+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.

Konu: Ne tür bir dava açabilirim?

Ne tür bir dava açabilirim? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    29
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Ne tür bir dava açabilirim?

01.09.2007 Tarihinde evlenmiş bulunmaktayım ve çocuğum yok. Evlendiğim günden buyana neredeyse her gün ailevi nedenlerden dolayı evimde tartışmalar,iddalaşmalar vb. eksik olmadı. Eşim en ufak bir şeyde ailesinin evine giderek gerek yazılı gerekse de sözlü tehditler,göz korkusu vb.. kelime ve cümleler içeren mesaj ve konuşmalarla benimle irtibata geçmekte. En son “ Nerden inceldiyse ordan kopsun ben artık bıktım tartışmaktan ne olursa razıyım” içerikli bir mesaj gönderdi. Daha önceden de bu tür mesajları ve sözleri kendisinden çok duydum. Birgün babası tarafınca aileme ve kendime çok kötü sözler içeren konuşmalar ve üzerime yürümesinden dolayı kendimi koruma amaçlı oradan ayrıldım ve yine bana kızını vermeyeceğini defol git istemiyor cümlesini kullandıkdan sonra eşim birkaç gün ailesinin yanında kalmasından sonra isteği üzerine gidip ordan alarak evimize getirmiş bulunmuştum. Eşimden sürekli bana git boşanma davasını aç,senden hiçbir şey istemiyorum gibisinden sözleri de kendisinden çok duydum. Ailesi kendisini zor durumda bırakarak evine gelmesini engelliyor. Bu durumda resmi yollarla kendisinin evine gelip gelmeyeceğini nasıl öğrenebilirim ve evine nasıl getirebilirim? Halen resmi yollarla benimle evli olduğuna göre ailesinin evinden kendi evine gelmemesi normal mi?Ne yapmam gerektiği hakkında sizlerin bilgilerine ihtiyacım var. Bu durumda boşanma davasını ben açarsam herhangi bir nafaka vb.. şeyler ödermiyim? Haksız olan taraf bana göre eşimin tarafı.

Teşekkürler.

Hukuki NET Güncel Haber

Ne tür bir dava açabilirim? konulu yargıtay kararı ara
    Ne tür bir dava açabilirim? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    2.586
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Ne tür bir dava açabilirim?

Boşanma Nedenleri :

1-Zina nedenine dayalı boşanma
    a- Evli olmak
    b- Cinsel ilişki,
    c- Kusurlu olmak,

2-Cana Kast ve Pek Fena Muamele

3-Cürüm ve haysiyetsizlik nedeniyle boşanma
    a-Yüz Kızartıcı bir suçun işlenmesi
    b-Haysiyetsiz hayat sürmek

4-Akıl Hastalığına dayalı boşanma
    a) Eşlerden birisinin evlendikten sonra akıl hastası olması ve Uzman doktor raporuna göre belirlenmesi
    b) Hastalığın tedavisinin mümkün olmaması
    c) Hastalığın en az 3 yıl sürmesi
    d) Akıl hastalığı yüzünden evliliğin diğer eş yönünden çekilmez bir hal alması gerekir.

5-Terk nedenine dayalı boşanma (Medeni Kanun madde 164)
    Medeni Kanun Madde 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır.Ancak boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

6- Şiddetli Geçimsizlik nedenine dayalı boşanma davaları(MK 166)
    VI. Evlilik birliğinin sarsılması
    Medeni Kanun Madde 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir. Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz. Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
    a)MK - 166/1
    b)MK -166/2
    c)MK - 166/3 (Anlaşmalı Boşanma)
    d)MK - 166/ SON

İletiler
    2.586
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi üyesi, Ömer Uğur Gençcan, “Boşanma, tazminat ve nafaka hukuku” adlı kitabında, Yargıtay’ın hangi davranışları boşanma gerekçesi saydığını madde madde yazdı.

Gençtan, kitabında boşanma gerekçelerinin yanı sıra eşlerin hangi durumlarda tazminat talebinde bulunacağını, velayetin kime verileceğini, boşanma konusu olmayan davranışları, af niteliğindeki davranışları ve anlaşmalı boşanma konularına berrak bir dille açıklık getirdi.

Gençcan, 20 yıllık eşi Ayşegül ve kızı Cansu’ya ithaf ettiği kitabında, eşinden ‘Sevgili(m)’ diye söz etti.

Kitabında, Yargıtay’ın hangi konuları boşanma gerekçesi saydığını da madde madde anlatan Gençtan, hangi durumlarda tazminat talep edilebileceğine de değindi.

Gençtan’ın kitabında yer alan ve Yargıtay’dan çıkan emsal kararlara göre en popüler 45 boşanma modeli şöyle:

-Zina sebebiyle boşanma

-Hayata kast sebebiyle boşanma

-Pek kötü ve onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma.

-Suç işleme sebebiyle boşanma

-Haysiyetsiz hayat sebebiyle boşanma

-Terk sebebiyle boşanma

-Akıl hastalığı sebebiyle boşanma

-Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma

-Alay etmek

-Aşağılamak

-Küçük düşürmek

-Tükürmek

-Küçümsemek

-Başkalarıyla karşılaştırmak

-Hırsızlık yapmak

-İftira etmek

-Çocuğun kendisinden olmadığı ile suçlamak

-Sapık ilişkiyle suçlamak

-Kız çıkmadı diye suçlamak

-Sadakatsizlikle suçlamak

-İktidarsızlıkla suçlamak

-Eşini sevmediğini söylemek

-Eşinden soğuduğunu söylemek

-Başkası ile evleneceğini söylemek

-Aile ile görüştürmemek

-Eşini tehdit etmek

-Aile yanına bırakmak

-Evden kovmak

-Yurt dışına yanında götürmemek

-Üvey çocuğa kötü davranmak

-Doğumunda ilgilenmemek

-Sebepsiz intihara kalkışmak

-Evi sık terk etmek

-Ağız ve vücut kokusu tedavisinden kaçınmak

-Beden temizliği ile ilgilenmemek

-Bağımsız konut sağlamamak

-Çalışmamak

-Cinsel ilişki kuramamak

-Cinsel ilişkiden kaçınmak

-Sevgilisini unutamadığını söylemek

-Evlilik dışı çocuğu olmak

-Eşini dövmek

-Kesici aletle yaralamak

-Aşırı içki kullanmak

-İmam nikahlı yaşamak.

İletiler
    2.586
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Medeni Yasanın 166/1/2 ncı maddesi uyarınca Yargıtay'ın evlilik birliğinin temelinden sarsılması saydığı durumlar:
    1.Müessir Fiil
    2.Dayak (Dövme ve dayak ile ilgili ceza davası sonucu beklenilmelidir. Takipsizlik kararı verilmiş ise bu dosya celbedilip mutlaka incelenmeli ve doktor raporu var ve koca tarafından dövüldüğü sabit ise boşanmaya karar verilmelidir.)
    3.Üvey çocukları dövme
    4.Evden kovma
    5.Tehtid
    6.Eşe hakaret
    7.Eşe ve yakınlarına hakaret(Y2HD 22.10.1991 10088/12890 sayılı kararı)
    8.Onur kırıcı sözler ( Eşlerin birbirine karşı söyledikleri Ağır küfür ve hakaretler (ibne , adam olsan ......., pislik , puşt, hırsız, boynuzlu vb) sözler evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı durumlara örnek gösterilebilir)
    9.Çirkin itham (İftira, dedikodu)
    10.Aşağılama ve küçümseme
    11.Bağımsız ev temin etmemek
    12.Yatak sırlarını ifşa (Y2HD 24.10.1983 7132/7789 sayılı kararı)
    13.Koca tarafından kızlığın bozulaması
    14.Cinsel başarısızlık
    15.Cinsel organdaki rahatsızlık (Y2HD 16.12.1986 10665/11069 sayılı kararı***) Ancak bu durum ameliyat veya tedavi ile düzelebilecek nitelikte ve eş de bu tedaviyi kabul ediyorsa boşanmaya karar verilmez (Y2HD 04.03.1986 1939/2295 sayılı kararı)
    16.Cinsel ilişkiden kaçınma (Makul bir sebep yok iken)
    17.Yatağı ayırma (Y2HD 10.12.1984 8710/10154)
    18.Sadakatsizlik (Zina)
    19.Zinaya teşebbüs
    20.Başka erkeğe özlem
    21.Eşin boşandığı eski eşi ile ilişkisinin sürmesi (Y2HD 23.06.1986 6083/6295)
    22.Evlilik öncesi ilişkinin öğrenilmesi
    23.Fuhşa teşvik
    24.Kadının kusursuz olarak ırzına geçilmesi (Y2HD 01.03.1976 1414/1767 sayılı kararı)
    25.Devamlı tartışma (Y2HD 30.06.1992 6143/7523 sayılı kararı)
    26.Güveni sarsma (Y2HD 21.04.1992 4431/4630 sayılı kararı)
    27.Kocanın cebinden habersiz para alma (Güveni sarsar) (Y2HD 12.04.1976 3033/3197 sayılı kararı)
    28.Sevgi ve saygının yitirilmesi (Y2HD 26.06.1992 7227/7372 sayılı kararı)
    29.Aşırı kıskançlık (Y2HD 07.04.1986 3601/3834 ; Y2HD 26.11.1985 9806/9942 ; Y2HD 24.06.1972 2-589/262 sayılı kararları)
    30.Ev işleri ve kocayı ihmal etme (Y2HD 10.02.1992 1121/1339 ; Y2HD 11.12.1990 7794/12844 sayılı ilamları)
    31.Alkol bağımlılığı
    32.Kumar
    33.Ağız kokusu
    34.Israrla temizlik kurallarına uymamak
    35.Yatağa çiş yapma
    36.Dini inançlara saygı (Y2HD 18.09.1986 7193/7704 sayılı kararı)
    37.Çalışmayıp, gelire göz koyma (Y2HD 10.02.1986 964/1247 sayılı kararı)
    38.Rıza dışı yurt dışına gitmek (Y2HD 13.03.1984 2257/2386 sayılı kararı)
    39.Eşlerden birisi aşırı cimri olması
    40.Karı-kocanın aşırı sorumsuzluğu,(içki ve kumar düşkünü olmak ,evin zorunlu ihtiyacını almamak,iş imkanı varken tembellikten dolayı çalışmamak, Karının ise aşırı pis ve pasaklı olması,düzenli yemek yapmaması,eşinin yada çocuklarının çamaşırlarını yıkamaması vb.)
    41.Davacının(kocanın) ayrı evde oturan ve arasıra ziyaretine gelen ve bakıma muhtaç olan hasta annesine davalının (karı) yardımda bulunmaması
    42.İradi olmayan davranış ( Kloptamani)

-------------------------------------------------------------------------

Yargıtay'ın Medeni Yasanın 166/1/2 ncı maddesi uyarınca evlilik birliğinin temelinden sarsılması saymadığı durumlar:

1.Kan Uyuşmazlığı
    2.Kısırlık. (Y2HD 03.02.1972 ; 362/471****)
    3.Çocuk yapma yeteneğinin yitirilmesi (Y2HD 28.02.1968 2-508/119)
    4.Çocuksuzluk
    5.Eşlerden birinin hastalığa yakalanması , (sara,verem,kanser,Kan uyuşmazlığı, kısırlık, aşırı göz hastalığı v.b.) Bu konu önemli olmakla birlikte kesin bir çizgi ile hastalığın boşanma nedeni sayılması için sosyal ve çevresel faktörler göz önüne alınıp belirlenmelidir.
    6.Geçmiş olayları affetmek
    7.Çok eski olaylara dayanma
    8.Nikahtan sonra düğün yapmamak
    9.Fevren söylenen sözler (Y2HD 07.06.1983 3936/5160 sayılı kararı)
    10.Soyut olarak kadının çalışmak istemesi başlı başına boşanma nedeni olamaz.
    11.İhtar çekilmişse ihtar öncesi olaylar (İhtar çekmekle koca önceki olayları affetmiş sayılır. Bu nedenle MK.164/1 maddesine dayanarak dava açıldığında ihtardan önceki eylem ve sözler aleyhe delil olamaz.)
    12.Barışmadan önceki olaylar (Bunlar affedilmiş sayılır, eğer eşler tekrar bir araya gelmiş ve daha sonra da yine anlaşamayarak dava açılmış ise bir araya gelindikten önceki söz ve eylemler kanıt olarak değerlendirilmez.)

İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bu olaya benzer sorunu bende yaşıyorum fakat ben eşimden memnunum, bunları eşime yaptıran annesi.Eşimde annesinin sözünden çıkamadığı için ona uymak zorunda kalıyor, kayınvalidem hergün arayarak ve evime gelerek canımı sıkıyor.Çok defalar öldürmeyi düşündüm şuanda ise karımı aldı ve geri göndermiyor çocuğumuda bana göstermiyor.Bu konuda ben ne yapabilirim acaba? Ben boşanmakta istemiyorum eşimin eve gelmesini istiyorum ama kayınvalidemi istemiyorum.

Nerede
    İSTANBUL
    İletiler
    1.823
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı GaripAdam rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Bu olaya benzer sorunu bende yaşıyorum fakat ben eşimden memnunum, bunları eşime yaptıran annesi.Eşimde annesinin sözünden çıkamadığı için ona uymak zorunda kalıyor, kayınvalidem hergün arayarak ve evime gelerek canımı sıkıyor.Çok defalar öldürmeyi düşündüm şuanda ise karımı aldı ve geri göndermiyor çocuğumuda bana göstermiyor.Bu konuda ben ne yapabilirim acaba? Ben boşanmakta istemiyorum eşimin eve gelmesini istiyorum ama kayınvalidemi istemiyorum.
    Aslında eşler değil aileler evlenir,yani; eşinizle birbirinize benzer ekonomik,kültürel,sosyal yapınız yoksa evlilik birliğinin yürütülmesi zordur.Öldürme gibi kavramları çözüm olmaması bir yana sizin yaşamınızı karartır.Siz bir gün bile cezaevinde kaldınız mı? Cezaevinde yaşamak ölümden beterdir derler...Eşinizle birlikte bir evlilik terapistine gitmeyi öneriririm.

İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Eşimle bir sorunum yok sadece annesi bizim evi yönetmeye çalışıyor.Eşimde istemiyor ama annesi olduğu için pek sesini çıkartamıyor.Zaten annesine zorla götürüyorum pek istemiyor gidincede hemen kalkmak istiyor.Başımız annesiyle dertte ne yapacağımızı şaşırdık.Zorla boşandırmakla tehdit ediyor napacaz bilmiyorum.Bu iş için dava açsam yine olay benim aleyhime olacak isteğine ulaşacak.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    190
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

sayın dnzblk vermiş olduğunuz yargıtayın karar örneklerinin açıkamaları çok iyi ancak 12.madde de olan
    12.Barışmadan önceki olaylar (Bunlar affedilmiş sayılır, eğer eşler tekrar bir araya gelmiş ve daha sonra da yine anlaşamayarak dava açılmış ise bir araya gelindikten önceki söz ve eylemler kanıt olarak değerlendirilmez.) bu konu ile ilgili yargıtay kararını buldunumu? bulmuşsanız linkini burdan yayınlamanızı rice edecektim. Benim eşimde evi 2 kere terk etti ve eve tekrar döndü. şimdi 3. kez terk etti ve aslı olmayan bahanelerle dava açtı. dava gerekçelerinin hiç birinde ''Evi terk ettim, döndükten sonra değişen birşey olmamıştı'' gibi bir ibare yok. Tamamı terk tarihinden önceye dayanan asılsız olgular.Bu durumda bu yargıtay kararı tam anlamıyla benim davamı kapsıyor.

İletiler
    5.000
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı godzi rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    sayın dnzblk vermiş olduğunuz yargıtayın karar örneklerinin açıkamaları çok iyi ancak 12.madde de olan
    12.Barışmadan önceki olaylar (Bunlar affedilmiş sayılır, eğer eşler tekrar bir araya gelmiş ve daha sonra da yine anlaşamayarak dava açılmış ise bir araya gelindikten önceki söz ve eylemler kanıt olarak değerlendirilmez.) bu konu ile ilgili yargıtay kararını buldunumu? bulmuşsanız linkini burdan yayınlamanızı rice edecektim. Benim eşimde evi 2 kere terk etti ve eve tekrar döndü. şimdi 3. kez terk etti ve aslı olmayan bahanelerle dava açtı. dava gerekçelerinin hiç birinde ''Evi terk ettim, döndükten sonra değişen birşey olmamıştı'' gibi bir ibare yok. Tamamı terk tarihinden önceye dayanan asılsız olgular.Bu durumda bu yargıtay kararı tam anlamıyla benim davamı kapsıyor.
    Bu konuda belli bir yargıtay kararı vermenize gerek yok.
    Dilekçenizde bu ilkeyi belirtmeniz yeterli. Hakimler zaten hangi yargıtay kararına dayandığını bilirler.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: