Merhabalar,öncelikle herkese kolay gelsin.Bir sorum olacak.Eğer ltd şirketi piyasa durumlarından dolayı borçlarını ödeyemiyorsa ve ticari kredi,leasing,cek gibi borçları varsa ne gibi bir yol izleyebilir? Ayrıca belirtmem gereken bir konu daha var,şirketin ve ortaklarının mal varlığı olarak sadece fabrika binası ve makina-techizat var.Fabrika binası da ticari kredi için ipotek altında.Yani bütün mal varlığı fabrikada ve fabrika da ipotek altında.En kötü ihtimalleri düşünürsek ne olur? Başına en kötü ne gelebilir? Forumlarda aradım fakat detaylı olarak bulamadım..Şimdiden bilgi için teşekkürler.
Limited şirket ortakları şirket ticari borçlarından dolayı taahhüt ettikleri sermaye tutarında sorumludurlar. Ticari borçlar önce şirketten aranır şirketten tahsil imkanı bulunamıyorsa ortakların şahsi mal varlıklarına sermaye tutarlarına göre gidilir. Ancak hiçbir şeyleri yoksa şirketin iflası istenir.
Limited şirketlerde,ortaklar yalnızca taahhüt ettikleri sermaye payı (bu da genellikle 5.000TL) ve şirket malvarlığıyla sorumludur.Yani şirket borcundan ötürü ortakların malvarlığına yönelinemez.Önünüzde çeşitli seçenekler var:
Bunlardan birincisi : Firmanız ticari faaliyetlerini yürütebilecek yani ilerisi için düzelebilcek nitelikteyse İflasın Ertelenmesi davası açabilirsiniz.Böylece borçluların yapabileceği icra işlemleri Mahkemece verilecek sürenin sonunda kadar ertelenir.
İkincisi açacağınız Tasfiye davasıyla şirketin devamının ve amacının gerçekleşmeyeceği v.b. sebeplere dayanarak şirketin tasfiyesini talep edebilirsiniz.En kötü ihtimal iflas yoluyla icra takibine uğrar yada alacaklılardan biri iflasını talep eder ve bunun için dava açar.Böylece şirket için Mahkemeden iflas kararı alınır,iflas idaresi ve masası oluşturulur.Sonraki işlemler zaten rutin olarak yapılır.Şirketin alacakları ve borçları tespit edilir.Sıra cetveli oluşturularak dağıtılır.
Ama dikkat etmeniz gereken birşey var Türk Ceza Kanunumuzda taksirli iflas ve hileli iflas suçları düzenlenmiştir.Bunun içinde tüm bu süreçte işlemlere açılırsa davalara katılmanızı tavsiye ederim.
soru en kötü ihtimali sorduğu için şu şekilde bir cevap vemrek istiyorum.
şirket vergi ve ssk borçlarından dolayı ortaklar taahhüt ettikleri sermaye dışında taahhüt ettikleri orana göre her ortak şahsi sorumlu olmaya devam eder. yani 100.000ytl vergi ve ssk borcu varsa şirketin sermayesi 10.000ytl ve hisseleri eşit 2 ortaklı ise her ortrak taahhüt etmiş olduğu 5.000YTL yi şirkete sermaye olarak koymuşsa ayrıca her birinin 50.000ytl vergi ve ssk borcundan dolayı şahsi sorumluluğu vardır. şirket adına çek verilmiş ise, çeki düzenleyen yetkili ortak karşılksız çekten dolayı cezai sorumluluğu vardır. ayrıca hileli ve taksirli iflas suçlarının oluşma ihtimali de var. kısacası tehlike arz eden cezai sorumluluklarla vergi ve ssk borcudur. buna çözüm olarak da şirketin mal varlığı ile ssk, vergi borçları ve çek borçları ödenmeli bundan sonra da şirketin aktifi pasifinden fazla ise yetkili müdür şirketin iflası istemelidir.
Ltd. şirket vergi , ssk gibi borçlarını ödeyecektir . Ödemediği durumda hisseleri oranında ortaklara haciz gitme durumu var ama diğer borçlar için böyle bir durum söz konusu değil yani ortaklara gidilemez borç şirketin olduğu için ortaklar şirketi haciz durumundan şirket mallarını devrederek , kaçırarak tedbir alacaklardır . Bu tedbire karşı nasıl bir önlem alınır bilemiyorum ???
Ltd. şirket vergi , ssk gibi borçlarını ödeyecektir . Ödemediği durumda hisseleri oranında ortaklara haciz gitme durumu var ama diğer borçlar için böyle bir durum söz konusu değil yani ortaklara gidilemez borç şirketin olduğu için ortaklar şirketi haciz durumundan şirket mallarını devrederek , kaçırarak tedbir alacaklardır . Bu tedbire karşı nasıl bir önlem alınır bilemiyorum ???
Merhaba.Çalıştığım limited şirketi 30/10/2008'de iş akdimi görülen lüzum üzerine diye basit bir gerekçe ile feshederek,bir kısmı maaş olmak üzere toplam tutarı 25.200 TL tutarında 8 adet senet verdi.Bu senetlerden 1 adedini parça parça alabildim.3.250 TL tutarlı senetten de 500 tl kalmıştı.Bu senetlerden sonra gelen 6 adet senedi bankaya verdim 3.250 TL tutarında 4 adet senedim protesto oldu.Bu senetleri icra yolu ile almak üzere avukata verdiğimden bir süre sonra şirketin iflas erteleme talebinin kabul olduğu belirtilerek,şirkete kayyum atandı.Avukatımın kayyum ile yaptığı görüşmede kayyum ben bu senetleri ödemeyi düşünmüyorum, bana ödeme ile ilgili mahkeme kararı verin demişti.
Bu firma sahipleri iflas erteleme kararı sonrası Kayyum’un kendilerine verdiği yetkilendirme ile bankalarda bloke olan müşteri tahsilatlarını birer birer aldılar ve bir kuruşunu şirket kasasına koymadılar.İşin komik tarafı mahkemenin aylık 1.500 TL maaş ödeyeceksiniz dediği Kayyum’a bile ödemesini yapmadılar.Mahkeme 09/07/2009'da ,iflas erteleme kararı verdiği şirketin resmen iflasına karar verdi.Burada firma sahiplerinin samimiyetsizlikleri ve Kayyum'a karşı bilgi gizleme v.b gibi nedenleri gözönüne almış.Şimdi iflas masasına alacaklarımızı yazdıracağız sanırım.Benim bundan sonra izlemem gereken sürece dönük size bir kaç sorum olacak.
İflas erteleme kararı alınabilmesi için,şirketin resmi defterlerinin temiz olması ve şirketin mahkemeye sunduğu malvarlıklarının şirketin borcunun % 50'sini karşılar nitelikte olması gerektiğini okumuştum.Kararı alan mahkemenin bu koşulları gözönüne alıp almadığını nasıl sorgulayabilirim,eğer mahkemenin burada aldığı yanlış ve hatalı bir karar varsa,kararı alan mahkeme üyelerine dava açabilirmiyim?
Bir ikincisi,bu firma iflas erteleme kararı alındıktan sonra kayyum'un kendilerine verdiği,bankalardaki blokeli hesapların çözülmesine yarayan yazılar ile bir çok firmadan,bankadan tahsilat yaparak,hiçbir kuruşunu şirkete koymadılar.Bu durumun ispatı halinde,elimde bulunan şirket senetlerinin tahsiline dönük olarak firma ortaklarının şahsi mal varlıklarına hacze gidebilirmiyim?
Bir diğer sorum,iflas masası yine öncelikli olarak personel ödemelerinden mi başlayacak,ya da iflas masasına başvuru sırası mı önemli,benim senetlerimin personel alacağı sayılıp sayılmayacağı,burada da muamma olarak mı kalacak?
Firmanın Erzurum Bölge Md binasında haczedilmemiş bilgisayar,notebook v.b malzemeler bulunuyor,iflas kararından sonra,Erzurum'dan bir avukat tutsam icra işlemi gerçekleştirebilirmiyim?
Size daha önce bahsetmişmiydim bilmiyorum ama bana verilen senetler şirket Muhasebe Md 'nün şirkete düzenlemiş olduğu (isim kaşesinin altında şirket Gn Md'lük adresi yazıyordu) senetlerin , şirket tarafından bana ciro edilmesi durumu var.Firmanın asıl sahibi ve senetleri düzenleyen Muhasebe Md eşleri ile anlaşmalı bir şekilde boşanarak,mal varlıklarını eşleri üzerine geçirdiler.
Burada anlaşmanın hileli olduğunu,aynı evde yaşamaya devam ettiklerini ispat için bir avukat veya icra memurunun şahitliği mi gerekiyor? Bu şahitlik için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? nereye başvurmalıyım?
Anlaşmalı boşanmalarda,bir taraf diğer tarafa hiç mal paylaşımında bulunmadan,koşulsuz tüm malvarlığını bırakabilir mi?Böylesi bir durum bile boşanmanın hileli olduğunu göstermez mi?
Bir de senetlerin tahsil süresi ne kadardır?Ben ömrüm boyunca ,senedin düzenleyicisinin mal sahibi olmasını bekleyebilirmiyim,ya da süre 3 yılla sınırlı mı?
Sağır, dilsiz olan ve hem kocasından emekli maaşı olan hemde kendisi emekli maaşı alan anne; oğlu ve geliniyle birlikte oturmaktadır. Oğlunun çocuğu...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku