Ben Subat 2002'de ise basladim ve Kasim 2003'te askere gitmek istedigim icin Ekim ayi sonunda isimden ayrilmak istiyorum.
1. Isten ayrilirken kidem tazminatimi alabiliyorum bildigim kadariyla ve bu konuda sirketimin bir zorluk cikaracagini sanmiyorum. Ama bunun icin neler yapmam gerekiyor evrak islemleri olarak?
2. Asil onemli olan sorum bu, benim sirketle yaptigim sozlesme baslangicta sabit maas arti belirli bir prim usulu idi, ancak 2002 senesinin sonunda bu sistem degisti ve sabit maas arti 3 ayda bir, bir maas ikramiye sekline dondu, sozlesme buna gore yenilendi. Buraya kadar sorun yoktu ve baslangicta ikramiyeler duzenli olarak odeniyordu. Ancak su an itibariyle son 3 ikramiyemiz odenmemis durumda. Ben isten ayrilirken bu odenmeyen ikramiyelerimi alabilir miyim? Boyle bir hakkim var midir? Varsa bunun icin neler yapmam gerekiyor evrak islemleri olarak?
3. Yukardaki sorumda bahsettigim ikramiye konusuyla baglantili olarak, soyle bir sakincam var. Ikramiye ile ilgili maddede sozlesme yapildigi siradaki dikkatsizligimle farketmedigim, ancak simdi farkina vardigim bir belirsizlik var. Bu maddede '3 ayda bir, bir maas ikramiye odenecektir' degil, '3 ayda bir, bir maas tutari ikramiye odenmesi ongorulmektedir' yaziyor. (su an sozlesmem yanimda olmadigi icin tam metni yazamadim ama gerekiyorsa onu da ekleyebilirim.) Simdi bu durumda eger yukardaki sorunun cevabi 'evet, odenmemis ikramiyelerini alma hakkin vardir' seklindeyse, ve sirketin sozlesmedeki maddenin belirsizligini benim aleyhime kullanarak odeme yapmama hakki olabilir mi?
öncelikle kıdem tazminatı konusunda ilgili maddeyi yazıyorum;"Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır. İşçinin bu haktan faydalanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması şarttır. Bir yıldan çok çalışmaya karşılık her fazla yıl için, ayrıca iki gün eklenir. Şu kadar ki bu sürenin tamamı doksan günü geçemez. İş sözleşmesinin feshedilmiş sayılabilmesi için beklenilmesi gereken süre içinde işçinin ücreti işlemez. Ancak özel kanunların bu husustaki hükümleri saklıdır. Bu süre içinde iş sözleşmesinin Kanundan doğan başka bir sebebe dayanılarak işveren veya işçi tarafından feshedildiği öteki tarafa bildirilmiş olsa bile, fesih için Kanunun gösterdiği süre bu sürenin bitiminden sonra işlemeye başlar. Ancak iş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmış ve sözleşme yukarıda yazılı süre içinde kendiliğinden sona eriyorsa bu madde hükümleri uygulanmaz. Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder." diğer soruna gelince orada ikramiye ödenmesi öngörülür şeklindeki ibare işçi lehine yorumlanmalı ve işvereniniz tarafından ikramiyeniz ödenmelidir. Aksi taktirde dava yolu ile tahsili mümkündür.
Ben su an askerlik konusunda bakaya durumundayim. Bu ay sonu itibariyle isverenimle gorusup kasim ayindaki celp ile askere gitmek istedigimi bildirip isten ayrilicam. Su anki is yogunluguna bakilirsa isverenim en az ekim ayi sonuna kadar ise devam etmemi isteyecektir, ki benim icin de uygun.
Simdi benim askerlige gidisim bakaya oldugum icin normal olmayacak ve askerlik subesine adim atmamla birlikte belki de askere alinicam. Bu durumda isverenime askerlikle ilgili bir belgeyi sunmam zor, bunu nasil halledebilirim?
Ikramiye konusunda da yine ayni sekilde, isverenim bir kotu niyet gostererek birikmis ikramiyeleri odemezse de ben askerdeyken konunun takibini nasil yapabilirim?
Son olarak da ikramiyenin hukuki tanimi nedir? Yani sozlesmede belirli bir miktar yazmiyor ikramiye icin.. Yoksa ikramiye zaten = 1 maas seklinde bir kanunda tanimli midir? Eger boyleyse sorun yok ama yok eger sozlesmede belirtilmis olmasi gerekiyorsa bu durumda isveren bunu aleyhime kullanabilir mi? (ki bu durumda da benim daha once odenmis olan ikramiyelerle ilgili banka belgeleri de sunulabilir ve miktarinin bir maas tutari oldugunu ispatlayabilirim.)
9 bankadan maaşımda icra var.4de1 oranında kesilyo maaşmdan.yarım ikramiyemden kesilmiyor.tüm ikramiyemden ise bazı icra dairelrinden iş yerine gelen...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku