Yaklaşık 8 yıldır aynı evde oturmaktayım.Eşimle boşandıktan sonra ben evden cıkmayarak oturmaya devam ettım.Son 7 yıldır ev sahıbımle aramızda kıra sözleşmesi yoktu.Ben kıralarımı düzenlı olarak bankadan yapıyorum.Fakat gercek ev sahıbım benım adına kirayı yatırdıgım kişi degıl 2 ay önce ölen eşi idi.Yaşlı oldugundan bankaya gıdemedıgınden yıllardır hep eşi adına kırayı bankadan yatırdım.Hala da buna devam edıyorum.Şimdi ölen evsahıbımın eşi ise benden cok fazla oranda kıra artısı ıstıyor.Artış temmuzda yapılacak.Ben 450 ytl kıra verıyorum.
1-500 yapsam yeterlı olur mu?(yada minimum artışım ne olmalıdır?)
2-Kirayı hala evsahıbı adına degıl eşi adına bankadan yatırmaya devam ediyorum.(8 yıldır hep böyle ödeme yaptım)bu tahlıye nedenı olurmu?(Ev sahıbı 2 ay önce öldü)
3-Aynı apartmanda benım oturdugum evden cok cok daha ıyı durumda olup hiç bir eksıgı olmayan 1 yıllık kıracı da 500 tl öderken benım evım resmen dökülüyor ve benden daha fazla kıra ıstıyor.Günısı panjur yaptırılacak.Bunlara karısmam dıyor.Diger kıracının evının durumu benım evımden daha ıyı durumda oldugundan evsahıbıme artış konusunda itıraz edebılırmıyım?
4-Gün ısı ve panjuru ondan ızın almadan(kıra kontratosu yok)yaptırıp kıradan kesebılırmıyım??
1-Kira artışlarında sözleşmeyle akdedilen artış oranı geçerlidir. Sözleşme yoksa şifahi sözleşme geçerlidir. Daha önceki yıllarda yaptığınız oranda artış yapın derim beğenmezse dava açabilir o zaman DİE tarafından açıklanan endekslere ve hak ve nesafete uygun bir kira bedeli tespit edilebilir.
2-Bankaya ödeme yaparken hangi yıl ve ay kirası olduğunu belirtiyorsunuzdur. Şu an hak sahibi de eşi yine bankaya ödeme yapmaya devam edin elden vermeyin sakın.
3-4 konusunda tereddütlerim var diğer üyelerimize havale ediyorum.
Esenkalın
Önclikle cevap vrdiğiniz size çok teşekkür ederim.
Yalnız tereddütte kaldım.Ev sahibim öleli daha 2 ay oldu.Ve ben şimdiye kadar yani o yaşarkende kirayı hep eşi olan bayan adına bankadan yatırıyordum.
(hangi ayın kirası olduğunu belirten açıklamalı dekontlar elimde mevcut)
Tapu sahibinin adına değilde uzun yıllardır eşi adına yatırmış olmam şimdi sorun çıkarır mı? Zatn bundan sonra eşi adına yatırmaya devam edeceğim..
Birde kabul edilen kanunla bu sene krizden dolayı kirada artış yapılmayacagı tv de açıklandı.Ben gecen senenin kirasından kirayı yatırmaya devam etsem tahlıye davası açabılır mı?(Ev sahibımın 3 dükkan ve en az 5 dairesi ile başkaca gayrimenkulleri var)
Yanıtınız için teşekkürler..Bende tv den izledim.Ama sizin için internettende araştırdım o haberi..
Kiracılara müjde!
Yargıtay ekonomik nedenlerden dolayı kiralara TEFE oranında artış yapılması yerine kriz dönemlerinde zam yapılamayacağına da karar verdi.
Kararda kiraların genel fiyat artışı kadar yükselmediği, kiraların düştüğü dönemlerde de ev sahiplerinin zam taleplerinin reddedilmesi gerektiği belirtildi.
İşsizliğin büyük artış gösterdiği Türkiye'de, bir çok kişi ev kirasını ödeyemediği ve kirasına zam yapamadığı için evinden çıkmak zorunda kaldı. Yargıtay ise ekonomik gidişattaki sıkıntıları dikkate alarak kiracıları sevindirecek tarihi bir karara imza attı. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi ekonomik nedenlerden dolayı kira bedellerine zam yapılamayacağına karar verdi.
GEREKÇE KİRALARIN DÜŞMESİ
Yeni Şafak gazetesinin habeine göre Ankara 6'ncı Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay, kira tutarlarının genel fiyat artışları kadar yükselmediğine karar verdi. Kararda ayrıca kiraların düştüğü dönemde kira ücretinin enflasyon oranında arttırılmasına karşı çıkıldı. Mahkemelerin de bu yöndeki talepleri reddetmesi istendi. Yargıtay daha önce verdiği kararlarda kiralara enflasyon oranında zam yapılması gerektiğini hükmediyordu. Yargıtay'ın bu kararından sonra ev kiralarına zam yapılan kiracılar, kirası düşük konut ya da işyerlerini emsal göstererek indirim talebinde bulunabilecek.
KARAR DEĞİL DERS VERİLDİ
Konuyla ilgili Yeni Şafak gazetesinin sorularını yanıtlayan Kiracılar Derneği Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararın 'tarihi' nitelikte olduğunu belirterek, “Karar doğrudur ve yaygın bir şekilde toplumsal kabul görmesi için biz dernek olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.
KARARI YAYGIN OLARAK KULLANALIM
Kiracılara da öneri-lerde bulunan Büyüknohutçu, “Yargıtay tarafından verilen bu kararın yaygın olarak kullanılması gerekir. Kira artış taleplerine karşı, mutlaka Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararı örnek gösterilerek karşı konulmalıdır. Bu anlamda, derneğimize telefonla veya web sayfamız aracılığı ile ulaşıldığı takdirde, kendilerine hukuki yardım sağlanacaktır” dedi.
ÖDENEBİLİR KİRALAR TALEP EDİN
Son zamanlarda derneklerine yapılan başvuruların yüzde 90'ının kira artışlarıyla ilgili şikayetler olduğunu belirten Büyüknohutçu evsahiplerine şu öneri-lerde bulundu: Ödenemeyen değil ödenebilen para sizindir. Onun için ödenemeyecek kiralar talep edip daha sonra kira tahsili için aylarca uğraşacağınıza ve hatta tahsil edemeyeceğinize, ödenebilir kiralar talep edin veya kiralarınızı ödenebilir seviyelere çekin. Barınma hakkını kullanamayan insanların diğer haklarından bahsetmek mümkün değildir” dedi.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku