Merhaba,
Hisseli arsamıza (içinde pek çok ortak ve maliyede bulunan) bina yaptırmak konusunda anlaşamadığımız için en büyük hisselere sahip 3 ortak olarak aramızda iyi niyet anlaşması yaparak izlayi şuyu davası açtık.
2 ortak, 10 yıldır, arsaları üzerindeki evin bir kısmı yeni imar planında yolda kaldığı için belediye tarafından yıkıldığından, başka semtlerde kira ödemektedir.
Bir ortağın hala arsa üzerinde gecekondusu bulunmakta ve 10 yıldırda buradan kira geliri almaktadır.
Buna rağmen bilirkişi raporuna bu bina değeri abartılarak eklenmiş ve sanki tamamı ortak arsamız üzerindeymiş gibi (aslında yarısı) değerlendirilmiştir. Bilirkişi bu evin değerini ortakların hisselerine dağıtmış ve bizim hisse oranımız azalırken onunkisi artmıştır.
Sonuç olarak o evden dolayı yaklaşık 5000 YTL'lik bir zararımız olmaktadır. Aramızda iyi niyet anlaşmasında ortaklardan biri diğerlerini zarara uğratacak birşey yaptığında 50000 YTL ödeyecektir maddesi var. Bu durumda evin hisselere bu şekilde dağıtılması doğru mudur? Ortak arsa üzerinde olduğu için biz onda kira geliri talep edebilir miyiz? Bu bilirkişi raporuna nasıl itiraz edebiliriz?
Bilirkişi bu evin değerini ortakların hisselerine dağıtmış ve bizim hisse oranımız azalırken onunkisi artmıştır.
Zaten öyle yapılır. Arsanın değeri ve arsanın üzerindeki evin değeri ayrı ayrı belirlenir. Arsanın değeri hissedarlara pay edilir. Evin değeri evi yaptıran kişinin hissesine eklenir.
ss12345 rumuzlu üyeden alıntı
Sonuç olarak o evden dolayı yaklaşık 5000 YTL'lik bir zararımız olmaktadır. Aramızda iyi niyet anlaşmasında ortaklardan biri diğerlerini zarara uğratacak birşey yaptığında 50000 YTL ödeyecektir maddesi var. Bu durumda evin hisselere bu şekilde dağıtılması doğru mudur? Ortak arsa üzerinde olduğu için biz onda kira geliri talep edebilir miyiz? Bu bilirkişi raporuna nasıl itiraz edebiliriz?
İtirazınız sadece bu noktadaysa itiraz etseniz de sonuç değişmez.
peki protokolün geçerliliği yok mudur? Evle ilgili bir talebi olacağını hiç söylemedi. Hatta bizde 10 yıldır kira ödüyoruz demiştik ve böyle birşey yapılacağını ummuyorduk. Bizim onun aldığı kirada hakkımız var mıdır?
1.Biz 3 hissedar dördüncüyü dava etmiştik ama orada bulunan evin(yarısı bizim arsada) sahibi de bu 3 ortaktan biri. işe başlarken bu evden bahsedilmemişti şimdi bu ortağımız (güya birlikte hareket ettiğimiz ve aramızda da protokol yaptığımız) orada benim evim var ben o evin parasını sizden (payınıza düşün oranda) alacağım diyor ve bunun için evin toplamdeğerini bilirkişiye 22 bin ytl (bizim arsamızın payımıza 15 bin ytl düşüyor) olarak tespit ettirmiş .Sonuçta etik anlaşması yaptığımız ortamıza diğer 2 ortak 5 er bin ytl bu ortağımıza ödemek durumundayız.
2. buradaki bina ev olarak mı hesaplanır yoksa mal sahibine ödenmek üzere enkaz masrafı olarak mı hesaplanır.
3. bu binanın değeri (eğer hesaplanması gerekiyorsa) niye arsa değerine ileve ediliyor. Ev ayrı, arsa ayrı hasaplanması gerekmez mi (eğer bizim evlerimizde yıkılmamış olsaydı onlarda arsa değerine ilave edilseydi haksızlık olmazdı ama şimdi sadece bir kişinin evi var ve o hesaba
katılıyor)
4. bazi kişilerden bu gibi durumlarda "sadece enkaz parası hesaplanır"
diye "yargıtay kararı var" diye bir duyum aldım . böyle bir karar veya durum sözkonusu mudur.
Arsa ve ev, ikisi bir arada açık arttırmayla satışa çıkarılacak.
Birinci açık arttırmada muhammen bedelin %60'ından bu bulunamazsa ikinci açık arttırmada %40'ından az olmamak kaydıyla en çok veren satın alacak.
Sizin yaklaşık 5000 YTL zararınız olacağı şimdiden söylenemez. Herkes satış bedeli üzerinden para alacak.
Mesela evin muhammen bedeli 22000 YTL, arsa değeri 60000 YTL ise toplam bedel 82000 YTL'dir. Evi yaptıranın hissesi 42/82, diğer ortakların 20/82 olur.
Mesela evin muhammen bedeli 22000 YTL, arsa değeri 240000 YTL ise toplam bedel 262000 YTL'dir. Evi yaptıranın hissesi 102/266, diğer ortakların 80/262 olur.
Ama ev+arsa 33bin YTL'ye de (%40'ı) satılabilir, 333bin YTL'ye de.
Evi yıkmak veya yıkmamak yeni alan kişinin karar vereceği bir durum.
O evi yapmak için belli bir para harcandığı açık. İşte bu arsa değerine ekleniyor.
Peki, aramızda yaptığımız protokolün (iyi niyet anlaşması) hiç bir anlamı yok mu?
Ev hiç hesapta yokken ortağımız tarafından bilirkişi raporuna sokulmuş ve yarısı bizim arsa içinde olduğu halde tamamı katılmıştı, buna itiraz ettik ve yine de 70% bizim arsa içindeymiş gibi bilirkişi raporu hazırlanmış. Eğer aramızda iyi niyet anlaşması varsa onun buna izin vermemesi, en azından evin yarısı açıkça arsa içinde olduğu göründüğü halde tamamıymış gibi rapora ekletmesi anlaşmamıza aykırı bir durum oluşturmamakta mıdır? Bunu yapanda bir avukat.
%85 hisseye sahip bir evim var. Karşı tarafla %15’i konusunda anlaşamıyoruz. Nerdeyse evin değeri kadar para istiyor. İzaleyi şuyu açmayı düşünüyorum...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku