Belirli Süreli İş Akdinin feshinde ihbar tazminatı neden olmaz?
Merhaba.
Uluslararası alanda hatırı sayılır bir firmada sözleşmeli olarak işe başladım. 14.05.2008’de işbaşı yaptık ve eğitime başladık. 16 günlük bir eğitim süresi sonunda 30.05.2008’de sınava girdik. Ben bu sınavda yeterlilik puanı olarak 70 almam gerekirken 68 alarak başarısız oldum ve sözleşmemi feshettiler. Henüz gidip bir fesih sözleşmesi imzalamadım. Benim bilmek istediğim şey ihbar tazminatı alma hakkım olup olmadığı. Bana deneme süresi içinde olduğum için ihbar tazminatı alamayacağımı söylediler ancak sözleşmeyi okuduğumda belki de ihbar tazminatı alma hakkım olabileceğini düşünüyorum. Bu işe girmek için önceki işimden ayrılmıştım. Şimdi burada da devam edemeyeceğim ve açıkta kaldım. En azından bir ihbar tazminatı bile alamayacak mıyım?
Size ekte 5 sayfadan oluşan sözleşmenin tamamını gönderiyorum.
Bilgi verirseniz minnettar olacağım.
Saygılarımla.
Rıdvan ÖZDEMİR
SÖZLEŞME:
1. GÖREV KAPSAMI
1.1 Ücretli, İşveren tarafından Operasyon Bölümü bünyesinde “……….” sıfatı ile istihdam edilmiştir. Görevinin kapsamı işbu sözleşme ekindeki görev tanımında etraflı olarak belirlenmiştir.
1.2 Ücretli bağlı bulunduğu şirket yöneticisinin görev tanımına ilişkin olarak vereceği tüm İşlerden sorumlu olup görevini usulüne göre ve özellikle amirlerinin talimatları dahilinde yerine getirmekle yükümlüdür. Ayrıca İşveren'in "Şirket Yönetmeliği" ile sair yönetmeliklerine ve bunlarda yapılacak değişikliklere uymayı peşinen kabul etmiştir.
1.3 Ücretlinin işyeri “………..” adresindeki Çağrı Merkezi olup İşveren, Ücretli'nin işbu işyerini İstanbul ili sınırları dahilinde olmak üzere değiştirmeye yetkilidir.
1.4 Ücretli mezkûr il sınırları dışında olsa dahi iş ve görevinin gerektirdiği yerlere seyahat etmeyi peşinen kabul etmiştir. Seyahat giderleri İşveren'in Seyahat Yönetmeliği esasları dahilinde karşılanacak olup yurt içi ve dışı iş seyahatlerinin yazılı olarak onaylattırılması şarttır.
1.5 Ücretli ile İşveren, günlük çalışma süresi ve saatlerinin işin gereklerine göre İş Kanunu'nun 63. maddesinde belirtilen esaslar doğrultusunda İşveren tarafından düzenleneceği ve denkleştirme süresinin iki ay olarak uygulanacağı hususunda anlaşmışlardır.
2. ÜCRETLİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
2.1 ÖZEN BORCU VE DÜRÜSTLÜK
2.1.1 Ücretli, üstlendiği görevleri İşverenin diğer ücretlileri ile işbirliği içinde ve gerekli özen ve dürüstlüğü göstererek yerine getirmekle yükümlüdür.
2.1.2 Ücretli tüm iş gücünü İşverenin hizmetine tahsis etmeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
2.2 SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
2.2.1 Ücretli, faaliyetleri çerçevesinde öğrendiği işletme ile ilgili konular, usuller ve olaylar hakkındaki bilgileri, özellikle işletme ve işyeri ile ilgili ticari sırları saklamak ve hiç bir yerde açıklamamakla yükümlüdür Bu yükümlülük, görevleri ve konumları icabı veya faaliyetleri gereği bu yöndeki açıklamaları istemeye yetkili veya yetkilendirilmiş olmadıkları sürece, İşveren'in diğer çalışanları karşısında da geçerli bulunmaktadır. Ayrıca Ücretli'ye bu tür iş faaliyetlerini yada iş belgelerini üçüncü kişi yada teşebbüslere açık tutması yasaklanmıştır.
2.2.2 Ücretli, İşveren aleyhine olan her türlü izinsiz kullanım ve ihlali, varsa mevcut belgeleri ile birlikte derhal İşveren'e bildirmekle ve her bakımdan bu durumda İşveren ile çalışmakla yükümlüdür.
2.2.3 Ücretli'nin sır saklama yükümlülüğü bu sözleşmenin ayrıntılarını, ücret ve geçerlilik süresini de kapsamakta ve sözleşme sona erdikten sonra da devam etmektedir. Aksi bir durumun varlığı bildirimsiz fesih sebebi teşkil etmektedir ve brüt maaşının 4 katı tutarında bir cezai şart uygulamasına tabidir.
2.2.4 Şahsa sıkı sıkıya bağlı olan ve diğer başka bilgiler hakkında Ücretli, İşveren'in yürürlüğe koyacağı "Sır Saklama Direktifleri"ne uyacaktır.
2.2.5 İşletmeyle ilgili işaretler ve hangi türde olursa olsun işletmeyle ilgili diğer belgeler yetkili amirin izni olmadan işletme dışına çıkarılamazlar ve görevle ilgili bir emir olmaksızın yetkili yerlerin haricindekilerin görmelerine müsaade edilemez.
2.2.6 Hizmet ilişkisinin hangi sebeple olursa olsun sona ermesi durumunda Ücretli, yedinde bulunan ve Madde 2.2. de bahsedilen bütün belgeleri iade etmeye mecburdur. Bu tür belgeler üzerinde Ücretli 'in hiç bir şekilde hapis hakkı yoktur.
3. EK İŞ
3.1 İşveren aleyhine rekabet oluşturmadığı, "…………." görevini ihmal etmediği ve İşveren'in önceden yazılı onayını almak şartı dahilinde, Ücretli ek işlerde faaliyet gösterebilir.
3.2 Gelir elde etmeye yönelik ek iş çalışmaları, başka şirketlere iştirak ve diğer şirketlerin denetim ve yönetim organlarına katılmak. Bu durum faaliyetin geçici yada sürekli olması yada bağımlı yada bağımsız bir faaliyetin söz konusu olmasına bağlı olmaksızın geçerlidir.
3.3. Daha fazla zaman veya fiziki ve psikolojik yük getirmedikleri sürece, onursal görevleri üstlenmek ve yerine getirmek.
3.4 İşveren'in menfaatlerine etki ettikleri takdirde, yayınlar ve seminerler, konferanslar.
3.5 Ücretli İşveren'in sözleşme ilişkisi içinde bulunduğu taraflardan veya onlara bağlı olarak çalışan işletme personelinden hediye, (banka kredileri hariç olmak üzere) ödünç veya bağış gibi diğer tür menfaatler almamayı taahhüt etmektedir.
4. SADAKAT
4.1 Ücretli, şirket ve işletmedeki çıkar ve şöhretini en iyi şekilde korumakla yükümlüdür.
5. SÜRE
5.1 İşbu Sözleşme'nin 14.05.2008 ile 14.11.2008 tarihleri arasında geçerlidir.
6. ÜCRET
6.1 İşveren, Ücretli'ye brüt 1.337,50 YTL tutarında aylık maaş ödeyecektir.
6.2 Maaşlar ait bulunduğu ayın son günü Ücretli tarafından bildirilen banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir. Söz konusu günün bir tatil gününe rastlaması halinde ödemeler bir önceki iş gününde yapılır.
6.3 Ücret ayarlaması ücretlinin performansına bağlı olarak İşverenin belirlediği ücret sistemi dahilindeki süreler kapsamında belirlenecektir.
7. İZİN
7.1 Ücretli, 4857 sayılı iş yasası kapsamında ilk yılını tamamlamasının ardından 14 işgünü izin hakkına sahiptir.
8. FESİH
8.1 Tarafların her biri işbu sözleşmeyi haklı sebebe dayanarak ve herhangi bir fesih öneli tanımaksızın derhal fesih edebilir. Özellikle 4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesinde sayılan sebepler Ücretli açısından, 25. maddesinde sayılan sebepler ile İşverenin "Şirket Yönetmeliğine" aykırı davranışlar İşveren açısından haklı sebep oluşturur.
8.2 Ücretlinin İş Kanunu'nun 17 maddesinde belirlenen şartlara uyarak, İşveren'in ise aynı kanununun 17-19. maddelerinde düzenlenen geçerli sebebe dayanarak işbu sözleşmeyi iş yasası kapsamındaki ihbar sürelerine uygun olarak feshetme hakları saklıdır.
8.3 Md. 8.2'de belirlenen ihbar sürelerine uyulmaması halinde, ücretli bu sebepten ötürü doğabilecek zararları (örn. eğitim masrafları, meydana gelen kapasite açığının kapatılması için oluşan masraflar) tazmin etmeyi peşinen kabul etmiş sayılmaktadır.
8.4 Bunun dışında performans ölçümüne göre Ücretli gerekli asgari standartları yerine getirmezse, bu durum Sözleşme'nin feshinde işveren açısından haklı sebep oluşturur.
9. SON HÜKÜMLER
9.1. İş akdinin devamının sağlanması uluslar arası havacılık dairesinin (IATA), ………………. görevinin ifa edilmesinde ön şart olarak kabul ettiği, ilgili lisansların alınmasına bağlıdır. Aksi halde, iş akdinin feshi geçerli olacaktır.
9.2 Madde 8.1 söz konusu olan lisansların alımı iş akdinin başlangıç tarihi ile şirket tarafından verilen eğitim sonunda yapılacak sınav sonuçlarına bağlıdır. Eğitim sonunda sınav sonucuna göre lisans alınamaması halinde, şirket ücretliyi “……………” görevinde istihdam edemeyecektir.
9.3 Alınan lisansların, iş akdinin devamında herhangi bir sebeple iptal edilmesi, ücretlinin “………….” görevinde istihdam edilmemesine sebep olabilir.
9.4 Sözleşme taraflarının yukarıda belirtilen adresleri hukuken tebligata elverişli adresleri olup bunlarda oluşabilecek değişiklikler yazılı olarak diğer tarafa bildirilmedikçe söz konusu adreslere yöneltilen tebligatlar hukuken geçerli sayılacaktır.
9.5 İşveren'in "Şirket Yönetmeliği" işbu Sözleşmenin ayrılmaz bir cüzü olup, Ücretli söz konusu Genel Şartları aynen kabul ettiğini önceden kabul ve beyan etmiştir.
9.6 İşbu sözleşmeye ilişkin olarak yapılacak ek ve/ veya değişikliklerin yazılı olarak yapılması gerekir. İşbu husus, yazılı şekil şartının kaldırılması için de geçerlidir.
9.7 İşbu iş sözleşmesinin herhangi bir hükmünün hukuken batıl veya geçersiz olması sözleşmenin geri kalan bölümünün geçerliliğini etkilemez.
9.8 Burada tespit edilmeyen hususlarda kanuni hükümler uygulanacaktır.
9.9 İhtilaf halinde İstanbul / Beyoğlu Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.
İşbu Sözleşme, toplam 9 madde ve 5 sayfadan ibarettir. Her Sözleşme tarafınca (yada temsilcileri tarafından) imzalanmış ve usule uygun olarak imzalanmış birer nüsha her iki tarafa teslim edilmiştir. Aykırılıkların yada uyuşmazlıkların bulunması halinde Ücretli'nin elindeki suret asıldır.
Re: Belirli Süreli İş Akdinin feshinde ihbar tazminatı neden olmaz?
Sözleşmenin geçerliliği zaten lisans alımına bağlanmış,lisans alınamadığı durumda kendiliğinden fesih olacağı belirtilmiş.Bir deneme süresinden bahsedilmiyor.Ancak deneme süresi en fazla 2 ay olarak tanımlanabilir ve deneme süresi içinde taraflar ihbar öneline uyma zorunluluğu bulunmaksızın sözleşmeyi feshedebilirler.
Yapılan sözleşme havacılık iş kolu için yapılmış olduğundan, bu iş kolunda yapılan sözleşmelerde özel şekil ve şartlar olabilir.
Re: Belirli Süreli İş Akdinin feshinde ihbar tazminatı neden olmaz?
İki aylık deneme süresinde iş akdinin feshedilmesi durumunda ihbar tazminatı ödenmeyeceği şeklinde bir kanun var mı bilmiyorum. Hukukçu değilim. Ayrıca bu konuda 2007'de işçi lehine bir kanun değişikliği olduğunu duydum.
Benim dikkatimi çeken sözleşmedeki aşağıdaki detaylar;
Madde 9.1. "İş akdinin devamının sağlanması uluslar arası havacılık dairesinin (IATA), ………………. görevinin ifa edilmesinde ön şart olarak kabul ettiği, ilgili lisansların alınmasına bağlıdır. Aksi halde, iş akdinin feshi geçerli olacaktır." diyor.
Ben sınavda başarısız olarak bahsi geçen lisansı alamadım. Dolayısıyla yukarıda yazılı olan "iş akdinin feshi geçerli olacaktır" cümlesi devreye giriyor. Bu konu açık.
Ancak bu durumda tarafıma ihbar tazminatı ödenmeyeceği sözleşmenin herhangi bir yerinde hükme bağlanmamış.
Re: Belirli Süreli İş Akdinin feshinde ihbar tazminatı neden olmaz?
Arkadaşlar foruma bu yazıyı yazdıktan sonra sadece Erdoğan Kırcalı bey yorum yapmış. O yorum da soruma tam bir cevap oluşturmadığından ben saatlerdir internette bu konuyu araştırıyorum. İş Kanunlarını okuyorum. Üniversitedeyken iş hukuku dersi almıştım ve araştırdıkça öğrendiklerimin çoğunu hatırladım. Sorum "ihbar tazminatı alma hakkım olup olmadığı". Edindiğim bilgilere göre eğer sözleşmede "Deneme Süresi" belirlenmemişse sözleşmesi sona erdirilen çalışana (bu durumda şahsıma) İhbar Tazminatı ödenmesi gerekiyor. Çünkü yukarıdaki sözleşmeyi okuyunca deneme süresinden bahsedilmediği açıkça görülüyor.
Sadece aklıma takılan bir şey var. Yukarıdaki sözleşmede Madde 9.1. "İş akdinin devamının sağlanması uluslar arası havacılık dairesinin (IATA), "………………." görevinin ifa edilmesinde ön şart olarak kabul ettiği, ilgili lisansların alınmasına bağlıdır. Aksi halde, iş akdinin feshi geçerli olacaktır." diyor.
Ben bu sınavı geçemeyerek lisansı alamadım ve sözleşme geçerliliğini yitirdi. Şimdi bu ne demek oluyor? Bu deneme süresi anlamına mı geliyor? Bana pek öyle gelmiyor ama hukukçu olmadığımdan kesin bir yargıya varamıyorum. Lütfen yardım edin. Şimdiden teşekkürler.
İhbar Tazminatı Alma Hakkım var mı? Cevabı kimse bilmiyor mu?
Merhaba.
Uluslararası alanda hatırı sayılır bir firmada sözleşmeli olarak işe başladım. 14.05.2008’de işbaşı yaptık ve eğitime başladık. 16 günlük bir eğitim süresi sonunda 30.05.2008’de sınava girdik. Ben bu sınavda yeterlilik puanı olarak 70 almam gerekirken 68 alarak başarısız oldum ve sözleşmemi feshettiler. Henüz gidip bir fesih sözleşmesi imzalamadım. Benim bilmek istediğim şey ihbar tazminatı alma hakkım olup olmadığı. Bana deneme süresi içinde olduğum için ihbar tazminatı alamayacağımı söylediler ancak sözleşmeyi okuduğumda deneme süresi diye bir maddenin olmadığı açıkça görünüyor. Sadece sözleşmenin bir maddesinde sınavda başarısız olursam sözleşmenin o gün feshedileceği yazılı. Bu durumda ihbar tazminatı alma hakkım olmuyor mu? Bu işe girmek için önceki işimden ayrılmıştım. Şimdi burada da devam edemeyeceğim ve açıkta kaldım. En azından bir ihbar tazminatı bile alamayacak mıyım?
Size ekte 5 sayfadan oluşan sözleşmenin tamamını gönderiyorum.
Bilgi verirseniz minnettar olacağım.
Saygılarımla.
Rıdvan ÖZDEMİR
SÖZLEŞME:
1. GÖREV KAPSAMI
1.1 Ücretli, İşveren tarafından Operasyon Bölümü bünyesinde “……….” sıfatı ile istihdam edilmiştir. Görevinin kapsamı işbu sözleşme ekindeki görev tanımında etraflı olarak belirlenmiştir.
1.2 Ücretli bağlı bulunduğu şirket yöneticisinin görev tanımına ilişkin olarak vereceği tüm İşlerden sorumlu olup görevini usulüne göre ve özellikle amirlerinin talimatları dahilinde yerine getirmekle yükümlüdür. Ayrıca İşveren'in "Şirket Yönetmeliği" ile sair yönetmeliklerine ve bunlarda yapılacak değişikliklere uymayı peşinen kabul etmiştir.
1.3 Ücretlinin işyeri “………..” adresindeki Çağrı Merkezi olup İşveren, Ücretli'nin işbu işyerini İstanbul ili sınırları dahilinde olmak üzere değiştirmeye yetkilidir.
1.4 Ücretli mezkûr il sınırları dışında olsa dahi iş ve görevinin gerektirdiği yerlere seyahat etmeyi peşinen kabul etmiştir. Seyahat giderleri İşveren'in Seyahat Yönetmeliği esasları dahilinde karşılanacak olup yurt içi ve dışı iş seyahatlerinin yazılı olarak onaylattırılması şarttır.
1.5 Ücretli ile İşveren, günlük çalışma süresi ve saatlerinin işin gereklerine göre İş Kanunu'nun 63. maddesinde belirtilen esaslar doğrultusunda İşveren tarafından düzenleneceği ve denkleştirme süresinin iki ay olarak uygulanacağı hususunda anlaşmışlardır.
2. ÜCRETLİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
2.1 ÖZEN BORCU VE DÜRÜSTLÜK
2.1.1 Ücretli, üstlendiği görevleri İşverenin diğer ücretlileri ile işbirliği içinde ve gerekli özen ve dürüstlüğü göstererek yerine getirmekle yükümlüdür.
2.1.2 Ücretli tüm iş gücünü İşverenin hizmetine tahsis etmeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
2.2 SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
2.2.1 Ücretli, faaliyetleri çerçevesinde öğrendiği işletme ile ilgili konular, usuller ve olaylar hakkındaki bilgileri, özellikle işletme ve işyeri ile ilgili ticari sırları saklamak ve hiç bir yerde açıklamamakla yükümlüdür Bu yükümlülük, görevleri ve konumları icabı veya faaliyetleri gereği bu yöndeki açıklamaları istemeye yetkili veya yetkilendirilmiş olmadıkları sürece, İşveren'in diğer çalışanları karşısında da geçerli bulunmaktadır. Ayrıca Ücretli'ye bu tür iş faaliyetlerini yada iş belgelerini üçüncü kişi yada teşebbüslere açık tutması yasaklanmıştır.
2.2.2 Ücretli, İşveren aleyhine olan her türlü izinsiz kullanım ve ihlali, varsa mevcut belgeleri ile birlikte derhal İşveren'e bildirmekle ve her bakımdan bu durumda İşveren ile çalışmakla yükümlüdür.
2.2.3 Ücretli'nin sır saklama yükümlülüğü bu sözleşmenin ayrıntılarını, ücret ve geçerlilik süresini de kapsamakta ve sözleşme sona erdikten sonra da devam etmektedir. Aksi bir durumun varlığı bildirimsiz fesih sebebi teşkil etmektedir ve brüt maaşının 4 katı tutarında bir cezai şart uygulamasına tabidir.
2.2.4 Şahsa sıkı sıkıya bağlı olan ve diğer başka bilgiler hakkında Ücretli, İşveren'in yürürlüğe koyacağı "Sır Saklama Direktifleri"ne uyacaktır.
2.2.5 İşletmeyle ilgili işaretler ve hangi türde olursa olsun işletmeyle ilgili diğer belgeler yetkili amirin izni olmadan işletme dışına çıkarılamazlar ve görevle ilgili bir emir olmaksızın yetkili yerlerin haricindekilerin görmelerine müsaade edilemez.
2.2.6 Hizmet ilişkisinin hangi sebeple olursa olsun sona ermesi durumunda Ücretli, yedinde bulunan ve Madde 2.2. de bahsedilen bütün belgeleri iade etmeye mecburdur. Bu tür belgeler üzerinde Ücretli 'in hiç bir şekilde hapis hakkı yoktur.
3. EK İŞ
3.1 İşveren aleyhine rekabet oluşturmadığı, "…………." görevini ihmal etmediği ve İşveren'in önceden yazılı onayını almak şartı dahilinde, Ücretli ek işlerde faaliyet gösterebilir.
3.2 Gelir elde etmeye yönelik ek iş çalışmaları, başka şirketlere iştirak ve diğer şirketlerin denetim ve yönetim organlarına katılmak. Bu durum faaliyetin geçici yada sürekli olması yada bağımlı yada bağımsız bir faaliyetin söz konusu olmasına bağlı olmaksızın geçerlidir.
3.3. Daha fazla zaman veya fiziki ve psikolojik yük getirmedikleri sürece, onursal görevleri üstlenmek ve yerine getirmek.
3.4 İşveren'in menfaatlerine etki ettikleri takdirde, yayınlar ve seminerler, konferanslar.
3.5 Ücretli İşveren'in sözleşme ilişkisi içinde bulunduğu taraflardan veya onlara bağlı olarak çalışan işletme personelinden hediye, (banka kredileri hariç olmak üzere) ödünç veya bağış gibi diğer tür menfaatler almamayı taahhüt etmektedir.
4. SADAKAT
4.1 Ücretli, şirket ve işletmedeki çıkar ve şöhretini en iyi şekilde korumakla yükümlüdür.
5. SÜRE
5.1 İşbu Sözleşme'nin 14.05.2008 ile 14.11.2008 tarihleri arasında geçerlidir.
6. ÜCRET
6.1 İşveren, Ücretli'ye brüt 1.337,50 YTL tutarında aylık maaş ödeyecektir.
6.2 Maaşlar ait bulunduğu ayın son günü Ücretli tarafından bildirilen banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir. Söz konusu günün bir tatil gününe rastlaması halinde ödemeler bir önceki iş gününde yapılır.
6.3 Ücret ayarlaması ücretlinin performansına bağlı olarak İşverenin belirlediği ücret sistemi dahilindeki süreler kapsamında belirlenecektir.
7. İZİN
7.1 Ücretli, 4857 sayılı iş yasası kapsamında ilk yılını tamamlamasının ardından 14 işgünü izin hakkına sahiptir.
8. FESİH
8.1 Tarafların her biri işbu sözleşmeyi haklı sebebe dayanarak ve herhangi bir fesih öneli tanımaksızın derhal fesih edebilir. Özellikle 4857 sayılı İş Kanununun 24. maddesinde sayılan sebepler Ücretli açısından, 25. maddesinde sayılan sebepler ile İşverenin "Şirket Yönetmeliğine" aykırı davranışlar İşveren açısından haklı sebep oluşturur.
8.2 Ücretlinin İş Kanunu'nun 17 maddesinde belirlenen şartlara uyarak, İşveren'in ise aynı kanununun 17-19. maddelerinde düzenlenen geçerli sebebe dayanarak işbu sözleşmeyi iş yasası kapsamındaki ihbar sürelerine uygun olarak feshetme hakları saklıdır.
8.3 Md. 8.2'de belirlenen ihbar sürelerine uyulmaması halinde, ücretli bu sebepten ötürü doğabilecek zararları (örn. eğitim masrafları, meydana gelen kapasite açığının kapatılması için oluşan masraflar) tazmin etmeyi peşinen kabul etmiş sayılmaktadır.
8.4 Bunun dışında performans ölçümüne göre Ücretli gerekli asgari standartları yerine getirmezse, bu durum Sözleşme'nin feshinde işveren açısından haklı sebep oluşturur.
9. SON HÜKÜMLER
9.1. İş akdinin devamının sağlanması uluslar arası havacılık dairesinin (IATA), ………………. görevinin ifa edilmesinde ön şart olarak kabul ettiği, ilgili lisansların alınmasına bağlıdır. Aksi halde, iş akdinin feshi geçerli olacaktır.
9.2 Madde 8.1 söz konusu olan lisansların alımı iş akdinin başlangıç tarihi ile şirket tarafından verilen eğitim sonunda yapılacak sınav sonuçlarına bağlıdır. Eğitim sonunda sınav sonucuna göre lisans alınamaması halinde, şirket ücretliyi “……………” görevinde istihdam edemeyecektir.
9.3 Alınan lisansların, iş akdinin devamında herhangi bir sebeple iptal edilmesi, ücretlinin “………….” görevinde istihdam edilmemesine sebep olabilir.
9.4 Sözleşme taraflarının yukarıda belirtilen adresleri hukuken tebligata elverişli adresleri olup bunlarda oluşabilecek değişiklikler yazılı olarak diğer tarafa bildirilmedikçe söz konusu adreslere yöneltilen tebligatlar hukuken geçerli sayılacaktır.
9.5 İşveren'in "Şirket Yönetmeliği" işbu Sözleşmenin ayrılmaz bir cüzü olup, Ücretli söz konusu Genel Şartları aynen kabul ettiğini önceden kabul ve beyan etmiştir.
9.6 İşbu sözleşmeye ilişkin olarak yapılacak ek ve/ veya değişikliklerin yazılı olarak yapılması gerekir. İşbu husus, yazılı şekil şartının kaldırılması için de geçerlidir.
9.7 İşbu iş sözleşmesinin herhangi bir hükmünün hukuken batıl veya geçersiz olması sözleşmenin geri kalan bölümünün geçerliliğini etkilemez.
9.8 Burada tespit edilmeyen hususlarda kanuni hükümler uygulanacaktır.
9.9 İhtilaf halinde İstanbul / Beyoğlu Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.
İşbu Sözleşme, toplam 9 madde ve 5 sayfadan ibarettir. Her Sözleşme tarafınca (yada temsilcileri tarafından) imzalanmış ve usule uygun olarak imzalanmış birer nüsha her iki tarafa teslim edilmiştir. Aykırılıkların yada uyuşmazlıkların bulunması halinde Ücretli'nin elindeki suret asıldır.
Re: İhbar Tazminatı Alma Hakkım var mı? Cevabı kimse bilmiyor mu?
Havacılık alanında özel uygulamalar var mı bilemiyorum.4857 sayılı iş kanuna göre,sözleşmede bir deneme süresinden bahsedilmediğinden 14günlük ihbar tazminatı hakkınız vardır.
Re: Belirli Süreli İş Akdinin feshinde ihbar tazminatı neden olmaz?
Erdoğna Bey'in verdiği yanıta ilave olarak bazı hususları belirtmekte yarar var. Öncelikle açıklığa kavuşturulması gereken hususlar, sözleşmenizin belirli süreli olmasını gerektirecek esaslı bir sebebin olup olmadığı ve hava işlerinde kural olarak iş yasasının değil, borçlar yasasının uygulandığı hususlarının iredelenmesi gerekir.
Yapılacak iş tam anlamıyla hava işi mi net belli değil. Örneğin yolcu taşıyan uçak pilotlarına borçlar yasası uygulanırken, zirai ilaçlama uaçklarının pilotlarına iş yasası uygulanır. Sözleşmenizde iş yasasının bazı maddelerine değinildiğinden size iş yasasının uygulanacağı sözleşme ile kararlaştırılmış şeklinde bir yorum yapılabilir.
Borçlar yasasına tabi iseniz ihbar tazminatı zaten olmaz.
İş Yasasına tabi iseniz ve sözleşmeniz belirli süreli ise yine ihbar tazminatı olmaz. Çünkü, ihbar tazminatı belirsiz süreli sözleşmelerin sona ermesinden önce yazılı fesih bildirimi yapmamamanın karşılığıdır ve bu süreler İş Yasası'nın 17. maddesinde belirtilmiştir.
İş Yasası'na tabi ve belirsiz süreli iseniz ihbar tazminatı vardır, çünkü sözleşmenizde deneme süresi görünmüyor. Sözleşmenizde deneme süresi varsa, deneme süresindeki fesihlerde tazminat doğmayacağı İş Yasası'nda açıkça belirtilmiştir.
Merhabalar, duyduğum kadarıyla belirli iş sözleşmesiyle çalışan ve 1 senesini tamamladıktan sonra sözleşmesi yenilenmeyerek işten çıkarılan kişilerin...
Belirli süreli iş sözleşmelerinin süre bitiminde kendiliğinden sona ermesinde ya da iki tarafça haksız nedenle süresinden önce feshinde ya da 24. ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku