Bilişim hukuku konusunda aydınlatılması gereken, kesin net bir şekilde aydınlatılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Bilişim konusu çok yeni olduğu için çok fazla boşluk var. Çoğu hukukçu bir fotoğrafın bir emailin herhangi bir digital verinin değiştirilebileceğinden bile habersiz. Bu durumda da ya takipsizlik veriliyor yada yoruma dayalı cezalarla sonuçlanan davalar oluyor.
Sorular şunlar;
(Bu konuda bilgisi olan değerli hukukçuların yanıtlaması gerektiğini düşünüyorum.)
* İnternet ortamından işlenen bir suçun ıspatı için "kesin olarak" ip nin tespiti ve bu ip nin şüphelinin şahsi ev adresi yada herhangi şahsi (iş adresi, yazlığı vs ) mekanına ait olduğunun ıspatlanması gerekmekte midir? İp adresi internet kafe yada herkese açık kablosuz bir bağlantı çıkarsa takipsizlik sonucu çıkar mı?
* Bir kişi nasıl ki başka ağlardan bağlanarak ( en basit örnek internet kafedir ) bazı işlemler gerçekleştiriyorsa. Biriside herhangi bir suçu başkasının üzerine yıkmak için bu işlemi bir ev kullanıcısı için gerçekleştirirse bu düzeyde bir tespiti gerçekleştirebilecek soruşturma yapısı teknik yapı ülkemizde var mıdır? ( Ayrıca bir not: Birçok bilgisayarda trojan bulunmakta ve bu trojanlar o bilgisayarı her şekilde kullanabilmektedir. )
* Şükür ki hala misafirliğe gidilen bir toplum yapımız varken pc lere parmak izi ile oturmuyorken. Bir öğrenci evinde dahi 1 pc den 5-6 kişi faydalanabiliyorken. İnternet suçlarının bariz açık delillerle ıspatlanamaması durumunda hakim yada savcı yorumuna bırakılmadan takipsizlikle sonuçlanması gerekmekte diye düşünüyorum buna ne dersiniz? Düşünün ki yıllardır filmlerde cinayetleri başkasının üzerine yıkma olaylarını izledik. Gerçek hayatta ise binlerce kez olmuştur. Bu zor olayı gerçekleştiren insanlar hiçbir güvenliği olmayan düzenlemesi kontrolü olmayan internet ortamında bu şekilde yorumla kararlar verilmesi durumunda hangi suçları hangi masumların üzerine yıkabilir bunu düşünmek korkutucu değil mi?
"* İnternet ortamından işlenen bir suçun ıspatı için "kesin olarak" ip nin tespiti ve bu ip nin şüphelinin şahsi ev adresi yada herhangi şahsi (iş adresi, yazlığı vs ) mekanına ait olduğunun ıspatlanması gerekmekte midir? İp adresi internet kafe yada herkese açık kablosuz bir bağlantı çıkarsa takipsizlik sonucu çıkar mı? "
Yargıtay'ın vermiş olduğu kararda ip numarası şahısla ilgisi yoksa beraitine. Yani ip numarası internet kafe gibi umumi açık yerlere ait ise. Tabii ki şahsın evine yada iş yerine ait ise ayrı o zaman.
Yukarıda ki yazım bağlamında konuyu açmak gerekirse, bir örnekle somutlaştırmak istiyorum.
- İnternet bankacılığı ile A hesabından B hesabına bir para transferi yapıldı. A hesabının sahibi bu benim bilgim dışında olmuştur dedi ve suç duyurusunda bulundu B hesap sahibini şüpheli olarak gösterdi. Yapılan araştırmalar ve ip kayıtları;
*IP A hesap sahibinin evi çıkarsa ve A hesap sahibi bu işlemi ben yapmadım internetim kablosuz dışarıdan erişilebilir derse.
*IP B hesap sahibinin evi çıkarsa ve B hesap sahibi bu işlemi ben yapmadım internetim kablosuz dışarıda erişilebilir derse.
( iki durumda da olay kapanırmı, kapanırsa ne şekilde kapanır. IP dışında ek deliller herzaman gerekmekte mi? Eğer gerekmekte ise bu deliller ne olabilir ki? Bilgisayar incelenir diyorsanız peki varsayalım bilgisayarda yok ortada kayıp! zor bişey değil. )
*A veya B hesap sahiplerinin evi çıkmaz A hesap sahibine yakın bir internet kafe çıkarsa.
*A veya B hesap sahiplerinin evi çıkmaz B hesap sahibine yakın bir internet kafe çıkarsa.
( internet kafeye kişinin gidip gitmediği araştırılırmı, araştırma olumlu sonuç verirse bu ne derecede sonucu kesinleştirebilir? )
*IP kayıtları hem internet kafelere hemde A hesap sahibinin evine hemde başka evlere ait olursa ne olur? ( Bu çok önemli! )
(Bu konuyu dahada genişletmek istiyorum. Fakat öncelikle sorularıma kendinden emin, bilgili bir hukukçudan cevap bekliyorum. Bu cevaplar olması gerekeni değil yasal süreçte olanı yansıtırsa sevinirim. )
Konu Hakyadaadalet tarafından (25-06-2009 Saat 13:06:29 ) de değiştirilmiştir.
ip noyla sadece iş çözülemez saldırgan proxsi veya zombie kullamış olabilir en sık karşılaşılanını ben size söyliyeyim bir websitesi hacklneir site sahibi ip noyu alır savcılığa verir savcılık telekoma yazı gönderip ip nin kime ait olduğunu ister telekomdan şöyle bi yazı gelir bu bir proxsi server ancak bu iş burda bitmez prixsinin de katmanları vardır elit proxsi bile olsa serverde gerçek ip ler kaydediler (sadece ip değil mac adresi modem bilggisi vs) host şirketinden gerçek ip alınıp savcılığa verilir ve ip araştırılıp bulunana kadar en az 2 ay geçmiştir ip bir wifi hizmeti verene bi mekana ait polis oraya gider ve güvenlik kamerası kayıtlarını ister ancak güvenlik kamerası yoktur sadece modemdeki loglar vardır ancak kişi çok zeki olduğu için siteyi hacklerken ne msn sini açmıştır ne de başka bi sitedeki üyeliğini polis bu sefer mac adresi kimin diye bakar ancak hackerimiz iki adet eternet kartı kullanıyodur 1. sini günlük işler için 2. dini malum işler için polis bu kez o mekanın çalışanlarının ifadesini alır ama çalışanlar 2 ay önce kimin laptopla gelip işlem yaptığını nerden hatırlasın sonra devlet baba bakar ki bu olay için sırf 20 bin tl gitti ve bir sürü zaman dosya kapanır gider
ip noyla sadece iş çözülemez saldırgan proxsi veya zombie kullamış olabilir en sık karşılaşılanını ben size söyliyeyim bir websitesi hacklneir site sahibi ip noyu alır savcılığa verir savcılık telekoma yazı gönderip ip nin kime ait olduğunu ister telekomdan şöyle bi yazı gelir bu bir proxsi server ancak bu iş burda bitmez prixsinin de katmanları vardır elit proxsi bile olsa serverde gerçek ip ler kaydediler (sadece ip değil mac adresi modem bilggisi vs) host şirketinden gerçek ip alınıp savcılığa verilir ve ip araştırılıp bulunana kadar en az 2 ay geçmiştir ip bir wifi hizmeti verene bi mekana ait polis oraya gider ve güvenlik kamerası kayıtlarını ister ancak güvenlik kamerası yoktur sadece modemdeki loglar vardır ancak kişi çok zeki olduğu için siteyi hacklerken ne msn sini açmıştır ne de başka bi sitedeki üyeliğini polis bu sefer mac adresi kimin diye bakar ancak hackerimiz iki adet eternet kartı kullanıyodur 1. sini günlük işler için 2. dini malum işler için polis bu kez o mekanın çalışanlarının ifadesini alır ama çalışanlar 2 ay önce kimin laptopla gelip işlem yaptığını nerden hatırlasın sonra devlet baba bakar ki bu olay için sırf 20 bin tl gitti ve bir sürü zaman dosya kapanır gider
Örnek 1: Senin arkadaşınım geldim sizin eve kablosuz modemine bağlanmak için şifreni aldım mac iznini verdin bana vs. Sonra arabamı çektim evinizin oraya senin ağından suç işledim?
Örnek 2: Seni hiç tanımıyorum şifreni kırdım. Mac koruması zaten çoğu modemde aktif değildir. Suç işledim?
Soru şu En genel örnekle msn adresi kırılan kişiyi korumaya çalışan yasalar modem şifresi kırılan kişiyi suçlu ilan eder mi?
1.e şimdi siz orada kişinin bilişim sisteine iyi niyetini suistimal ederek giriyorsunuz bu sizi suçlu duruma düşürür
2. burdada yine aynı suç var ama bu kez iyi niyeti suistimal yok
3. ha msn adresinin hacklenmesi ha modemin hacklenmesi sonçta ikisindede bir bilişim sistemine iznisiz giriyorsunuz ve buda kanunlarımızca suç olarak belirtilmiştir
Konu faker tarafından (25-06-2009 Saat 15:59:50 ) de değiştirilmiştir.
1.e şimdi siz orada kişinin bilişim sisteine iyi niyetini suistimal ederek giriyorsunuz bu sizi suçlu duruma düşürür
2. burdada yine aynı suç var ama bu kez iyi niyeti suistimal yok
3. ha msn adresinin hacklenmesi ha modemin hacklenmesi sonçta ikisindede bir bilişim sistemine iznisiz giriyorsunuz ve buda kanunlarımızca suç olarak belirtilmiştir
Kanunlarımızda herşey suç olarak belirtilmiştir. Ben burda daha çok suçun ispatını konuşmak istiyorum. 1. durumdada 2. durumdada olay ip sahibinden sorulur arkaplandaki kişi bulunamazki iyi niyeti kötü niyeti tartışalım. Bilişim sisteminde açıkları kapatırken başka açıklar yaratıyoruz. İlk yazımı okuyunuz. Bu konuda bilginiz olduğu aşikar.
Konu Hakyadaadalet tarafından (25-06-2009 Saat 16:20:08 ) de değiştirilmiştir.
bakın suçun ispatı için artık ip no yetmez hale geldi dediğiniz gibi bir açığı kapatmak için başka bir açık yaratıyoruz çünkü sanal alemde %100 güvenli sistem yoktur ki bu ispatlanmıştı ör: fbı ve cıa bile hackleniyo arkaplandaki kötü kişiler bulunabilir ama bu çok ince bir araştırma gerektirir ayrıca bu art niyetli kişinin bir açığı olması gerekir ör: hackerların babası sayılan kevin minteck fbı yakalamak için insan avı başlattı ama yakalayamadı taaa ki sevgilisinin yanına gidene kadar
Konu faker tarafından (25-06-2009 Saat 16:33:54 ) de değiştirilmiştir.
bakın suçun ispatı için artık ip no yetmez hale geldi dediğiniz gibi bir açığı kapatmak için başka bir açık yaratıyoruz çünkü sanal alemde %100 güvenli sistem yoktur ki bu ispatlanmıştı ör: fbı ve cıa bile hackleniyo arkaplandaki kötü kişiler bulunabilir ama bu çok ince bir araştırma gerektirir ayrıca bu art niyetli kişinin bir açığı olması gerekir ör: hackerların babası sayılan kevin minteck fbı yakalamak için insan avı başlattı ama yakalayamadı taaa ki sevgilisinin yanına gidene kadar
Savcı iddia makamı olduğu için en ufak şüphede davayı açıyor. Peki hakimlerin bu konuda ne tip kararlar verdikleri hakkında bilginiz varmı. Birkaç kişiden duyumum ip tutarsa veya birçok ip den biri tutarsa fazla araştırmadan sonuca bağlanabiliyormuş. Bu konu çok ürkütücü bununla ilgili bilgisi olan varmı.
Savcı iddia makamı olduğu için en ufak şüphede davayı açıyor. Peki hakimlerin bu konuda ne tip kararlar verdikleri hakkında bilginiz varmı. Birkaç kişiden duyumum ip tutarsa veya birçok ip den biri tutarsa fazla araştırmadan sonuca bağlanabiliyormuş. Bu konu çok ürkütücü bununla ilgili bilgisi olan varmı.
walla o dediğin 5-6 yıl öncesine kadardı 5 yıl önce biri bi siteyi hacklemektn hakim karşısına çıksa hakim hack nedir yahu diyip serbest bırakırdı ama şimdi böyle değil
Dostlar merhaba, 31 aralık sabahı polisler cumhuriyet savcısının arama izni ile evime gelerek bilgisayarımın hardiskini söküp götürdüler, ayrıca cep...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Borcumdan dolayi kardesimin evine...
05-09-2025, 04:34:26 in Borçlar Hukuku