oturduğum apartmanda 8 dire bulunmaktadır.daire sahiplerinden bir tanesi iş yerine kiralık diye tabela astı.diğer 7 daire buna karşı olmasına rağmen benim buna hakkım var diyerek iş yerine kiraya verme konusunda ısrarcı davranıyor.
böyle bir hakkı varmıdır.varsa her türlü iş yerine kiraya verebilirmi yoksa bir kısıtlaması varmıdır.
bunu engellemek için ne yapabiliriz.
HUKUK GENEL KURULU E. 1994/18-886 K. 1995/213 T. 22.3.1995
634/m.24/2,28,20,33
ÖZET : Yönetim planındaki hükümün, Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer Kanunların umredici kurallarına aykırı olmadığı tardirde; .ortak taşınmazda çıkacak her türlü uyuşmazlıkta, öncelikle uygulanması gerekir.
Olayda bütün kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim planında, dava konusu bağımsız bölümün dükkan olarak kullanılmasına imkân tanıyan hükmün, bu yönetim planlarını imzalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz'i haleflerini de bağlayacağı kuşkusuzdur.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 28. maddesinde; Yönetim plânının, yönetim tarzının kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve deneticilerin alacaklan ücreti, ve yönetime ait diğer hususları düzenieyeceği açıklandıktan sonra yönetim plânının bütün kat maliklerini bağlayan bir sözieşme hükmünde olduğu; yönetim plânında hüküm bulunmayan hallerde anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklan bu Kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanacağı belirtilmiştir.
Madde metninde açıklandığı gibi, uyuşmazlık halinde öncelikle uygulanması gereken yönetim plânıdır. Yeterki yönetim plânındaki hüküm Kat Mülkiyeti Kanunun'nun ve diğer Kanunların emredici kurallarına aykırı olmasın.
Mesken cinsli bir bağımsız bölümün, dükkan ( İşyeri )olarak kullanılabilmesi, kullanma maksat ve şeklini belirleyen bir düzenleme olarak yönetim plânında, yer almasının doğal ve Kanüna uygun olduğu açıktır. Üzerinde durulması gereken konu, kullanma maksat ve şeklini belirleyen bu hükmün, Kanunun emredici ( kamu düzenine ilişkin ) kurallarına aykırı olup olmadığıdır. Bu husustaki düzenleme Kat Mülkıyeti kanununun 24. maddesinde yapılmıştır. Bu maddeye göre; kütükte ister işyeri ve ister mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerde, hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür. Mesken cinsli bağımsız bölümün, yukarıda sayılanlar dışında işyeri olarak kullanılması ise tüm kat maliklerinin ortak iradelerine bırakılmıştır. Olayda bütün kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim plânında, dava konusu bağımsız bölümünün dükkan olarak kullanılmasına imkan tanıyan hükmün, bu yönetim plânını imzalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz'i haleflerini de bağlayacağı kuşkusuzdur.
HUKUK GENEL KURULU E. 1994/18-886 K. 1995/213 T. 22.3.1995
634/m.24/2,28,20,33
ÖZET : Yönetim planındaki hükümün, Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer Kanunların umredici kurallarına aykırı olmadığı tardirde; .ortak taşınmazda çıkacak her türlü uyuşmazlıkta, öncelikle uygulanması gerekir.
Olayda bütün kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim planında, dava konusu bağımsız bölümün dükkan olarak kullanılmasına imkân tanıyan hükmün, bu yönetim planlarını imzalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz'i haleflerini de bağlayacağı kuşkusuzdur.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 28. maddesinde; Yönetim plânının, yönetim tarzının kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve deneticilerin alacaklan ücreti, ve yönetime ait diğer hususları düzenieyeceği açıklandıktan sonra yönetim plânının bütün kat maliklerini bağlayan bir sözieşme hükmünde olduğu; yönetim plânında hüküm bulunmayan hallerde anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklan bu Kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanacağı belirtilmiştir.
Madde metninde açıklandığı gibi, uyuşmazlık halinde öncelikle uygulanması gereken yönetim plânıdır. Yeterki yönetim plânındaki hüküm Kat Mülkiyeti Kanunun'nun ve diğer Kanunların emredici kurallarına aykırı olmasın.
Mesken cinsli bir bağımsız bölümün, dükkan ( İşyeri )olarak kullanılabilmesi, kullanma maksat ve şeklini belirleyen bir düzenleme olarak yönetim plânında, yer almasının doğal ve Kanüna uygun olduğu açıktır. Üzerinde durulması gereken konu, kullanma maksat ve şeklini belirleyen bu hükmün, Kanunun emredici ( kamu düzenine ilişkin ) kurallarına aykırı olup olmadığıdır. Bu husustaki düzenleme Kat Mülkıyeti kanununun 24. maddesinde yapılmıştır. Bu maddeye göre; kütükte ister işyeri ve ister mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerde, hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür. Mesken cinsli bağımsız bölümün, yukarıda sayılanlar dışında işyeri olarak kullanılması ise tüm kat maliklerinin ortak iradelerine bırakılmıştır. Olayda bütün kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim plânında, dava konusu bağımsız bölümünün dükkan olarak kullanılmasına imkan tanıyan hükmün, bu yönetim plânını imzalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz'i haleflerini de bağlayacağı kuşkusuzdur.
öncelikle merhaba
İşyerinin niteligi önemli.
Hastane, dispanser, klinik, labaratuar gibi yerler kesinlikle açilamaz, dolayisiyla da kiraya verilemez.
Gazino, bar, pavyon,kulüp gibi eğlence ve toplantı yerleri; firin, lokanta, pastane gibi beslenme yerleri ve imalathaneleri; boyahane, basımevi, galeri gibi imalathaneler kat malikleri kurulunun (tüm kat maliklerinin) oybirliği ile açilabilir.(Ayrıntı için KAT MÜLKİYETİ KANUNU'nun 24. maddesine bakınız.)
öncelikle merhaba
İşyerinin niteligi önemli.
Hastane, dispanser, klinik, labaratuar gibi yerler kesinlikle açilamaz, dolayisiyla da kiraya verilemez.
Gazino, bar, pavyon,kulüp gibi eğlence ve toplantı yerleri; firin, lokanta, pastane gibi beslenme yerleri ve imalathaneleri; boyahane, basımevi, galeri gibi imalathaneler kat malikleri kurulunun (tüm kat maliklerinin) oybirliği ile açilabilir.(Ayrıntı için KAT MÜLKİYETİ KANUNU'nun 24. maddesine bakınız.)
Yukarida verilmis olan Hukuk Genel Kurul Karari;'inda ve iletilerde verilen cevaplarda da görülebilecegi üzre; temel kural olarak, tapuda mesken olarak kayitli olarak bagimsiz bölüm isyeri olarak kullanilamaz ve kiraya verilemez. Bu kabil uyusmazliklarda öncelikle anabinanin yönetim planina ve tapu kayitlarina bakilmaktadir. Konu, yasanin 24. maddesinde de genel olarak düzenlenmistir.
Bununla birlikte; bu madde Yargitay tarafindan genis bir sekilde yorumlanmakta oldugundan; özetle sunu diyebiliriz ki; bir daire,( yukarida belirtilen istisnalarin disinda olmak kaydi ile) yönetim planinda mesken olarak kayitli bile olsa, oybirligi dahi alinmadan ofis, büro olarak kullanilabilmektedir ve kiraya verilebilmektedir. Örnegin, bir daire, diger maliklerden herhangi bir izin alinmaya gerek olmaksizin, mühendislik bürosu,doktor muayenehanesi, mimarlik bürosu olarak, vs. nitekli isyeri olarak kullanilabiliecektir. Bu kabil isyerleri, yasada belirtilmis bulunan yasaklar bakimindan istisnalar dahilindedir. Konu ile ilgili Hukuk Genel Kurulu Karari bulunmaktadir. Bu karar,diger davalara da emsal teskil etmektedir.(Eger ihtiyaç duyulursa, foruma ekleyebilirim.)
Siz, öncelikle, bu dairenin, ne tür isyeri olarak kiraya verilecegini ögreniniz. Sorun devam ederse sulh hukuk mhk.sinde dava açma hakkiniz mahfuzdur.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku