Merhaba,
Temmuz başında 6 aydır oturmadığım evimi sattım.Bugün satmış olduğum kişiler arayarak apartmanda mantolama çalışmasının başlayacağını, yönetimin bu kararı onlar daha evi satın almadan aldığını, dolayısıyla bu mantolama borcunu benim ödemem gerektiğini belirttiler.Apartman yönetimi tarafından daha önce bana iletilmiş karar yok.Apartman yöneticisi fikir olarak mantolama yapmak istediklerini 1 kere şifahen belirtmişti.Yeni başlayacak olan ve bana hiçbir faydası olmayan mantolama çalışmasının ücretini benim ödemem gerektiği fikri bana biraz saçma geldi.
Siz sayın Hukuki.net üyelerine sorum,
hukuki olarak bu borç benim borcum mudur?
Nasıl olsa hukuk bilgisi olan dostlarımız yardımcı olacaktır ama ben daha 2 ay önce yaşadığımı paylaşmak isterim sizinle, 2 seneye yakın oturduğum evde binamıza boya ve mantolama yapılacaktı, bunun için 2 sene para topladık ve toplanmaya devam ediyordu bu sene sonunda yapılması planlanıyordu, ama benim taşınmam gerekti evimi sattım, ne evimi alan kişi ne yönetim hiç kimse böyle birşey söylemedi, binanın mantolama yapılması demek o binanın o dairenin değeri artması demektir, yazın serin kışın sıcak olması demektir, yazın klima kışın doğal parasının daha az ödenmesi demektir. Yani herşey daireyi alan kişinin menfatine olacaktır. Tüm bunlar için sizin para ödemeniz çok saçma. Ayrıca o kişi resmi işlemler bitti ve tapuyu üzerine aldıysa sizin o daire ile resmi bir ilişkiniz kalmamıştır, kimsenin bir yaptırımda bulunabileceğine ihtimal vermiyorum. Ama dediğim gibi bunlar yaşadıklarım ve mantığımla verdiğim cevaplar, hukuk çerçevesinden nasıl gözüktüğünü buraya verilecek cevaplardan bende sizinle takip edeceğim.
yazılı olarak alınmamış, karar defterine yazılmamış bir karar hele ki evi de sattıktan sonra sizi neden bağlasın ki?
kanaatimce hiçbir alakanız kalmamıştır kimse sizden beş kuruş alamaz.
Ki yazılı bir belge yok ortada ne diye dava yürütecekler.
Yeni alan ödeyecektir mantolamayı.
Siz satana kadar birikmiş aidatınız varsa ancak onlardan sorumlu olursunuz. Bir de yeni kanuna göre de süresini tam hatırlayamadım evin kusurlarından sorumluluğunuz var sanırım.
Bütün gün bu konu ile ilgili araştırma yaptım. Hatta benzer başka bir iki konu daha açılmıştı onları da okudum.
Özetle söylenen; "Yeni kat maliki, evi aldığı tarihten itibaren evin tüm giderlerinden sorumludur. Satış tarihinden eski olan borçlar ise eski kat malikine aittir."
Fakat bu söylenenler, bizim eski apartman yöneticisini ve evi sattığımız beyi kesinlikle tatmin etmiyor!
Vakit ayırabilecek bir hukukçu katılımcıdan, konuya profesyonel olarak yorum yapmasını rica ediyorum.
Haziran 2010 tarihinde 2 adet dairemizi sattık ve satın alan kişiye de "evde mantolama çalışmalarının devam ettiğini, haziran dahil düzenli ödeme yaptığımızı, bundan sonraki ödemelerin kendilerine ait olduğunu" söyledik ve o zamana kadar yaptığımız ödemelerin makbuzlarını da kendisine verdik. Satın alan kişi de sözlü olarak kabul ettiğini beyan etti.
Satıştan 2 ay sonra, yönetici tarafından arandık. Yeni kat maliklerinin ödemeyi kabul etmediğini ve borcu bizim ödememiz gerektiğini çünkü işin onay ve başlama sürecinin bizim kat malikliği dönemimizde olduğunu, ayrıca evi satarken -burası çok önemli- kendilerinden bizim borcumuz olmadığına dair ve bundan sonra devam eden işin borcunun yeni kat maliklerine ait olduğunu bildirir bir kağıt imzalatmadığımız için, yükümlünün biz olduğumuzusöylediler.
Aradan geçen 5 ay zarfında aynı gerekçelerle yönetim tarafından defaeten arandık. Geçen gün aradıklarında, mahkemeye vermekle tehdit ettiler.
Yeni kat maliki -lütfedip- "2 ayını ben ödeyeyim, başka da ödemem" der ve üstelik makbuzları geri istediğimizde de; "mahkeme olursa, onlar benim güvencem, vermem" demekte!
. . .
Bugün bir hukuk bürosuna da danıştım, "borç asla sizin değil" dediler.
Ama karşı taraf o kadar kendinden emin ve özellikle şu "satış öncesinde kendilerinden -borcumuz yoktur ve kalan ödemeler yeni kat malikine aittir- içerikli ve imzalı kağıt almamamız konusunda hata yaptığımızı" o kadar vurguluyorlar ki, şaşırdık kaldık.
Lütfen, konuyla ilgili bilgisi olan hukukçulardan yol göstermelerini rica ediyorum. Zaman ayıranlara şimdiden teşekkür ederim.
Yeni kat maliki, evi aldığı tarihten itibaren evin tüm giderlerinden sorumludur. Satış tarihinden eski olan borçlar ise eski kat malikine aittir.
Ancak;
1. Yaptırılan iş ile ilgili olarak genel kurulda karar alınmış olması, ödeme miktarının, aylık gecikme faizi oranının ve özellikle ödeme takviminin belirlenmiş olması gerekir.
2. Karar alındığını varsayarak, ödeme def'aten yapılacaksa son ödeme tarihinin, daire satış tarihinden önce olması durumunda borcun tamamı size aittir.
3. Ödemeler taksitle ve her ayın belirli bir gününe kadar yapılacaksa, daire satış tarihine kadar olan vadelerdeki taksit ödemeleri size, satış tarihinden sonraki vadelerde ödenmesi gereken taksitler yeni kat malikine ait olacaktır.
merhaba,benzer bir durumda bizde var.
Bu yaz bizim sitemizde mantolama yapıldı.bir takım usulsüzlükler yapıldığı(yapılan işin tebligatı yok) için ödemeye itiraz ettik.yönetimde icraya verdi.önümüzdeki ay davamız başlıyor.bu arada komşum evini sattı.yönetim evi alan yeni kat malikinden ödeme yapmasını talep ediyor.bu durumda ne olacak? saygılar...
Genel kurulda karar alınmadan yönetim tarafından yaptırılan işler, mahkeme tarafından zaman zaman yok hükmünde sayılabiliyor. Dolayısıyla yaptırılan işlerin ödemesi için kat maliklerine yasal yaptırım yapılması olanaksız hale geliyor. Dolayısıyla icra davanızın lehinize sonuçlanması sürpriz olmayacaktır.
Komşunuzun durumu ile ilgili olarak bir önceki üç maddeli yazımı dikkatlice okuyun.
Yeni kat maliki, evi aldığı tarihten itibaren evin tüm giderlerinden sorumludur. Satış tarihinden eski olan borçlar ise eski kat malikine aittir.
Ancak;
1. Yaptırılan iş ile ilgili olarak genel kurulda karar alınmış olması, ödeme miktarının, aylık gecikme faizi oranının ve özellikle ödeme takviminin belirlenmiş olması gerekir.
2. Karar alındığını varsayarak, ödeme def'aten yapılacaksa son ödeme tarihinin, daire satış tarihinden önce olması durumunda borcun tamamı size aittir.
3. Ödemeler taksitle ve her ayın belirli bir gününe kadar yapılacaksa, daire satış tarihine kadar olan vadelerdeki taksit ödemeleri size, satış tarihinden sonraki vadelerde ödenmesi gereken taksitler yeni kat malikine ait olacaktır.
Sayın Gezgin_06;
Bugün bizzat yönetici ile görüştüm. İzninizle konuyu biraz daha detaylandırarak aktarayım:
İşin başlama tarihi: Kasım 2009
İşin bitiş tarihi : 45 gün (yöneticinin beyanı)
Ödeme Takvimi: 17 ay (Kasım 2009- Mart 2011)
(Bu karar defterde de resmi olarak yer almış)
Bizim ödediğimiz dönem: Kasım 2009-Haziran 2010
Evin Satışı: Haziran 2010
Borç: Temmuz 2010'dan itibaren- Mart 2011'e kadar
. . .
Yönetici; "borçlanma bizim kat maliki olduğumuz döneme denk geldiği için ve işin tamamlanması da yine bizim kat malikliğimiz zamanında olduğu için, bizi muhatap aldığını, kendi araştırmalarından da bu sonuca vardığını" söyledi.
Ayrıca yeni kat maliki de yöneticiye "eski netleşmiş borçların eski malike ait olduğuna dair" bir içtihat kararı getirmiş. Fakslamasını rica ettim. Dilerseniz paylaşırım buradan da...
Sanırım buradaki "kavram karmaşası", eski borcun tanımlanması ile ilgili ki sizin yukarıda yazdığınız 3. madde bu duruma açıklık getirmekte aslında..
Bu durumda bizim endişelenmemiz için sebep olmadığına ve mahkemeye verilsek bile aleyhimize bir karar çıkmayacağına inanıyorum (ama!) yine de tedbir olarak yapmam gereken bir şey var mıdır diye de sormadan edemiyorum
Yeni kat maliki, evi aldığı tarihten itibaren evin tüm giderlerinden sorumludur. Satış tarihinden eski olan borçlar ise eski kat malikine aittir.
Ancak; "Ödemeler taksitle ve her ayın belirli bir gününe kadar yapılacaksa, daire satış tarihine kadar olan vadelerdeki taksit ödemeleri size, satış tarihinden sonraki vadelerde ödenmesi gereken taksitler yeni kat malikine ait olacaktır."
Sayın üyelerden, yukarıdaki ibare ile ilgili içtihat kararı bilgisi olanların paylaşmalarını ve/veya bu araştırmayı nereden ve nasıl yapacağıma dair yol göstermelerini rica ediyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku