Bakaya sucu ile aranmak durumu Vatandaslik Kanununa gore vatandasliktan cikmaya engel bir durum. 38 yasin ustunde ve bakaya sucundan dolayi aranan cift vatandasli bir erkegin askerlik yapmadan T.C. vatandasligindan cikmasi mumkun degil. Ancak 38 yasinin altinda cift vatandasli bir erkek askerlik yapmadan T.C. vatandasligindan rahatlikla cikabiliyor. Kadin vatandaslar ise yaslari ne olursa olsun cift vatandaslik sahibi olduklari zaman isterlerse T.C. vatandasligindan kolayca cikabiliyorlar.
Anayasanin 10. maddesi her T.C. vatandasinin kanunlar onunde cinsiyet veya benzeri bir ayirim gozetmeksizin esitligini garantiliyor. Bu durumda, tahminimce, Bakaya sucunu vatandasliktan cikmaya engel olarak goren Vatandaslik Kanunu, 38 yasin uzerindeki askerlik yapmadan T.C. vatandasligindan cikmak isteyen erkek vatandaslar icin hem cinsiyet hem de yas ayirimciligi yapmis oluyor ve Anayasanin 10. maddesini ihlal ediyor.
Sorularim soyle:
(1) Ayirimciliga karsi Turkiye'de ne gibi kanunlar var?
(2) Ayirimciliga maruz kaldigini dusunen vatandaslarin ne yapmasi, hangi kuruslulara basvurmasi gerekiyor?
(3) Bakaya sucunun vatandasliktan cikmak icin engel olmamasi icin Vatandaslik Kanunununda gerekli duzenlemelerin yapilmasi icin kime ve nasil talepte bulunmak gerekiyor?
Re: Bakaya sucu, Vatandaslik Kanunu ve Ayirimcilik
Sordugum soruya hic yanit gelmedigine gore, herhalde Turkiye'de ayrimciliga karsi, Anayasanin 10. maddesi disinda bir yasa yok sanirim. Cok buyuk hukuki bir bosluk bu. Gelismis ulkelerin cogunda hem ayrimciliga karsi detayli kanunlar bulunmakta hem de ayrimcilik iddialarini ciddi bir sekilde inceleyip/sorusturan devlet kuruluslari bulunmakta.
Simdi bu durumda 38 yasin ustunde bakaya sucundan aranmasindan dolayi vatandasliktan cikmasina izin verilmeyerek hem yas hem de cinsiyet ayrimina maruz kalan bir vatandas Turkiye'de kanunen neler yapabilir?
ercum98 rumuzlu üyeden alıntı
Bakaya sucu ile aranmak durumu Vatandaslik Kanununa gore vatandasliktan cikmaya engel bir durum. 38 yasin ustunde ve bakaya sucundan dolayi aranan cift vatandasli bir erkegin askerlik yapmadan T.C. vatandasligindan cikmasi mumkun degil. Ancak 38 yasinin altinda cift vatandasli bir erkek askerlik yapmadan T.C. vatandasligindan rahatlikla cikabiliyor. Kadin vatandaslar ise yaslari ne olursa olsun cift vatandaslik sahibi olduklari zaman isterlerse T.C. vatandasligindan kolayca cikabiliyorlar.
Anayasanin 10. maddesi her T.C. vatandasinin kanunlar onunde cinsiyet veya benzeri bir ayirim gozetmeksizin esitligini garantiliyor. Bu durumda, tahminimce, Bakaya sucunu vatandasliktan cikmaya engel olarak goren Vatandaslik Kanunu, 38 yasin uzerindeki askerlik yapmadan T.C. vatandasligindan cikmak isteyen erkek vatandaslar icin hem cinsiyet hem de yas ayirimciligi yapmis oluyor ve Anayasanin 10. maddesini ihlal ediyor.
Sorularim soyle:
(1) Ayirimciliga karsi Turkiye'de ne gibi kanunlar var?
(2) Ayirimciliga maruz kaldigini dusunen vatandaslarin ne yapmasi, hangi kuruslulara basvurmasi gerekiyor?
(3) Bakaya sucunun vatandasliktan cikmak icin engel olmamasi icin Vatandaslik Kanunununda gerekli duzenlemelerin yapilmasi icin kime ve nasil talepte bulunmak gerekiyor?
Saygilar.
1- kanundan bol ne var ama islemeyen 2-ne tip ayiricimlik ben anlamadim 3-bakaya sucundan cikmassin vatandasliktan.o eskidendi
deniz_r1 rumuzlu üyeden alıntı
2-ne tip ayiricimlik ben anlamadim
Bir ornekle acilayim. Diyelim ki uc kisi var. Ayse, Ahmet ve Mehmet.
Ayse 40 yasinda cift vatandasli bir kadin. Vatandasliktan cikmak icin basvuruyor ve basvurusu kabul ediliyor. Ayse'ye once askerligini yap sonra vatandasliktan cik denmiyor.
Ahmet 27 yasinda cift vatandasli ve askerligini yapmamis bir erkek. Vatandasliktan cikmak icin basvuruyor ve basvurusu kabul ediliyor. Ahmet askerligini yapmadan vatandasliktan cikabiliyor.
Mehmet 43 yasinda cift vatandasli ve askerligini yapmamis bir erkek. Vatandasliktan cikmak icin basvuruyor ama basvurusu askerlik yapmadigi icin redediliyor. Diyorlar ki once askerligini yap sonra cikartalim.
Ayse'ye ve Ahmet'e taninan hak, Mehtmet'e taninmiyor. Mehmet'e hem cinsiyetinden dolayi hem de yasindan dolayi bir ayirimcilik uygulaniyor. Buna hukukun iyi isledigi ulkelerde cinsiyet ayirimi (sex discrimination) ve yas ayirimi (age discrimination) deniliyor.
Sordugum sorulara kimseden tam bir yanit gelmedi ama ben arastirmami baska yerlerde surdurdum. Benim gibi bu konuda ayrimciliga maruz kalanlara yardimi olur dusuncesiyle bu mesaji yaziyorum. 38 yasin uzerinde askerligini yapmamis cift vatandasli bir erkek iseniz ve Turkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandasligindan cikma isteginiz bakaya sucu islediginiz gerekcesiyle rededildiyse bu yaziyi lutfen okuyunuz.
T.C. Anayasasinin 10. maddesi, her T.C. vatandasinin dil, irk, renk, cinsiyet, siyasi dusunce, felsefi inanc, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrim gozetilmeksizin kanunlar onunde esitligini garantiler. Bu garantinin amaci, ayni durumda bulunan kisilerin kanunlara gore ayni isleme tabi tutulmalarini saglamak ve kisilere kanunlar karsisinda ayrim yapilmasini ve ayricalik taninmasini onlemektir. Bu ilkeyle aynı durumda bulunan kisi ve topluluklara ayri kurallar uygulanarak yasa karsisinda esitligin çignenmesi yasaklanmistir.
Vatandaslik Kanununa gore cift vatandasli bir kadin T.C. vatandasligindan cikmak isterse, bu istegini askere gitmesi gerekmeden gerceklestirebilir. 38 yasin altinda askerligini yapmamis cift vatandasli bir erkek de T.C. vatandasligindan cikmak isterse, bu istegini askere gitmeden gerceklestirebilir. Ancak 38 yasin uzerindeki cift vatandasli erkekler T.C. vatandasligindan cikmak istediklerinde, onlerine sart olarak askerlik yapmalari gerektigi konmaktadir ve bakaya suclari olduğu gerekcesiyle istekleri rededilmektedir.
Anayasinin kanun onunde esitlik ilkesini getiren 10. maddesiyle gudulen amaç, aynı durumda bulunan kimselerin yasalarca aynı isleme tabi tutulmasını saglamak ve yurttaslara yasa karsisinda ayrimli davranilmasini onlemektir. Yasa koyucunun benzer kosullara benzer cozumler getirmesi gerekir. Benim anladigim kadariyla, 38 yasin uzerinde askerligini yapmamis cift vatandasli bir erkege vatandasliktan cikmak icin askerlik yapma sartini koymak ama boyle bir sarti aynı durumda olan kadınlara ya da 38 yasin altindaki erkeklere koymamak Anayasanin kanun onunde esitlik ilkesini getiren 10. maddesinin cinsiyet ve yas ayrimi yaparak acik bir sekilde ihlal edilmesi demektir.
Bu ayrimciligin ortadan kalkmasi icin 403 sayili Vatandaslik Kanununun 20. maddesinin degistirilmesi ve bakaya sucunun vatandasliktan cikmayi engelleyen bir suc olmaktan cikartilmasi gerekmektedir. Eger bu ayrimciliga maruz kaldiginizi dusunuyorsaniz, lutfen TBMM milletvekillerine e-posta veya mektup yazarak durumu aciklayin ve Vatandaslik Kanununun degistirilmesi icin kanun teklifi vermelerini talep edin. Milletvekilerinin e-posta adreslerine su baglantidan ulasabilirsiniz:
E-posta adresini bulamadiginiz milletvekillerine (ya da mailbox’i dolu olup da yolladiginiz e-postayi bir turlu alamayan milletvekillerine) ise su adresten postayla mektup yollayabilirsiniz:
{Milletvekili Adi ve Soyadi}
TBMM Genel Sekreterligi
06543 Bakanliklar
Ankara, Turkiye
Al Pacino rumuzlu üyeden alıntı
Başvurdun mu çıkmak için ?
Evet basvurdum ama basvurum 403 sayili Vatandaslik Kanunun 20. maddesi uyarinca bakaya sucundan dolayi arandigim icin rededildi. Bakaya sucunu ortadan kaldirirsam basvurumu yeniden degerlendireceklerini soylediler. 38 yasin uzerinde olup da bakaya sucunu kaldirmanin tek yolu var. O da askerlik yapmak.
Re: Bakaya Suçu - Vatandaşlık Kanunu ve Ayrımcılık
Vatandasliktan cikmaya engel olan ve Anayasanin 10. maddesini ihlal eden bu cinsiyet ve yas ayrimini ortadan kaldirmak icin idareye nasil basvurulur, prosedur nedir, eger bir hukukcu arkadas aciklarsa sevinirim.
ercum98 kardeş,
anayasa falan sen gec bunları. Orası Türkiye kardeşim, sen Avrupamı zannediyorsun? Torpilin var ise veya rüşvet verirsen o zaman herşey olur.
Türkiyede şu an neler oluyor galiba farkında degilsin. Son iki seneden bugüne kadar Türkiyenin nasıl bir vahim durumda oldugunu galiba takip etmiyorsun. Kanunlar, kurallar ve anayasa istendigi gibi egilip bükülüyor, sende anayasadan ve adaletten bahsediyorsun. Adalet arıyorsan başka kapıya efendim. Türkiyede bunu bulamassın.
Farkındaysan yeni bir yasa kapıda. Buna göre eski duruma dönülecek ve asker kacakları tekrar GBT ya gecirelecek ve yakalanacak. Göründügüne göre şu an Genelge yürürlükde ve kacaklar yakalanmıyor, cünkü GBT boş cıkıyor. Genelge bile bir muamma, cünke adalet bakanlıgın sitesinde veya başka bir yerde bulmak mümkün degil. Forumu takip ediyorsan kacaklar sorunsuz yurda giriş cıkış yapabiliyor. Ama Türkiye de bu bir şans meselesi. Bakarsın seni tutuklarlar ve askere gönderirler.
Bende senin gibi ayni posizyondayım. Sen de benim gibi yap ve dogrudan memleketinin TC Başsavcısına müracaat et. Yeni yasa cıkmadan dilekcen Başsavcılıga giriş yapsin sen buna bak. Ama sakın iyi bir sonuc cıkacak diye ümitlenme. Dilekcen okundukdan sonra cöpe atılırsa hic şaşma. Benim edindigim bilgiye göre ilgilenmiyorlar veya hic cevap vermiyorlar. Dedim ya, bir şans meselesi. Belki olur diye ben Carşamba günü dilekce ile savunmamıda yazarak gönderdim. Istersen verdigim dilekcenin örnegini sana verebilirim, belki faydalı olur.
Konu Kepsutlu tarafından (18-01-2009 Saat 20:20:50 ) de değiştirilmiştir.
Tek yol askerlik degil Ercum bey. Eger Genelge uygulanıyorsa senin ve benim gibilerin ufakda olsa bir şansı var. Oda Başsavcı tarafından ibraya olmak. Şans düşükde olsa denemekde hayır var. Iyi ve inandırıcı bir savunma verirsen ve savcının iyi gününe rastlarsan belki beraat edersin. Bunun icin ama Genelge uygulanıyor olması ve savcılar ilgilenmesi gerekiyor. Maalesef ikiside şüpheli ama yine denemekde hayır var. Insaallah yardımcı olabilmişimdir.
Dilekcemin ilk sayfası (Almanyadan gönderdim):
Balıkesir TC Başsavcılıgı
Balıkesir Adliye Sarayı
Mevzu: Asker yoklama kacagı veya bakaya olan .............. icin “Suc Duyurusu”
Sayın Balıkesir TC Başsavcısı Ahmet Gökçınar!
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüge girmesi ile birlikde asker kacakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından cıkarılacak yakalama emiri ile mümkün olabilmektedir. Bunun tekrar altını cizen birde Adalet Bakanlıgın Ceza İşleri Genel Müdürlüğün 03.07.2008 tarihli teblig ettigi bir Genelge var. Bu Genelge kanunların uygulanmasındaki aksaklıkları gidermeye yönelik yayımlanmıştır.
Genelge:
Sayı: B.03.0.CİG.0.00.00.05-647.03-105-2007/775/38574 Tarih: 03/07/2008
Konu: Saklı, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak bakayası suçunu işleyen kişiler
Bu Genelgeye göre:
*Bakaya kalmış şahısların doğrudan Cumhuriyet başsavcılıklarına müracaatları hâlinde, askerlik şubelerinden ilgiliye ait bilgi, belge veya dosyası getirtilmek suretiyle hukukî durumunun değerlendirilmesi ve evrakın buna göre sonuçlandırılması.
*Yürütülen adlî soruşturma veya yapılan yargılama sonunda, ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca “kovuşturmaya yer olmadığı” ya da mahkemece “beraat” kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesiyle kişilerin işlediği iddia olunan suçlar sübut bulmamış olacağından, söz konusu şüpheli veya sanıkların hiçbir şekilde yakalanamayacağı ve gözaltına alınamayacağı.
Bu Genelgeye göre askerlik şubeleri suc duyurusunda bulunarak TC Başsavcısı talebi üzerine hakim kararı ile yakalama emri cıkattırabilirler. Hakkımda bu yapıldımı bilmiyorum ama bunun önünü kesmek ve hakkımdaki suclamayı aydınlıga kavuşturmak icin kendimi ihbar ediyorum ve suc duyurusunda bulunuyorum.
Sayın Başsavcının bu konuda takdir hakkı vardır ve hakkımda “Kovuşturmaya Yer Olmadığı” kararırını talep ediyorum. Bunun icin ikinci sayfada sayın Başsavcıya ifademi ve savunmamı vermek istiyorum. Böylece ibraya olmayı umut ediyorum. Genelgeye göre askerlik şubesinin buna itiraz etme hakkı yokdur. Yine Genelgeye göre Başsavcısının kararı Polis, Jandarma ve askerlik şubesine yazılı bildirilir ve hakkımda yakalama emri var ise iptal edilir.
Konu Kepsutlu tarafından (18-01-2009 Saat 21:09:47 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku