+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Exclamation İstifamdan sonra haksız kesintiler ve alamadığım maaşım

Bilirkişi ve hukukçu arkadaşlara merhaba diyerek foruma ilk mesajımı malesef tatsız bir konuyla yapıyorum.

Taktirinizdir ki sürekli takip ettiğim bir forum değil fakat bunun alacağım yardımlarla özleştirilmemesini umuyorum.

15.Eylül.2008 itibariyle X isimli bir şirkette işe başladım, malümunuz işe alımlarla verilen vaatlerin yerine getirilmemesi, sigortamın başlatılmaması, maaş ödemelerinin çok geciktirilmesi ve toplu yapılmamasıgibi sebeplerden 23.Ekim.2008 tarihinde istifamı vererek 31.Ekim.2008 tarihine kadar ihbar hakkımın 1 haftalık kısmı kullanıp akabinde ayrılacağımı beyan ettim.

İstifam onaylandı fakat işten ayrılacağım 31.Ekim.2008 Cuma günü maaşıma istineden yapılan hesaplamada aylık gün sayısı 22 günden yapılarak izinli olduğum 2 gün ve resmi tatil günleri maaşımdan kesilmek istendiği için işverenimle mutabakat sağlayamadık. Bu sebeptende ödeme alamadım.

Şirkette bu ve benzeri tavırlara maruz kalan ilk ve tek kişinin ben olmadığımıda biliyorum. Aşağıdaki kriterler doğrultusunda hakkımı ararken izleyeceğim yol ve işvereni caydırıcı durumlarla ilgili izlemem gereken en esas yolun ne olduğuyla ilgili sizden yardım rica ediyorum.

1. Sigortasız çalıştırılmış olmam
    2. İstifamı takiben maaşımın 30 gün üzerinden degilde 22 gün üzerinden hesaplanarak günlük kazancımın yuksek tutulması ve dolayısıyla kesintilerimin büyük olması.
    3. Resmi tatil günlerinin maaşımdan kesilmeye çalışılması

İşverenime konu hakkında bilgi verdim ve şikayette bulunacağımı ifade ettim. Anlaşmaya yanaşmalarını beklerdim fakat uzlaşmacı insanlar olmadıklarını görüyorum.

Belkide sulh yoluyla sonuca varamayacağımdan mevzu hukuki boyuta taşınacak ve bu arada geçen süre beni dahada magdur edecektir.

Ama bu vb. şirketlerin çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının yavaş haraket etmesi, ilgili kanunun açıkları vb. sebeplere dayanarak ben ve benim gibileri daha fazla magdur etmesini istemiyorum.

Sabırla yazımı okuyan ve yardım etmeye çalışan tüm forum üyelerine şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Sertaç KURT

Hukuki NET Güncel Haber

İstifamdan sonra haksız kesintiler ve alamadığım maaşım konulu yargıtay kararı ara
    İstifamdan sonra haksız kesintiler ve alamadığım maaşım konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: İstifamdan sonra haksız kesintiler ve alamadığım maaşım

Sayın forum üyeleri

Acaba önce Noter kanalıyla bir ihtar çekip sonrasında Çalışma Bölge Müdürlüğüne mi şikayet etsem, yoksa direkt ÇBM ne mi gitsem şikayet için.

Hangisi daha doğru bir yol olur.

Sigortamı ödemedikler günler için cezaya maruz kalırlarmı?
    Resmi tail günlerini maaşımdan kesmeleri mümkünmü?
    Aylık gün sayısını 22 günden hesaplama hakları varmı?

Lütfen konu hakkındaki fikir ve bilgilerinizi esirgemeyin.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Oronra rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Acaba önce Noter kanalıyla bir ihtar çekip sonrasında Çalışma Bölge Müdürlüğüne mi şikayet etsem, yoksa direkt ÇBM ne mi gitsem şikayet için.

Hangisi daha doğru bir yol olur.
    Bölge çalışma müdürlüğüne şikayetinizle durumunuz,yapılan hesaplamanın doğru olup olmadığı belgenir yapılan inceleme sonucunda.
    Bu inceleme sonucunda çıkacak raporla iş mahkemesinde dava açarak eksik ödenen,ödenmeyen haklarınızı alabilmeniz kolaylaşacaktır.
    Sigortamı ödemedikler günler için cezaya maruz kalırlarmı?
    Elbette bir cezai işlem yapılır.
    Resmi tail günlerini maaşımdan kesmeleri mümkünmü?
    Devamsızlık yaptığınız haftalar için hafta tatili ücretleri kesilir.
    Aylık gün sayısını 22 günden hesaplama hakları varmı?
    Aylık çalışma süresi, aylıkla çalışan için 30 gündür.Yapılan hesaplamalarda çalışma günü olarak 30 gün dikkate alınır.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    8
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda anladığım kadarıyla çalıştığınız kurumda kanuna aykırı bir çok uygulama olmuş. Sigortasız işçi çalıştırma, ulusal bayram ve genel tatil günü ücretlerinin verilmemesi, maaş ödemelerinin zamanında ve tam olarak yapılmaması... gibi.
    Yalnız birkaç sorum olacak.
    İşe başladığınızda bir iş sözleşmesi imzaladınız mı ve sözleşmede deneme süresi var mıydı? Deneme süresi genelde 2 ay olur ve deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın feshedebilirler. Eğer deneme süresi yok ise istifanızı verdikten sonra iş arama izinlerini kullanabilirdiniz.
    İhbar süresi 0 - 6 ay arası çalışanlar için 2 hafta, eğer deneme süresi yok ise normalde 2 hafta çalışmanız gerekirdi, ama sizin öğle olmamış, kendilerince bir hesaplama yapıp kalan ihbar sürenize isabet eden ücretinizi kesebilirlerdi. fakat sigorta gününüzden azaltma yapmışlar. Normalde sizin 2 gün eksiğinizle 29 gün (31-2) sigortanızın yatırılması ve iş arama izinleri düşüldükten sonra uymadığınız ihbar sürelerinize ilişkin ücretinizin kesinti yapılarak ücretinize yansıtılması gerekirdi. Eğer sigortanızı 22 gün bildirdilerse, eksik gün nedenlerine ilişkin ellerinde belge olması gerekir, izin kağıdı veya rapor gibi, bu açıdan aylık e-bildirgeleri yaparken zaten kendilerini ispat etmeleri gerekecek, yani asılsız evrak düzenleyecekler.

Konuyla ilgili aşağıya bazı kanun maddelerini iliştirdim. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda aşağıdaki kanun maddelerine aykırılık var. Çalışma Bakanlığı' na dilekçe verilebilirsiniz.

1 - 506/9 İşveren çalıştıracağı kimseleri, işe başlatmadan önce örneği Kurumca hazırlanacak işe giriş bildirgeleriyle Kuruma doğrudan bildirmekle veya bu belgeleri iadeli-taahhütlü olarak göndermekle yükümlüdür.
    2 - 4857/47 Çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
    3 - 4857-15 Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
    Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.
    4 - 4857/27 Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
    İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
    İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
    5 - 4857/32 Ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir.
    Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.
    İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Mehmet bey

İşveren aramda hiçbir iş sözleşmesi yok. Birbirimizi tanıma süreci adı altında işe giriş tarihim olan 15.Eylül ile 30.Eylül arasında bir deneme süresi mevcut. Bu ve benzeri konularıda mail yoluyla yazışarak çalışma şartlarım adı altında belirledik.

Kısacası elimde yazılı bir mail ve onay var. Şu tarihler arası deneme süresi maaş şu çalışma şartları şu gibi...

Buna takiben (yani 01.Ekim) sigortamın başlayacağı ve ödemelerin gerektigi gibi yapılacağına dair sözlü teminat verildi. Bu şartlar saglanmadığı için işten ayrılmak isteyen benim, fakat ihbar süremi vermeyen işverendir.

---------------------------------------------------

Sizede verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim Erdoğan bey

"Devamsızlık yaptığınız haftalar için hafta tatili ücretleri kesilir." ne anlama geliyor acaba?

Devamsızlık yapılan günler haftayı bulmuyor. 29.Ekim.2008 günü resmi tatil sebebiyle devamsızlığım sözkonusu. (Devamsızlık demek ne kadar doğru olur?)

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

29 ekim resmi tatildir,işveren ücret kesintisi yapamaz bu gün ile ilgili.
    Devamsızlık yaptığınız haftadan kastım,örneğin aynı ayda ayın bir haftasında bir günlük devamsızlığınız olduysa bu durumda ücretli hafta tatiline hak kazanamayacağınızdan o gün ile birlikte 2 günlük ücret kesintisi yapılır.O ay içinde bu şekilde 2 gün devamsızlık yaptı iseniz toplam ücret kesintisi 4 günlük olacaktır.
    İhbar süresi bir bütündür,sizin durumunuz için 2 haftadır.2 haftadan 1 gün eksik kullanılması dahi usulunce kullanılmaması demektir.Yani 1 haftasını çalışayım,1 haftasının ücretini ödeyeyim gibi bir durum sözkonusu olamaz.
    ( İşverenle anlaşma olması dışında) Ya tam olarak uyarsınız,ya da tam olarak ödersiniz.
    Öte yandan ihbar süresinde çalıştırmayıp ücretini ödeyerek sözleşmeyi sona erdirme hakkı sadece işverene tanınan bir hak olduğundan,çalışanın doğrudan ( işverenle anlaşma durumu hariç) bedelini öderim çalışmam deme hakkı bulunmamaktadır.
    İş veren ihbaröneline uymayan çalışanın ücret alacaklarından doğrudan kendi kararı ile ihbar tazminatı kesintisi yapamaz.İhbar tazminatı almak istiyorsa dava açabilir,dava sonucunda kazanırsa ihbar tazminatını alır.

Diğer taraftan deneme süresi içinde dahi olsa sosyal güvenlik kurumuna kaydınızın yapılması zorunludur,çalışan kendisi dahi bu hakkından vazgeçemez.Bu nedenle 15 aylül tarihi itibariyle sizin kurum kaydınızın yapılması,adınıza çalıştığınız günler için primlerin ödenmesi bir zorunluluktur.
    Ben derim ki,çoğu zaman konuyu sıkı bir şekilde takip ettiğinizi göstermek ( aba altından sopa göstermek) yararlı olabilir.
    İşverene noter kanalıyla bir ihtar gönderip,ücret kesintilerinizin 22 gün üzerinden yapılan hesapla yüksek miktarlarda yapıldığını,15eylül -1 ekim tarihleri arasında kayıt dışı çalıştırıldığınızı,resmi bayram tatili olan 29 ekim ile ilgili tatil nedeniyle ücretinizden kesinti yapılmasının hukuka uygun olmadığını ,yapılan yanlıştan dönülüp,ödemelerin yapılmaması durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirmek işe yarayabilir.

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Detaylı açıklama için zaman yırdığınız için teşekkür ederim Erdoğan bey çok naziksiniz.

Dediğiniz gibi önce noter kanalıyla ihtarda bulunacağım, umarım etkili olur ve sulh yoluyla çözüme gidilir. Değilse hukuki işlem süreci malesef uzayacağından daha fazla magdur olabilirim gibime geliyor.

Bu arada bold ile işaretlediğim alıntınızdaki yeri şu şekilde düzeltmek isterim.
    15.Eylül - 31.Ekim

Alıntı Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    29 ekim resmi tatildir,işveren ücret kesintisi yapamaz bu gün ile ilgili.
    Devamsızlık yaptığınız haftadan kastım,örneğin aynı ayda ayın bir haftasında bir günlük devamsızlığınız olduysa bu durumda ücretli hafta tatiline hak kazanamayacağınızdan o gün ile birlikte 2 günlük ücret kesintisi yapılır.O ay içinde bu şekilde 2 gün devamsızlık yaptı iseniz toplam ücret kesintisi 4 günlük olacaktır.
    İhbar süresi bir bütündür,sizin durumunuz için 2 haftadır.2 haftadan 1 gün eksik kullanılması dahi usulunce kullanılmaması demektir.Yani 1 haftasını çalışayım,1 haftasının ücretini ödeyeyim gibi bir durum sözkonusu olamaz.
    ( İşverenle anlaşma olması dışında) Ya tam olarak uyarsınız,ya da tam olarak ödersiniz.
    Öte yandan ihbar süresinde çalıştırmayıp ücretini ödeyerek sözleşmeyi sona erdirme hakkı sadece işverene tanınan bir hak olduğundan,çalışanın doğrudan ( işverenle anlaşma durumu hariç) bedelini öderim çalışmam deme hakkı bulunmamaktadır.
    İş veren ihbaröneline uymayan çalışanın ücret alacaklarından doğrudan kendi kararı ile ihbar tazminatı kesintisi yapamaz.İhbar tazminatı almak istiyorsa dava açabilir,dava sonucunda kazanırsa ihbar tazminatını alır.

Diğer taraftan deneme süresi içinde dahi olsa sosyal güvenlik kurumuna kaydınızın yapılması zorunludur,çalışan kendisi dahi bu hakkından vazgeçemez.Bu nedenle 15 aylül tarihi itibariyle sizin kurum kaydınızın yapılması,adınıza çalıştığınız günler için primlerin ödenmesi bir zorunluluktur.
    Ben derim ki,çoğu zaman konuyu sıkı bir şekilde takip ettiğinizi göstermek ( aba altından sopa göstermek) yararlı olabilir.
    İşverene noter kanalıyla bir ihtar gönderip,ücret kesintilerinizin 22 gün üzerinden yapılan hesapla yüksek miktarlarda yapıldığını,15eylül -1 ekim tarihleri arasında kayıt dışı çalıştırıldığınızı,resmi bayram tatili olan 29 ekim ile ilgili tatil nedeniyle ücretinizden kesinti yapılmasının hukuka uygun olmadığını ,yapılan yanlıştan dönülüp,ödemelerin yapılmaması durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirmek işe yarayabilir.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: