+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 14 ileti bulundu.

Konu: 14 senedir nafaka ödüyorum

14 senedir nafaka ödüyorum Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı 14 senedir nafaka ödüyorum

1995'te bir evlilik yaptım.1996'da ayrıldık.Çocuğumuz yok.1,5 sene süren dava sonunda mahkeme,boşanmaya yeterli delil bulamadığından boşamadı.3 sene geçen süre sonrası tekrar dava açtım ve zaman aşımından boşanma gerçekleşti ve karşı kişinin yoksulluk nafakası talebi kabul edildi.1996'daki dava 2003'te yoksulluk nafakası vermek şartıyla,boşanma ile bitti.O günden beri,nafaka ödüyorum.Bu arada ben tekrar evlendim,çocuğum var.O kişi hala evlenmedi ve ölemedi.Çalıştığınıda biliyorum.Nafakanın bitmesi yada azaltılması konusunda yapabileceğim birşey varmı?O,nafakanın yükseltilmesi için dava açarsa,bu şartlara göre bu gerçekleşirmi?Ben dava açsam,nafaka miktarı azaltılıp,bitebilirmi?Binlerce insanın sorunu olduğunu bildiğim bu durumlar,yasaların kadına tanımış olduğu imtiyazları değerlendiren bu tür uyanıkların,elinde koz olmaya neden devan ettiriliyor?Karşı tarafların mağduriyetleri neden göz önünde bulundurulmuyor?Benim şu anki eşimin ve çocuğumun,geçmişte yaşadığım bu olay yüzünden etkileniyor olması,onların bu işte ne günahı var dememe sebep oluyor.Verilecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Hukuki NET Güncel Haber

14 senedir nafaka ödüyorum konulu yargıtay kararı ara
    14 senedir nafaka ödüyorum konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İSTANBUL
    İletiler
    1.823
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: 14 senedir nafaka ödüyorum

Alıntı garfield rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    1995'te bir evlilik yaptım.1996'da ayrıldık.Çocuğumuz yok.1,5 sene süren dava sonunda mahkeme,boşanmaya yeterli delil bulamadığından boşamadı.3 sene geçen süre sonrası tekrar dava açtım ve zaman aşımından boşanma gerçekleşti ve karşı kişinin yoksulluk nafakası talebi kabul edildi.1996'daki dava 2003'te yoksulluk nafakası vermek şartıyla,boşanma ile bitti.O günden beri,nafaka ödüyorum.Bu arada ben tekrar evlendim,çocuğum var.O kişi hala evlenmedi ve ölemedi.Çalıştığınıda biliyorum.Nafakanın bitmesi yada azaltılması konusunda yapabileceğim birşey varmı?O,nafakanın yükseltilmesi için dava açarsa,bu şartlara göre bu gerçekleşirmi?Ben dava açsam,nafaka miktarı azaltılıp,bitebilirmi?Binlerce insanın sorunu olduğunu bildiğim bu durumlar,yasaların kadına tanımış olduğu imtiyazları değerlendiren bu tür uyanıkların,elinde koz olmaya neden devan ettiriliyor?Karşı tarafların mağduriyetleri neden göz önünde bulundurulmuyor?Benim şu anki eşimin ve çocuğumun,geçmişte yaşadığım bu olay yüzünden etkileniyor olması,onların bu işte ne günahı var dememe sebep oluyor.Verilecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
    '' Ölemedi' tabiri'nize hem üzüldüm hem güldüm.
    Kanunlarımıza göre yoksulluk nafakasının bu nafakanın verildiği yer mahkemesinde; eşin çalıştığını ispatlamak kaydıyla verildiği mahkemeden dava açmak suretiyle indirilmesi mümkündür.
    Konu av.ferda tarafından (15-02-2009 Saat 22:16:09 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    ankara
    İletiler
    1.107
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Av.Ferda Aydın rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    '' Ölemedi' tabiri'nize hem üzüldüm hem güldüm.
    Kanunlarımıza göre yoksulluk nafakasının bu nafakanın verildiği eşin
    çalıştığını ispatlamak kaydıyla verildiği mahkemeden dava açmak suretiyle indirilmesi mümkündür.

:o Gözümden yaş geldi O kelimeyi okuyunca.

Nerede
    ankara
    İletiler
    1.107
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

[QUOTE=esmerman;256666]:o Gözümden yaş geldi O kelimeyi okuyunca.

Kredi kartı borcu olsa biterdi valla 14 sene adam haklı inanın.

İletiler
    2.586
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bence adamın yakınması haklı. 1 yıllık evlilik için ömür boyu yoksulluk nafakası ödemek saçmalık.
    Bu konuda kanun süre vermeli. Şu kadar süre yoksulluk nakası ödenmesine diye belirlenmeli ama önce yasayı düzenlemek gerekli.
    Adam yeni bir hayat kurmuş çocuğu olmuş hala 1 yıllık evlilikten olan çocuksuz eşe nafaka ödüyor. Bu hiç de adil değil.

İletiler
    2.586
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

"Çalıştığınıda biliyorum" demişsiniz. Çalışıyorsa sigortası da vardır. İspat edebilirsiniz.

İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
    Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.

Nafakanın kaldırılması için, nafaka alanın kazancının onu yoksulluktan kurtaracak düzeyde olması aranır. Ancak nafakanın indirilmesini de talep edebilirsiniz. Sigorta kaydı yapılmamış ise elbette çalıştığını kanıtlamanız güçleşecektir. Bunu kanıtlayacak durumda iseniz dava açabilirsiniz.

http://74.125.77.132/search?q=cache:...r&ct=clnk&cd=6

bu linkte sorunuza ait cevabı bulabilirsiniz.

Nerede
    İSTANBUL
    İletiler
    1.823
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı esmerman rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    :o Gözümden yaş geldi O kelimeyi okuyunca.
    Aynen!))

İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öncelikle,mesajıma ilgi gösterenlere tekrar teşekkür ederim.Evet bir kişinin ölmesini istemek acı birşey ama her ay bordronuzda hayatınızda o an hiçbir yeri olmayan,sadece çok kısa bir zaman dilimini beraber geçirmiş ve size yasaların "hımm sen niye bu kişiyi yoksul bıraktın bakiim" diye -belki de-ömür boyu müebbet nafaka cezasına çarptırıldığını görmek ve şu an mutlu bir hayat süren ben,eşim ve biricik oğlumun hep beraber bu cezaya ortak edilmesi,bu isteğimi dahada bir körüklüyor.14 sene önceki 1 yıl süren evlilik,bırakıp giden kendisi,çocuk yok,kadın 10 senedir çalışıyor,ve ben o evlenmedi diye ona her ay para ödüyorum.Bu nasıl adalet?Kanun koyucular kadın hakları diyerek,kadınların gönlünü alıyor,zavallı erkekler,ben yemedim sen ye vaziyetinde.
    Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 01.05.2002 tarih ve 2002/2-397 E-2002/339 K sayılı kararında; “Kadının asgari ücretle çalışmakta bulunması yoksulluk nafakası bağlanmasını olanaksız kılan bir olgu değildir” demektedir.
    Yukarıdaki karara göre Asgari ücret'ten bahsediliyor.Asgari ücretin -atıyorum- 50TL üzerinde bile fazla ücret alıyor olması bu kararın özünü bozarmı?

Nerede
    tekirdağ
    İletiler
    84
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

askari ücret sembolik bir durum en az asgari ücretle çalışması yeterli .. ayda 200 tl maaşla çalışmadığına göre en az 500 tl maaş alıyordur.. kaldı ki 450 ve üzerinde maaş alıyorsa ve çocuğunuz yoksa ayrıca ssk*sının yattığını tespit edebilirseniz bu durum sizin için çok kolaylaşır.muhtemelen eski eşinizinn doğum yeri anne baba adını bildiğinize göre tc kimlik numarasını sizde internetten sorgulatabilirsiniz... sonra da tc. kimlik no *dan ssk yı internetten sorgulatın. hangi dönemde kaç gün ssk sı yatmış öğrenmiş olursunuz.. benim maaşım asgari üzerinden gösteriliyor ama 650 tl alıyorum mesela.. ssk sı varsa hiç şansı yok.. tabi yeni yasa da şöyle bir durum var kişi çalışsın çalışmasın nafaka talebinde bulunuyor ve nafaka alabiliyor.. gerçi siz çok önce boşanmışsınız.. bu sizin kararı pek etkilemez umarım

Nerede
    ankara
    İletiler
    1.107
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı garfield rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Öncelikle,mesajıma ilgi gösterenlere tekrar teşekkür ederim.Evet bir kişinin ölmesini istemek acı birşey ama her ay bordronuzda hayatınızda o an hiçbir yeri olmayan,sadece çok kısa bir zaman dilimini beraber geçirmiş ve size yasaların "hımm sen niye bu kişiyi yoksul bıraktın bakiim" diye -belki de-ömür boyu müebbet nafaka cezasına çarptırıldığını görmek ve şu an mutlu bir hayat süren ben,eşim ve biricik oğlumun hep beraber bu cezaya ortak edilmesi,bu isteğimi dahada bir körüklüyor.14 sene önceki 1 yıl süren evlilik,bırakıp giden kendisi,çocuk yok,kadın 10 senedir çalışıyor,ve ben o evlenmedi diye ona her ay para ödüyorum.Bu nasıl adalet?Kanun koyucular kadın hakları diyerek,kadınların gönlünü alıyor,zavallı erkekler,ben yemedim sen ye vaziyetinde.
    Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 01.05.2002 tarih ve 2002/2-397 E-2002/339 K sayılı kararında; “Kadının asgari ücretle çalışmakta bulunması yoksulluk nafakası bağlanmasını olanaksız kılan bir olgu değildir” demektedir.
    Yukarıdaki karara göre Asgari ücret'ten bahsediliyor.Asgari ücretin -atıyorum- 50TL üzerinde bile fazla ücret alıyor olması bu kararın özünü bozarmı?

T.C.
    YARGITAY
    3. HUKUK DAİRESİ
    E. 2002/5950
    K. 2002/6428
    T. 4.6.2002

• BOŞANMA ( Hükmedilen Yoksulluk Nafakasının Kaldırılması - Asgari Ücretle İşe Girmenin O Kişiyi Yoksulluktan Kurtarmayacağı )

• YOKSULLUK NAFAKASI ( Boşanma Nedeniyle Hükmedilen - Asgari Ücretle İşe Girmenin O Kişiyi Yoksulluktan Kurtarmayacağı )

• ASGARİ ÜCRETLE İŞE GİRMEK ( Boşanma Nedeniyle Hükmedilen Yoksulluk Nafakası Alan Eş - O Kişiyi Yoksulluktan Kurtarmayacağı )

• İŞE GİRMEK ( Boşanma Nedeniyle Hükmedilen Yoksulluk Nafakası Alan Eşin Asgari Ücretle - O Kişiyi Yoksulluktan Kurtarmayacağı )

743/m.144, 145
    4721/m.176

ÖZET :Sözleşme veya hüküm ile kendisine maddi tazminat veya nafaka olarak bir irat tahsis edilmiş eşin, yoksulluğunun zail olması, haysiyetsiz hayat sürmesi, bir evlenme akdi olmadan fiilen karı ve koca gibi yaşaması, yeniden evlenmesi veya eşlerden birinin ölmesi halinde, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça bu irat kesilir. İrat şeklinde maddi tazminat veya nafakayı gerektiren sebep ortadan kalkar ya da önemli ölçüde azalır veya borçlunun mali gücü önemli ölçü de eksilirse iradın indirilmesine veya kaldırılmasına karar verilebileceği gibi değişen durumlara göre ve hakkaniyet gerektiriyorsa iradın artırılması da istenebilir.

DAVA : Taraflar arasında görülen "nafaka" davasının yapılan yargılaması sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.

KARAR : Davada davalının asgari ücretle çalışarak gelir temin ettiği, böylece yoksullaktan kurtulduğu ileri sürülerek yoksulluk nafakasının kaldırılması istenilmiş mahmemece iddia sabit görülerek davanın kabulüne karar verilmiştir.

743 sayılı Medeni Kanunun ( 4721 sayılı yasa 176 mad. ) 145. maddesinin üçüncü fıkrasına göre "sözleşme veya hüküm ile kendisine maddi tazminat veya nafaka olarak bir irat tahsis edilmiş eşin yoksulluğunun zail olması haysiyetsiz hayat sürmesi, bir evlenme akdi olmadan fiilen karı koca gibi yaşaması yeniden evlenmesi veya eşlerden birinin ölmesi halinde, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça bu irat kesilir.

İrat şeklinde maddi tazminat veya nafakayı gerektiren sebep ortadan kalkar ya da önemli ölçüde azalır veya boçlunun mali gücü önemli ölçüde eksilirse iradın indirilmesine veya kaldırılmasına karar verilebileceği gibi değişen durumlara göre ve hakkaniyet gerektiriyorsa iradın artırılması da istenebilir."

Somut olayda boşanma nedeniyle yoksulluğa düşen eşe aylık 50.000.000 lira yoksulluk nafakası verilmiş olup, davalının nafaka dışında hiçbir malvarlığı bulunmadığı gibi, daha sonra avukat yanında işe girerek elde ettiği ( 210.000.000 lira ) asgari ücret günün ekonomik koşulları ve paranın alım gücü değerlendirildiğinde O'nu yoksulluktan kurtarmaz. Kaldı ki davalının elde ettiği iş ve gelir her an için sona erebilecek nitelikte olup sabit ve güvenceli de değildir.

Davanın reddi yerine delillerin yanılgılı değerlendirilmesi sonucu yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 4/6/2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Karar Kazancı Bilişim Teknolojileri İçtihat Bilgi Bankasından alınmıştır. www.kazanci.com.tr

Valla kadın olmak varmış evlen ele güne rezil olmamak maskesi ilede bir yıl idare et cıkar bir maraza ondansonra ben yoksul düştümde ol yoksulluk 'tan emekli oh oh oh negüzel medeni kanun.Erkekte emekli olacam diye 65 yaşına kadar calışsın. Ne olucak kadın 20 yaşında evlende 21 yaşında Yoksulluk nafakasından emekli.:rolleyes: Bak şimdi işe ictihat kararındaki avukatta kacak işci calıştırıyormuş.))))
    Konu esmerman tarafından (16-02-2009 Saat 20:13:40 ) de değiştirilmiştir.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

asgari ücretle çalışan eşe nafaka www.hukuki.net

Forum