Merhabalar.
Daha önceden babam ve amcama ait olan arsaya müteahhit yolu ile yapılan apartmanda babam ve amcama ortak olarak ait olan bir daire vardı.
Babam ve amcam vefat ettikten sonra babamın payı bana anneme ve kardeşime, amcamın payı da eşi ve 3 çocuğuna kaldı. Yani şu anda evin 7 ortağı bulunmakta.
Kiracımız maalesef hem yasadaki kiracıyı aşırı koruyan hükümlerden, hem bizim yani 7 ortağın biraraya gelememizden ve ortak hareket edememizden faydalanarak sorun çıkarmakta. Bunlardan en önemlisi kirayı geç yatırmak (Her ayın 12sinde yatması gereken kira genellikle 25inden sonra hatta bir sonraki ayın başlarında yatıyor). Birkaç yıl önce amcamın yaptığı kontrat ile evde oturmakta. Amcam babamın vekaletine sahip olmadan evi kiraya vermiş.
Bu durumda evin yarı payına sahip olan annem ben ve kardeşimin kirayı geç yatırma nedeniyle ihtar çekme ve evden çıkarma hakkımız bulunmakta mıdır?
İlginiz için teşekkür ederim...
Öncelikle; amcanizin kiracinizla yapmis oldugu kontrat hükümsüz oldugunu düüsnmekteyim. Çünkü,her ne kadar, kontrati mal sahibinin düzenlemesi gerektigine dair bir yasal zorunluluk yok ise de, amcaniz, -sag iken- sadece dairenin belli bir hissesinin maliki oldugu gibi, simdi de vefat etmistir.
Kontratin yazili olmasi gerekmediginden,- tarafiniza kira bedelleri ödenmis oldugundan- kontratiniz, sözlü sözlesme hükmündedir. Önünüzde iki seçenek vardir. Kiranin geç ödenmesi nedeni ile iki hakli ihtar neticesinde olmulu sonuç elde edemediginiz takdirde, temerrüt nedenine istinaden tahliye davasi açabilirsiniz. ikinci yol ise, ihtiyaç nedeni ile tahliye davasi ikame etmenizdir.
Maalesef durumumuz çok karışık olduğu için tekrar tekrar soruyorum mazur görünüz.
Evin yarısına sahip olan biz (Annem kardeşim ve ben) kiracımıza kirayı ödemeyi geciktirdiği zaman ihtar çekme hakkına sahip miyiz?
Yoksa ihtar çekmek için illa ki tüm ortakların biraraya gelip mi ihtar çekmesi lazım?
Evin yarısına sahip olan biz ihtar çektikten(2 kere kira geciktirme sebebyle) sonra dava açma hakkına sahip miyiz? Dava açmaya hakkımız(Annem kardeşim ve ben) var mı?Yoksa yine evin tüm ortaklarının birlikte mi dava açması lazım?
Rica ederim. Yardimci olabiliyorsam ne mutlu bana. Simdi: Temel kaide olarak dairenin hissedarlarinin her biri, ayri ayri, söz konusu haklara sahip bulunmaktadirlar. Fakat kanaatimce sizin durumunuzda; tüm ortaklarin bir araya gelip ihtar çekmesi sart degildir. Zira; kontrati kat malikinin yapmasi dahi mecburi degildir. Bu nedenle; kira sözlesmesini kim imzaladi ise, ihtari bu sahsin çekmesi uygun olur. Tabi ki, sizin olayda sifahi bir kira sözlesmesi söz konusu oldugundan- bu hissedarin ihtar çekmesi uygun düsecektir.
Burada, mesela, kira bedelleri kimin adina yatiriliyorsa, -kanimca- sözlü sözlesmeyi bu malik imzalamis addedilmelidir. Tahliye davasini vekil vasitasi ile takip etmeniz daha uygun olacagindan, yine de, her ihtimale karsi- tüm ortaklar bir araya gelerek bir avukata ortak vekaletname vermeniz kanimca menfaatinize olacaktir.
Maalesef bugün gidip ihtar çektik. Kira sözleşmesini amcam 12/3/2002 tarihinde yapmış. Amcam geçen yıl vefat etti. Kira vefat etmiş amcamın hesabına yatıyor. Hesabın banka kartı bende. Kira sözleşmesine evde oturan kişinin annesi kiracı olarak gözüküyor.
Yazdıklarımı okudum da şaka gibi geliyor bu kadar karmaşık bir durum.
Ne yapabilirim? Mecburen tüm ortakları arayıp vekaletname isteyeceğim.
Şimdiki sorum ise şu olacak(Abarttığımın farkındayım kusura bakmayın) ;
Bir avukat ile konuşup anlaştıktan sonra diğer ortakların bulundukları şehirden ve yerden ayrılmadan vekalet verme işlemi nasıl olur? Herkes bulunduğu yerdeki bir noterden "Mülkün ilgili vekaletini şu isimli avukata veriyorum" demesi ve bu vekalet belgelerini bana ulaştırmaları yeterli midir?
Anladigim kadari ile, siz zaten ihtar konusunu bu forumda sormadan EVVEL, noterden ihtari karsi tarafa teblige çikarmissiniz bile!!! Ve de ihtar çektikten SONRA isbu forumu açmissiniz!!! )
Umarim yapilan islemlerde bir yanlislik veya eksiklik yoktur. Yaptiginiz veya yapacaginiz herhangi bir hata, hak kayiplariniza neden olabilir. Esasen kira bedellerinin halen ölü adina yatiriliyor olmasi ve Sizin (banka kartina dayanarak) ölü adina para çekmeniz hukuki bakimdan yanlistir. Öncelikle ölü adina banka hesabi yapilmasi veya devam ettirilmesi yanlis olup; ölüm halini mutlaka bildirmelisiniz. Öte yandan; verasetname çikartmaniz ve ilgili mercilere ibraz ile, banka hesabindakiparaalarinin veraset veintikal vergisini de ödemeniz gerekmektedir. Verasetnameyi zaten her halükarda çikarttirmak durumundasiniz. Tahliye davasinda dahi bu mirasçilik belgesi mahkemece sorulacaktir. Vekaletnamelere gelince, her hissedar, ayri ayri (bulundugu ilden) noterlikçe vekalet düzenlettirip size,-avukatiniza verilmek üzere- ulastirabilir. Sizin durumunuz zaten bir hayli karisik olup; bir avukata vekalet vermeniz zaruridir. Tutacaginiz avukat sizin naminiza mirasçilik belgesini çikartacagi gibi, tahliye davasini da takip edecektir.
Forumu dün gece açtım. Bugün ise hafta içi tek boş kaldığım gün bugün olduğu için gidip annem ben ve kardeşim birlikte noterden ihtarı karşı tarafa tebliğ ettik. Amcam vefat edeli aylar oluyor. tüm veraset vb işlemler yapıldı. Sadece amcamın kartı ve hesabı duruyor. Amcamın mirasçılarının ise tuzu kuru (Böyle bir deyim kullandığım için bağışlayın) olduğu için ne benim kirada sürünüyor olmam ne de evlenmek üzere olup yine kiraya çıkmaya mecbur olmam onları ilgilendirmiyor. İhtarda hiç banka hesabından ve bizim kullandığımız karttan bahsetmedik. Sadece kiranın hala ödenmediğini ödenmesini istediğimizi belirten bir ihtardı. Noter bize evin ortağı olarak böyle bir ihtar çekebileceğimizi belirtti.
Zaten mecburen bir avukat tutup tüm ortaklardan böyle bir vekaletl alacağız. Bunun yolu gözüktü.
(Mesajda kullandığım kötü dil için özür diliyorum. Maalesef kendi kanımdan canımdan olan insanların benim hakkımı yiyen, durumumu anlatmak için gittiğimde beni dövmeye kalkan insana karşı olan duyarsızlıklarına çok sinirlendim. Tekrar özür dilerim)
Estagfurullah, Sayin Kibitzer, Özür dilemenizi gerektirecek bir sey yoktur. Sizi gayet iyi anliyorum. Ben sadece sizin bazi problemlerle karsilasmamaniz bakimindan görüs beyan etmis bulunmaktayim. Sonuçta; ölü adina para yatirilip çekilmesi veya dairenin halen ölü adina kayitli gözükmesi vs. gibi hususlar tamamen kendi tasarrufunuzdadir. Diger taraftan, noterin size verdigi bilgi elbette ki dogrudur. Sizin mirasçilar sifati ile ihtar çekme hakkiniz,-daha önce de belirttigim gibi- muhakkak ki mevcuttur. Netice itibari ile, vekil tayin etmeniz isabetli bir karardir.
Yukarıda yazıştığımız gibi durum karşısında bir avukat arkadaşım şu öneride bulundu;
Mülkün bağlı bulunduğu tapu dairesine gidip evin ortağı olduğumu gösteren bir tapu çıkarmak. Daha sonra da bu tapuya dayanarak evin ortağı olduğum halde bana benim kira payımın ödenmediğini, bu nedenle de eve kiraya girdiği tarihten itibaren bana ödemesi gereken payın tamamını ve bunun gecikme vb. faizlerini isteyen bir ihtar göndermemi, bu ödenmediği taktirde dava açılacağını, kiracının benim payımı başkasına ödemiş olmasınının beni ilgilendirmediği kiracının benim payımı bana ulaştırmak zorunda olduğu vb. (Cümle düşük oldu kusura bakmayın)
Elbette ki önünüzde bu seçenk de vardir. Sizin veraset ve intikal islemleriniz devam ettiginden, bu konuya daha önce deginmedim. Zaten ortak ihtarname de teblige çikarmistiniz.
Ancak; bu islemi yapabilmeniz için; verasetnamenin çikarilmis olmasi; (intikal nedeni ile)degisiklik beyani verilmis olmasi; veraset ve intikal vergilerinin ve (varsa) birikmis emlak vergilerinin ödenmis olmasi ve buna dayanarak tapu idaresine müracaatta bulunmus olmaniz gerekir. Tüm bu islemleri tamamlarken; ölü adina olan tapu, yeniden, verasetnamedeki hisseler oraninda, mirasçilar adina tescil yapilacaktir. Yani; her mirasçiya ayri ayri, (kendi hissesinin belirtildigi) tapu verilecektir. Bu sekilde ayni zamanda, gayrimenkûl iktisap etmis olmaniz nedeni ile, vergi mükellefi de olacaksiniz.
Sahsiniza ait (hisseli) tapunuzu aldiginizda; avukatinizin size izah ettigi yöntemle de talepte buluanbilirsiniz. Sizin hissenize düsen kira bedeli hakkiniz mahfuzdur. Anladigim kadari ile, sizin avukatiniz zaten konuyu çok güzel açiklamis bulunmaktadir.
15.11.2007 de satın aldığım evin kiracısının önceki mal sahibi ile yaptığı kontrat 29.02.2008 de bitiyor.1 ay içerisinde ihtarname çekerek ihtiyaçtan...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku