Ayşe Hanım Teyzemin suratından düşen bin parça... ”Böyle pahalılık görmedim... Fiyatlar çıldırmış durumda” diyor. Takılmak istedim... ”Biz ne enflasyonlar gördük Ayşe Hanım Teyzeciğim” dedim. ”IMF’nin desteği, hükümetin ekonomi politikası ve Merkez Bankası’nın omuz vermesi sayesinde enflasyon yüzde 10’un altına indi...
Geçen aybaşı açıklanan resmi TÜFE enflasyonu, yıllık yüzde 9.9 oranında idi... Diyelim ki, salı günü açıklanacak rakam biraz daha artmış olsun. Pazartesi açıklanan İTO (İstanbul Ticaret Odası) İstanbul İli Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre, yıllık enflasyon yüzde 14.1 oranında. Sizin şikâyetiniz nedir ki ?”
Ayşe Hanım Teyzem “burnundan soluyor”! “Sen bırak politikacı ağzıyla konuşmayı... Enflasyon palavrasına benin aklım ermez. Ben tencereme giren maddelerin fiyatına bakarım. Beni ilgilendiren, benim tenceremdeki pahalılıktır. Sen ondan söz et.”
Tencere pahalı kaynıyor
Mecburen cebimden listeyi çıkardım. Masanın üzerine yaydım. Cebimdeki liste İTO’nun yayımladığı, İstanbul’da geçen mayıs ayı ile bu mayıs ayı arasında hangi maddenin fiyatının ne kadar arttığını gösteren listeydi. (Bu listenin belli bölümlerini yazının altında sizler de göreceksiniz.)
Ayşe Hanım Teyzem soruyor... Ben cevaplıyorum...
Söyle bakalım geçen mayıstan bu mayısa bir yılda tencereye giren başlıca maddelerin fiyatları nasıl artmış?..
Bulgur fiyatı yüzde 87, pirinç, yüzde 53, ekmek yüzde 50, makarna yüzde 43, buğday unu yüzde 33, yufka yüzde 20 pahalanmış Ayşe Hanım Teyzeciğim...
Söyle bakalım yağ fiyatları nasıl pahalanmış?
Bir yılda tereyağı fiyatı yüzde 20, sıvı yağların (ayçiçek yağı, pamuk yağı) fiyatı yüzde 85 artmış.
Ya bakliyat fiyatları?
Mercimek yüzde 51, kuru fasulye yüzde 42, nohut yüzde 33, salça yüzde 23 pahalanmış.
Biraz da tüpgazdan, gazyağından, mazottan haber ver.
Tüpgaz yüzde 18, gazyağı yüzde 22, mazot yüzde 48, dolmuşlar, minibüsler yüzde 20 pahalanmış.
Ayşe Hanım çaresiz
Ayşe Hanım Teyzem, “Bak evladım...” dedi. “Bu anlattığına göre, söyle bakalım açıklanan enflasyon ile beni ezen pahalılık aynı şey mi? Ben tüpgaz almak için minibüse bineceğim. Yüzde 20 pahalanmış. Tüpgazı yakacağım, yüzde 18 pahalanmış. Tencereye sıvı yağ dökeceğim, yüzde 85 pahalanmış. Kuru fasulye pişirsem geçen yıla göre yüzde 42 pahalı. Pirinç pahalı diye bulgur pilavı yapsam o da yüzde 87 pahalı. Makarnaya razı olsam yüzde 33 pahalı.
Sıcak yemekten vazgeçerek domates ile soğanı ekmeğe katık ederek karın doyurmaya razı olsam ekmek fiyatı bir yılda yüzde 50, domates yüzde 33, yeşil soğan yüzde 24 pahalanmış... Elimi yıkayacağım. Musluktan akan su yüzde 20, sabun yüzde 36 pahalanmış. Söyle bana, ben şimdi ne yapayım?”
Söyleyecek bir şey bulamadım... “Benim başka işim var... hadi bana allahaısmarladık“ diyerek Ayşe Hanım Teyzemin yanından uzaklaştım. Bugün saat 17.00’de Ankara’nın resmi enflasyonu açıklanacak. Bakalım Ankara’nın enflasyonu ile Ayşe Hanım Teyzemin pahalılığı arasında ne kadar fark var?
Türkiye, yılda kişi başına 200 kilo ekmek tüketimiyle, Guinness Rekorlar Kitabının 2007 yılı basımında ''en çok ekmek tüketen ülke'' olarak yer aldı.
Guinness Rekorlar Kitabı eski Türkiye fahri temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural, yaptığı açıklamada, Guinness Rekorlar Kitabı'nın 2007 yılı kitapçığında Türkiye'nin sadece bir konuyla yer aldığını söyledi.
Guinness Rekorlar Kitabının 2007 basımında, yılda kişi başına en çok tüketilen ürün ile yer alan diğer ülkeler şöyle:
Et: Arjantin (56,3 kilo)
Bira: Çek Cumhuriyeti (157 litre)
Elma: Moldova (79,9 kilo)
Donmuş et: Norveç (35,5 kilo)
Peynir: Yunanistan (27,5 kilo)
Şarap: Lüksemburg (79,5 litre)
Mısır gevreği: İsveç (10,4 kilo)
Bal: Güney Afrika (2 kilo)
Dondurma : Avustralya (16,6 litre)
Çay: İrlanda (2,6 kilo)
Çikolata : İsviçre (11,5 kilo)
Türk halkının beden kitle indeksinin dört yılda bir birim arttığı ve Türk insanının bu sürede ortalama 3 kilo aldığı bildirildi. Antalya Belek'te düzenlenen 10. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi'nde açıklanan Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması, Türk halkının şişmanladığını ortaya koydu.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, Türkiye'de yüksek tansiyon artış hızını saptamak için 2003 yılında yapılan Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması'na katılan 26 ildeki yaklaşık 5 bin kişiyle yeniden görüştü ve dört yıl önceki çalışmaya katılanlarından 22 yaş ve üzeri 4008 kişiye ulaşarak, Türkiye'de hipertansiyondaki dört yıllık artış hızını yüzde 21.3 olarak belirledi. Yapılan çalışmada, Türk halkının beden kitle indeksinin dört yıl öncesine göre ortalama 1 birim arttığı saptandı.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Arıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu artışın önemine dikkati çekerek, her yaş grubunda kadınların erkeklerden daha çok kilolu olduğunu vurgulayarak, buna karşın erkeklerde dört yıldaki kilo artış hızının daha fazla olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Arıcı, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olanlara 'şişman' dendiğine işaret ederek, hipertansiyonu olanların yarısının şişman, yüzde 29'unun da aşırı kilolu olduğunu söyledi. ''Her 4 tansiyon hastasından 3'ü ya aşırı kilolu ya da şişman'' diyen Prof. Dr. Arıcı, hipertansiyonu olmayanlarda şişmanlık oranının yüzde 20 olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Mustafa Arıcı, Türk toplumunda şişmanlık ortalamasını 25-30 yıl içinde geri döndürmenin yönteminin dengeli beslenme ve egzersiz olduğunu ifade etti.
TÜFE kapsamındaki mal ve hizmetler içinde meyve ve sebze grubunda yer alan ürünler, son 24 ayın 16'sında zam şampiyonu oldu. Bu dönemde domates üç, limon, kabak, salatalık ve taze fasulye ise 2'şer kezle en çok zam şampiyonu olan ürünlerin başında geldi.
TÜİK verilerinden yapılan belirlemeye göre, son iki yıllık dönemde TÜFE kapsamındaki ürünler içinde Nisan 2006'da yüzde 24.62, Ocak 2007'de yüzde 60.07 ve Eylül 2007'de yüzde 22.16'yla olmak üzere üç kezle zam şampiyonluğu rekorunu domates elde etti. Anılan dönemde zam şampiyonu olma sayısında domatesi, 2'şer kezle limon, kabak, salatalık, taze fasulyeizledi. Bu dönemde yine meyve-sebze grubunda yer alan ürünlerden kuru soğan, mandalina, patlıcan, elma ve Antep fıstığı birer kez zam şampiyonu oldu.
Son 24 ayın 6'sında ise meyve sebze grubu dışında yer alan ürünlerin zam şampiyonu olduğu belirlendi.
Pirincin tanesinin bileşiminin yüzde 12'si su, yüzde7.5'i bitkisel protein, yüzde 1,5 yağ, yüzde 1'i posa, yüzde 1,2'si mineral, yüzde 76'sı karbonhidrattır. Yapısı itibariyle beyaz un ve mısırla benzerlik gösterir. 2 kaşık pişmiş beyaz pirinç 1 dilim tam tahıllı ekmeğin enerjisine sahiptir.
Maalesef glisemik indeksi, yani kan şekerini yükseltme hızı 83'tür ve oldukça yüksektir.
Tahıllar insan beslenmesinde önemli yer tutar, ancak son çalışmalar glisemik indeksi 70'in üstünde olan tahılları fazla tüketmenin şeker hastalığı ve metabolik sendrom oluşum riskini artırdığını ortaya koymuştur.
Metabolik anormallikler ve kardiovasküler risk faktörlerini kapsayan bu hastalıklar daha çok insülin duyarlılığı bozulmuş, glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenen, aşırı karbonhidrat tüketen bireylerde ortaya çıkmaktadır. Tedavide kullanılan optimal diyetin karbonhidrat miktarı total enerjinin
yüzde 55'i kadar olmalıdır ve glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Bu tür bir diyette beyaz un, beyaz şeker, pirinç gibi besinler yerine, tam tahıl ürünlerinin ve kurubaklagillerin kullanılması insülin duyarlılığını artırmakta, şeker hastalığı ve metabolik sendrom risk faktörlerini azaltmaktadır"
Çelikezer; şeker hastalığı ve metabolik sendromun ülkemizde giderek daha fazla sayıda insanı etkilediğine dikkat çekti. Hürriyet
Zeka geriliklerinin sebepleri:
1. Doğum öncesi faktörler:
İrsiyet, alkolizm, toksikomani, aşırı yaşlı ana-baba vb.
2. Lipid metabolizmasına bağlı bozukluklar.
3. Karbon hidrat metabolizmasına bağlı bozukluklar.
4. Hormonal bozuklukları: Normal tiroid bezinin az çalışması.
5. Kromozom bozuklukları: Down sendromu (Mongolizm).
6. Gebelik zehirlenmesi, kontrol altına alınmayan annenin şeker hastalığı, yetersiz beslenme, kontrolsuz ilaç kullanma, sigara, alkol ve benzeri alışkanlıklar.
7. Sosyal ve moral sebeplerden zeka geriliği olabilmektedir: Toplumun sosyal şartları, ailenin yapısı ve görgüsü, maddi imkansızlıklar, eğitimsizlik, beslenme bozuklukları, harp, esaret gibi ağır şartlar vb...., vs. vs
Zeka geriliklerini önleme: Bunun için en önemli husus, zeka geriliğine yolaçan faktörlerin giderilmesidir.
(alıntı/sağlıkarşiv)
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku