Eylül 2007 yılında SSK’dan emekli oldum. Çalıştığım işyeri ile tekrar anlaşarak işime devem etmekteydim. Ekim 2008 ayında “Belirsiz süreli İş Sözleşmesi” belgesini imzaladım. Ocak 2009 ayında ise sözleşme sonu mazereti ile iş akdim fesh edildi.
Cevabını öğrenmek istediğim birkaç sorum bulunmakta;
1. İmzaladığım “Belirsiz süreli İş Sözleşmesi” nde, çalışma tarihleri doldurulmamıştı. Sözleşme maddesinde belirtilmesine ve ısrarla istememe rağmen sözleşmenin bir kopyasını vermediler. Sözleşme sonu mazereti ile iş akdimin fesh edilmesi sonucu ihbar tazminat hakkım bulunmakta mıdır?
2. Yine aynı şekilde, kıdem tazminatı ile ilgili olarak durumum nedir?
Re: Emekli olarak çalışma sırasında işten çıkarılma...
Sn. Kırcalı,
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Tarafıma verilen çalışma belgesinde, "Ayrılış Sebebi : Sözleşme Sonu" şeklinde bir ifade bulunmakta. Bu durum tarafıma 07.01.2009 tarihinde iletildi ve aynı tarihte firma ile ilişkim kesildi. Bu durumda ihbar tazminatı hakkım bulunmakta mıdır? ( Emekli olma durumum gözönünde bulundurularak..)
Re: Emekli olarak çalışma sırasında işten çıkarılma...
Bahsettiğinize göre imzalamış olduğunuz sözleşme BELİRLİ SÜRELİ olmalı, ki işveren sözleşme sonu şeklinde belirterek sözleşmenizi feshedebilmiş.
İşverene noter kanalıyla bir ihtar gönderip,imzalamış olduğunuz sözleşmenin BELİRSİZ SÜRELİ olduğunu,bahsedilen sebebin geçersiz olduğunu bildirip,sözleşmenin bir kopyasının ve ihbar tazminatınızın verilmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirebilirsiniz.
Cevap: Emekli olarak çalışma sırasında işten çıkarılma
Aradan çok zaman geçti, bu zaman içerisinde ÇSB İş Teftiş Kurulu'na durumumun incelenmesi için dilekçe verdim. Nihayet inceleme sonuç yazısı birkaç gün önce elime ulaştı.
İşyerimle yapılan, tarih kısımları boş bırakılan sözleşme, Sn.Kırcalı'nın dediği gibi "Belirli Süreli İş Sözleşmesi"'ymiş. İş sözleşmesine, sözleşme bitim tarihi konularak iş akdim fesh edildi. Bu durumda kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alamadım.
Ancak İş Teftiş Kurulu tarafından bana gönderilen sonuç yazısında; "Şikayetçi, şikayet dilekçesinde ileri sürdüğü talepleri konusunda haklıdır. Belirli süreli hizmet akdi ile belirlenen sürenin bitiminde işten çıkış işlemleri yapılmıştır. Ancak, işin niteliği bakımından 4857 sayılı İş Yasasının 11.maddesinde tarif edilen belirli süreli sözleşme tanımına uygun düşmeyen bu işverenlik uygulamasının yasal dayanaktan yoksun kaldığının değerlendirilmesi ile yakınmacının mülga 1475 sayılı İş Yasasının yürürlükte olan 14.maddesi uyarınca hizmet akdinin devamı esas alınarak son ücreti üzerinden 6 haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatı ve hizmeti ile bağlantılı kıdem tazminatı başvurusunda derhal ödenmelidir." der.
İş Teftiş Kurulu'nun bu kararı işverene de gönderilmiş. Bunun üzerine İşyeri İnsan Kaynakları Müdürüne e-posta ile durumu ilettim ve kıdem ile ihbar tazminatlarımın yasal faizleri ile ödenmesini istedim. Ancak aradan 10 gün geçmesine rağmen işveren tarafından tarafıma bir yanıt verilmedi.
Durumumu bir avukat ile görüştüm. İş Teftiş Kurulu kararının herzaman doğru olacağı diye bir şartın olmadığını belirtti. Haklı olduğumu düşündüğüm bu konuda tazminatlarımı almak için mahkemeye başvuracağım.
Sormak istediğim: Tecrübelerinize dayanarak; bu davanın aleyhime sonuçlanma ihtimali varmıdır? Nasıl bir yol izlemeliyim? Bu gibi davaların sonuçlanması ne kadar zaman alır?
Konu Pruva1 tarafından (20-11-2009 Saat 12:43:02 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: imla hatası
Cevap: Emekli olarak çalışma sırasında işten çıkarılma
Pruva1 rumuzlu üyeden alıntı
Eylül 2007 yılında SSK’dan emekli oldum. Çalıştığım işyeri ile tekrar anlaşarak işime devem etmekteydim. Ekim 2008 ayında “Belirsiz süreli İş Sözleşmesi” belgesini imzaladım. Ocak 2009 ayında ise sözleşme sonu mazereti ile iş akdim fesh edildi.
Cevabını öğrenmek istediğim birkaç sorum bulunmakta;
1. İmzaladığım “Belirsiz süreli İş Sözleşmesi” nde, çalışma tarihleri doldurulmamıştı. Sözleşme maddesinde belirtilmesine ve ısrarla istememe rağmen sözleşmenin bir kopyasını vermediler. Sözleşme sonu mazereti ile iş akdimin fesh edilmesi sonucu ihbar tazminat hakkım bulunmakta mıdır?
2. Yine aynı şekilde, kıdem tazminatı ile ilgili olarak durumum nedir?
Emeklilik sonrası yeniden iş akdi ile çalışmaya başladığınıza göre yeni sözleme dönemi için kıdem tazminatı hakkınız doğar.
Sizin ifadenize göre ''Belirsiz süreli iş sözleşmesi'' süre sonu gerekçesi ile feshe medar olamaz. Çünkü adı üzerinde belirsiz süreli iş sözleşmelerinde sözleşme sonu olamaz. Sözleşmenizin belirsiz süreli olduğundan emin misiniz? Kıdem tazminatı konusuna dönecek olursak;aynı işverenliğe ait işyerinde daha önce kıdem tazminatı ödenerek iş akdi feshedilen bir çalışan yeniden aynı işyerinde çalışmaya başlar ise ve yeni iş sözleşmesi de kıdem tazminatı ödenmeyi gerektirecek şekilde feshedilir ise bu durumda bütün süreler göz önüne alınarak kıdem tazminatı hesaplanır. Şu kadar ki daha önce ödenen tutar mahsup edilerek kalan tutar ödenir. Hesaplama en son ücret üzerinden yapılacağı için bu durumda çalışan lehine bir sonuç çıkması kuvvetle muhtemeldir. İhbar öneli konusunda emeklilere ne şekilde prosedür işletilmektedir Bu konuyuda iyi bilen arkadaşlarımız cevaplayacaktır. Kıdem tazminatı meselesinin açıkladığım şekilde olduğuna dair kaynak aşağıdadır.
T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2004/7333
Karar: 2004/23642
Karar Tarihi: 20.10.2004
ÖZET :Söz konusu davada; davacı, kıdem tazminatı ile ücret, izin, hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödenmesini talep etmiştir. Mahkemece yapılacak iş;önceden ödenen kıdem tazminatının avans olarak ödendiği kabul edilerek ödeme tarihinden sonra hesaplanacak faiziyle birlikte hesaplanan kıdem tazminatından düşülmeli ve bakiye kıdem tazminatına ikinci dönem çalışma sonundaki fesih tarihinden itibaren faiz uygulanmalıdır.
(1475 S. K m. 14)
Dava: Davacı, kıdem tazminatı ile ücret, izin, hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dosyadaki bilgi ve belgelerden davacı tanıklarının beyanları ile davalının iddiasının aksine emeklilik sonrası davacının işyerinde çalıştığını belirten davalı tanıkların beyanlarından SSK kayıtları ve tüm dosya kapsamından davacının 24.7.2000 tarihine kadar davalı işyerinde çalıştığı ve emeklilik nedeniyle işyerinden ayrıldığı bu süreye ilişkin kıdem tazminatının kısmen ödendiği daha sonra davalı işyerinde yeniden çalışmaya başladığı ücretlerinin ödenmemesi sonucu davalı tarafından son dönem iş aktinin haklı nedenle feshedildiği anlaşılmaktadır.
Davacının izin ücretlerinin de ödendiği kanıtlanamamıştır. Buna rağmen mahkemenin davacının emeklilik sonrası işyerinde çalışmadığını kabul ederek yazılı şekilde tüm istekleri reddetmesi hatalıdır.
Mahkemece davacının tüm çalışma süresine göre kıdem tazminatı belirlenmeli daha önce ödenen 522.479.575 TL.kıdem tazminatının avans olarak ödendiği kabul edilerek ödeme tarihinden sonra hesaplanacak faiziyle birlikte hesaplanan kıdem tazminatından düşülmeli ve bakiye kıdem tazminatına ikinci dönem çalışma sonundaki fesih tarihinden itibaren faiz uygulanmalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku