57-md - İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.
Bu ücretin hesabında 50 nci madde hükmü uygulanır.
Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kara katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır.
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde bu ücret, yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.
Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.
Yıllık izin ücretinin ne şekilde hesaplanması gerektiği, aşağıya kopyalanan yönetmelikte açıklanmıştır.
YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİ
(03.03.2004 tarihli ve 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.)
Ücretin Ödenmesi
Madde 21 #8212; İzin ücretinin belirlenmesinde; fazla çalışma karşılığı alınacak ücretler, primler, sosyal yardımlar ve işyerinin devamlı işçisi olup, normal saatler dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler hesaba katılmaz.
İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin olarak vermek veya avans olarak ödemek zorundadır.
Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde izin ücreti yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.
Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.
Bildiğim kadarıyla yıllık izin vazgeçilemez bir haktır. Çalışıldığı süre içinde de yıllık iznin kullandırılması esastır. İşçi,izne çıkmayarak bunun karşılığı olan ücreti çalıştığı süre içinde alamaz. Kullanılmayan izinlerin ücretleri de ancak işi son bulursa işveren tarafından ödenir. Onun için böyle bir ödemenin resmi muhasebe kayıtlarına girmesi bile bence mümkün değildir.Bunun yöntemi, işçiye yıllık izin defterinde hakedilen yılın izni kullandırılmış gibi işçinin imzasını almak, izin ücretini de açıktan ödemektir.
Madde 53.- İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
İZMİRLİ NİN DEDİGİ GİBİ Bunun yöntemi, işçiye yıllık izin defterinde hakedilen yılın izni kullandırılmış gibi işçinin imzasını almak, izin ücretini de açıktan ödemektir.
Evet, yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Bu nedenle, yukarıda da bahsetmiş olduğum izin yönetmeliğine uygun olarak, hak edilen yıllık ücretli izin kullanılmalı ve kullandırılmalıdır.
Ancak, ait olduğu yıl içinde yıllık ücretli izin kullanılamaması halinde,
işçiye yıllık izin defterinde hakedilen yılın izni kullandırılmış gibi işçinin imzasını almak, izin ücretini de açıktan ödemektir.
şeklinde yapılacak bir uygulama, hukukla bağdaşmadığından, kabul edilebilir nitelikte değildir.
Bunun yerine, ait olduğu yıl içinde herhangi bir nedenle kullanılamayan yıllık ücretli izin süresi için, işçinin de yazılı oluru alınmak şartıyla, bir sonraki yıl başlangıcında, kullanılmayan yıllık ücretli izin parası olarak ödenmesi ve ödenen ücretinin sigorta primine esas kazanca dahil edilmesi daha uygun bir yol olacaktır.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği şeklinedeki yasal düzenleme aslında temel hak ve özgürlüklerden olup, Anayasa'nın da 50. maddesinde dolaylı da olsa bu hususa değinilmektedir. Bu hükümler işçilerin de insan olduğu ve temel haklarının korunması gerektiğinden hareketle konulmuştur. Ancak, bir kısım işçilerin bu izinleri kullanmak yerine ücretini almak istediği ve işverene bu konuda başvuruda bulunduğu da ülkemize ait gerçeklerdendir. İşçi, senelik izin yerine ücretini istedi diye işveren bu ücreti vermek zorunda değildir. Asıl olan izin kullandırmaktır. Ancak, bazan işçilerin izin ücreti isteğini işverenler de kabul ederek, izin yerine ücret ödemektedirler. Alan razı, veren razı olduktan sonra yapacak bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bunu yapan işverenlere idari para cezası olduğuna dair bir hüküm bulamadım. İşçilere yapılacak böyle bir ödemenin normal diğer ücretler gibi tahakkuk ettirirlerek kayıtlara alınmasının bir mahsuru olduğunu da zannetmiyorum. Bunu yapan işverenlerin olduğunu da biliyoruz. Selamlar.
,
yıllık izin parası alma,
yıllık izin parası nasıl alınır,
yıllık izin parası dilekçesi örneği,
yillik izin parasi ödeme muhasebe kaydi,
senelik izin parası nasıl alınır,
yillik izin parasi muhasebe kaydi,
yillik izin para alimi,
yillik izin ucreti icin yazilacak dilekce,
yillik izne cikmayip parasini almak icin dilekce,
izin parasi almak icin is yerine verilen dilekce ornegi,
yıllık izin parası dilekçesi,
izin parası alma dilekçesi,
yıllık izin parasını almak için dilekçe,
ücretli izin parası alma dilekçesi,
yıllık izine çıkmak için muhasebe ye dilekçe nasıl yazilir,
yıllık izin parası alma dilekçe örneği,
yıllık izin ücreti alma dilekçesi,
yillik iznin parasını almak için tutanak,
yillik iznin parası tutanağı,
izin parası alma,
Senelik izin parasi dilekcesi
Çalıştığım yerden 1 yılımın dolmasına 15 gün kala işten çıkarıldım. Sadece ihbar tazminatı verdiler. sizce dava açsam kıdem tazminatı ve yıllık izin...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku