Alıntı:
sellcuk01 rumuzlu üyeden alıntı
Ltd. şirket vergi , ssk gibi borçlarını ödeyecektir . Ödemediği durumda hisseleri oranında ortaklara haciz gitme durumu var ama diğer borçlar için böyle bir durum söz konusu değil yani ortaklara gidilemez borç şirketin olduğu için ortaklar şirketi haciz durumundan şirket mallarını devrederek , kaçırarak tedbir alacaklardır . Bu tedbire karşı nasıl bir önlem alınır bilemiyorum ???
Merhaba.Çalıştığım limited şirketi 30/10/2008'de iş akdimi görülen lüzum üzerine diye basit bir gerekçe ile feshederek,bir kısmı maaş olmak üzere toplam tutarı 25.200 TL tutarında 8 adet senet verdi.Bu senetlerden 1 adedini parça parça alabildim.3.250 TL tutarlı senetten de 500 tl kalmıştı.Bu senetlerden sonra gelen 6 adet senedi bankaya verdim 3.250 TL tutarında 4 adet senedim protesto oldu.Bu senetleri icra yolu ile almak üzere avukata verdiğimden bir süre sonra şirketin iflas erteleme talebinin kabul olduğu belirtilerek,şirkete kayyum atandı.Avukatımın kayyum ile yaptığı görüşmede kayyum ben bu senetleri ödemeyi düşünmüyorum, bana ödeme ile ilgili mahkeme kararı verin demişti.
Bu firma sahipleri iflas erteleme kararı sonrası Kayyum’un kendilerine verdiği yetkilendirme ile bankalarda bloke olan müşteri tahsilatlarını birer birer aldılar ve bir kuruşunu şirket kasasına koymadılar.İşin komik tarafı mahkemenin aylık 1.500 TL maaş ödeyeceksiniz dediği Kayyum’a bile ödemesini yapmadılar.Mahkeme 09/07/2009'da ,iflas erteleme kararı verdiği şirketin resmen iflasına karar verdi.Burada firma sahiplerinin samimiyetsizlikleri ve Kayyum'a karşı bilgi gizleme v.b gibi nedenleri gözönüne almış.Şimdi iflas masasına alacaklarımızı yazdıracağız sanırım.Benim bundan sonra izlemem gereken sürece dönük size bir kaç sorum olacak.
İflas erteleme kararı alınabilmesi için,şirketin resmi defterlerinin temiz olması ve şirketin mahkemeye sunduğu malvarlıklarının şirketin borcunun % 50'sini karşılar nitelikte olması gerektiğini okumuştum.Kararı alan mahkemenin bu koşulları gözönüne alıp almadığını nasıl sorgulayabilirim,eğer mahkemenin burada aldığı yanlış ve hatalı bir karar varsa,kararı alan mahkeme üyelerine dava açabilirmiyim?
Bir ikincisi,bu firma iflas erteleme kararı alındıktan sonra kayyum'un kendilerine verdiği,bankalardaki blokeli hesapların çözülmesine yarayan yazılar ile bir çok firmadan,bankadan tahsilat yaparak,hiçbir kuruşunu şirkete koymadılar.Bu durumun ispatı halinde,elimde bulunan şirket senetlerinin tahsiline dönük olarak firma ortaklarının şahsi mal varlıklarına hacze gidebilirmiyim?
Bir diğer sorum,iflas masası yine öncelikli olarak personel ödemelerinden mi başlayacak,ya da iflas masasına başvuru sırası mı önemli,benim senetlerimin personel alacağı sayılıp sayılmayacağı,burada da muamma olarak mı kalacak?
Firmanın Erzurum Bölge Md binasında haczedilmemiş bilgisayar,notebook v.b malzemeler bulunuyor,iflas kararından sonra,Erzurum'dan bir avukat tutsam icra işlemi gerçekleştirebilirmiyim?
Size daha önce bahsetmişmiydim bilmiyorum ama bana verilen senetler şirket Muhasebe Md 'nün şirkete düzenlemiş olduğu (isim kaşesinin altında şirket Gn Md'lük adresi yazıyordu) senetlerin , şirket tarafından bana ciro edilmesi durumu var.Firmanın asıl sahibi ve senetleri düzenleyen Muhasebe Md eşleri ile anlaşmalı bir şekilde boşanarak,mal varlıklarını eşleri üzerine geçirdiler.
Burada anlaşmanın hileli olduğunu,aynı evde yaşamaya devam ettiklerini ispat için bir avukat veya icra memurunun şahitliği mi gerekiyor? Bu şahitlik için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? nereye başvurmalıyım?
Anlaşmalı boşanmalarda,bir taraf diğer tarafa hiç mal paylaşımında bulunmadan,koşulsuz tüm malvarlığını bırakabilir mi?Böylesi bir durum bile boşanmanın hileli olduğunu göstermez mi?
Bir de senetlerin tahsil süresi ne kadardır?Ben ömrüm boyunca ,senedin düzenleyicisinin mal sahibi olmasını bekleyebilirmiyim,ya da süre 3 yılla sınırlı mı?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,