Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
İyi günler,
Katı yakıtlı merkezi ısıtmalı 12 daireli apartmanda oturmaktayım.Apartmandaki 6 daire sahibi doğalgazlı bireysel ısınmaya geçmek istiyor.En son toplantıda karar, ortak doğalgaz hattının daire girişlerine kadar getirilmesi içindi ve bütün daire sahipleri onaylayarak karar defterine yazıldı.Fakat bireysel doğalgazlı ısınma için herhangi bir toplantı yapmadan ve karar alınmadan bireysel ısınmaya geçmek isteyen 6 dairenin 5'i dairelerine kombi ile ısınma için tesisatını döşedi ve merkezi ısınmadan ayrılacaklarını söyledi.(Her dairenin içinde merkezi ısıtmanın giriş-çıkış vanaları mevcut ve kapatacaklarını söylüyorlar.) Benimde aralarında bulunduğum 6 daire ise doğalgazlı olsun fakat merkezi ısınmada kalınmasını istiyoruz.
Benim sizlerden öğrenmek istediğim,
1.Apartmanda eşitlik olmasına rağmen 6-6 (%50-50) bireysel ısınmaya geçebilirlermi? (Bireysel doğalgazlı ısınmaya geçmek isteyenlerin toplam m2'si daha fazla)
2.Toplantı yapılmadan ve karar alınmadan kombi döşemenin herhangi bir yaptırımı varmı?
3.Toplantı olduğunda eşitlik bozulmazsa apartman sakinleri olarak ne yapmamız gerekir?
4.Toplantıya katılmayanlar olduğunda eşitlik bozulacağı için alınan kararlar geçerli olurmu?
5.Eşitlik bozulmazsa ve karar alınamazsa merkezi ısıtmanın karar alınasıya kadar kapatabileceklerini iddia ediyorlar ,bu mümkünmü? (Kendileri kombi ile ısınabilecekler.)
6.Karar alınamadığında Mahkeme açılırsa mahkemenin kararı hangi yönde olur ve yaptırımı nedir?
Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
1. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesinin 3. fıkrasına göre, Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Burada iki şart öngörülüyor, tüm kat maliklerinin(sadece toplantıya katılanlar değil) hem sayı hem de arsa paylarının çoğunluğu ile kabul edilmesi gereklidir.
2. Tesisatı döşemenin ve kullanmanın herhangi bir yaptırımı yoktur.
3. Bir şey yapmanıza gerek yok, karar ve ferdi ısınmaya geçebilmek için yeterli çoğunluk sağlanmalıdır.
4. Birinci cevpta belirttiğim gibi, bu konuda toplantıya katılanların değil bütün kat maliklerinin çoğunluğu olması gereklidir.
5. Hukuken kesinlikle mümkün değildir. Ortak geçerli bir karar olmadığı sürece merkezi ısıtmayı kapatamazlar. Kendileri kendi dairelerinde kombilerini kullanabilir, kendi kullanım alanlarındaki merkezi ısıtma sistemini kapatabilirler ancak merkezi ısıtma masraflarına da katlanmak zorunda kalırlar. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi 1. fıkrası c bendine göre, "Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. "
6. Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde on hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. 33. maddeye göre "Kat malikleri kurulunca verilen karara razı olmıyan veya kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma (Sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak, hakimin müdahalesini istiyebilir.
Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
Tesbit edilen süre içinde hakimin kararını yerine getirmiyenlerden, aynı mahkemece, 100 liradan 2000 liraya kadar para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur; yirmibeşinci madde hükmü mahfuzdur. "
Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
Siz kombili ferdi ısınmaya geçmek için hep birlikte karar almışsınız.
defterede yazmışsınız.kararınızdan dönmeniz başkalarını zor duruma sokuyor.ayrıca hukuken dönüp dönemeyeceğinizi bilemem.masraf yapmışlar.sizde kombiye geçin , rahatlığını yaşayın.
ibrahim omağlıoğlu rumuzlu üyeden alıntı
İyi günler,
En son toplantıda karar, ortak doğalgaz hattının daire girişlerine kadar getirilmesi içindi ve bütün daire sahipleri onaylayarak karar defterine yazıldı..
Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Siz kombili ferdi ısınmaya geçmek için hep birlikte karar almışsınız.
defterede yazmışsınız.kararınızdan dönmeniz başkalarını zor duruma sokuyor.ayrıca hukuken dönüp dönemeyeceğinizi bilemem.masraf yapmışlar.sizde kombiye geçin , rahatlığını yaşayın.
Karar doğalgaz hattının daire girişlerine getirilmesi ile ilgiliymiş. Ferdi ısınmaya geçiş ile ilgili değilmiş, burada fark var.
Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
Hukukçu değilim fakat,
Mantıken "daire kapısına kadar gaz hattını getirme kararı" demek;
"biz ferdi ısınmaya geçme kararı aldık" demektir.
üstelik bu karara bütün daireler evet demiş.
Peki ben birşey sormak istiyorum;
bu karar alınmış.bu tesisatı yapmak için tekrar karar mı almak gerekiyor?
çünkü 6 daire yapmaya kalksa diğerleri para vermeyecek.
buna hakları varmı bu durumda?
Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
Arkadaşım, en iyi ısıtma sistemi merkezi ısıtma sistemidir. Bunun en kötü yönü eşit yakıt parası ödemek olup,kat maliklerinin tasaruf yapamamalarıdır. Bunu önlemek ve kullanım oranına göre yakıt parası ödemek için 5627 sayılı enerji verimliliği yasası çıkarılmış ve o yasanın 7. maddesinini c bendinde Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ,merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kotrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır.Bu yasaya göre de Kat Maülkiyeti Kanununun 42. maddesi değiştirilmiştir. Bu sistemi öneririm 400-500 ytl ye malolur.
Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Hukukçu değilim fakat,
Mantıken "daire kapısına kadar gaz hattını getirme kararı" demek;
"biz ferdi ısınmaya geçme kararı aldık" demektir.
üstelik bu karara bütün daireler evet demiş.
Peki ben birşey sormak istiyorum;
bu karar alınmış.bu tesisatı yapmak için tekrar karar mı almak gerekiyor?
çünkü 6 daire yapmaya kalksa diğerleri para vermeyecek.
buna hakları varmı bu durumda?
Katılmıyorum, doğalgaz hattını kapıya kadar getirmek ferdi ısınmaya geçiyoruz demek değildir. Su ısıtmada(şofben için) doğalgaz kullanılabilir. Kaldı ki kanun zımnen değil açık şekilde kabul şartı öngörmüş.
Cevap: Re: Apartmanlar için katı yakıtlı merkezi ısıtmadan bireysel doğal gaza geçiş
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Siz kombili ferdi ısınmaya geçmek için hep birlikte karar almışsınız.
defterede yazmışsınız.kararınızdan dönmeniz başkalarını zor duruma sokuyor.ayrıca hukuken dönüp dönemeyeceğinizi bilemem.masraf yapmışlar.sizde kombiye geçin , rahatlığını yaşayın.
***6 bloklu(toplam kullanım alanı 1000m2 üzeri,hatırlatayım) bir site yönetim sisteminde, yapılan olağan üstü bir toplantı ile şu kararlar alındı(karar defterindeki ve aynı zamanda toplantıdaki madde görüşme sırasına göre);***
1- Isınma sistemi olarak merkezi ısınma sisteminden ferdi kombili ısınma sistemine geçildi.
2- Blok yönetimi sistemine geçildi.
3- Blok yöneticileri belirlendi.
ve bu yazan kararlar ,aynı görüşülme sırasına göre karar defterine geçildi.
Burada yazdığım bu bilgiler doğrultusunda, site yönetim kurulunda, %100 oy çokluğu aranmıyor mu ki, orada yaptıkları toplantıda sadece toplantıya katılan 40 civarı kişinin kararı ile(toplam kişi sayısı sitede 80) d.gaza geçmek için karar alınabilir mi? Oradaki blok ayrımından sonra, her blokun kendisi toplantı yapması gerekmez miydi d.gaza geçme kararı için?
Apartmanımız yapıldığında Fuel Oil ile çalışan merkezi ısınma sistemi vardı , 7~8 sene önce şahsen ferdi ısınma istememize rağmen, çoğunluğun kararı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku