Şirketin avukatı, muhtelif masraflar yapmış...(yol, yiyecek, harç, fotokopi, kırtasiye vs) çoğu belgesiz....Vergi mevzuatı açısından bu tip harcamaları serbest meslek makbuzu ile şirkete yansıtması gerekmez mi?
Teşekkürler.....
Verdiğiniz yanıt için teşekkürler..Ancak avukatımız, makbuz düzenlemek yerine direkt belgeleri, belgesiz harcamalar için de not veya yazmak suretiyle evrakları ibraz etmiştir...Bu usulen doğru mudur? Vergi mevzuatı karşısındaki durumu nedir?
Avukatınız, şirketiniz adına bir takım harcamalar yapmıştır. Avans alarak bunları yaptıysa, avansın nasıl kapatılacağı muhasebecilik hüneridir. Ancak yukarıda da söyediğim gibi bu harcamaların yasal kayıt altına alınması isteniyorsa avukatınız, stopaj ve KDV si şirketinize ait olmak üzere serbest meslek makbuzu düzenleyebilir.
Halilcan_30 merhaba
1-Vergi Usul Kanununun 227.maddesi uyarınca tüm giderlerin tevsik edilmesi zaruridir. Tevsik zarureti olmayan giderler aynı kanunun 228.maddesinde belirtilmiş olup, bahsettiğiniz giderlerin bu minvalde olmadığı kesindir.
2-Diğer taraftan Gelir Vergisi Kanunun 67.maddesinde "müşteri veya müvekkilden , serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilri" denilmiştir. Dolyasıyla bu gider karşılılıkları için avukat tarafından serbest meslek makbuzu tanzim edilerek şirkete yansıltılır ve şirket gider yazar, avukat hasılat.
3-Avukat belge temin edebildiği giderleri ise kendi serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak dikkate alabilir.
4-Sayın Av.Fırat Bayındır'ın tavsiye ettiği "muhasebecilik hüneri" en hafif deyimiyle muhasebe hilesidir ve Vergi Usul Kanunun 359/1-a maddesi gereğince 12 ila 36 ay hapis cezasıyla cezalandırılır, asla tavsiye etmiyorum.
Sayın Koraykarakaya, Gelir Vergisi kanunu 67.ci maddenin bir fıkrasını eklemişsiniz ancak devamı okunduğunda konu daha da aydınlanacaktır. (Ayrıca yazınızın 2 ci maddesi sanırım tipografik bir hata nedeni ile yarım kalmış).
Gelir Vergisi kanunu 67.maddeyi ekliyor ve ilgili bölümü koyultarak yazıyorum.
Madde 67 - Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısiyle yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.
Müşteri veya müvekkilinden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilir.
(Ek fıkra: 24/12/1980 - 2361/46 md.) Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde Vergi Usul Kanununun 328 inci Maddesine göre hesaplanan müspet fark kazanca eklenir.
Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen para ve ayınlar kazanç sayılmaz.
(Değişik fıkra: 19/02/1963 - 202/32 md.) Serbest meslek erbabı, mesleki kazançlarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tuttukları "Serbest meslek kazanç defteri" ne istinaden tesbit ederler. (...)
65 inci Maddenin son fıkrasında yazılı şirketler de mesleki kazançlarını "Serbest meslek kazanç defteri" üzerinden tesbit ederler. Bu şirketlerin bilanço esasına göre tuttukları defterler serbest meslek kazancı defteri yerine geçer.
Serbest meslek erbabı için:
1 - Ittıla hasıl etmeleri kaydiyle, namlarına, kamu müessesesine, icra dairesine, bankaya, notere veya postaya para yatırılması;
2 - Serbest meslek kazancı olarak doğan alacağın başka bir şahsa temliki (Temlikin ivazlı olup olmadığına bakılmaz. İvazlı temliklerde ivazın tahsil şartı aranmaz.) veya müşterisine olan borcu ile takası;
Tahsil hükmündedir.
Yabancı parasiyle yapılan ödemeler, ödeme gününün borsa rayici ile borsada, rayici yoksa Maliye Bakanlığınca tesbit edilecek kur üzerinden Türk parasına çevrilir.
(Ek fıkra: 19/02/1963 - 202/32 md.) Biletle girilen yerlerde faaliyette bulunan dar mükellefiyete tabi serbest meslek erbabı diledikleri takdirde, bilet bedelleri tutarından, bu bedellere dahil resimler düşüldükten sonra kalan miktarın yarısı safi kazanç sayılmak suretiyle vergilendirilirler.
Sayın Bayındır tamamen haklsızınız. Benim dikkat çekmek istediğim nokta özellikle tevsik edici belgesi olmayan seyahat,yemek v.b harcamalardı. Keza vergilere ilişkin tahakkuk fişleri, harç makbuzları v.b resmi kurumlarca mükellef şirket adına düzenleneceğinden, bunların kurum kazancının tespitinde GVK.md.40/6 uyraınca gider olarak dikkate alınacağı tabiidir. Ancak seyahat,konaklama,yemek,fotokopi v.b giderler için müvekkilden tahsil edilen paralar için serbest meslek makbuzu tanzim edileceği konusunda tereddüte yer yoktur.
Ancak seyahat,konaklama,yemek,fotokopi v.b giderler için müvekkilden tahsil edilen paralar için serbest meslek makbuzu tanzim edileceği konusunda tereddüte yer yoktur.
Mevzuat şudur demeyeceğim. Benim burada merak ve itiraz ettiğim nokta şudur. Gelir, kazanç demektir. Serbest meslek makbuzu da kazanç halinde kesilir. Örneğin; Müvekkili için 20 YTL müzekkere masrafı (makbuzu yoktur) ödeyen avukat bunun için neden sanki gelir elde etmiş gibi makbuz düzenlesin?
Stopajı da KDV si de müvekkil tarafından ödense de avukatın vergi matrahını olumsuz ve lüzumsuz bir şekilde arttırıp, etkileyecek bu durum pek adil değil gibi.
Müzekkere masrafı gibi tevsik edici belge temin edilmesi mümkün olmayan durumlarda VUK.md.228/2 uyarınca şirket veya avukat tarafından gider olarak dikkate alınabilir. Ancak ulaşım için bilet,konaklama-yemek için otel faturası avukat adına düzenlenirse, öncelikle avukat tarafından serbest meslek kazancının tesptinde gider olarak dikkate alınır, diğer yandan şirketten tahsil edilecek gider karşılığı için serbest meslek makbuzu düzenlenir. Sonuçta vergi matrahına net etki sıfır olacaktır. Bu belgelerin doğrudan şirket adına düzenlemesi durumunda ise zaten serbest meslek kazanç defterine bu giderle ilgili bir kayıt yapılmasına gerek kalmaz.
Bu arada şunu da belirtmek isterim serbest meslek makbuzu vasıtasıyla gider yansıtmasına avukat üzerinde bir KDV yükü kalabilir. Şu kadar ki yemek ve konaklama giderleri için %8 nispetinde KDV yüklenilirken, avukatlık hizmeti ifası %18'lik orana tabidir. Sonuçta aradaki 10 puanlık fark hesaplanan KDV-indirilecek KDV farkına neden olacaktır.
Konu malesef şu anda yeniden tartışmaya açılarak avukatlara C.Savcılıklarınca ihbarname gönderilmiştir. CMK. ödemeleri ve CMK. için kesilen makbuzlarda yol masrafları için makbuz kesilmemesi nedeniyle İstanbul'da bir çok CMK avukatına gönderilen bu bu ihbarlar nedeniyle İstanbul barosu konu hakkında bir toplantı (27.6.2009 - Cumartesi) düzenleyerek, topluca itiraz edilmesi hakkında görüş alışverişi yapacaktır.
Saat: 13.00
Yer: İstanbul, Fatih, Zübeyde hanım Kültür Merkezi
Konu hakkında genelgeler kanunlara aykırı olamayacağından yukarıdaki görüşümü tekrar ediyor, Gelir Vergisi Kanunu 67.ci maddenin aşağıdaki düzenlemesinin gayet açık olduğunu düşünüyorum;
GVK.67 : .... Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz GİBİ hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen para ve ayınlar kazanç sayılmaz.
Ayrıca bu tip masraflara makbuz kesmemiz halinde yukarıda sayın Av.Fırat Bayındır'ın belirttiği üzere KDV ve Stopaj müvekkilce ödense dahi bu sefer de MATRAH arttığından avukatın VERGİ DİLİMİ lüzumsuz ve gerçek olmayan bir şekilde artacaktır.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku