+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 18 ileti bulundu.

Konu: Acemilik yaptık nasıl düzeltebiliriz

Acemilik yaptık nasıl düzeltebiliriz Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    25
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Acemilik yaptık nasıl düzeltebiliriz

Yaklaşık 6-7 ay önce kiralık evlerin kıt olduğu bir zamanda ev buldum
    ev sahibi kira için 600 ve yıl sonunda %25 yazmış (tükenmezle) yeni evli olduğum ve piyasada ev bulunamadığı için kabul ettik imzaladık
    Bide şöyle konuştu
    "kira artışı enflasyona göre olacak diye bir kanun çıkarsa bizde buna uyarız"

Şimdi etrafta ev kaynıyor. Ve fiyatlar aynı, ama biliyosunuz bi ev taşımaya kalksanız 1-2 milyar gidecek.
    Aklıma takılan kısımları aşağıda yazıyorum

-Zam oranı vb konular Kontratta ...... boş bir kısım var (5-6 Satır) bu kısma tükenmezle yazılmış. Ben öğrenciliğimde ev sahibimle kira sözleşmesi yaptım ama gittik noterden yapmıştık. Bu çok saçma değil mi. bendeki kontratı atarım ondakinide kendi yazmış diyebilirim. Noterden onaylı olması gerekmez mi?

-Bu uyduruk kontratta kirayı aldım (evsahibi) şeklinde ay ay kısımlar var orayı doldurtmalı mıyım? geçerliliği var mıdır?

- Şimdiye kadar hep elden verdim banka hesabı falan gerekiyormuş. Peki yarın birgün mahemelik olursak hakim ev sahibine sormaz mı 7 Aydır aldığın kiranın vergisini niye vermedin diye?

-2-3 ay önce tv lerde ev sahipleri enflasyonun üzerinde zam yapamayacak diyorlardı. bu kanun onaylandı mı? yada ne zman onaylanır?

Yanlış anlaşılmasın ben hakkımı arıyorum, ev güneş görmüyor 1. kat ısınmıyor ve etrafta aynı fiyata çok güzel evler varken buraya fazla para vermeyi cebim değil içim almıyor

Yardımlarınız için şimdiden tşkler

Hukuki NET Güncel Haber

Acemilik yaptık nasıl düzeltebiliriz konulu yargıtay kararı ara
    Acemilik yaptık nasıl düzeltebiliriz konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    101
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Acemilik yaptık nasıl düzeltebiliriz

Alıntı enclock rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Yaklaşık 6-7 ay önce kiralık evlerin kıt olduğu bir zamanda ev buldum
    ev sahibi kira için 600 ve yıl sonunda %25 yazmış (tükenmezle) yeni evli olduğum ve piyasada ev bulunamadığı için kabul ettik imzaladık
    Bide şöyle konuştu
    "kira artışı enflasyona göre olacak diye bir kanun çıkarsa bizde buna uyarız"

Şimdi etrafta ev kaynıyor. Ve fiyatlar aynı, ama biliyosunuz bi ev taşımaya kalksanız 1-2 milyar gidecek.
    Aklıma takılan kısımları aşağıda yazıyorum

-Zam oranı vb konular Kontratta ...... boş bir kısım var (5-6 Satır) bu kısma tükenmezle yazılmış. Ben öğrenciliğimde ev sahibimle kira sözleşmesi yaptım ama gittik noterden yapmıştık. Bu çok saçma değil mi. bendeki kontratı atarım ondakinide kendi yazmış diyebilirim. Noterden onaylı olması gerekmez mi?

-Bu uyduruk kontratta kirayı aldım (evsahibi) şeklinde ay ay kısımlar var orayı doldurtmalı mıyım? geçerliliği var mıdır?

- Şimdiye kadar hep elden verdim banka hesabı falan gerekiyormuş. Peki yarın birgün mahemelik olursak hakim ev sahibine sormaz mı 7 Aydır aldığın kiranın vergisini niye vermedin diye?

-2-3 ay önce tv lerde ev sahipleri enflasyonun üzerinde zam yapamayacak diyorlardı. bu kanun onaylandı mı? yada ne zman onaylanır?

Yanlış anlaşılmasın ben hakkımı arıyorum, ev güneş görmüyor 1. kat ısınmıyor ve etrafta aynı fiyata çok güzel evler varken buraya fazla para vermeyi cebim değil içim almıyor

Yardımlarınız için şimdiden tşkler
    1-Sizdeki kontratı atıp,ondakini kendi yazmış diyemezsiniz.Kontratlar her iki taraftada kalmak suretiyle çift düzenlenir.Eğer bende yok derseniz öbür kontratta imzanız ne olacak?Kontratta imzanız olduğuna göre boşlukta yazılan rakamıda kontrol ederek imzalamış sayılırsınız.Ancak rakamda düzeltme veya oynama olursa her iki tarafında parafıyla geçerlilik kazanır.Kontratın noterden onaylı olması şart değildir.
    2-Belirttiğiniz şekilde ay,ay kısımlar olan yerleri eğer kiranızı banka veya PTT aracılığıyla ödemiyorsanız doldurmak sizin menfaatiniz gereğidir.Aksi durumda kirayı ödediğinizin ispatı size düşer.Hiç vakit geçirmeden doldurun.Geçerliliği vardır.
    3-Mahkemelik olursanız kiranızı bu şekilde ödemeye devam ederseniz ev sahibiniz almadım diyecektir.Kira gelir vergisi takip eden yılın mart ayında beyan edilir.Önce siz ödediğinizi ispat etmek zorundasınız.
    4-İlk yılın kira artışı kontratta yazan miktardan,takip eden yılların artışı ise TEFE-TÜFE ortalaması oranında yapılır.Yani en az enflasyon oranında yapılır.Kontratınızda kira artışı %25 yazdığına göre ilk yıl için 150 ytl.zam yapmak zorundasınız.Kiranız 750 ytl.olacak demektir.Sonraki yıllar kontratda yazan oran değil enflasyon oranı geçerlidir.
    5-Bu evde 7 aydır oturduğuna göre eğer 1 yılın dolmadan çıkarsan ev sahibin kalan ayların kirasını senden isteyecektir.Ev güneş görmüyor,ısınmıyor ve çevrede daha güzel evler daha uygun fiyata varsa kontratının bitmesine en az15 gün kala ev sahibine çıkacağını yazılı olarak bildir ve evden taşın.(150 ytl artışın yine çevreye göre çok olacağı kanaatindeysen)

İletiler
    25
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı tahsin58 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    1-Sizdeki kontratı atıp,ondakini kendi yazmış diyemezsiniz.Kontratlar her iki taraftada kalmak suretiyle çift düzenlenir.Eğer bende yok derseniz öbür kontratta imzanız ne olacak?Kontratta imzanız olduğuna göre boşlukta yazılan rakamıda kontrol ederek imzalamış sayılırsınız.Ancak rakamda düzeltme veya oynama olursa her iki tarafında parafıyla geçerlilik kazanır.Kontratın noterden onaylı olması şart değildir.
    2-Belirttiğiniz şekilde ay,ay kısımlar olan yerleri eğer kiranızı banka veya PTT aracılığıyla ödemiyorsanız doldurmak sizin menfaatiniz gereğidir.Aksi durumda kirayı ödediğinizin ispatı size düşer.Hiç vakit geçirmeden doldurun.Geçerliliği vardır.
    3-Mahkemelik olursanız kiranızı bu şekilde ödemeye devam ederseniz ev sahibiniz almadım diyecektir.Kira gelir vergisi takip eden yılın mart ayında beyan edilir.Önce siz ödediğinizi ispat etmek zorundasınız.
    4-İlk yılın kira artışı kontratta yazan miktardan,takip eden yılların artışı ise TEFE-TÜFE ortalaması oranında yapılır.Yani en az enflasyon oranında yapılır.Kontratınızda kira artışı %25 yazdığına göre ilk yıl için 150 ytl.zam yapmak zorundasınız.Kiranız 750 ytl.olacak demektir.Sonraki yıllar kontratda yazan oran değil enflasyon oranı geçerlidir.
    5-Bu evde 7 aydır oturduğuna göre eğer 1 yılın dolmadan çıkarsan ev sahibin kalan ayların kirasını senden isteyecektir.Ev güneş görmüyor,ısınmıyor ve çevrede daha güzel evler daha uygun fiyata varsa kontratının bitmesine en az15 gün kala ev sahibine çıkacağını yazılı olarak bildir ve evden taşın.(150 ytl artışın yine çevreye göre çok olacağı kanaatindeysen)
    Tahsin bey merhaba, vermiş olduğunuz bu net cavaplar için çok teşekkür ederim

Yani;
    -bendeki sözleşmeyi kaybetmemem lazım aksi halde ev sahibi elindeki kontratta istediği gibi oynar bende hiçbir hak iddaa edemem

-sözleşme süresi dolmadan deprem olsa dahi evden çıkamam. Çıkarsam 1 yıllak kalan kirayı vermek zorundayım

-Geçmiş ayların "kirayı teslim aldım" kutucuklarını imzalatmam lazım aksi halde 4000 YTL den olabilirim

İlk artış kontrattaki gibi, diğer yıllar tefe-tüfe ort olacak demişsiniz. İlk yıl tefe-tüfe ort olmamasının sebebi yasanın yeni çıkmış olması mı? yoksa yasa bu şekilde mi?

Son bir şey daha;
    yeni yapılacak sözleşme yıllık olmak zorunda mı?
    Ben çıkacam desem 15 gün de çıkmak zorunda mıyım?
    Bu süre az gibi en fazla ne kadar kalabilirim?

teşekkürler

İletiler
    101
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı enclock rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Tahsin bey merhaba, vermiş olduğunuz bu net cavaplar için çok teşekkür ederim

Yani;
    -bendeki sözleşmeyi kaybetmemem lazım aksi halde ev sahibi elindeki kontratta istediği gibi oynar bende hiçbir hak iddaa edemem

-sözleşme süresi dolmadan deprem olsa dahi evden çıkamam. Çıkarsam 1 yıllak kalan kirayı vermek zorundayım

-Geçmiş ayların "kirayı teslim aldım" kutucuklarını imzalatmam lazım aksi halde 4000 YTL den olabilirim

İlk artış kontrattaki gibi, diğer yıllar tefe-tüfe ort olacak demişsiniz. İlk yıl tefe-tüfe ort olmamasının sebebi yasanın yeni çıkmış olması mı? yoksa yasa bu şekilde mi?

Son bir şey daha;
    yeni yapılacak sözleşme yıllık olmak zorunda mı?
    Ben çıkacam desem 15 gün de çıkmak zorunda mıyım?
    Bu süre az gibi en fazla ne kadar kalabilirim?

teşekkürler
    -Sende ki sözleşmeyi kaybetme.Hala doldurmadığı boşluklar varsa istediği gibi doldurabilir tabiki,sen de hiç bir hak iddia edemezsin...
    -Gayrımenkul Kiraları Hakkında Kanun Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.
    -Borçlar kanununda genel hükümlere göre olağanüstü fesih hakkı bulunan durumlarda, kiracı veya kiraya veren sözleşmeyi sona erdirebilir.Deprem olursa hala hayattaysan evden çıkabilirsin.
    -Geçmiş ayların kirasını ödediğinizi ispatlamak sizin sorumluluğunuzdadır.Aksi takdirde ev sahibinizin vicdanına kalırsınız..
    -Taraflarca kira artışı konusunda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılındaki toptan eşya fiyat artışı oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, tarafların ve kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.Kontratta %25 yazdığınız için ilk yıl anlaşmaya göre sonraki yıllar sizin lehinize...

İletiler
    25
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Herşey aleyhimizde desenize

tahsin bey ilgi alakanız için tşkler

İletiler
    5.000
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Eski yargıtay kararları bu yöndeydi. Yani bir yıllık sözleşme yapıldıysa birinci yılın sonundaki artış kontratta yazılı oranda, daha sonraki yıllardaki artış enflasyon oranında yapılırdı. Kontrat örneğin 5 yıllıksa, birinci, ikinci, .., beşinci yılların sonunda kontratta yazılı oranda, kontratın kendinden bir yıllığına yenilendiği altıncı yılın sonunda ise enflasyon oranında artış yapılırdı.

-di'li geçmiş zaman kullanıyorum, çünkü yakın tarihli bir yargıtay kararına göre aradaki yıllarda kontratta yazılı orandan daha az bir artış ev sahibi tarafından kabul edilmiş olsa bile yeni yıl için kontratta yazılı oranda artış yapılması gerektiği hükme bağlandı.

Yani yargıtay yeniden içtihadını değiştirmezse, bu evde oturduğunuz ve yeni kontrat yapmadığınız sürece ev sahibinin talep ettiği her sene %25 artış yapmak zorundasınız. Ev sahibi bir yıl %25'ten az artışa razı olsa bile sonraki yıllarda %25 artış talep etme hakkı da saklı.

İletiler
    101
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı sdt23 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Eski yargıtay kararları bu yöndeydi. Yani bir yıllık sözleşme yapıldıysa birinci yılın sonundaki artış kontratta yazılı oranda, daha sonraki yıllardaki artış enflasyon oranında yapılırdı. Kontrat örneğin 5 yıllıksa, birinci, ikinci, .., beşinci yılların sonunda kontratta yazılı oranda, kontratın kendinden bir yıllığına yenilendiği altıncı yılın sonunda ise enflasyon oranında artış yapılırdı.

-di'li geçmiş zaman kullanıyorum, çünkü yakın tarihli bir yargıtay kararına göre aradaki yıllarda kontratta yazılı orandan daha az bir artış ev sahibi tarafından kabul edilmiş olsa bile yeni yıl için kontratta yazılı oranda artış yapılması gerektiği hükme bağlandı.

Yani yargıtay yeniden içtihadını değiştirmezse, bu evde oturduğunuz ve yeni kontrat yapmadığınız sürece ev sahibinin talep ettiği her sene %25 artış yapmak zorundasınız. Ev sahibi bir yıl %25'ten az artışa razı olsa bile sonraki yıllarda %25 artış talep etme hakkı da saklı.
    Sayın sdt 23,Yakın tarihli yargıtay kararını burada yazarsanız çok memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler...

İletiler
    5.000
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın sdt 23,Yakın tarihli yargıtay kararını burada yazarsanız çok memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler...
    Daha önce yazılmıştı, ben de tekrar bulabilsem çok iyi olacak.
    Boş zamanlarımda ben de bu forumda o kararı arıyorum.
    Bu kira hukuku forumunun içinde bir yerlerde var. :o

İletiler
    25
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

tşkler arkadaşlar

İletiler
    25
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba,

kontratın bitmesine yaklaştık ben şimdi ev sahibine yazılı olarak bildirmek istiyorum. Ancak bizim ev sahibi hiçbirşeye imza atmıyor. Benim hazırlayacağım bu belgeyede imza atmayacağına eminim. Bide yaşlı biraz saygısızlık etmek istemiyorum.

Bu konuda ne yapmam gerekiyor?

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kira kontratlari noter onayli olmak zorundami

yalan beyani nasil duzeltebiliriz

Forum