İyi günler,
Aşağıdaki sorularıma yorumlarınızla katkıda bulunursanız sevinirim:
1)Kalıcı hastalık nedeni ile (Hepatit) boşanma durumu söz konusu olabilirmi. Eşimin evlenmeden önce de bu hastalığa muzdarip olduğunu ve raporlarda da bu durum teyid edildiği halde yerel mahkeme evlliğin feshi talebimi reddetti. Yargıtay'dan da aynı karar dönermi?
2.) "Madde 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir." maddesi uyarıca yeni bir boşanma davası açılırsa boşanma gerçekleşebilirmi? Bu durumda karşı tarafa nafaka bağlanırmı? Nafaka belirlemede şahsıma ait ev kirası,taksit ödemelerim maaşıma yakın olması durumunda nafaka verirmiyim yoksa nafaka miktarını düşürebilirmiyim?
EVLİLİĞİN FESHİ YÖNÜNDEN; Evliliğin sonradan ortadan kaldırılmasını gerektiren bazı eksikliklerin bulunduğunda Evliliğin butlanı(feshi) istenebilir. Evliliğin feshi için kanun bazı şartlar aramıştır. Ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk ve evlenmeye engel nitelikte akıl hastalığı dışındaki herhangi bir hastalıktan dolayı evliliğin feshi İSTENEMEZ. Eşinizin hepatit hastalığı evlenmeden önce var olsa bile yargıtay mahkemenin kararını onaylayacaktır.
BOŞANMA YÖNÜNDEN; Davası reddedilen taraf ilk davadaki boşanma sebebinden farklı bir nedene dayanarak boşanma davası açabilir bundan herhangi bir engel yok. Genel boşanma sebebi olan şiddetli geçimsizlikle açılacak davada evliliğin birliğinin devamının mümkün olamayacağı ispatlanırsa boşanma kararı verilebilir. Evliliğin feshinde olduğu gibi kanun ne kadar ağır ve şifasız olursa olsun AKIL HASTALIĞINDAN BAŞKA bir hastalık (kanser-cüzzam-frengi-hepatit) nedeniyle boşanmaya icazet vermemektedir.
NAFAKA YÖNÜNDEN; Eşiniz nafaka isterse, birlikteliğin yıkılmasında daha ağır kusuru olmadığını - boşanma yüzünden yoksulluğa düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ispatlarsa nafaka istenen tarafın MALİ GÜCÜYLE ORANTILI miktarda nafaka bağlanması mümkündür. Zorunlu ihtiyaçlarınızın maaş ve gelirinize denk geldiğini ispat etseniz dahi nafaka bağlanır ancak nafaka miktarının belirlenmesinde söyledikleriniz rol oynar.
İlginiz için teşekkür ederim.
Peki aşağıdaki Yargıtay kararına binaen itirazımdan bir sonuç alabilir miyim?
T.C.
Y A R G I T A Y
2.HUKUK DAİRESİ
Esas Karar
93/4236 93/5061
Özet:M.K.119.maddesinde gösterilen süre hak düşürücü süredir. Resen
gözetilir.
Temyiz eden:Davacı
Taraflar arasındaki evlilik akdinin feshi davasının yapılan muhakemesi
sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği
görüşülüp düşünüldü:
Davacının veya neslinin sıhhatı için vahim bir tehlike arz eder bir
hastalık kendisinden gizlenmiş ise, karı yada koca evliliğin feshihi dava
edebilir (M.K.117/2). Fesih davası hak sahibinin fesih sebebine vukufu
yönünden itibaren altı ay ve her halde evlenmeden itibaren beş sene sonra
murur zamana uğrar (M.K.Md.ll9).
Medeni Kanunun 119.maddesindeki ön görülen altı aylık süre evliliği
fesih hakkına yönelik olduğundan hak düşürücü süre olup (Y.2.H.D.nin 9.9.l968
tarihli ve 4328/4943 sayılı kararı) mahkemece resen gözetilir. Taraflar l99l
yılı nisan ayında evlenmiş dava l7.2. l992 de açılmıştır. Şu halde öncelikle
davanın hak düşürücü sürede
açılıp açılmadığının incelenmemesi yasaya aykırıdır. Diğer yönden davacı
davalının hastalığı sebebiyle fesih isteğinde bulunmuştur. Öyle
ise hastalığın davacının veya neslinin sıhhatı için vahim tehlike oluşturup
oluşturmadığının tesbiti gerektiğinin düşünülmemeside bozma nedenidir.
SONUÇ:Açıklanan nedenle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, bozma
nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz
peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi.13.5.l993
Başkan Üye Üye Üye Üye
İlginiz için teşekkür ederim.
Peki aşağıdaki Yargıtay kararına binaen itirazımdan bir sonuç alabilir miyim?
''Eşimin evlenmeden önce de bu hastalığa muzdarip olduğunu ve raporlarda da bu durum teyid edildiği halde..'' ifadenizden de anlaşıldığı gibi evlenmeden önce eşinizdeki hastalığı bildiğiniz ortaya çıkmaktadır. Ayrıca evliliğin feshi için şartlardan biri de (nisbi mutlanda) fesih isteyen tarafın fesih sebebini öğrenmesinden itibaren 6 aylık HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜREDE dava açmasıdır. Butlan sebebini öğrenmiş olan eş harekete geçmeyerek evliliği devam ettirdiğinde sakatlanmış olan bu evliliğe ONAMA (İCAZET) vermiş olur.
Ayrıca; söz konusu olan davacı ve alt soyunun sağlığı için tehlike oluşturan hastalık GİZLENMİŞ ise evliliğin iptali istenebilir. anlattığınız kadarıyla sizin evliliğinizde böyle bir gizleme (yanıltma) söz konusu olmamış.
Sayın avukatım,
Konuyu şöyle toparlayayım.
1.) Evliliğin feshi davası bizim kazara hastalığı tıbbı tetkik sonucu öğrenmemizden 2 ay sonra açılmıştır. Karşı tarafın bu hastalığı bilip bilmediklerini bilmiyorum.Ama benim öğrenmem tıbbi tehkiklerden sonra olmuştur.Bu bakımdan HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜREDE ve ONAMA (İCAZET) kavramları şu halde söz konusu değildir.
2.) Karşı tarafın hastalığını bilip bilmediği veya benden kasten gizleyip gizlemediklerini bilmiyorum. Ama yakınlarının düğün öncesi apar topar sağlık karnesi çıkarttırıp SSK ya gitmek istediklerini ama araya düğün girince bunun gerçekleşmediğini biliyorum.
1- 6 aylık HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜREDE davanızı açmış olduğunuzdan davanızın reddedilmemesi gerekir. Süresi içinde açıldığından ve mahkemenin reddi SÜRE bakımından ise TEMYİZ edilebilir. Söz konusu olan sürenin başlangıcı fesih isteyen tarafın hastalığı öğrenmesiyle başlar. 2 aylık sürede açmış olduğunuzdan süre yönünden bir problem yok. Fakat; yargıtay fesih sebebi olarak gösterilen hastalıklarda yanılmayı (eşinin hastalığından haberinin olmaması ve bu konuda eşinin hastalığını gizlemesi) ESASLI ise kabul etmektedir. Mesela eşlerden birinde sara hastalığı varsa bunu diğer fesih isteyen eşin bilmemesinin mümkün olamayacağını dolayısıyla eşin hastalığından ESASLI YANILMA mevcut olmadığından davayı reddebiliyor.
2-Evlenme aktinin düzenlenebilmesi ve meşru olabilmesi için kanun bazı şartlar aramıştır. Bunlardan birisi de; evlenme başvurusu yapılırken eşlerin alacağı sağlık raporudur. Sağlık raporu alınmadan yapılan başvuruların evlendirme memuru tarafından kabul edilmemei gerekir.
1.) Hastalık Sara gibi dışa tepki veren ve hemen farkedilen bir hastalık olmadığından(Hepatit) bu hastalığı öğrenmem ancak doktora muayeneden sonra oldu. Biz mahkemede bun hastalığı bize söylemediklerini ve bizim de daha önceden karşı tarafın bu hastalığı kendilerinin de bilip bilmediklerini bilmediğimizi ifade etmemize rağmen ve doktar raporunda bu hastalığın sonraki nesle doğumla beraber kesin kez geçeceği raporda belirtilmesine karşın sayın Hakim yine de davamızı reddetti. Sizce bu durumda ,Yargıtay dan nasıl bir sonuç alabilirim?
2.) Belediye Evlendirme dairesi,bizi açıka doktor muayenesine göndermek yerine "sende birşey varmı, sende birşey varmı? Eğer yok ise, Yoksa atın imzaları " şeklinde bir davranışla muayene yapmış sayılır mı? Eğer yapılsa idi, (yani bizi mecburen hasteneye gönderse karşı tarafın durumu hastanede meydana çıkacaktı) ben mağdur olmayacak, kesin kez evlilikten vazgeçecektim. Şu halde elediye ye karşı maddi-manevi tazminat davası açabilmem mümkünmü?
İlginiz için tekrar teşekkür eder saygılar sunarım.
1-Eşinizdeki hastalığın söylediğiniz gibi yargıtayın bahsettiği FARKEDİLEBİLECEK hastalıklardan olup olmadığı konusunda bilgim yok. Eğer dediğiniz gibiyse yargıtayın bunu göz önünde bulunduracağı ve bu sebeple davanızın reddedilmesini BOZACAĞI büyük ihtimal.
2- Evlenme aktinin yapılıp geçerli olabilme şartlarından olan sağlık raporunun olmaması ve buna rağmen evlendirme memurunun evlenme aktini gerçekleştirmesi karşısında belediyeye karşı tazminat davası açabilirsiniz. Fakat çok da kolay kazanılacak bir dava olarak görmemek lazım. Zira; her ne kadar memur görevini ihmal etmiş ve noksan olan evlilik şartına rağmen nikahı kıymıssa da eşinizin böyle bir hastalığının olup olmaması konusunda sizin de gerekli araştırmaları yapma yükümlüğünüz hatırlatılacaktır karşı tarafça. Ayrıca, boşanma davası neticelenmeden yani boşanma kararı verilipte kesinleşmeden böyle bir tazminat için belediyeye dava açamazsınız. Boşanma olacak ve siz ihmalden kaynaklanan memur hatası nedeniyle evlendiğinizden dolayı maddi-manevi zarar uğradığınızı ispatlayacaksınız. AYRICA böyle bir davada tazminata hak kazanabilmeniz için boşanmanıza YA DA evliliğin butlanına bu hastalık nedeniyle karar verilmesi gerekir. Şiddetli geçimsizlikle verilecek boşanma hükmünden dolayı tazminata hak talep edemezsiniz.
Tekrar merhaba,
Yargıtay'ın kararı onayacağını varsayarak;
" Madde 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. " maddesi üzerinden açacağım boşanma davası önceki dava dosyası ve raporlar delil gösterilmek sureti ile;
1) Kısa sürede(1-2 celse) boşanabilir miyim?
2.)Boşanmadan dolayı asli kusur bende mi olur ve bu yüzden karşı tarafa yoksulluk nafakası bağlanırmı? Benim maaşım var ve karşı taraf işsiz.Eğer bağlanırsa maaşın kaçta kaçı bağlanır? Bu oran maaşımın miktarı ile orantılımı olur yoksa kafadan bir rakam mı belirlenir?
3.)Maaşımı düşük göstermekle nafaka miktarında bir etki yaratabilir miyim?
1- Elbette daha önce açılmış boşanma davanızla ilgili dosyanın mevcudiyeti şiddetli geçimsizlikle açacağınız davanın süresi bakımından olumlu etkisi olur. Ancak 1-2 celsede boşanmanın gerçekleşmesi mahkemelerimizin iş yükü, yazışmalar, karşı tarafın tutunacağı tavır tebligatlar v.s nedenlerle yine de daha fazla celsede dava neticelenir.
2- Boşanma davasında ağır kusurlu olan tarafın sizmi karşı tarafmı olacağını söylemek mümkün değil. Ancak asli kusurlu olsanız dahi boşanmanıza (davacı olmanıza rağmen) engel değildir. Tam kusurlu iseniz ancak açacağınız boşanma davası reddedilir. Eğer eşinizin evlilik birlikteliğinin bitmesinde daha ağır kusurlu olduğunu ispatlarsanız nafaka bağlanmaz. Maaşın şu kadarı nafaka bağlanır diye bir durum söz konusu değildir. Nafakaya hükmedilecek eşin (sizin) mali gücüyle orantılı hakkaniyete uygun nafaka miktarı belirlenir. Elbette maaşınız ve karşı tarafın işsizliği bu miktarın belirlenmesinde önemli rol oynar.
3- Maaşınınızı düşük gösterdiğinizde eğer karşı taraf aksini ispat ederse (gösterdiğiniz maaşla zıt oranda gelire ve yaşantıya sahip olduğunu ya) nafaka bedeli tahminiziden daha fazla belirlenebilir.
Sayın aksalur... size burdan her ne kadar hukuki içerik olarak bilgi verilmeye çalışılsa da size bir avukata danışmanızı ve hukuki yardım almanızı tavsiye ederim.
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları