Arkadaşlar ben 5 sene önce kiralık bir ev tuttum. Evin kirası 125 ytl ve depozito 250 ytl verdim. Ev sahibi kendi belirlediği oranlarla 5 sene içinde evin kirasını 500 ylt kadar çıkardı.
Ben şimdi başka bir eve taşınıyorum ev sahibi depozitoyu aldığı 250 ylt olarak geri veriyor tabiki bense itiraz ediyorum.
Şimdi ben ne yapmalıyım 250 ytl ile 5 sene önce iki kira ödüyordum. şimdi ben iki kira bedeli olan 1000 ytl talep edebilirmiyim buna hakkım varmı.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu 274352 tarafından (22-07-2008 Saat 00:12:32 ) de değiştirilmiştir.
5 sene önce depozito olarak ne verdiyseniz onu geri alırsınız.
TL ise YTL dolarsa dolar euroysa euro cumhuriyet altınıysa cumhuriyet altını.
Depozito verirken ev sahibi kendi istediğinden depozitoyu alıyor. Biz kiracılar istediğinden değil. Bizim o anki sıkıntımızdan yararlanarak kendi kafasına göre aldı. itiraz etmem o an imkansızdı ne dediyse kabuk dedik.
Kra kontratına baktığım da senelik kira zammı %25 senelik uygulanır yazmış. halbuki ben son ikisedir zam aldığım yok. Kabul etmeyip evden çıksam başka bir ev sahibinin insafına kalacağım
aynı olayı bende düşündüm evi kiralamadan önce.mal sahibi ile yaptığımız görüşmede depozito olarak ne vereceğimi sorduğumda 2 kira bedeli dedi.bende faraza 3 sene sonra evden çıkarsam geri ne alacağım dedim.o da çıktığın ayın kirası nekadar ise 2 aylık kira bedeli alacağımı söyledi.eğer verdiğini geri alırsın dese idi dolar yada euro olarak depozito verirdim.neden zarara uğrayayım ki değil mi?evi 600 ytl'ye tuttum ve 1200 ytl depozito verdim.şu an kiram 650 ytl ve büyük ihtimalle evden çıkacağım.alacağım depozito 2 kira bedeli yani 650x2 = 1300 ytl olacak.tabi arıza çıkarmaz ise...
aynı olayı bende düşündüm evi kiralamadan önce.mal sahibi ile yaptığımız görüşmede depozito olarak ne vereceğimi sorduğumda 2 kira bedeli dedi.bende faraza 3 sene sonra evden çıkarsam geri ne alacağım dedim.o da çıktığın ayın kirası nekadar ise 2 aylık kira bedeli alacağımı söyledi.eğer verdiğini geri alırsın dese idi dolar yada euro olarak depozito verirdim.neden zarara uğrayayım ki değil mi?evi 600 ytl'ye tuttum ve 1200 ytl depozito verdim.şu an kiram 650 ytl ve büyük ihtimalle evden çıkacağım.alacağım depozito 2 kira bedeli yani 650x2 = 1300 ytl olacak.tabi arıza çıkarmaz ise...
Bunu yazılı olarak sözleşmede kayda geçirdiyseniz mümkün.
Eğer sadece 2 aylık kira bedeli alınmıştır diye yazıldıysa bunun giriş anında alınan kira bedeli olduğu açık.
"Çıkarken çıkış anındaki 2 aylık kira bedeli kadar depozito iade edilecektir." diye yazmadıysanız ev sahibinin insafına kaldınız.
Aşağıdaki alıntı tarih ve rakamsal itibariyle benim durumumdan farklıdır. ama yinede
TL depozito enflasyon farkıyla geri alınacak
Yargıtay, 1981'de kiraladığı depo için 350 bin TL depozito ödeyen kiracıya, paranın 2001'de 2.3 milyar TL olarak geri ödenmesine karar verdi.
Türkiye'de yıllardır kiracı ile ev sahibi arasında tartışmalara neden olan depozito için Yargıtay'dan devrim niteliğinde bir karar çıktı. Yargıtay, Bursa'da bir iş hanındaki büroyu 350 bin TL depozit ödeyen kiralayan Özgüneş Tekstil'in sahibi Ahmet Güneş'e depozitosunun faizler dahil 5 milyar TL olarak ödenmesine karar verdi.
20 YIL ÖNCE KİRALADI
Güneş, 1981 yılında kiraladığı büroyu, 2001 yılında boşaltırken mülk sahibi kendisine 350 bin TL ödemek isteyince dava açtı. Yerel mahkeme kiracıyı haklı bularak, kendisine 2 milyar 287 milyon TL ödenmesine karar verdi. Bunun üzerine mülk sahibi, yerel mahkemenin kararını temyiz için Yargıtay'a gitti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onaylayarak, kiracıyı haklı buldu. Kiracı, ödediği parayı yasal faiziyle birlikte 5 milyar TL olarak geri alacak. Mülk sahibinin avukatı ise, davanın henüz sona ermediğini, karar düzeltme isteyeceklerini belirtti. Özgüneş Tekstil'in sahibi Ahmet Güneş, 1 Ağustos 1981 tarihinde Bursa Cumhuriyet Caddesi'nde bir dönem tekstilin kalbi durumundaki Doruk İş Hanı'nda bulunan büroyu 15 bin TL bedelle kiraladı. Bu arada Güneş, büro sahibi Gonca Çiçek Doruk'a kiranın 23.5 katı olan 350 bin TL de depozito ödedi. Ancak Güneş, 1 Aralık 2001 tarihinde büroyu boşaltarak iade etti. Bu arada mülk sahibi Doruk'tan, 20 yıl önce ödediği depozitonun günün koşullarına uyarlanarak ödenmesini istedi. Güneş, Türkiye'de yaşanan krizler ile paranın satın alma gücünün çok önemli değişikliklerle büyük değer kaybettiğini belirtti. Ancak mülk sahibi Gonca Çiçek Doruk bu durumu kabul etmedi ve kiracı Güneş'e 350 bin TL ödemek istedi. Bunun üzerine kiracı Ahmet Güneş, 2003 yılı Ağustos ayında avukatı Avni Bayramoğlu aracılığı ile olayı yargıya götürerek, parasının "Denkleştirici Adalet İlkesi" gereğince yapılacak hesaplama ve yasal faiziyle birlikte 3 milyar 500 milyon TL olarak geri ödenmesini istedi. Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen alacak davasında davalı, talep edilen miktarın fahiş olduğunu söyleyerek, davanın reddini istedi. Mahkeme 17 Haziran 2004 tarihinde davanın kısmen kabulüne ve 2 milyar 287 milyon TL'nin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine karar verdi. Bilirkişi söz konusu hesabı enflasyonu baz alarak yaptı.
YARGITAY'IN KARARI
Bunun üzerine mülk sahibi Gonca Çiçek Doruk yerel mahkemenin kararını temyiz için Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'ne gitti. Daire, kararda bir isabetsizlik bulunmadığına karar veren Yargıtay 13. Hukuk Dairesi hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verdi.
Hayırlı akşamlar,yaklaşık 6 ay önce trafik kazası geçirdim.Sorum şu;Değer kaybı ile ilgili gerekli başvuruları yüksek tahkim komisyonuna yaptım.Ancak...
Cumartesi günü trafikte seyir halindeyken bir kamyonet arkadan çarptı, beni ve eşimi ambulans ile seydeye koyarak hastaneye kaldırdılar. Her ikimizde...
Bir sene önce geri geri giderken park halindeki bir araca dokundum. Arka kapı sacı hafif çöktü, camurluk da hafif ezildi. %100 kusurlu olduğumu kabul...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku