Olay:Mal sahibi Aslan; kiracı Ali ve ortağı Ahmet'ten kirasına karşılık 10.000 ytl çek alır.Çeke imzayı Ali atar.Ali ve Ahmet ortaklığı bozarlar ve çekin vadesi gelmeden binayı boşaltırlar.Çek vadesinde yazılır.Ali borcu ödeyemeyeceğini söyler ve mal sahibi Aslan de keşideciden ister.Keşideci A firması bataktır.Ali ile Ahmet'in gereken işi yapmadıklarını ve çekin sadece 6.000 YTL sini ödeyeceğini söyler.Aslan; A firması ile sözleşme yapar.Sözleşmeye göre A firması; çekin sadece 6.000 YTL sinden sorumludur ve bunu da 3.000 ytl iki adet temlik ile ödeyecektir.Sözleşme ile beraber ilk temlik alınır diğeri de bir sonraki ay verilecektir ve her iki temlik alındıktan sonra 10.000 ytl çek keşideciye iade edilecektir.Fakat A firması temlikte paranın Aslan'ın hesabına havale yapılmasını istediği halde gidip; kendisine borçlu firmadan Aslan adına kesilmiş çeki almış ve sanki Aslanın cirosu varmış gibi çeke sahte imza atıp kendi elemanına cirolanmış gibi yapıp bankadan elemanı vasıtasıyla tahsil ettirmiştir.Aslan A firmasının borçlusundan yeniden ödeme isteyince firma vermemiştir ve 2. ödeme yapamayız demiştir.Fakat Aslan'ın çeki teslim aldığına dair ellerinde hiçbir kanıt yoktur.
Bu durumda Aslan A firmasına karşı ihtiyati haciz kararı almıştır.Fakat bunu nasıl kullanacağına karar verememektedir.Eğer A firmasın karşı vergi dairesinden alacağı KDV iadesi için kullanırsa vergi dairesi bu haczi kabul etmeyip önce vergi borçlarını tahsil yoluna gidebilir mi yoksa KDV iade alacağı ayrı vergi borcu ayrı deyip Aslan'ın alacağını öder mi?Aslan aynı anda hem vergi dairesine hem de A firmasının borçlusuna haciz talebinde bulunup da vergi dairesinden alamadığında hemen A firmasının borçlusuna yönelebilir mi?A firmasının borçlusu temlikin karşılığını havale yerine çek olarak A firmasına teslim ettiği için nasıl bir sorumluluk taşır ve A firması ile aranızdaki borç alacak beni ilgilendirmez diyebilir mi?Ya da A firması ile aramızda bir borç alacak ilişkisi yok derse bunun ispatını nasıl yapabiliriz?(temlikte a firması borçlusuna diyor ki'Firmanız üzerinden ihracaatını gerçekleştirdiğimiz ürünlerden doğan KDV alacağını...'bu ifade ispata yeter mi)A firmasının borçlusuna karşı çekin tamamı olan 10.000 ytl için haciz yapabilir miyiz?A firması ile aramızdaki sözleşmeye göre 10.000 ytl çekin 6.000 ytl sini üstlenip temlik vereceklerdi ve 1. temliki kendi elemanına usulsüz tahsil ettirdi; 2. temliki ise hiç almadık.Buna göre bu sözleşme hala geçerli midir yoksa gereken şartları yerine getirmediği için geçersiz olur ve biz alacağımızın tamamı 10.000 ytl yi A firmasının borçlusundan alabilir miyiz? A firmasının borçlusuna temlik ödenmeden evvel sözlü olarak ödemenin tarafımıza yapılmasını bildirdik mutabık da kaldık fakat görüştüğümüz kişi izindeyken bir başkası çeki bize vereceğine; borçlu olan A firmasına veriyor.A firmasının borçlusuna ihbarda bulunmadık.Baştan görüş alıp en kestirme ve doğru çözüme ulaşmak istiyoruz.İhtiyati haciz kararını pazartesi alacağız.Buna göre ihbari vergi dairesine mi yoksa borçlunun borçlusuna mı yapalım?
Olayı biraz karışık anlatmışsınız.
1- Öncelikle temlik sözleşmesi A frmasının borçlusuna ihbar edildi mi? Eğer edildiyse, çek aslan firması adına keşide edildiğine göre edildiği anlaşılıyor. A firmasının borçlusu, borçtan sorumlu. Çekin sahte imza ile cirolanması, aslan firmasının kusuru değil. A nın borçlusu çeki aslan firmasının yetkilisine teslim etmek zorundadır. Bu nedenle ikinci defa ödemek yükümlülüğü altındadır.
2-Afirmasının borçlusunun, kabulü var mı? anladığımıza göre bir kabul yok. Bu nedenle a firması aleyhinde aldığınız haciz kararı ile diğer firmaya haciz ihbarnamesi göndermeniz gerekecektir. Eğer itiraz ederlerse, alacağın varlığını kanıtlamanız gerekecektir.
3- Vergi dairesinin KDV alacağını vergi borcuna mahsup edebilmesi için, Kdv alacağından daha önceki bir tarihte ödenmesi gereken vergi borcunun olması gerekir.
Olay karışık ve içiçe geçmiş hukuki sorunlar var. Bu nedenle bir avukatta doğrudan yardım almanız daha uygun olacaktır
Vergi dairesinden gelecek olan alacağı başkasına temlik ettiğimizi düşünelim, bu alacak daha sonra yine birine temlik edilirse ilk temlik tam olarak...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku