4857 sayılı iş kanununun 24. maddesi "e" fıkrasına göre işten ayrılmak istedim
4857 sayılı iş kanununda işçinin derhal fesih hakkını kullanarak işten ayrılmak için dilekçe verdim. Nedenler;
Türk Metal sendikası ile MESS arasında 05.12.2008 tarihinde imzalanan toplu iş sözleşmesinin 39. maddesi "b" fıkrası derki: "ücret ödemeleri, her ayın en geç 25'inde avans, bir sonraki ayın en geç 10'unda kesin hesap olarak ödenir."
25 Ocak 2009 tarihinde verilmesi gereken avans verilmedi,
10 Şubat 2009 tarihinde verilmesi gereken kesin hesap verilmedi.
Türk Metal sendikası ile MESS arasında 05.12.2008 tarihinde imzalanan toplu iş sözleşmesinde geçici madde 4: birikmiş farkların ödenmesi maddesi derki:
Sözleşme kapsamındaki işyerlerinde toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi ile imza tarihi arasında geçen süre için işçilere ödenecek farklar; en geç 45 gün içerisinde ödenir.
Toplu sözleşmeden doğan farklar 19.02.2009 itibari ile ödenmediğinden.
İşyerine;
4857 sayılı iş kanununun 24. maddesi "e" fıkrasına göre; "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçinin derhal fesih hakkı doğar." maddesinden yararlanarak iş akdimi fesh ediyorum, tüm yasal haklarımın avans, kesin hesap, farklar ve kıdem tazminatımın tarafım iş kanununun 34. maddesinde belirtildiği gibi hesap edilmesi diye dilekçe yazdım. İşyeri insan kaynakları bölümü dilekçeyi kabul etmedi, kabl etmediğine dair yazılı belge istedim onuda vermedi. Bu işlemlere başlamadan önce ve dilekçe işyeri tarafından alınmadıktan sonra, Çalışma Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlğüne danıştım onlar benim %100 haklı olduğumu ve kıdem tazminatımı alabileceğimi söylediler. Sonuç olarak bende noter kanalı ile yukarıda yazanları işyerine bildirdim.
Forumu okuyan arkadaşlarda bir yorum yapsınlar sizce kıdem tazminatımı alabilirmiyim?
Re: 4857 sayılı iş kanununun 24. maddesi "e" fıkrasına göre işten ayrılmak istedim
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Eğer bu ücret ödemesi gecikmesi sürekli olmamış,ilk seferde sözleşmenizi feshettiyseniz,işiniz zor diye düşünüyorum.
Merhaba Erdoğan Bey,
Gecikmeler ilk defa yaşanmıyor, bu iki ödemeden önceki 2 ödeme de gecikmeli oldu. Ancak bu kez sendika temsilcilerine de şu gün yatıracaz, bu gün yatıracaz derken hiç yatırmadılar. Ayrıca yasalar açık değil mi? Çalışma Bakanlığı İzmir Bölge Müdür'lüğünde iki ayrı kişiye danıştım birisi iş müfettişiydi, diğeri ise iş başmüfettişiydi ( daire başkanı ) her ikisi de yasanın 24. madde "e" fıkrasına göre derhal fesih hakkımın olduğunu ihbar hariç kıdem tazminatımı alacağımı söylediler. ( hatta ben kesin eminmisiniz, işi bırakıyorum dedeğimde bana fırça bile attı)
Konu actman tarafından (19-02-2009 Saat 23:27:03 ) de değiştirilmiştir.
Re: 4857 sayılı iş kanununun 24. maddesi "e" fıkrasına göre işten ayrılmak istedim
Yargıtay "makul" gecikmeleri anlayışla karşılıyor. Ama uzun süreli gecikmelerde işçiyi haklı görüyor. Dava açıldığı tarihte işçinin ödenmesi gerekirken ödenmemiş ücret (veya eklerinden) alacağı varsa haklı çıkması gerekir.
Re: 4857 sayılı iş kanununun 24. maddesi "e" fıkrasına göre işten ayrılmak istedim
19 şubat tarihi itibari ile 25 ocakta verilmesi gereken avansın verilmemesi, 10 şubatta verilmesi gereken kesin hesap maaşımın verilmemesi ve toplu sözleşmeden doğan ve 5 aralık 2008'den itibaren 45 içerisinde verilmesi gereken maaş zamlarımın verilmemesinden dolayı işyerine noter kanalıyla iş akdimi derhal fesih hakkımı "yasanın ilgili maddeleri hükmünce" kullandığımı beyan ettim. İş yeri bu belgeyi 20 şubat tarihinde saat 12:20'de almış.
İş yerinden bana ise yine noter kanalı ile 20-21-22 şubat 2009 tarihlerinde devamsızlık ettiğimden dolayı iş akdini tazminatsız olarak fesh ediyoruz diye yazı geldi.Böyle bir uygulama yasalmıdır? Ne yapmalıyım?
Cevap: Re: 4857 sayılı iş kanununun 24. maddesi "e" fıkrasına göre işten ayrılmak istedim
Merhabalar,
Özel bir bankada 19 Temmuz 2010 tarihinden beridir belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorum. 15 Ağustos 2011 tarihinde, 21 Ekim 2011 tarihi itibariyle kendi rızam ile istifa etmek istediğimi, iş arama iznimi de toplu olarak kullanmak istediğimi ve bu yasal hakkımı yazılı olarak bildirmem gerektiğini de sözlü olarak yöneticime bildirdim. Yöneticim yazılı evraka gerek olmadığını belirtti. Ancak bir tartışma sonucu, 1 Eylül 2011 tarihinde elektronik ileti yoluyla yöneticime iş arama iznimi toplu olarak kullanmak istediğimi bildirdim.
İşverenim, iş arama iznimi günlük 2 saat işe geç gelerek ya da toplu olarak kullanmama izin vermedi. Ben maaşıma eklenecek diye düşündüm. Ancak şu an (23 Ekim 2011) bordroma iş arama iznime karşılık yapılmış herhangibir ödeme geçmemiş. Ben yarın (24 Ekim 2011) tarihinde İnsan Kaynakları'na çıkıp tüm haklarımı aldığıma dair bir evrak imzalayıp çıkış işlemlerimi sonlandıracağım.
NOT: Bu iş yerinde istifa edecek kişiler birkaç ay evvel önceden yöneticilerine istifalarını sözlü olarak bildirip son iş günü de İnsan Kaynakları'na giderek evrakları imzalayıp çıkış işlemlerini tamamlıyorlar.
Bu konu ile ilgili birkaç sorum olacak.
1. İstifa etmek istediğime dair herhangi bir evrak imzalamadığım için 24 Ekim 2011 Pazartesi günü noter aracılığıyla '4857 Sayılı İş Yasasının 24/2 e bendi uyarınca iş sözleşmemi fesh ediyorum' diye bir ihtarneme ile iş sözleşmemi fesh edebilir miyim?
2. Noter aracılığıyla çekeceğim sözleşme feshini belirten ihtar sonrası ihbar tazminatı hariç 'kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği' hakkı kazanıyor muyum?
3. İşveren 'hata yaptık, ödeyeceğiz' gibi bir savunma yaparsa hem kıdem tazminatı hem de işsizlik ödeneği haklarımı kaybeder miyim?
Teşekkür ederim
Konu Teyna tarafından (23-10-2011 Saat 08:47:20 ) de değiştirilmiştir.
,
4857 24 maddesi,
http:www.hukuki.netshowthread.php52691-4857-sayili-is-kanununun-24-maddesi-quot-equot-fikrasina-gore-isten-ayrilmak-istedim,
485724 e fikrasi nedemek,
is kanunu 24 f,
25madde 2. bend e,
4857 nolu yasa 242 bend,
4857 24 2 e,
iş kanunu madde 24,
is kanunu 4857 nolu kanunun 24.madde e fıkrası,
4857 sayılı iş kanunu 242-e,
4857 sayılı iş kanunu 242e,
4857 24. madde,
iş kanunu 24.madde
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku