+ Konuyu Yanıtla
1 den 3´e kadar toplam 3 ileti bulundu.

Konu: Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu

Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu

Bir bilgisayar teknik servis firması sahibiyim. Şubat ayında işyerimize polis, bilirkişi, ve Microsoft vekaleti olan avukat bir bayn gelerek lisans kontrolu yapcaklarını soylediler. İşyerime ait tüm bilgisayarların lisans ve faturaları mevcut. Zaten open office programı kullanıyoruz ve 1 makinamızdada pardus işletim sistemi var.

Ancak denetimlerde 1 müşterime ait 2 bilgisayarda korsan yazılım olduğu tespit edilerek el konuldu hardisklere ve poşet içerisindeki 17 adet çeşitli program cd-dvd lerine el koydular.

Bu bilgisayarların kasalarında xp lisansı var. Ancak bilgilsayarlar elektrik arızası ile ile açılmıyor diye gelmiş ve bilgisayarlara ait 1 poset cd bırakılmış. Müşterinin adı telefonu ve imzası var servis formunda ve lisanssız yazılım varsa bunların sorumluluğunu kabul ettiği imzalı.
    Hurdacıdan 100 ytl ye aldığı ve çalışır hale getirilmesini istediği bu bilgisarın üzerine xp home edition lisansı olmasına ragmen içerisine xp pressional yuklenmiş. Muşteri içerde ve ben müşteriye lisans satıp para kazanmaya çalırken iken denetime geldiler avukat hanım içerdeki müşterileri dışarı çıkarttı dogal olarak bilgisayarın sahibi kişiyi de. Bu kişi polisleri gorunce zaten bir daha gelmez 200 ytl etmeyen bilgisayarları için. Ben bu bilgisayarların müşteriye ait olduğunu hem avukata söyledim hemde ifademde özellikle belirttim. itiraz dilekçesi vereceğim.

BSA sitesini incelediğimde lisanssız ürünlerin sorumluluğunun müşteriye ait olduğunu yazısını okudum ve bu yazının noter tastiğini yarın alacağım.

Korsan yazılım yüklediğime, korsan yazılım kopyaladığıma, korsan yazılım sattığıma dair bir bulgu ya da tutanak yok.
    Kendi bilgisayarlarıma ait lisans faturalarıda mevcut. Ayrıca o pclerle ilgili mesul tutulursam diye 3 milyarlık micrsoft yazılımı da aldım baskın tarihinden 1 gün sonra. Elimde müşterinin imzalı servis formu var ve eğer lisanssız yazılım çıkarsa sorumluluk bana aittir diyor.Bu konuda ne yapmam gerektiği ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Sorumlu tutulabilmek için uygun illiyet bağının varlığı mevcutmudur sizce ?
    Bilgisayarın elektirik arızasını gidermeden yada elektiriğe takmadan lisansı olup olmadığını nasıl görebilirim ? Sırf dükkanımda diye sorumlu tutulabilirmiyim. Şöyleki dükkanıma gelen müşterinin çantasında eroin var ve polis baskını yapıyor eroini buluyor. Sırf dükkanımda o çanta var diye sorumlu tutulabilirmiyim çantayı açmadan nasıl görebilirim içindekini.
    Biz teknik servisiz durmadan bilgisayar geliyor. Ben bu bilgisyarları çalışır hale getirmeden lisanslımı değilmi bilemem. Hani bu davadan beraat ettik ya sonrası. Bilgisayar teknik servis firması kendini nasıl koruyacaktır. Teknik servis firmalarını korumak için bir yol yokmu yoksa kanunlar sade microsoft yararınamı çalışıyor. Bu mantıkla rakip firmaları lisansız bilgisayar bulundurmaktan şikayet eder ve kaçak yazılım yüklü bilgisayarları servise bıraktırır servis formunada sahte isim yazarım noter onaylı nufuz örneği ve ikametgah sormayacaklarına göre. Ayrıca ürün anahtarı güncelleme programının (microsoftun lisansız pc ler için çıkarttığı - http://www.microsoft.com/genuine/sel...tructions.aspx) çalıştırabilmek içinde belirttiğim gibi bu bilgisarın çalışır halde olması gerek. çalışır haldeki lisansısz bir pc açıkken denetim olursa tamamen savunmasız halde kalacağımız da aşirkardır.

Not: Avukat hanımın ben arama izinini okurken benimle alay eder gibi gülümsemesi ve bana anlamaz cahil muamelesi yapması çok zoruma gitti, uluslararası ilişkiler yüksek lisans diploması sahibi ve bir çok makalesi yayınlanmış biri olarak bu tavra karşı elim kolum bağlı olması gerçekten çok kötü bir duygu idi.

Saygılar ve Teşekkürler.

Hukuki NET Güncel Haber

Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu konulu yargıtay kararı ara
    Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu konulu hukuk haber
    Konu kosebey tarafından (18-02-2009 Saat 03:30:28 ) de değiştirilmiştir.

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu

Konuyu unutmuşum konu ile ilgili bilgi vereyim. İlk duruşmaya çıktım karşıma bilgisayarın B sinden anlamayan genç bir bayanı vermişler. Dava bilgisinde manevi haklara tecavüz diye yazıyordu halbuki manevi hakkına tecavüz edilen benim.

Microsoftla görüştüm biz kimseye denetim yapmıyoruz bizim yerimize BSA yapıyor dediler. BSA yı aradım siz nasıl olur bana baskın yapar müşterilerimi dışarı çıakrtırsınız diye onlarda bizde baskın yaptırmadık dediler. Savcılığa gittim vekalete baktım 1000 sayfalık ingilizce-türkçe vekalet iyice kafam karıştı. Anladığım kadarı ile iş sıkıntısı çeken bazı bürolar bir şekilde vekalet alıp organize olarak bu işi yürütüyorlar. Organize dememin sebebi benden para istenmiş olması. Savcıya gittim durumu anlattım bana müşteriyi getir dedi. Zaten lisanslarım var ne gerek müşteriye dedim ama ozaman ben zararımın karşılanmasını istediğimi söyledim bana avukatlık bürosu ile uzlaştınmı diye sordu ve onlarla uzlaşmamı tavsiye etti. Aradım büroyu ben zararımın tazmin edileceğini beklerken benden 5000 dolar para istediler davadan vazgeçmek için. Hem suçlu hem güçlü bu olsa gerek. Benim zaten suçum yokki niye sizle uzlaşıp para vereyim dedim ve kabul etmedim. İyiki etmemişim uzlaşmayı bile davada "suçlu olmasa uzlaşma istemezdi" diyerek bir arkadaşa karşı kullandılar. Bende özellikle uzlaşma talep edildi kabul etmediğimi belirttirdim. Neyse davaya gelelim.

Davaya girdim bu ürünlerin sana ait olmaığını iddia etmişsiniz dedi. Ben de evet dedim. Onu getir başka türlü kurtulamassın dedi. Bende el koyulan materyali incelemeden ve bir suç unsuru bulunmadan beni suçlu ilan ettiniz dedim ve güldüm.
    Oda hardisklerin incelemeye gönderdi büyük ihtimal yıldız teknik üniversitesine gönderilecek. Bugün sabah 9:30 da 2. davaya çıkıyorum. Elimde yaklaşık 60 tane baskın tarihinden önce alınmış notebook ve lisans faturaları var. Aynı semte diğer arkadaşın davasını takip edip savunmalarını ben hazırladığımdan benden lisansların faturalarının isteneceğini biliyorum. Ancak davacı taraf benim elimde lisans faturaları olduğumu bilmiyor.
    Ayrıca ek kaynak olarak BSA sitesiden aldığım lisansız bilgisayların sorumluluğu müşteriye aittir yazan dökümanlarda var.

Sunacağım deliller.
    1-2 adet hardisk ve 17 cd ye el konuldu ama el konular cd ler çizik pis ve okunamaz halde idi. 17 cd içeriğininde okunduğu yazarsa itiraz edeceim zira imkanı yok
    2- Zaten elimde 60 yakın notebook ve lisans faturası var. Malum notebooklar lisanslı olarak satılır buda notebook sahibine dvd (yada cd) olarak bu lisansa ait ürünün 1 adet kopyasının yedekleme ve koruma amacı ile tutulmasına izin verir.
    3- Bana ithaf edilen suçlarda korsan cd satma yok, lisansız program yükleme yok, korsan cd üretme yok. sadece lisansız ürün bulundurma var. Şimdi eğer bu el koyulan malzemelerin bana ait olduğu iddia ediliyorsa zaten elimde bunlara ait lisans faturaları var. 60 fatura az gelirse elimde bir 100 tane daha var. Yok müşteriye aittir lafı kabul edilirse müşteriyide yanımda götürüyorum zaten ama gerekli olmadıkça ismini vermeyeceğim. Zaten müşterim baskın tarihinde 15 yaşından küçüktü. Elimde müşteriye ait servis formu, imzaları falan da var.

Benim merak ettiğim benim uğradığım mali zararı kim karşılayacak. Kazara beni suçlu bulacak bir merci varsa olayı insan hakalrı mahkemesine kadar taşırım beni tanıyan herkesde dediğimi yapacağımı bilir. Tepemi attırmasınlar fark dersleri verir 3 senede avukatlık diploması da alırım. 2 üniversite okumuş masterı olan biri için pek zor sayılmaz.
    En azından karşımdaki avukattan daha çok hukuk kitabı okumuşumdur. Mahkemeyi herhalde yargıtay anayasa mahkemesi ve insan hakları mahkemesi diye 5 sene uzatırım suçlu bulunmam durumunda. Zaten dava 2. senesine geldi ben daha 2. duruşmaya çıkıyorum.

ARKADASLAR SIZ EGER MICROSOFT un ürünlerini kullanarak para kazanıyorsanız lisans da alacaksınız bu gayet doğal ama dükkana gelen müşteri bilgisayarının lisansı beni ilgilendirmez.
    Eğer kafe sahibiyseniz bilgisayarlara sakın lisanssız office programları kurmayın ne gereği var open office kurun daha güzel ve ücretsiz olduğunu göreceksiniz. zaten mülterileriniz open office ile istediklerini yapabilirler. yazıcı serverina 1 tane office lisansı alırsınız olur biter. Ama mutlaka ooyun bilgisayarlarına xp lisansı yapıştırın yada lisans faturası kestirin 1 adet pc parçası ile birlikte.
    İnernet makinalarına pardus işletim sistemini kurun tübitak a ait lisans sorunu yok.
    Sakın kafe bilgisayarlarına microsoft oyunları kurmayın. Bir milyar oyun var ama tek denetimi yapan microsoft gidipte onun oyunlarını kurarar boş yere yüksek cezalar ödemeyin yad ao işten para kazanıyorsanız gidin 100 tl ye kıyın oyunu alın sonradan yakınmayın.
    Konu kosebey tarafından (30-09-2010 Saat 02:48:59 ) de değiştirilmiştir.

İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Müşteri bilgisayarlarının yasal sorumluluğu

Biraz önce davadan geldim. Microsoftun bu seferki avukatı çok güler yüzlü ve iyi bir bayandı. Keşke tüm avukatlar böyle olsa insan ömür boyuna razı olur .
    İşin şakası bir yana henüz bilirkişi raporu hazırlanmadığından dava 3 ay ileri bir tarihe ertelendi etti sana bilirkişi raporunun çıkması 7 ay. Böylece 2 şubat 2009 da yapılan el koymanın ardından dava hala başlamadı sayılır. Bilirkişiler genellikle çok yoğunlar ve adli yoğunluktan artık yetiştiremiyorlar.
    Benden alınan dvd ler zaten okunamaz halde çizik içinde idi. Gidip sallama rapor yazarlarsa itiraz etmeyi planlıyorum.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: