Re: Depozito'nun değer kaybı
Aşağıdaki alıntı tarih ve rakamsal itibariyle benim durumumdan farklıdır. ama yinede
TL depozito enflasyon farkıyla geri alınacak
Yargıtay, 1981'de kiraladığı depo için 350 bin TL depozito ödeyen kiracıya, paranın 2001'de 2.3 milyar TL olarak geri ödenmesine karar verdi.
Türkiye'de yıllardır kiracı ile ev sahibi arasında tartışmalara neden olan depozito için Yargıtay'dan devrim niteliğinde bir karar çıktı. Yargıtay, Bursa'da bir iş hanındaki büroyu 350 bin TL depozit ödeyen kiralayan Özgüneş Tekstil'in sahibi Ahmet Güneş'e depozitosunun faizler dahil 5 milyar TL olarak ödenmesine karar verdi.
20 YIL ÖNCE KİRALADI
Güneş, 1981 yılında kiraladığı büroyu, 2001 yılında boşaltırken mülk sahibi kendisine 350 bin TL ödemek isteyince dava açtı. Yerel mahkeme kiracıyı haklı bularak, kendisine 2 milyar 287 milyon TL ödenmesine karar verdi. Bunun üzerine mülk sahibi, yerel mahkemenin kararını temyiz için Yargıtay'a gitti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onaylayarak, kiracıyı haklı buldu. Kiracı, ödediği parayı yasal faiziyle birlikte 5 milyar TL olarak geri alacak. Mülk sahibinin avukatı ise, davanın henüz sona ermediğini, karar düzeltme isteyeceklerini belirtti. Özgüneş Tekstil'in sahibi Ahmet Güneş, 1 Ağustos 1981 tarihinde Bursa Cumhuriyet Caddesi'nde bir dönem tekstilin kalbi durumundaki Doruk İş Hanı'nda bulunan büroyu 15 bin TL bedelle kiraladı. Bu arada Güneş, büro sahibi Gonca Çiçek Doruk'a kiranın 23.5 katı olan 350 bin TL de depozito ödedi. Ancak Güneş, 1 Aralık 2001 tarihinde büroyu boşaltarak iade etti. Bu arada mülk sahibi Doruk'tan, 20 yıl önce ödediği depozitonun günün koşullarına uyarlanarak ödenmesini istedi. Güneş, Türkiye'de yaşanan krizler ile paranın satın alma gücünün çok önemli değişikliklerle büyük değer kaybettiğini belirtti. Ancak mülk sahibi Gonca Çiçek Doruk bu durumu kabul etmedi ve kiracı Güneş'e 350 bin TL ödemek istedi. Bunun üzerine kiracı Ahmet Güneş, 2003 yılı Ağustos ayında avukatı Avni Bayramoğlu aracılığı ile olayı yargıya götürerek, parasının "Denkleştirici Adalet İlkesi" gereğince yapılacak hesaplama ve yasal faiziyle birlikte 3 milyar 500 milyon TL olarak geri ödenmesini istedi. Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen alacak davasında davalı, talep edilen miktarın fahiş olduğunu söyleyerek, davanın reddini istedi. Mahkeme 17 Haziran 2004 tarihinde davanın kısmen kabulüne ve 2 milyar 287 milyon TL'nin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine karar verdi. Bilirkişi söz konusu hesabı enflasyonu baz alarak yaptı.
YARGITAY'IN KARARI
Bunun üzerine mülk sahibi Gonca Çiçek Doruk yerel mahkemenin kararını temyiz için Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'ne gitti. Daire, kararda bir isabetsizlik bulunmadığına karar veren Yargıtay 13. Hukuk Dairesi hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verdi.