+ Konuyu Yanıtla
1 den 6´e kadar toplam 6 ileti bulundu.

Konu: İhbar süresi

İhbar süresi Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    ANKARA, Turkey.
    İletiler
    37
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı İhbar süresi

    merhabalar... sorum ihbar süresi ile ilgili...kişi eğer 28 gün ihbar süresini haketmişse ve bu sürenin bir haftasını çalışarak kullandıysa bunu kişiye ödencek ihbardan düşermiyiz,yani ödenecek ihbar 14 günlük ücreti üzerinden mi hesaplanır...ayrıca kişinin çıkışını bu bir haftayıda dahil ederek mi bildiririz yoksa çıkış tarihi bildirimin yapıldığı günmüdür?bu durum iab tarihini önemli ölçüde etkilemektedir,şöyleki ihbarın yapıldığı tarihi kişinin çıkışı olarak ek2 de gösterirsek ve iab yi bu tarihten itibaren 15 gün içinde göndermezsek işkurdan ceza yeriz!!!!benim kanımca kişinin çıkışı tam anlamıyla işi bıraktığı gün olarak düşünülmelidir,ve bu süre içinde hertürlü sosyal hakkının saklı kalması gerekir..ve kullandığı ihbar süresi normal çalışma ücreti şeklinde ödenmelidir,kalan ihbar süresi ihbar tazminatı şeklinde ödenir...
    Ayrıca kişinin kıdem hesabının içine çalışarak kullandığı ihbar süresinide eklermiyiz???
    Ayrıca kişinin yıllık izin hakkı varsa ve bunun ödemesi yapılacaksa kişiye brüt maaşımı yoksa net maaşı üzerinden mi yıllık izin ödemesi yapılır!sonuç olarak kişi işten çıktı ve bizim prim ödemelrimiz durdu ama hakettiği yıllık izin ücretinden herhangi bir prim ödeme yükümlülüğüm yok.. kafa karıştırıcı!!!yani normalde bu tarz ödemeleri net maaşı üzerinden yapıyoruz ama bu doğrumudur!!!
    son olarak bir kişi haksız yere işten çıkarıldıysa ama kişi haklarından yeterli bilgisi olmadığı için ibranamesini imzalayarak işten çıkış yaptıysa
    iş makemsine başvurma haksız yere işten çıkarıldığını savunmaya hakkı devam ediyormu????

    bilgileriniz ve deneyimlerinizi paylaşmak istiyorum.. şimdiden teşekkür ederim[/size=6]



    Hukuki NET Güncel Haber

    İhbar süresi konulu yargıtay kararı ara
    İhbar süresi konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Aug 2004
    Nerede
    Ankara, Merkez, Türkiye.
    İletiler
    423
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Evet gerçekten karışık bir durum
    ihbar öneli işçinii normal çalışma döenmi içnde sayılır ve kural olarak işçi bu döenmde çalışır. Fakat işverenin rızasıyla çalışmayadabilir. eğer işçi işverenin talebiyle 1 hafta çalışmış ve geri kalan haftaalrda çalışmamışsa bu döenme ait ihbar önelini tam olarak alır. bu ücrette 1 hafta çalışmış olması dolayısıyla herhangi bir indirim yapılamaz.
    Bildiğim kadarıyla işçinin çıkış tarihi işi bıraktığı an değil bildirim önelinin sona erdiği andır.
    İşçi ihbar öneli içinde işverenin rızasıyla çalışmıyor olsa bile bu döeneme ilişkin tüm sosyal haklarıın talep edebilir.
    Kıdem tazminatını hesabında bu ihbar önelleri dikkate alınır.
    Yıllık ücretli izin konusunda İş Kanunun,
    Yıllık izin ücreti

    MADDE 57. - İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.

    Bu ücretin hesabında 50 nci madde hükmü uygulanır.

    Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kâra katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır.

    Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

    Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde bu ücret, yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.

    Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir
    Yani bu maddeye göre yıllık ücretli izin ücretinin hesabında Asıl (teeml) ücret dikkate alınır. Bu nedenle fazla çalışma karşılığı olarak alınan ücretler primler normal çalışma saatleri dışında hazırlama. tamamlama ve temizleme işleirnde çalışan işyerinin temelli bu işler için aldıkları ücretler ve sosyal yardımalr , yıllık izin ücretinin tespitinde hesaba katılmaz.
    işçinin haksız fesih nedeniyle iş mahkemesine başvurması mümkündür faakt bildiğim kadarıyla bu iddianın değerlendirilmeinde imzaladığın ihbarnamenin de içeriği önemlidir. makbuz nitelğindeki ihbarnameler de işçinin aksini iddia etmesi ve bunu ispatlaması güçtür.


  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.930
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın Ekmekçi; Bir işçinin ihbar süresi 28 gün ise; ya siz işçinin 28 günlük ücretini hemen ödeyerek ilişkiyi hemen keseceksiniz (ki bu ödemenin adı ihbar tazminatıdır) ya da "28 gün sonra senin işine son vereceğiz" diye işçiye yazılı bildirimde bulunarak 28 gün daha ücretini ödeyerek çalıştıracaksınız. İkinci durumda ihbar tazminatı ödemesi söz konusu değildir. Ancak; ikinci durumda 28 gün için, günde 2 saatten az olmamak üzere "iş arama izni" vermeniz gerekir. Bu iş arama izinleri işçinin isteği ile topluca da kullandırabilir veya bu sürelere ait %100 zamlı ek bir ücret de ödenebilir (İş Yasası, m. 27). İlişkiyi hemen kesip de ihbar tazminatını hemen ödemezseniz, ihbar tazminatı ödeninceye kadar iş akdi devam eder.
    İhbar süresinin bir kısmında çalıştırmak, bir kısmını kullandırmak şeklindeki uygulamanızdan bir şey anlamadım ve böyle bir uygulamaya da rastlamadım. Siz bir kısmında çalıştıryor iseniz, geriye kalan kısım için ihbar tazminatı ödeyeceksiniz demektir. O zaman da ihbar süresini (tazminatı ödenecek süreyi) kısaltmış oluyorsunuz. Oysa bu hükümler nisbi emredici hükümler olup, işçi aleyhine değiştirilemez, işçi lehine değiştirilebilir. Yani yasadaki süreler kısaltılamaz artırılabilir. (anladığım şekliyle cevap veriyorum, yanlış anladıysam özür dilerim).
    Kıdem tazminatı; birinci halde yani ilişki hemen kesildi ise bu tarih esas alınır, ikinci halde 28. günün sonu esas alınır.
    Senelik izin ücreti ile ilgili olarak Sayın Saraç size İş Yasası'nın 57 maddesini sunmuş ama, benim kanımca sizin işinize daha çok "sözleşmenin feshinde izin ücreti" başlıklı 59. madde yarıyacaktır. Kullandırılmayan senelik izinlerin karşılığı olarak son ücret üzerinden çıplak ücret (yan ödemeler dahil edilmeden) baz alınacak ve bu çıplak ücretin neti işçiye, vergisi vergi dairesine ödenecektir. Selamlar.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Jun 2005
    Nerede
    ANKARA, Turkey.
    İletiler
    37
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sn.Bilgili ,yardımınız için gerçekten çok teşekkür ederim.Benim anladığım kadarıla kişi ihbar süresini çalışarak kullanıyorsa bu durumda iş akdi devam edeceğinden , ihbar süresinin bitiminde yada kişinin işle ilişkisi tam olarak kesildiğinde İAB si gönderiliyor.Ve aynı şekilde kişinin ilişkisi tam olarak bittiği tarih kıdemin son günü olarak dikkate alınıyor.Kanunda ihbar süresinin netliğinden bahsediliyor. Peki kişi ihba süresinin kullandığı bölümü için maaşını alacak ve ihbarınıda bu süreyi hiç kullanmamış gibi mi alcak o zaman!yani 28 günün bir haftasını çalışarak kullandı ve sonra çıkışı verildi!ihbarı 28 gün üzeinden hesaplanacak ve bu bir haftalık çalışmasıda maaş olarak ödenecek!!(işveren bu durumda zarar görmezmi)Bu konuda net bir şey anlayamadım ben.Peki çalışan yeterli bilgisi olmadığından dolayı haklarını tam olarak alamadığı halde ibranamesini imzalayarak işten ayrıldıysa iş mahkemesine başvurma hakkı yine de varmı?(bildiğim kadarıyla bu hak 1 yıl ve iş mahkemeleri işçi aleyhine değil lehine bir şekilde hüküm veriyor genelde)
    bilgi ve deneyimlerinizden yaralanma şansı için tekrardan teşekkür ederim.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Mar 2005
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    34
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    sayın ekmekçi, abbas bey yazdığı cevabında "..bu hükümler nisbi emredici hükümler olup, işçi aleyhine değiştirilemez, işçi lehine değiştirilebilir. Yani yasadaki süreler kısaltılamaz artırılabilir." ibaresini koymuştur. Bunda anlaşılmayacak birşey yok. Siz ihbar önelinin bir kısmında işçiyi çalışıtırıp ihbar tazminatından keseceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ayrıca ben de böyle bir uygulama görmedim. İşverenler ya ihbar önelinin sonuna kadar çalıştırır, işçinin normal ücretini öder; ya da ihbar öneline denk düşen ihbar tazminatını öder ve işçiyi çalıştırmaz...

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.930
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın Ekmekçi;
    1) İhbar süresi ve tazminatı ile ilgili açıklamalarımız yeterlidir. Anlaşılmayan bir şey yok. Siz sürenin bir kısmını çalıştırmışsınız ve bu süreyi ihbar tazminatından düşmek istiyorsunuz. Bence bu uygulama yasal değil ve işverenin de aleyhine değil. Çünkü o süre için işçi size emeğini vermiş, siz de ücretrini vermişsiniz veya vereceksiniz. Zarar bunun neresinde?
    2) İşçiden alınan ibranamelerin gerçeği aksettirmesi gerekir. Net ve çelişkisiz olması gerekir. İşçinin bilgisizliğinden yararlanılarak ya da baskı ile alınan bir ibranamenin vijdani sorumluluğunu sizin takdirinize bırakıyorum.
    3) İşçilerin alacak hakları için iş mahkemesine başvurma süresi tazminatlarda 10 yıl, ücret, ikramiye, fazla mesai vs.de 5 yıl, işe iade davası açmak için 1 aydır. Selamlar.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

1 yılı tamamlayan kişinin ihbar süresi

Forum

Benzer Konular :

  1. İhbar süresi
    Çalıştığım işyerinden istifa ettim ve ihbar süresi çalışmadım istifa dilekçeme maaşımda yapılan haksızlık nedeni ile istifa ediyorum diye yazdım....
    Yazan: Aselx Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 9
    Son İleti: 16-08-2016, 15:31:12
  2. İhbar süresi?
    Özel eğitim öğretmeni olarak bi rehabilitasyon merkezinde görev yapmaktayım.. istifa etmek istiyorum.. 1 yıllık sözleşme yaptım.. meb sözleşmesi.. 1...
    Yazan: myalll Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 26-07-2010, 14:38:57
  3. İhbar Süresi hesabı-İhbar süresinden yıllık izini düşme
    Merhabalar, 07.01.2004 tarihinden beri çalışmakta olduğum işyerimden istifa etmek istiyorum. İnsan Kaynakları Müdürlüğü ile görüştüğümde kalan...
    Yazan: yemreg Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 01-07-2008, 10:33:20
  4. İhbar Süresi Hesaplanması (Deneme Süresi)
    İyi akşamlar, İşyerimde 7 aydır çalışmaktayım. Mevcut iş kanunu hükümlerince 6 ayı aşan çalışma süreleri için ihbar yükümlülüğü 4 hafta ile...
    Yazan: golgeyele Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 31-10-2007, 21:33:46
  5. İhbar süresi
    Merhaba Çalıştığım yer ile işe girişimde 1 yıllık sözleşme imzaladım. Sözleşme gereği süre bitiminde iki tarafın itirazı olmaması durumunda...
    Yazan: serberk Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 6
    Son İleti: 12-06-2006, 19:15:32

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.