Kişi 5 sene önce özel bir şirkette işe başlamış bundan 5 ay öncede evlilik iznine çıkmış 15 gün yeniden işe dönüp çalışmaya devam etmiş ancak izne çıkmadan önce kişinin şirketten çıkışı yapılmış ve izinden dönüşte tekrar giriş yapılmış.Şimdi şirket kıdem tazminatını vermek istemediği için böyle bir şey yapmış,daha önce çalıştığı 5 sene için kişi kıdem tazminatı davası açması uygunmu?halen çalışmaya devam ediyor bu süre içinde sigortasınıda şirket ödüyor.
BURDA İŞVERENİN KÖTÜ NİYETİ ÖN PLANA ÇIKMIŞ OLMAKTADIR. İŞVEREN KIDEM TAZMINATINIODEMEMEK ICIN BU HILELI İŞLEMLERI YAPMISTIR.SAYET BUNU KIDEM TAZMINAT DAVASINI IŞLEMIN YAPILDIGINI ÖĞRENDİĞİ ANDAN İTİBAREN 1 VE HERHALUKARDA 5 YIL ICINDE DAVASINI ACMAZSA ZAMAN ASIMINA UGRAR VE DAVASINI ACAMAMIS OLUR. YAPILMASI GEREKEN DAVASINI AÇSIN VE TAZMINATINI ALSIN İŞVEREN İŞTEN BUNDAN DOLAYI ÇIKARIRSA İŞÇİÇİN İŞE İADE DAVASINI AÇMASI GEREKECEK VE BU DAVAYI KAZANACAKTIR. ÇÜNKİ İŞVERENİN HAKLI BİR KONUMU SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
İhbar ve kıdem tazminatlarında dava zamanaşımı süresi 10 yıldır. Konu ile ilgili Yargıtay Kararı ekledim.
5 yıllık zamanaşımı süresi ücrete ilişkin hak ve alacaklar için söz konusudur.
Saygılar...
İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI - ZAMANAŞIMI SÜRESİ
KAYIT NO : 59762
**************
Esas Yılı : 2004
Esas No : 14043
Karar Yılı : 2005
Karar No : 4567
Karar Tarihi : 17.02.2005
Daire No : 9
Daire : HD
**************
ÖZET: İşçinin kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarına ilişkin dava BK 125.maddesindeki on yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
**************
(818 s. K. m. 125)
Davacı, ihbar, kıdem tazminatı, fazla çalışma, yıllık ücretli izin ile hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı zamanaşımından reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Kıdem, ihbar tazminatı alacakları Borçlar Kanununun 125. maddesi gereğince on yıllık dava zamanaşımı süresine tabidir. Böyle olunca işin esasına girilmeden, beş yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesi ile bu alacakların da reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17.2.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sanırım sayın göksel bey, işlemin hileye dayalı olduğu görüşünden hareketle yazmıştır.
Ancak işverenin keyfine göre işe giriş çıkış yapılmış olmasının işçiye bir zararı yoktur. İşçi kesintisiz olarak çalışmasını sürdürmüştür.
Soru açık olmadığı için işçinin elinden bir istifa yazısı mı alınmıştır belli, değildir.Böyle bir durum yoksa ve işveren keyfince istediği kadar işçiye giriş çıkış işlemi yapsın fiili çalışma sürdüğü müddetçe kıdem süresi de kesintisiz işleyecektir.İstifa dilekçesi alınmış olsa dahi hiç bir işçinin 5 yıllık kıdem tazminatı hakkını yok edecek biçimde istifa edip akabinde aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi hayatın olağan akışına da aykırı olacağından, ileride herhangi bir surette kıdem tazminatını hak edecek biçimde işten ayrılması halinde, bu hile iddiası o zaman dahi dile getirilebilir.
öncelikle teşekkürler,işçinin elinden istifa yazısı alınmadığı gibi işçi daha sonra kendisi öğreniyor işten çıkış ve giriş yapıldığını kendisi herhangi bir şey imzalamamış.hemen dava açılması daha iyi olur mu yoksa aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi eğer işten çıkarılır ve daha önceki 5 yıllık kıdem tazminatı verilmez ise dava açması daha uygun mu olur?
Bakınız daha öncede söylediğim gibi işveren burada işçinin haberi olmadan giriş çıkış işlemlerini yapmaktadır. burdaki amaç 5 yıllık kıdem hakkını ortadan kaldırmaya çalışmıstır. işçinin yapması gereken şey işyeri neredeyse oraya bağlı adlıyede iş mahkemesınde davasını açsın.
Aynı işyerinde ve aynı işverenle çalışmanız devam ettiğine göre; giriş çıkış işlemlerinin kıdem tazminatınıza olumsuz bir etkisi olamaz. Aynı işverenle yapılan aralıklı çalışmalar kıdem tazminatı hesabında birleştirilir. Sayın F. Bayındır'ın belirttiği gibi, bu giriş çıkışların kıdem tazminatınıza bir etkisi olmaz. Kaldı ki, sizin konunuzda, aralıklı çalışma değil, peşpeşe giriş çıkış işlemi yapılmış. Sizin bu hizmetleriniz tek hizmet olarak dikkate alınır. Aralıklı çalışmalarda, önceki çalışmanın kıdem tazminatına hak kazanmayacak şekilde sona ermesi halinde önceki çalışma hesaba dahil edilmez. Sizde böyle bir durum sözkonusu değil. Kıdem tazminatınızın hesabında tüm süreniz hesaplanacaktır. Şu aşamada kıdem tazminatı davası açamazsınız. Çünkü iş szöleşmeniz devam ediyor. İleride iş sözleşmeniz kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erer ve işveren de önceki süreyi hesaba dahil etmez ise o zaman kıdem tazminatı davası açabilirsiniz. Bu davayı açmanın süresi Sayın Yüksel'in belirttiği gibi son fesihten itibaren 10 yıldır. Av. Abbas Bilgili
EŞİM HALEN ÇALIŞMAKTA OLDUĞU İŞYERİNE 1992 YILINDA GİRMİŞ VE SSK OLMUŞ 1996 YILINDA İŞTEN KENDİ İSTEĞİ İLE ÇIKTIĞINA DAİR BELGE İMZALATILMIŞ 1996 YILI İÇİN DE DE YENİDEN GİRİŞ İŞLEMİ YAPILMIŞTIR. EŞİM 2010 YILINDA EMEKLİ OLACAK EMEKLİ OLURKEN KIDEM TAZMİNATI 1992 YE GÖRE Mİ HESAPLANACAK 1996 YILINA GÖRE Mİ EĞER 1992 YILINA GÖRE HESAPLANIP ÖDENMESİ GEREKİRKEN 1996 YILINA GÖRE HESAPLANIP ÖDENİRSE NE YAPMAMIZ GEREKİR YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM ŞİMDİ DEN TEŞEKKÜR EDERİM
Sayın AKOZ;
Sorunuzun cevabı yukarıda verilmişti. Ama biraz daha somuta inelim. Aynı işverendeki çalışmalar kural olarak kıdem tazminatı hesabında birlşetirilir ve toplam hizmet süresi üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Ancak bu kuralın istisnası var. Şöyle ki; önceki süre kıdem tazminatına hak kazandırmayacak bir sebeple (İş Yasası, md. 25/II'deki sebepler veya istifa gibi)sona ermişse Yargıtay önceki sürenin hesaba dahil edilemeyeceği görüşündedir. Sizin eşinizin dilekçesinin içeriği ve çıkıştan ne kadar sonra tekrar giriş yapıldığı gibi veriler somut olayı yorumlamakta gerekli ve önemli verilerdir. Eşinizin dilekçesi, istifa dilekçesi ise ve bu dilekçeden hemen sonra çalışmaya devam etmiş ise bunun gerçek bir istifa olmadığı yorumu yapılabilir. Ancak; eşiniz 2010 yılında amakli olacaksa, o zamana kadar kıdem tazminatına hak kazanma koşullarında değişiklik olma ihtimali yüksek. Çünkü şu anda Kıdem Tazminatı Fon Tasarısı gündemdedir ve istifa halinde de kıdem tazminatına hak kazanılması gerektiği yoğun şekilde doktrinde kabul gören bir görüştür. Bakarsınız bu görüş yasaya da girer. (temennimiz o yöndedir) Selamlar. Av. Abbas Bilgil
sayın bilgili eşime imzalatılan dilekçe değil ibraname sanıyorum çünkü o dilekçe yazmamış kendisine o tarih te ssk ile ilgili değişiklik oldu bunu imzalanman gerekir demişler. çıkıştan 1 ay sonra girişini yapmışlar ben bunu 1992 ile 1996 yılları arasındaki tazminatları talep etmem için hangi kanunun hangi maddesi gereği dava açmam gerekecek emeklilik fonlarına gelince biliyorsunuz türkiyede çalışan kısmın haklarının çıkması uzun yılları buluyor kal di eşimin normal emeklilik süresi 2010 ama malulen de emekli olabilir. bana bu konuda yardımcı olabalirsiniz şikayetimi hangi kanunun hangi maddesine dayandıracağım. birde eşimi asgari ücretten gösteriyor. kendisi 1320 ytl alırken 350 ytl den gösteriliyor bu konuda iş verenden hakkımı nasıl talep edeceğim 1992 den 2005 yılına kadar bir kişi asgari ücretten çalışırmı
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku