İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Arkadaşlar merhabalar. 20.02.2006 tarihinde iş başı yapmış olduğum firmamdan 21.02.2009 tarihinde ayrılmak istiyorum. Bu durumda ;
1-Toplamda 3 senelik çalışmam olduğu için ihbar önelim 56 gündür diye biliyorum. Ben 56 gün kalmasını beklemeden Örn. Yarın istifa dilekçemi sunsam ne gibi durumlar ile karşılaşabilirim? Yarın istifa dilekçemi sunmam durumunda işverenim çıkışımı verir ise almam gereken ödenek bürüt ücret üzerindenmi hesaplanır ? Ayrılmak istediğim tarihte hak edeceğim yıllık izin hakkım kaybolurmu ?
2-1 günle dahi olsa hak ettiğim yıllık izin haklarımdan faydalanabilmem mümkün müdür ?
3-Ne tür bir dilekçe ile bu durumu iş verenime bildirebilirim ?
Şimdiden tüm forumdaşlara Teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Arkadaşlar merhabalar. Ben istifamı ettim ancak şöyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldım. Bu konudaki düşünce ve bilgilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
İşten ayrılmayı düşündüğüm tarihte 3 yıllık bir çalışan olacağım için 8 hafta öncesinden bu durumu işverenime bildirdim. Ancak iş verenim şu an 2 küsür yıllık bir çalışan olduğum için 6 haftalık ihbar tazminatımı ödeyerek işime son vermek istiyor. Fakat bu durumda benim 2 haftalık ücret ve dilekçemde belirttiğim işten ayrılma tarihinde kazanmış bulunacağım 14 günlük yıllık izin kaybım söz konusu oluyor.
Nihayetinde istediğim tarihten önce işten çıkarılmam durumunda kıdem tazminatıda vermek durumunda kalmazlarmı ?
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Çalışma süreniz 3 yıldan az olduğu için ihbar süreniz 8 hafta değil 6 haftadır.
İhbar süreniz sona erdiği tarihte yeni bir izne hak kazanamadığınızdan izin ücreti alamazsınız.
Öte yandan siz ihbar önelini başlatmışsınız,istifa etmeniz durumunda kıdem tazminatı hakkınız olmaz.Yapmış olduğunuz bildirim,ihbar süresi sonunda sonuç doğuracak,bu süreçte sözleşmeniz aynen devam edecektir.
İhbar öneli içinde veya normal çalışma süresi içinde,işveren tarafından sözleşmenin sona ermesi durumunda ,işveren tarafından sözleşmenin sona erdirilmesi durumu ortaya çıkar, bu durumda işverenin ihbar-kıdem tazminatı ödemesi gerekir.
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Öncelikle tekrar merhabalar. Firmamdan etmiş olduğum istifa sonucu 21.02.2009 tarihinde işimden ayrılacağım. Şu an ihbar süremi kullanıyorum ve bu tarafıma resmi bir evrak ile bildirilmiş durumda. Ancak iş yerim yoğun bir ücretsiz mesai baskısı ugulamakta. Geçtiğimiz yıllara kadar alabildiğimiz mesai ücretleri (beyaz yaka bir çalışanım) 2009 itibari ile tarafımıza verilmeyecekmiş. Bunun için herhangi bir belge imzalamadık. Bu durumda mesailere katılma zorunluluğum nedir ?
Bir diğer sorum ise yıkarıda Erdoğan beyin belirtmiş olduğu ifadeye rağmen (İhbar öneli içinde veya normal çalışma süresi içinde,işveren tarafından sözleşmenin sona ermesi durumunda ,işveren tarafından sözleşmenin sona erdirilmesi durumu ortaya çıkar, bu durumda işverenin ihbar-kıdem tazminatı ödemesi gerekir) firmam bana ihbar öneli sonuna kadar alacak olduğum maaşımı ödeyerek işime son vermek istedi. Fakat bu durumda işten ayrılış tarihinde (21.02.2009) hak edecek olduğum izin haklarımı kaybedecek olduğum gerekçesiyle izin ücretimi ödemeyeceklerini belirttiler. Tabi bu öneriyi kabul etmem söz konusu olmadı.
İK departmanımızın bu uygulaması ne derece doğru oluyor ?
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
İK bölümünüzün "kendince" doğru olan yanlış uygulamalrını kabul etmek zorunluluğunuz yok.
Daha önce fazla çalışmalarınız için ücret alıyorsanız,işveren bunu ödemekten vazgeçme veya sizin bildirdiğiniz tarihten önce sözleşmenizi sona erdirme lüksüne sahip değil.
Fazla çalıştıracaksa ücretini ödemek,sözleşmenizi sona erdirmek istiyorsa sonuçlarına katlanmak zorunda.
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Teşekkür ediyorum Erdoğan bey. Peki bu düzenleme hangi kanun maddelerince yapılmış ? Dayanak olarak göstermem icab edebilir.
Bir diğer anlaşamadığımız nokta mesai şartları. Tarafıma mesai için hem ücret ödenmeyeceği, hemde tüm mesailere katılmazsam haklı olarak sözleşmemin fesih edileceği bildirildi. İhbar önelimi kullandığım için günlük 2 saat erken çıkışım söz konusu. Normal mesaimden 2 saat önce çıkış yapmamı ve tekrar geri gelerek ücretsiz mesai yapmamı istiyorlar. İhbar önelini kullanan birisinin fazla mesai çalışma saatlerini düzenleyen bir durum söz konusu değilmi acaba ?
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
İşvereniniz sizden mesai yapmanızı isteyebilir, ancak mesai yaptığınız süreye ait ücretinizi %50 zamlı olarak ödemek zorundadır. eger mesai yapar ve ücretiniz ödenmezse bu sizin için haklı fesih sebebidir. yanlız mahkeme sürecini göz önüne alarak mesai yaptığınızı ve ücretinin ödenmediğini ispat etmeniz gerekir.
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Yıllık yasal fazla çalışma sınırı 270saattir.
Fazla çalışma ücretlerinizin,aylık ücretinize dahil olduğunu belirten bir sözleşmeyle çalışıyorsanız,yıllık 270 saat sınırını aşan kısım için fazla çalışma ücreti talep edebilirsiniz.
İş sözleşmeniz ihbar önelinizin sona ermesi ile son bulacaktır.
Bu süreç içinde her iki tarafın da sorumlulukları devam etmektedir.
Yani siz fazla çalışma yapacağınıza dair bir taahhütte bulundu iseniz,işveren talep ettiğinde fazla çalışmaya katılmak durumundasınız.
Ancak gün içinde yeni iş arama izninizi çalışma saatinin sonunda gelecek şekilde ayarladığınızda,sizin izin sürenizin bitiminden sonra fazla çalışmaya gelmek zorunluluğunuz olup olmadığı konusunda bir yorum yapamıyorum.
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Çok teşekkür ediyorum değerli yanıtlarınız için. Sözleşmemiz gereği önceki yıllarda fazla çalışma ücretlerini alabiliyorduk, bu yılda aksi bir belge imzalanmadıkça bunun bu şekilde devam etmesi gerektiği konusunda İK'ya direteceğim (Halen personelcilik mantığıyla devam ediyorlar).
2008 Yılına dair Bayram ve diğer tatil günlerinde mesai yapılabilmesi adına ''2008 yılı içerisinde çağırıldığım tüm mesailere geleceğim'' şeklinde bir belge imzalamıştık ama 2009 için bu geçerli değil. İşçi ve İşveren arasında herhangi bir belge imzalanmaksızın, İşveren işçiyi bir ayda en fazla kaç saat çalıştırabilir ? Çağırıldığım mesailere gelmemem durumunda sözleşmemi haklı yere fesih edemezler sanırım.
Konu Efe KAFKAS tarafından (09-01-2009 Saat 11:41:21 ) de değiştirilmiştir.
Re: İhbar öneline uygun istifa dilekçesi ve istifa şartlarına dair bir soru
Bir ayda kaç saat fazla çalışma yapılabilir şeklinde bir kısıtlama yok.
Fazla çalışmada yıllık 270 saat yasal üst sınırdır.Uyulmaması durumunda cezai bir yaptırım tanımlanmamıştır.
Günlük çalışma süresi 11 saati geçemez şeklinde bir sınırlama vardır.
Haftalık yasal çalışma süresi olan 45 saati işveren,günlük 11 saati geçmeyecek şekilde düzenleyebilir.Her durumda normal-fazla çalışmaların günlük süresinin 11 saati geçemeyeceği iş kanununda belirtilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku