezasi
,
ısyerıne gec kalmanın cezası
,
işe geç kalmanın cezası
,
isten gec klma ile ckartilmak
,
işe geç kalmak tazminatsiz çıkışı gerektirirmi
,
memurun işe geç gelmesi
,
ise gec kalma ile ilgili yargi kararlari
,
ise gec kalma cezasu
,
ise gec gelme
,
işçinin 3 gün işe geç gelme durumunda savunma alınması
,
ise gec gitmek sebebiyle is akdinin feshi
,
ise ust uste gec kalan personel,
ust uste ise gec gelmek,
ise gec gelmede uyari alma cezasi,
işe geç kalma veya gelmeme cezası,
işe geç gelen memur için tutanak örneği,
sendikali isci işe gec kalma cezasi,
memerun ise gec kalmasinin cezasi,
işe geç gelen memur ceza alir mi
sabahları işe geç kalmaktayım alışkanlık oldu gibi birşey en fazla on dakika işe geç kalıyorum.
şirket bundan sonra işe geç kalırsam işe almayıp eve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku